Napisal/-a PRC515 » 23 Jun 2019, 20:37
Z polyfuse ali PTC v takšnih aplikacijah sam nimam izkušenj. Mislim pa, da preveč kompliciranja tudi ni dobro. Imam pa dobre izkušnje s transil diodami. Pred leti sem delal na firmi kjer smo delali tlačne senzorje, predvsem potopne, za meritev nivoja vode. Senzorji so ob nevihtah redno odpovedovali. Samo transil dioda na napajalnih linijah je rešila več kot 90% odpovedi ob nevihtah. Pozneje smo dodali še zunanjo zaščito, ki je bila takšna kot sem že opisal. Sedaj delam na firmi, kjer naše izdelke postavimo na raznorazne telekumunikacijske stolpe. Tudi tu smo imeli podobne težave, in zopet so se odlično izkazale transil diode. Torej če vse ostalo izpustiš, diode ne pozabi. Priporočam pa rešitev kot sem jo opisal.
Pri zaščiti moraš upoštevati tudi to, da ima katodni odvodnik (iskrišče) visoko napetost preboja, tako na pamet se mi zdi, da jih za nižje napetosti kot 90V ne dobiš.
Pri tej napetosti pa ostala elektronika lahko gre nekam v elektronska nebesa. (Oziroma pekel, če je slabo delala, čeprav sama nič kriva..)
Kar se oscilacij tiče, mislim, da to teh ne more priti.