Kolegici je odpovedal službeni laptop, preprosto se ni več hotel prižgat. Star je ca. 3 leta, tako da ni več v garanciji. V IT-ju so ga preizkusili, vendar zadeve niso uspeli oživiti, disk imajo trenutno v reševanju.
Simptomi so taki, da se ne prižge nobena lučka, ko vklopiš napajalnik, prav tako ni nobenega odziva na power in system reset tipki. Napajalnik je bil pomerjen in zamenjan še za drugega znano delujočega - ni spremembe.
Najprej sem zadevo malo očistil - ventilator je imel nekaj nesnage, ampak nič alarmantnega. Hi, zgleda identično kot moj laptop, katerega slikice med čiščenjem so bile tudi objavljene tu na forumu.
Poskusil sem odklopiti bateriji (sistemska in bios) in izprazniti sistem ter nato ponovno preizkusil. Po izkušnjah včasih pri nizki bios bateriji sistem zabluzi do te mere, da se ga ne da več prebuditi (je pa res, da je tisti računalnik svetil z lučkami, tale pa sploh nič). Tudi to ni pomagalo.
Brez zunanjega napajanja je napetost samo na bios bateriji 3,14V.
Z zunanjim napajanjem je na napajalnem priključku 20V, sistemska napetost je 0V. Sistem uporablja polnilno vezje BQ24780S, na velikem 10R uporu (SMD oznaka 100) zraven njega je napajalna napetost 20V. Na uporu z oznako 010 je na obeh straneh 137mV, prav tako na priključku baterije. Spodaj na power railih ni napetosti. Če poskusim napajati z laboratorijskim napajalcem na 20V vidim pulzno porabo, kot nekakšen hiccup mode.
Mogoče kdo ve ali imajo laptop baterije tudi v sebi odklopno / pametno vezje in torej 0V na baterijskih priključkih ne pomeni nujno slabe baterije? Drugo baterijo lahko dobim za cca. 40EUR, samo ni izključeno, da ni na plošči narobe kaj drugega. Domnevam, da se laptop brez priklopljene baterije niti ne poskusi vklopiti, tudi če ima zunanje napajanje, ali pač?
Na spodnjem delu motherboarda so power rail in switching napajalniki. Izgleda mi, kot da je glavni power rail v stiku. Če tja priklopim napajalnik 0,5V / 2,5A mi na termalni kameri posveti eden izmed keramičnih kondenzatorjev. Ta sumljivi je keramični nad tantalom pri napisu PC1004 (levo od montažne luknje).
Če bi ga rad odlotal / zamenjal, je najbolje da motherboard odstranim iz laptopa ali bodo zadeve preživele lotanje na mestu? Če odstranjujem motherboard za lotanje - ali je potrebno odstraniti hladilnik procesorja (heatpipe) ali lahko ostane na mamaplati?
PS: Tole je verjetno shema: https://www.ifixit.com/Document/xmfdqEQ ... M-D474.pdf