Popravilo sprejemnika za radijsko vodeno letalo

Tu bomo pisali kako smo in kako popravljamo stvari, ki nam zaidejo pod roke. Zabeležite vse uspele stvari, če niso ravno uspele, pa tudi, da bomo vedeli kako se v bodoče temu izogniti.

Popravilo sprejemnika za radijsko vodeno letalo

OdgovorNapisal/-a sreckoo » 24 Avg 2026, 13:22

Pozdravljeni

Popravljam sprejemnik RC letala (Modster Easytrainer 600). Gre za 4 kanalni sprejemnik z vgrajenim žiroskopom, ima dva servo motorja in krtačni motor (z eliso). Zogdilo se je, da je nehal delati. Ugotovil sem, da PAN159CY (2.4GHz mikrokrmilnik) ni več imel napajanja, zato sem zamenjal 3.3V napetostni regulator. Nakar je spet deloval. Ob zagonu motorja je regulator spet zgorel. Ugotovil sem, da je bila "flyback" dioda, ki je vzporedno vezana na motor v kratkem stiku. Original dioda je imela oznako S4 (mislim, da gre za schottky diodo), katero sem zamenjal za SS14 (mislim, da gre za 1A, 40V schottky diodo).

Problem, ki se mi pojavlja sedaj je, da motor po 3-4 sekundah ugasne, ker elektronika izklopi (gre nazaj v način parjenja oz. zgubi povezavo z daljinskim upravljalcem - LED utripa kadar ni povezave in sveti kadar je povezan). Spremenik je potrebno odklopiti in ponovno priklopiti na baterijo (3.7V), da se zopet spari z daljincem. Zanimivo je to, da elektronike ne izklopi, če motor vrtim brez nataknjene elise. Se pravi, da ni težav brez obremenitve. Poskusil sem tudi z drugim motorjem in drugim MOS-FET-om in se obnaša enako

Kakša ideja zakaj se to dogaja? Čudno se mi zdi po drugi strani, da bi bil sam PAN159CY poškodovan do takšne mere, da bi sicer delal, pod obremenitvijo pa izklaplal.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
sreckoo

Kraj: Brežice
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: Jakey
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Popravilo sprjemnika za radijsko vodeno letalo

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 24 Avg 2026, 15:38

Na prvo žogo bi po opisu nove napake stavil na oslabelo baterijo ali poškodovan priklop baterije... Izmeri napetost na gladilnem kondenzatorju na plošči med obratovanjem z eliso in brez.
Več glav več ve.
mondxxi

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 872 krat
Prejel zahvalo: 849 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 169

Re: Popravilo sprejemnika za radijsko vodeno letalo

OdgovorNapisal/-a sreckoo » 24 Avg 2026, 21:40

Sem izmeril napetost na gladilnem kondenzatorju (ki so hkrati isti kontakti kot baterija). Kondenzator je 220uF/16V ampak sem ga šel potem zamenjati z 470uF/10V (kar sem pač našel) in sem po tem ugotovil da deluje bolje (motor vrti dlje časa).
Pride do točke recimo po 20 sekundah ko motor ugasne (tudi LED ugasne) ampak ne izgubi parjenja z daljincem. Tudi žiroskop še vedno ta čas deluje, LDO pa mikrokontrolerju še vedno daje 3,3V za napajanje. Ko znižam "gas" do nule se LED spet prižge in motor spet lahko prižgem. Zgleda, da gre v nek zaščitni način.

Baterija (oziroma, sem probal dve) je stara verjetno kaki 3 leti. Napetost ki jo kaže brez delovanja motorja je 4V, potem pa pri polni hitrosti pade na 3,6V. Sama baterija mislim, da ne bi smela biti (še) problem, ker sem mi enako obnaša, če elektroniko priključim na namizni napajalnik (poskušal napetosti med 3,7V do 4V).

Poskusil sem tudi brez prižganega žiroskopa (ki se ga ugasne preko daljinca), če bi ga to kaj motilo.

Vem, da počasi to prehaja na filozofiranje kaj bi lahko bilo narobe in zakaj, ampak vseeno mogoče kdo pride z dobro idejo. Sicer mi chatGPT (in podobno) lahko veliko pove, vender ne maram, da se prevečkrat strinja z mojimi vprašanji in mi večkrat daje lažno potuho :D
sreckoo

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 25 Avg 2026, 07:26

Hmm, mogoče pa se kontroler ne resetira ampak zazna prenizko napetost baterije? Ker droni včasih pri prenizki bateriji utripajo podobno - kot da bi se hoteli pariti. Si siguren, da je bil v originalu 3.3V regulator, da ni bil mogoče 3.0 ali 2.7 in da ti zato zaznavanje napajalne napetosti več ne deluje pravilno?
dejko1

Zahvalil se je: 153 krat
Prejel zahvalo: 350 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a sreckoo » 25 Avg 2026, 08:58

Čisto siguren nisem. Sem pa gledal tale videohttps://www.youtube.com/watch?v=m0YmgXjm4sg kjer je prav tako menjal regulator in omenja 3,3V. Moj originalni regulator ima oznako 65XX. V povezavi s to oznako sem našel edino na aliexpressu tole https://www.aliexpress.com/item/1005010570106278.html (10-100PCS Brand new original SSP6206-28NR silk screen 65XX package SOT23-3 linear regulator LDO chip) in potem sem naprej našel datasheet SSP6206-28NR, ki pa pravi, da gre za 2,8V 300mA LDO. Po drugi strani pa datasheet od mikrokontrolerja PAN159CY omenja napajalno napetost med 2,2V in 3,3V.

Bom poskušal s kake plošče poiskati 2,8V LDO.
sreckoo

OdgovorNapisal/-a DusanK » 25 Avg 2026, 11:48

Če so pripete fotke tvoje in če malo "popraviš" fotko in jo malce bolj od daleč pogledaš, se boljše vidi oznaka 662K tega napetostnega regulatorja ssp6206.
KY_EA314R(400R).jpg

Tip v videu je imel original LDO z oznako 65XX, ki ga je preflozalo in ga je zamenjal s čipom iz druge plate ampak z oznako 662K.
Čip s kodo 65XX je LDO 2V8, čip s kodo 662K pa LDO 3V3.
Ti imaš očitno čip z oznako 662K, torej je 3V3 LDO.
Napajanje za PAN159CY je med 2,2V - 3,3V.
Torej to naj ne bi bila težava.

PAN159 je kar kompleksen čip in lahko da ga heca en del njegovega črevesja, posebno, če je odpovedal LDO 3V3.
Pospajkaj še tisti kristal. Sumljiv mi je kontakt na robu plate (rdeč krog).
Kristal_PAN159CY.JPG
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3732 krat
Prejel zahvalo: 6317 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 25 Avg 2026, 14:51

Še en pomislek. Če pri polni obremenitvi nameriš 3,6V na priključku za baterijo, lahko pri "novem" 3V3 regulatorju še pride do nestabilnega stanja. Sicer za ta LDO piše "Lowvoltage drop 0.19@100mA ", ampak vseeno je 3,6V na 2,8V LDO bolj zanesljiv vir, kot na 3,3V LDO. Če PAN159CY reagira tudi na spremembe v napajalni napetosti in ne samo na njeno višino, je lahko to vzrok...
Več glav več ve.
mondxxi

Zahvalil se je: 872 krat
Prejel zahvalo: 849 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 169

OdgovorNapisal/-a sreckoo » 25 Avg 2026, 16:12

Moram probati še z 2,8V LDO-jem. Drugače pa ugasne tudi pri nižji konstantni hitrosti. Sicer sem šel skoraj skozi vse elemente in jih pogrel s spajkalnikom, pa mi zdaj motor samo malo trzne in ne zažene več :) Tisti oscilator z zgornje slike je bil "vredu" prispajkan z druge strani, tako, da o ni bil problem.
sreckoo

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 26 Avg 2026, 09:26

Kolikor vem se za LiPo baterije uporablja zaščito z odklopom tam okoli 3.3-3.0V, kar je sigurno že prenizko za stabilno napetost iz 3.3V regulatorja.

Moje razmišljanje je sicer bilo, da PAN159CY mogoče za zaznavanje nizke napetosti baterije uporablja svojo napajalno napetost kot referenčno napetost. V tem primeru potem višja napajalna napetost čipa povzroči, da čip višjo oz. normalno napetost napajanja zazna kot prenizko stanje baterije.
dejko1

Zahvalil se je: 153 krat
Prejel zahvalo: 350 krat
Uporabnika povabil: gumby

Vrni se na Elektronika - popravila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov