Arduino data logger

Arduino je pojav za katerega bi težko rekli, da opisuje samo HW ali samo SW, zato mu tu namenajm poseben prostor.

Moderator: tilz0R

Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a Veter » 02 Dec 2019, 19:59

Lep pozdrav!

Narediti moram data logger, za shranjevanje izmerjenih podatkov iz treh analognih senzorjev.
Analogni senzorji bojo imeli hitrost vzorcenja 100vzorcev/s (to je trenutna želja).
Željeno je, da bi v EEPROM lahko shranil za cca 3 minute dolgo meritev, 16 bitno vrednost iz vsakega senzorja.
Prosim za vaše nasvete, razmišljam pa v tej smeri:
Za vsak kanal bi uporabil EEPROM 24LC512 (512kbit)

Sedaj pa se mi porajajo vprašanja:
1.) Ali je EEPROM pametna izbira, morda raje zapis na SD kartico?
2.) EEPROM 24LC512 ima 1 milijon ciklov zapisovanja/brisanja, frekvenca 400kHz. Meritve se bojo delale samo cca 1x na mesec, takrat po recimo 30 meritev. Življenska doba ok? (vsaj 10 let)
3.) Ali bo Arduino Mega2560 zmogel tako hitro zapisovati izmerjene vrednosti v tri različne EEPROME?
4.) Za merjenje z analognim isenzorji nameravam uporabit arduino modul ads 1256, ki uporablja SPI, EEPROM-i pa I2C. Ali bo to sploh špilalo skupaj z željeno hitrostjo 100vzorcev/s, ali bom moral
želje prilagoditi realnosti?

Hvala za vse vaše misli o tem projektu.

Aha, zakaj rabim data logger. Zato, ker in-time meritev na računalniku enostavno ne more tako hitro zajemati in prikazovati izmerjenih vrednosti.
Meritve se izvajajo v zelo težavnem industrijskem okolju, zato imam povsod okoli veliko najrazličnejših motenj. Večletna praksa je pokazala, da se v teh pogojih stari dobri RS232 najbolje obnese. In to mi precej omejuje tudi
baudrate (upam da ga bom lahko spravil na 115200 na kablu, na razdalji 50m). To me še čaka da preizkusim v praksi...
Zato je osnovna ideja, da bom in-time prikazoval samo recimo vsako 10 meritev. Po končani meritvi pa bom celo meritev počasi prenesel na računalnik.
Veter
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 07 Jun 2018, 06:05
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Dec 2019, 20:05

Lahko še enkrat ...
nekje praviša 30 meritev mesečno
drugje pa 100 na sekundo za 3 minute
...
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2424
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Zahvalil se je: 108 krat
Prejel zahvalo: 223 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a Veter » 02 Dec 2019, 20:21

Meritve se bojo izvajale cca 1 x na mesec. Takrat bom v enem dnevu izvedel cca 30 meritev.
Ko bom meritev izvajal, je željena hitrost vzorčenja 100 vzorcev na sekundo.

Prvi stavek je zato, ker se sprašujem, ali v primeru, če bom izbral EEPROM, lahko pričakujem, da bo naprava delovala 10 let. Da ne bi EEPROM crknil zaradi prevelikega števila vpisov/izbrisov v svoji predvideni življenski dobi.
Drugi stavek pa zato, ker me zanima, ali lahko realno pričakujem, da bo atmega2560, izbrani eeprom (ali morda kakšen drugi spominski medij), ads1256 čip... v svoji sestavljeni verziji, res dal ven iz sebe 100 vzorcev/s. Za mene je to kar velika hitrost, ampak če želim dobro ujeti določene prehodni pojav, moram to imeti.
Veter
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 07 Jun 2018, 06:05
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Dec 2019, 20:22

Veter je napisal/-a: Večletna praksa je pokazala, da se v teh pogojih stari dobri RS232 najbolje obnese. In to mi precej omejuje tudi
baudrate (upam da ga bom lahko spravil na 115200 na kablu, na razdalji 50m). To me še čaka da preizkusim v praksi...

To ne bo šlo. Preizkušeno ne. V dokaj blagem okolju (pisarne) je 115200 delovalo nekje do 20 oziroma 25m. V industrijskem okolju so pogoji še toliko težji.
S pol manjšo hitrostjo je na teh cca 25m sicer delovalo, a se je občasno hudo zatikalo.
Na 38400 je delovalo večinoma stabilno, včasih je kakšen preklop stikala povzročil motnje.

Moral si boš izbrati kakšno drugo vrsto in način prenosa podatkov. Predlagam RS-485, ki je dokaj podoben RS232, a je precej bolj robusten.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37445
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7555 krat
Prejel zahvalo: 4570 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a Veter » 02 Dec 2019, 20:24

Ok, vzel na znanje. Saj bo 38400 tudi v redu, če bom uporabljal EEPROM. Za in-time bi pa tudi moralo zadostovati. Se motim?
Veter
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 07 Jun 2018, 06:05
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a damo » 02 Dec 2019, 21:02

Namesto arduina vzami ESP8266, in uporabi file system. Imaš programiranje v arduinu, file system in več kot dovolj flasha, je poceni, ne nazadnje pa imaš še wifi, če ga boš uporabil. Oz. če vzameš ESP32, pa imaš še dovolj procesorske moči na zalogi za kako online obdelavo podatkov med samim zajemom (no, saj pri ESP8266 je tudi kar nekaj rezerve).
Dobrga štromarja samo slab šnops strese.
damo
 
Prispevkov: 742
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:18
Kraj: okolica KK
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a sundancer » 02 Dec 2019, 21:15

Veter je napisal/-a:Za vsak kanal bi uporabil EEPROM 24LC512 (512kbit)

Sedaj pa se mi porajajo vprašanja:
1.) Ali je EEPROM pametna izbira, morda raje zapis na SD kartico?


Ena moznost je tudi EERAM. To je klasicen serijski SRAM z vgrajenim EEPROM. Ideja je v tem, da ga uporabljas kot SRAM pomnilnik vendar ob izpadu napajalne napetosti vsebino iz SRAM prenese v EEPROM. Ob ponovnem vklopu se vsebina iz EEPROM samodejno prenese nazaj v SRAM. Da zadeva funkcionira je potrebno k EERAM čipu dodati kondenzator iz katerega za ob padcu napajalne napetosti koristi energija, da skopira SRAM v EEPROM. Več na spodnji povezavi:
https://www.microchip.com/design-center ... rial-eeram

Na ta nacin bos lahko podatke hranil ne da bi preveckrat zapisal v EEPROM. Oziroma v EEPROM bo zapisal le ob izpadu napajanja. Torej lahko podatke med delovanjem preneses iz SRAM v PC preko serijskega porta.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 539
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 185 krat
Prejel zahvalo: 277 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a horvi » 02 Dec 2019, 21:46

horvi
 
Prispevkov: 149
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 97 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Dec 2019, 21:47

EERAM je precej hitrejši je kot pa EEPROM. To tudi ni kar tako.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37445
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7555 krat
Prejel zahvalo: 4570 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a Veter » 03 Dec 2019, 08:03

EERAM... ne poznam. Ampak vedno je čas, da se človek nauči nekaj novega. Upam da obstaja kakšna podpora za Arduino. No bom vprašal strička googla.
Hvala za vsa mnenja in predloge.
Lep pozdrav!
Veter
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 07 Jun 2018, 06:05
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a LiPo » 03 Dec 2019, 19:08

Pot, ki jo je opisal DAMO je edina pravilna.

ESP8266 ali ESP32.
Imas interni FS z 4 Mbyti , od tega je en del program.
Pa vse skupaj imaš en modul...
Potem imas WIFI za pošiljanje podatkov na server...
Itd....

LpP
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 838
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a Veter » 04 Dec 2019, 18:43

Hvala.
Nimam velikih izkušenj z ESP-ji, samo nekaj malega. Bom pogledal tudi to.
Sicer pa... Nikoli ni prepozno da se človek nauči kaj novega.
Hvala.
Veter
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 07 Jun 2018, 06:05
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a javr » 05 Dec 2019, 21:38

VolkD je napisal/-a:To ne bo šlo. Preizkušeno ne. V dokaj blagem okolju (pisarne) je 115200 delovalo nekje do 20 oziroma 25m. V industrijskem okolju so pogoji še toliko težji.
o teh protokolih sicer nimam pojma, vem pa da je v nekoč veliki firmi (1500 zaposlenih) komunikacija med centralnim računalnikom in terminali, kasneje PC-ji, potekala po telefonskih paricah, na vsaki strani pa je bila tokovna zanka. Ni mi znano da bi komunikacija delovala "s težavo" ali "na pol". Je delalo, ali pa ni delalo. Če ni delalo, je bila v okvari tokovna zanka.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1510
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Dec 2019, 21:49

javr je napisal/-a: Če ni delalo, je bila v okvari tokovna zanka.
Tokovna zanka je nekaj drugega kot pa rs232. In nisem še slišal, da bi tokovna zanka delala na 115k2 hitrosti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37445
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7555 krat
Prejel zahvalo: 4570 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a javr » 05 Dec 2019, 23:13

v glavnem, bilo je priklopljeno v 25-pinski konektor na PC-ju, kar jaz razumem kot "rs232"
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1510
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Dec 2019, 00:06

Ali pa printer port ?
Ali pa povsem namensko kartico ?

fakt: RS232 in tokovna zanka ne gre skupaj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37445
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7555 krat
Prejel zahvalo: 4570 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a javr » 06 Dec 2019, 06:24

kaj je pa potem tole ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1510
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a radix » 06 Dec 2019, 06:44

Konverter. RS-232 je specificiran z napetostmi približno ±12 V.
Sama asinhronska serijska komunikacija lahko gre tudi po tokovnih zankah, optičnih vlaknih, TTL nivojih 0-5 V in še čem. Ampak potem ni več RS-232.
radix
 
Prispevkov: 1361
Pridružen: 04 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 328 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a javr » 06 Dec 2019, 07:08

a tako, ok.... torej velja moja prvotna izjava "o teh protokolih sicer nimam pojma, ..." 8-)
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1510
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 06 Dec 2019, 08:04

radix je napisal/-a:... RS-232 je specificiran z napetostmi približno ±12 V....

Rs232 je specificiran s ±15V!
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1821
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 685 krat
Prejel zahvalo: 745 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Dec 2019, 08:25

BraneZ je napisal/-a:Rs232 je specificiran s ±15V!
Drži, a se mnogo proizvajalcev opreme tega ne drži. Odstopajo predvsem v negativnem delu, kjer signal velikokrat sploh ne gre v minus. Na srečo je definicija RS232 taka, da zadeva na nekaj m še vedno deluje.
Za razne namizne zadeve so celo naredili čipovje, ki deluje brez negativne napetosti, seveda v dolžini metra in pol. Ena takih naprav je merilnik sladkorja, ki vsebuje čip z oznako DS275.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37445
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7555 krat
Prejel zahvalo: 4570 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 06 Dec 2019, 08:51

Se popolnoma strinjam, a še vedno velja ±15V !
RS-232 logic and voltage levels
Data circuits Control circuits Voltage
0 (space) Asserted +3 to +15 V
1 (mark) Deasserted −15 to −3 V


Še nekaj branja zakaj danes ni več tako. Danes ne obstoja več računalnik z napajalnikom, ki bi imel + in - 15V.
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1821
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 685 krat
Prejel zahvalo: 745 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Arduino data logger

OdgovorNapisal/-a zanka » 06 Dec 2019, 17:31

BraneZ je napisal/-a: Danes ne obstoja več računalnik z napajalnikom, ki bi imel + in - 15V.

Če so imeli, so imeli -12V, vendar sem opazil, da kakšen napajalnik sploh ni imel žice za pripadajoči stik priklopa na matično ploščo. Tudi -5V je že redkost.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2424
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Zahvalil se je: 108 krat
Prejel zahvalo: 223 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 43


Vrni se na Arduino

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron