Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

Vsi ostali OS za telefone in tablice. Tu spadajo predvsem WIN naprave

Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 13:45

Lep pozdrav!

Ali obstaja kakšna možnost, da se "zaklene" največja možna jakost zvoka na zvočniku na presnosnem računalniku?
Prenosni računalnik ima dve tipki za povečanje in zmanjšanje jakosti zvoka.
Želel bi, da bi nekje v ozadju lahko nastavil kaj je 100% jakost in bi potem s tema dvema tipkama dosegel samo nastavljeno vrednost.
Hvala
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Cloud » 11 Apr 2020, 13:48

https://www.itechtics.com/3-ways-set-ma ... indows-10/

Tukaj priporočajo program Sound Lock
Cloud
 
Prispevkov: 2066
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 67 krat
Prejel zahvalo: 210 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 13:57

Hvala. To sem že našel....
Sem upal da se to da narediti brez dodatnega programa... s kakšnimi nastavitavmi v Biosu ipd..

Edit:
Sem inštaliral in ni čisto OK. Najprej ti dovoli s tipkami da vseeno greš na 100% in potem po nekaj sekundah zmanjša jakost.
Jaz moram imeti vedno onemogočeno da ne moreš iti preko nastavljene meje. Najbolje bi bilo, da bi jakost kazal 100% v resnici pa bi teh 100% pomenilo recimo 40%, ki bi jih nastavil v ozadju.
Zakaj to rabim: zaradi našega sina, ki je recimo, avtist in na terasi poganja računanlik na 100% zvoka. Je pa toliko pameten da vse opazi, če mu kaj zmanjšam ali spremenim.
V načrtu je , da bi mu vsak dan postopoma zmanjševal največjo jakost. samo na ta način bo morda to sprejel...
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 14:26

Program Quiet on the Set tudi ni v redu...
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 14:37

Tale program deluje OK: https://sourceforge.net/projects/volumelimiter/
Vendar ni primeren za našega fanta, ker prikazuje zaklenjeno vrednost 40%. Naš fant mora videti, da je 100%...
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Apr 2020, 14:42

Ti vašega fanta malo podcenjuješ. Zelo hitro bo zgruntal, da nekaj ne štima in to z zelenim barom ali pa brez :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42480
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9265 krat
Prejel zahvalo: 5268 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a MadMax » 11 Apr 2020, 14:43

Kaj pa hardversko-štromarska rešitev: 2 upora?
Si vzameš čas da prideš do žic zvočnikov, potegneš zanki do bolj dostopnega mesta (pokrovček za RAMe npr), kamor daš 2 upora.
Nato vsakih nekaj dni zamenjaš upore z večjimi...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 2267
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 422 krat
Prejel zahvalo: 478 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 14:48

Hja, če ne bo drugače, pa tudi na ta način, kot ga priporočaš. Hvala.
Kakšne vrednosit uporov pa morajo biti?
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Carko » 11 Apr 2020, 14:49

En trik je še možen, odvisno od zvočne kartice.

Če greš v nadzorno ploščo -> zvok -> predvajanje -> izbereš napravo (control panel -> sound -> playback), imaš pri določenih napravah možnost nastavitve jakosti zvoka po kanalih.

Če imaš to možnost in jo tam zmanjšaš (pri meni je to kanal Front), potem se to na skupni jakosti ne bo opazilo.

sound.png
Carko
 
Prispevkov: 2413
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 162 krat
Prejel zahvalo: 644 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 14:50

Sem pozabil povedat, da imamo podoben primer tudi z električnim sintetizatorjem. Morda bojo upori res rešitev.
Samo, kakšne morajo biti vrednosti, pa moč uporov...
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 14:53

@Carko:
Hvala. Zvočna kartica tega ne omogoča. Omogoča samo en volumen, master. Ampak tega naš fant povozi, ko pritisne tipko za jakost na tipkovnici.

Vse mu moram pustiti da misli, da je tako kot prej. Nič se ne sme videti drugače....
Ja tudi po zovku bi takoj opazil da ni dovolj glasno. Zato pa moram uporabiti taktiko da mu vsak dan čisto malo zmanjšam, ali pa na dva dni...
To je naše edino upanje...
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Apr 2020, 15:36

Jaz pa menim, da to ni pravi pristop k reševanju problema. No saj tehnično je vse v redu. Vse rešitve bi/bodo delovale.
Problem je v odnosu. Ne moreš bit večno angel varuh svojemu otroku in popravljati napake za njim. Ne moreš zato, ker se na dolgi rok ne izide. Razen tega na nek način sporočaš, da je njegovo početje v redu, čeprav to ni.

Predlagam, da se pogovoriš okrog glasnosti in okrog tega, da se njegove želje in pravice nehajo tam, kjer se pravice drugih v njegovem okolju, začnejo. Pa ne se postavljat na nivo avtoritete, ker to ne pomaga. Bolje je povedati, da mora imeti kot skoraj odrastel človek svoj del odgovornosti, če jo zmore? Rahel dvom pripomore k temu, da bo poskušal dokazati, da zmore biti tudi odgovoren.
To, da je avtist ni izgovor, saj je očitno zelo inteligenten in zna to dejstvo še kako obrniti sebi v prid.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42480
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9265 krat
Prejel zahvalo: 5268 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 16:16

Z vsem spoštovanjem, bojim se, da bi midva z odpiranjem teme avtizem zajadrala iz osnovne smeri tega foruma.
Lahko mi verjameš, da se s tem dejstvom ukvarjamo že 18 let. Tako psihologi, kot psihiatri, kot šola... Ne gre.
To ni bolezen, kjer je nekoč nekaj bilo v redu in potem zaradi bolezni ni več. To je stanje, ki ga ne moreš spremeniti , na nevrološkem nivoju.
In ena od stanj pri našem otroku je to, da se ga ne da prepričati v nekaj drugega, To je posledica njegovega stanja.
Noben pogovor, nobeno prepričevanje, ne gre in ne gre. Poizkušamo že 18 let.
Pa, da pojasnim še malo bolj, pri našem fantu ne gre samo za avtizem. To sem izpostavil zato, ker je to v javnosti bolj znano in sem mislil, da boste ljudje na forumu lažje razumeli za kaj gre.
Zadeva je veliko bolj komplicirana. Naš fant se obnaša zelo podobno kot avtist, ampak testiranja za avtizem ga niso potrdila. In nima te diagnoze.
Posledica njegovega obnašanja in še ostale težave, ki jih ni malo, so posledica napake v genetskem zapisu. Če me kdo vpšara, kaj je z našim fantom narobe odgovorim, da je seznam kaj je v redu, veliko krajši od tistega, kaj je narobe.
Lahko mi zaupate da vem kaj delam in da vem zakaj to sprašujem tukaj, na tem forumu. Drugače bi bil na drugem forumu, medicinskem, psihološkem in tam spraševal kako takšnega fanta prepričati v nekaj, kar mu ni všeč.
No, to počnemo že 18 let, brez pretiranega uspeha....
Upam, da se z mojim pisanjem ne bom komu zameril. Žal smo se z našim fantom našli na skrajni levi strani Gaussove krivulje. No, ne čisto na levi, srečujemo še težje primere...
Pa brez zamere, prosim.
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Apr 2020, 16:40

Nisem vedel, se opravičujem.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42480
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9265 krat
Prejel zahvalo: 5268 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 16:44

Ok, ok, ne zamerim, sem navajen...
Skratka, če ima kdo idejo, kje v računalniku po defoultu zmanjšati jakost volumna, da s pritiskanjem tipk za volumen, te nastavitve ne spremeniš.
Oz. da bi potem ispadlo, kakor da si dosegel 100%, dejansko pa bi bilo manj.
Hvala.
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 11 Apr 2020, 19:20

Namesto dveh uporov bi bilo v danem primeru najbolje izvesti skrito HW nastavitev glasnosti s trimerjem, ki je dosegljiv skozi kakšno režo ali je pod pokrovom RAMA oziroma HD-ja. Le tega lahko vsak drugi dan zavrtiš in tako postopoma zmanjšuješ glasnost. Prosim navedi model sinovega notebooka in tudi sintesizerja, saj bi tudi tam lahko izvedel nastavitev končne glasnosti s podobno rešitvijo. Ko bodo podani modeli naprav, lahko dokončno potrdim možno rešitev. Sem pripravljen tudi pomagati pri izvedbi.
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 513
Pridružen: 29 Jan 2015, 11:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 149 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a MadMax » 11 Apr 2020, 20:43

Veter je napisal/-a:... Kakšne vrednosit uporov pa morajo biti?

Bi treba probat, ker ne vemo niti impedance vgrajenih zvočnikov. Probaš z npr. 10 :ohm , pa vidiš kam pelje, 2. poskus 4,7 ali 47, itd.
S trimerji bi bilo res bolj sofisticirano, a za upore sem prepričan da bi jih lahko ti sam obvladal.

Izvedba s trimerjem je pomoje dokaj lahka za izvedbo v sintesajzerju, tudi brez sheme. Sicer novih ne poznam, stari so bili velika TH klasika. Pa tudi če so zdaj SMD, ni tako miniaturno kot v prenosniku.
V prenosniku pa bo treba malce bolj naštudirat, sploh če ni sheme. Pa vozit analogni zvok na mm mimo digitalij... Bi treba tudi to probat. Saj se spomneš, "papir vse prenese" ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 2267
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 422 krat
Prejel zahvalo: 478 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 11 Apr 2020, 21:43

Hvala.
Torej ,model računalnika: DELL Latitude E6540, i5, 4GB RAM izvedba. Na razpolago imam še enega, ki je v rezervi "backup", če bi se prvemu kaj zgodilo. Ker bi streha gorela potem... Ja, takle imamo :-).

Syntetizator pa je Roland RP410L: https://www.hartman.si/roland-digital-p ... ntent=pp_1
Gre za električni klavir, ki ga uporablja tudi mlajši sin. Ima možnost da se zaklene največja jakost, ki je sedaj na 20 od 100, pa je še vedno preglasno. Klavir ima namreč dinamične tipke in fant je to ugotovil in z
velikim veseljem močno pritiska... Se pa pokaže kvaliteta izdelave, ker klavir bp funkcionira tudi pod temi, najtežjimi pogoji že 6 leto... Bravo Roland!
Ima pa veliko prostora v notranjosti, razmišljam o nekem trimerju, ki bi bil dostopen iz zadnje strani.
Hvala vsem za ideje.
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 11 Apr 2020, 22:04

Najprej sem pogledal Rolanda. Tam lahko izključiš Keyboard sensitivity. Poskusi najprej nastavitev "Fixed". Manual pravi takole:

Adjusting the Keyboard Sensitivity (Key Touch)
Here’s how to change the way in which the sound responds to your keyboard
dynamics. You can adjust the response as appropriate for your playing strength.
1. Hold down the [Metronome] button and press the [Split]
button.
2. Use the [-] [+] buttons to choose “F01” and press the [s]
button.
3. Use the [-] [+] buttons to change the settings.
Value Explanation
F (Fixed) The sound plays at one set volume, regardless of the
force used to play the keys.

L2 (Super Light) An even lighter setting than L1 (Light).

Navodila se nadaljujejo z raznimi nastavitvami, vendar nisem vsega kopiral. Me zanima, kako glasno bo potem na "20".
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 513
Pridružen: 29 Jan 2015, 11:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 149 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 11 Apr 2020, 22:31

Dell ima 2x1W zvočnike. Podatka o impedanci nisem zasledil, vendar to ni tako bistveno. Prostora v notebooku je izredno malo za kakršno koli igranje. Kot je že napisal MadMax: šlo bi z lotanjem uporov na priključne žičke zvočnikov, vendar zna biti precej mukotrpno in glede na situacijo preveč očitno. Vsakič ko je računalnik "pokvarjen" in ga ata razdere, se zmanjša zvok....
Za kakšen trimer mislim da ne bo prostora, še manj pa možnosti, da najdem vhod v amp na motherboardu.
Zato predlagam, da še nekaj napora vložimo v iskanje SW rešitve. Sigurno je že komu šla na živce preglasna glasba iz majhnih zvočničkov... :D
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 513
Pridružen: 29 Jan 2015, 11:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 149 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a miharix » 11 Apr 2020, 23:06

Naj se notranji zvočniki "pokvarijo", očka in servis "ne moreta" popraviti -> BT zvočniki kjer imaš več prostora za manipulacijo.

PS: kakšna bi bila reakcija, če bi ob dolgo glasni glasbi znotraj nekaj "počilo" nato izklopilo zvok, ter malo zatem PC :?:
(to vse bi verjetno lahko remote preko cmd/powershell sprožal.)
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 990
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 361 krat
Prejel zahvalo: 269 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 55

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a DusanK » 12 Apr 2020, 02:54

HW:
Ko ga ne bo doma naredi preizkus; našponaj zvok na max. in s selotejpom prelepi obe reži skozi kateri zvočnika oddajata zvok, da vidiš kakšen bo sploh učinek in če bo to dovolj.
Če bo preveč zadušeno, kar zna biti, potem prelepi samo polovico ene in druge strani, nato četrtino itd., dokler ne dobiš neko zmerno ali recimo na uho četrtino (25%) nižje glasnosti od max., ki ni bila vzdržna.
Zdaj veš koliko rež moraš v naslednjih dneh zabasati ali prelepiti.

Ker je na vsaki strani 17 rež bi potreboval za 25% nižjo glasnost, da je novi max. tako 75% (po procentnem računu, ki ni rečeno, da v tem primeru velja in je zgolj za predstavo) prelepiti cca. 8 rež.
Reza_zvocnik_Dell.JPG
Reza_zvocnik_Dell.JPG (13.78 KiB) Videno 304 krat
Če bi vsak dan prelepil eno režo (en dan na eni, drug dan na drugi strani), bi potreboval dober teden. Hitreje ne bi, da ne posumi kaj.
Da žaba ne skoči iz lonca se mora počasi kuhati. :)

Malce si poglej in natuhtaj. Reži sta na srečo obrnjeni malce navzdol, da se jih direktno ne vidi.
Mogoče bi začel s tankih koščkom črnega štromarskega izolirnega traku ali pa neko drugo črno snov lepo vpasal v režo, recimo stiropor, ki bi ga prej s črnim alkoholcem zakamufliral.
Material naj bo tak, da ga eventuelno lahko ven potegneš s pinceto, da ne bo ravno prilepljen s sekundnim lepilom. :)
Sem youtubal dissasembly tega modela, da bi eventuelno z notranje strani na mrežico kaj napopal, pa je razstavljanje do zvočnikov prava servisna muka, zato to odpade.

SW1:
Našel sem en poseg v register žal samo za XP-je.
Je pa dobra ideja. Na tej strani določiš "starting volume level" in "maximum volume level" ter korak po koliko naj se spreminja glasnost.
Ko vneseš želene cifre in ko klikneš na tipko "Generate curve", ti spodaj izriše graf, da vidiš po kakšni krivulji (in med limiterjema) bo šla glasnost.
Istočasno se zgenerira nov vnos v register (generated registry entry (new)), katero vsebino skopirač s Ctrl+C in jo odložiš v recimo Notepad (Beležnica).
Nato jo z Notepadom shraniš recimo za test na namizje kot sndctrl.reg. Važno, da je končnica .reg, ker jo potem dvoklikneš, da se inštalira v register. Bo pa potreben restart, da nove vrednosti v registru dobijo veljavo.

Žal pa tega nisem mogel preizkusiti, ker trenutno nimam nobene XP mašine, na Win10 pa to ne dela. Sicer se vnos v register zapiše/doda vendar po restartu ni nobnega efekta ali omejitve.
Skoraj prepričan sem, da obstaja podoben poseg v register tudi za Win10, zato bo mogoče še kdo pobrskal po tem.

SW2:
Ideja bi tudi bila, da bi se ob kliku na določen program, ki ga ne uporabi velikokrat, glasnost za odtenek zmanjšala.
Na znani Nirsoft strani je lušten programček Nircmd, ki ga razzipaš in nircmd.exe skopiraš v c:\Windows\system32\ mapo, zato, da ga lahko poženeš kjerkoli se že nahaja.
Poleg obilo drugih uporabnih stvari ima že nekaj ukazov za kontrolo zvoka (poglej dokumentacijo v NirCmd.chm datoteki).

Npr.:
nircmd.exe changesysvolume -5000 (zmanjša glasnost za cca. 8%)
nircmd.exe changesysvolume -3500 (zmanjša glasnost za cca. 5%)
nircmd.exe setsysvolume 65535 (nastavi glasnost na 100%)
nircmd.exe setsysvolume 49226 (nastavi glasnost na 75%)
itd.

Realiziral bi tako, da mu podtakneš ta ukaz v okviru neke bližnjice, ki ima isto ikono kot nek njegov priljubljen program, ta bližnjica kaže na nek batch program (*.bat) v katerem je kot prvi ukaz zmanjšanje zvoka za cca. -5%, drugi ukaz pa je zagon priljubljenega programa.
Naj bo npr. Firefox, da ne bo sumljivo, lahko pa karkoli.

V Notepadu napišeš dve vrstici:

Koda: Izberi vse
nircmd.exe changesysvolume -3500
"C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe"


in to shraniš npr. zgolj za test na namizje kot Firefox.bat
Nato na namizju skreiraš bližnjico (desni klik, Novo, Bližnjica) in za mesto elementa navedeš mesto, kjer se nahaja Firefox.bat "C:\Users\imeuporabnika\Desktop\Firefox.bat" ter za Ime bližnjice Firefox.

Skreira se Firefox bližnjica, vendar z isto ikono kot jo ima Firefox.bat, hočemo pa tako kot jo ima pravi Firefox brskalnik. Torej lisičko.
Collage_Fotor_FF (Small).jpg
Zato desni klik na to novo skreirano Firefox ikono, Lastnosti, Zamenjaj ikono, za Browse navedi mesto kjer se nahaja pravi Firefox program t.j. "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" in izberi ikono, ki jo ima pravi FF.
Zdaj imaš na namizju točno tako ikono kot je original, le da bo ta pognala Firefox.bat, v kateri je kot prvi ukaz nircmd.exe, ki zmanjša glasnost za 5% in šele nato zažene pravi Firefox.exe program.

Lahko to *.bat datoteko podtakneš za Winword, Excel, Calculator... karkoli.
Winword 2010 dvojna ikona.JPG
Winword 2010 dvojna ikona.JPG (16.08 KiB) Videno 304 krat

Če ti Windows sistem ne bo pustil istega imena kot je original (ne pomaga, tudi če na koncu dodaš presledek), ga vržeš na finto in na koncu imena daš specialni znak, ki naredi neviden presledek.
Držiš ALT, na numeričnem delu odtipkaš 255 in spustiš ALT. To sistem sprejme in na namizju sta zdaj lahko tudi dve enaki ikoni z istim imenom, čeprav je drugemu imenu dodan nevidni presledek.

Se pa to nižanje z nircmd.exe ukazom vidi v procentih glasnosti ampak mogoče ne bi posumil nate, saj bi si to nevede sam zmanjševal s klikom na podtaknjen program/ikono.

Malce sem zakompliciral, upam da je vseeno razumljiva ideja, ki se lahko po svoje razvija naprej, idej je veliko:
Podtakneš ukaz nircmd.exe setsysvolume 55700 po zgornjem postopku v calc.exe in mu rečeš, da ti naj, ko je že za računalnikom, npr. zračuna koren iz xxx, (vzrok si izmisliš).
Ko bo kliknil na ikono calkulatorja se mu bo najprej glasnost zmanjšala za cca. 10%, nato bo šele štartal kalkulator.
Če ti bo še preglasno pa mu daj še 1x nekaj za izračunat.
Prav tako bi lahko določenim programom dodelil, da zvišajo glasnost, če bo postalo sumljivo vzdržno. :)
Itd.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3907
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1400 krat
Prejel zahvalo: 2336 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zaklepanje jakosti zvoka na prenosnem racunalniku WIN10

OdgovorNapisal/-a Veter » 12 Apr 2020, 20:47

Najlepša hvala. Tole s prelepljanjem bom poizkusil najprej na backup računalniku, ki ga imam, da vidim, kolikšen je efekt.
Bom najprej vse skupaj prelepil, da vidim efekt... Če bo OK, pa lahko črno maso vsak dan zatlačim.

Glede Rolanda pa res nisem vedel, da se da izklopiti dinamika tipk. Super. Potem lahko mlajšemu sinu pokažem kako se to počne, ko bo vadil klavir, in potem da nazaj (se je že zgodilo da je pozabil dati nazaj na 20 jakost in je bil potem starejši fant zelo vesel, ker je spet špilalo na vse glas :-) )
Veter
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 07 Jun 2018, 07:05
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2


Vrni se na Ostali OS - WIN naprave, iPhone

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov