Popravljam sprejemnik RC letala (Modster Easytrainer 600). Gre za 4 kanalni sprejemnik z vgrajenim žiroskopom, ima dva servo motorja in krtačni motor (z eliso). Zogdilo se je, da je nehal delati. Ugotovil sem, da PAN159CY (2.4GHz mikrokrmilnik) ni več imel napajanja, zato sem zamenjal 3.3V napetostni regulator. Nakar je spet deloval. Ob zagonu motorja je regulator spet zgorel. Ugotovil sem, da je bila "flyback" dioda, ki je vzporedno vezana na motor v kratkem stiku. Original dioda je imela oznako S4 (mislim, da gre za schottky diodo), katero sem zamenjal za SS14 (mislim, da gre za 1A, 40V schottky diodo).
Problem, ki se mi pojavlja sedaj je, da motor po 3-4 sekundah ugasne, ker elektronika izklopi (gre nazaj v način parjenja oz. zgubi povezavo z daljinskim upravljalcem - LED utripa kadar ni povezave in sveti kadar je povezan). Spremenik je potrebno odklopiti in ponovno priklopiti na baterijo (3.7V), da se zopet spari z daljincem. Zanimivo je to, da elektronike ne izklopi, če motor vrtim brez nataknjene elise. Se pravi, da ni težav brez obremenitve. Poskusil sem tudi z drugim motorjem in drugim MOS-FET-om in se obnaša enako
Kakša ideja zakaj se to dogaja? Čudno se mi zdi po drugi strani, da bi bil sam PAN159CY poškodovan do takšne mere, da bi sicer delal, pod obremenitvijo pa izklaplal.