Popravilo 19" monitorja LG Flatron L1953HR

Tu bomo pisali kako smo in kako popravljamo stvari, ki nam zaidejo pod roke. Zabeležite vse uspele stvari, če niso ravno uspele, pa tudi, da bomo vedeli kako se v bodoče temu izogniti.

Popravilo 19" monitorja LG Flatron L1953HR

OdgovorNapisal/-a DusanK » 25 Mar 2020, 11:55

Naslednji monitor, ki je čakal kot bi bil v vrsti za menjavo kolka, je bil LG Flatron L1953HR.
Tudi na njem je bil samolepljiv listek z napisom "mrtev".

In je bil res.

Po odstranitvi podstavka sem iskal kak vijak za odstranitev pokrova, a ga ni bilo. Ohišje je skup dano na klik, zato je bila potrebna uporaba pretečene plastične kartice in trzalice za kitaro.
Slednjo uporabim, ko je potrebna močnejša sila odpiranja, ker je precej trša in po robu malce tanjša kot plastična kartica.

Po odprtju pokrova in demontaži sprednjega okvirja ni bilo ugotovljeno, da bi že kdaj prej prišel pod serviserski nož.
Ko sem prišel do napajalne plošče sem poleg rahlega prahu zagledal napihnjene kondenzatorje. Kakšne druge poškodbe drugih elementov kljub natančnemu pregledu ni bilo opaziti.
Ohmsko sem še preveril termistor, graetz diode, vse ostale diode in močnejše upore in zaenkrat ni bilo kakšnega suma na trojanskega konja.

Tu ni kaj več za komplicirati, zato sem se lotil zamenjave kondenzatorjev. Od devetih elektrolitov je bilo 5 vidno napihnjenih.
Začel sem z največjim, filter elektrolitskim kondenzatorjem 100uF/450V. In bil prijetno presenečen. Bil je v isti ali celo boljši kondiciji kot pred nekaj dnevi dobavljeni novi kondenzatorji 100uF/450V!
Collage_Fotor_4 (Custom).jpg
Ker nisem imel razloga po zamenjavi je šel lepo na staro mesto, kjer se bo zagotovo počutil še naprej dobro.
Ostali kondenzatorji so bili vsi po vrsti tako po kapaciteti kot po serijski upornosti (ESR) daleč nad/pod normalnimi vrednostmi.
Vsi so bili takoj upokojeni razen enega 33uF/50V, ki je bil spet v podobni ali celo boljši kondiciji kot novi, zato je obdržal staro delovno mesto.
Po zamenjavi, čiščenju in pregledu je sledil preventivni prvi priklop preko žarnice, ki je obetal, da je napajalni del dober.

Še priklop direktno na 230V~ in monitor je oživel.
Test cca. 12 ur ni pokazal, da bi kak notranji organ še omagal.
V upanju, da bo še dolgo živel se je monitor pridružil skupini že popravljenih in delujočih.
20200325_094623 (Custom).jpg
V pogovoru s kolegico učiteljico, ki v tem korona času pozna problematiko družin osnovnošolcev, kjer nekateri nimajo niti tablice kaj šele računalnika, oči pa utrujajo na (pre)majhnih ekranih pametnih telefonov ali 15" monitorjih, so vsi trije 19" monitorji kot donacija na voljo najprej njej.
Če v roku npr. 10 dni ne bo povpraševanja, bom tukaj odprl temo in bodo na voljo prioritetno družinam osnovnošolcev, ki so v stiski ali si to želijo. Zagotovo kdo kakšno tako družino tudi osebno pozna ali ve zanjo. Gre se na zaupanje in anonimnost je zagotovljena.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3672
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1275 krat
Prejel zahvalo: 2179 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo 19" monitorja LG Flatron L1953HR

OdgovorNapisal/-a bray » 25 Mar 2020, 14:57

DusanK je napisal/-a:V pogovoru s kolegico učiteljico, ki v tem korona času pozna problematiko družin osnovnošolcev, kjer nekateri nimajo niti tablice kaj šele računalnika, oči pa utrujajo na (pre)majhnih ekranih pametnih telefonov ali 15" monitorjih, so vsi trije 19" monitorji kot donacija na voljo najprej njej.
Če v roku npr. 10 dni ne bo povpraševanja, bom tukaj odprl temo in bodo na voljo prioritetno družinam osnovnošolcev, ki so v stiski ali si to želijo. Zagotovo kdo kakšno tako družino tudi osebno pozna ali ve zanjo. Gre se na zaupanje in anonimnost je zagotovljena.


Lepa gesta! Mogoče bi bilo vredo odpreti posebno temo o tem. Zadnjič sem na val202 poslušal, ko je govorila ena učiteljica ravno o tem pouku "na daljavo" in kako vsi učenci nimajo računalnika in dostopa do interneta. Velikokrat je edina naprava z dostopom do interneta v družini kak pametni telefon od staršev ali pa še to ne. V glavnem en kup problemov s tehnikalijami. Žalostno ampak resnično. Recimo v zbirnem centru odpadkov večkrat opazim kak LCD monitor, računalnik ali pa celo komplet, ki je verjetno z nekaj pozornosti še čisto ok. In niti pomislim ne, da bi ga vzel. Razen, če je retro primerek. ;) Še en lep primer kako relativna je vrednost materialnih dobrin in dokler ne pride do take situacije niti razmišljaš ne o tem. Dost filozofiranja. ;)
Primerne rabljene računalnike bi verjetno lahko nabrali skupaj potem bi moral pa še kak ponudnik interneta malo pozabiti na zaslužek in donirati kak kos opreme in nek začasni podatkovni paket. Verjetno en kup logistike in novih problemov....ampak problemi so zato, da se rešujejo!
Pred leti sem že dvakrat dal nekaj računalniške robe eni dobrodelni organizaciji iz LJ....se ne spomnim imena in ne vem, če so še aktivni. Verjetno pa je še kaka nova, podobna organizacija.

Sem pobrskal po starih mailih in našel...

https://www.duh-casa.si
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 452
Pridružen: 08 Avg 2016, 22:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 160 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Popravilo 19" monitorja LG Flatron L1953HR

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Mar 2020, 16:22

Mislim, da imam ene tri ali štiri monitorje, ki jih gotovo ne bom več potreboval. Verjetno so potrebni podobnega popravila, kot tale. Sam sem monitorjev popravil že še pa še. Nekako se mi ne da več. Če ima kdo veselje s tem, mu jih rade volje prepustim. Je pa problem dostava.
DusanK, če imaš kakšno možnost bom z veseljem oddal.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Popravilo 19" monitorja LG Flatron L1953HR

OdgovorNapisal/-a zanka » 25 Mar 2020, 16:25

Obstajajo primeri denarno šibkejših, ki ne želijo imeti računalnika, saj to s sabo potegne dodatne stroške: npr. naročnina dostopa do spleta.

Iz mojih izkušenj, najpogosteje odpovejo 330uF in 470uF (16V ali 25V) Če to ni to ... je v poplavi okvarjenih, tako kot na preverjanju znanja, vprašanje samo še čas oziroma če se splača ukvarjati z zapletenimi ali preiti na naslednjega ...
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2527
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Zahvalil se je: 111 krat
Prejel zahvalo: 243 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48


Vrni se na Elektronika - popravila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov