Vremenska postaja

Vse o televizorjih, radijskih sprejemnikih in instalacijah zanje. Popravila, dograditve in nasveti

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Maj 2021, 14:09

Verjamem, ja. Ampak vprašanje je, kako dobro to deluje, oz. ali je problem v tem, da sem ga natisnil sam iz belega ABS-a (napačen material...?) ali kje drugje... namreč, par dni nazaj v sončnem jutru (mislim, da v nedeljo) mi je ob 8-9 zjutraj senzor v takem ohišju kazal 20 stopinj. Ko sem postavil kanto za smeti predenj (za senco) pa se je v parih minutah ohladil za dobrih 5 stopinj...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a S53AL » 12 Maj 2021, 15:09

Eni so zadovolni z to "plastiko". Sploh pa lastniki Davis postaj, ki stanejo preko 1K€ (komplet).
Sem imel hiško in postajo WS 2300 pa ni bilo problema.
Kakšna odstopanja +-% pa imajo tvoji senzorji pa ne vem.
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 2449
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 959 krat
Prejel zahvalo: 137 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Maj 2021, 16:46

Tudi jaz se zavedam, da je ogromno ljudi zadovoljnih s tem stevensonom, seveda. Zagotovo pa ni problem odstopanje senzorja, ker, kot rečeno, senzor se konkretno ohladi, ko postavim nekaj pred to škatlo. Zato se sprašujem, ali je mogoče iz napačnega materiala - mogoče je bel ABS preveč prozoren... :_dunno

Senzorji so kitajski, kaj pa drugega. Odstopanje imajo tam do eno stopinjo, ko jih primerjam med seboj. Pač to kompenziram v programu in je ok. Ne gre mi zdaj za hudo natančnost, ampak 5 stopinj več je pa že PREveč, posebej ker vem vzrok. Samo odpravit ga je potrebno.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a miharix » 12 Maj 2021, 16:55

Daj kako sliko, kako zgleda natisnjen in kam si montiral senzorček
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1396
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 540 krat
Prejel zahvalo: 426 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 84

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Maj 2021, 07:41

miharix je napisal/-a:Daj kako sliko, kako zgleda natisnjen in kam si montiral senzorček

uff, sorry, sem spregledal tole objavo... bom slikal, ko bo malce lepše vreme...
Me pa zanima, če ima kdo kakšno idejo, kako te senzorje kolikor-toliko kalibrirati? Mislim - kaj vzeti kot referenco? Primer: vezal sem SHT31 in BME280 (oba kitajska). razlika med njima, ko sta čisto drug ob drugem je dobro stopinjo. Kateremu verjeti, oz. kako ugotoviti, kateri od njih kaže bolj prav?
Ne vem, če ni najboljša (in najcenejša) opcija, da nabavim en originalni senzor, kajne? V tem primeru - katerega?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 17 Maj 2021, 08:57

Protoncek je napisal/-a:Primer: vezal sem SHT31 in BME280 (oba kitajska). razlika med njima, ko sta čisto drug ob drugem je dobro stopinjo. Kateremu verjeti, oz. kako ugotoviti, kateri od njih kaže bolj prav?
Ne vem, če ni najboljša (in najcenejša) opcija, da nabavim en originalni senzor, kajne? V tem primeru - katerega?

Originalnega SHT31. Tega sem tudi jaz dal v postajo.
MarkoM
 
Prispevkov: 1114
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 198 krat
Prejel zahvalo: 264 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 17 Maj 2021, 09:51

SHT31 (original) vs. BME280 (original):
http://194.249.1.99:3000/d/10fe493-pub/ ... &panelId=2
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5375 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Maj 2021, 10:00

Razlike so tako majhne, da niso vredne omembe.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51602
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12730 krat
Prejel zahvalo: 7697 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Maj 2021, 14:10

Hvala! Torej originalnega enega ali drugega. Na adafruit je razlika med SHT in BME evro, dva, torej je vseeno, če vzamem BME, pa bom še za tlak "bolj zihr", da je pravilen. Po drugi strani ima pa SHT31 večjo navedeno točnost... bom videl.
Kakšen predlog, kje je najbolje vzeti?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 17 Maj 2021, 14:47

Pri vlagi BME kaže preveč
http://iot.sc-nm.si:3000/d/aq_0fe48e-pu ... 30d&to=now

Senzorja sta nekaj mm narazen, znotraj plastičnega ohišja in s ptfe nogavico prek.

Jaz nabavljam na mouserju, TME ali farnellu.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5375 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a robi » 17 Maj 2021, 15:27

Protoncek je napisal/-a:Tudi jaz se zavedam, da je ogromno ljudi zadovoljnih s tem stevensonom, seveda. Zagotovo pa ni problem odstopanje senzorja, ker, kot rečeno, senzor se konkretno ohladi, ko postavim nekaj pred to škatlo. Zato se sprašujem, ali je mogoče iz napačnega materiala - mogoče je bel ABS preveč prozoren... :_dunno



Fi 50mm odtočne cevi, na eno stran 50mm ventilatorček ball bearing in nekam vmes senzor. Na vstopu pa kepico inox volne za pomivanje posode ;)
robi
 
Prispevkov: 727
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 137 krat
Prejel zahvalo: 284 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Maj 2021, 16:05

Hm... torej je BME, kot kaže, uporaben zgolj za tlak, za ostalo je boljši SHT.
Bom poskusil še s cevjo, me zanima rezultat, čeprav mislim, da bo tudi kazal preveč, če bo na soncu. Ni kaj, mora bit senca...

Farnell, mouser... imajo gole senzorje, jaz bi raje nekaj že na plati, te multisuperdupermikro zadeve ne bi lotal...Sem našel recimo galagomarket.si. Upam, da imajo original (iz adafruita).
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 17 Maj 2021, 16:14

Galago preprodaja adafruit. Preveri še ceno na mouserju (ima tudi adafruit).
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5375 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a robi » 17 Maj 2021, 17:27

Protoncek je napisal/-a:Bom poskusil še s cevjo, me zanima rezultat, čeprav mislim, da bo tudi kazal preveč, če bo na soncu. Ni kaj, mora bit senca...
.


Cev ali izoliraj ali oblepi z srebrnim trakom. Ti garantiram, da bo kazalo točno ;)
ps
ventilator zmontiraj tako, da bo vlekel čez senzor
robi
 
Prispevkov: 727
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 137 krat
Prejel zahvalo: 284 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Maj 2021, 17:49

Ok, hvala za nasvet. Sedaj sicer imam ventilator, a imam stevensonovo hiško, kar pomeni, da zrak piha delno čez senzor, delno pa pri strani ven (ventilator je spodaj).
Sicer mi je ravnokar prišlo... odtočne cevi so itak sive, ne bele...(ne vem, zakaj sem imel bele cevi v mislih). Torej že sama po sebi na sredino ne spusti sonca...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a S53AL » 17 Maj 2021, 18:24

Z ventilatorjem se lahko dogajajo čudne stvari glede na točnost meritev. Tako so poročali kolegi.
@Protonček. Nabavi si eno Wsxxxx, ki ima možnost priklopa na PC. Na njega naložiš Wsvin in naprej na splet.
Senzor pa nekam v senco na višino 2m.
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 2449
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 959 krat
Prejel zahvalo: 137 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a MadMax » 17 Maj 2021, 18:32

Mislim, da je Protoncku večje veselje in izziv naredit sam direkt na wifi, kot pa kupit nekaj, kar rabi še cel računalnik zraven ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 2728
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 558 krat
Prejel zahvalo: 631 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Maj 2021, 19:03

S53AL je napisal/-a:Z ventilatorjem se lahko dogajajo čudne stvari glede na točnost meritev. Tako so poročali kolegi.
@Protonček. Nabavi si eno Wsxxxx, ki ima možnost priklopa na PC. Na njega naložiš Wsvin in naprej na splet.

Ni opcija, niti pod razno, nimam kaj z njo... Kot pravi MadMax: poanta je naredit sam. Drugo: ni mi toliko, da imam podatke na spletu, rabim zase in kjerkoli - torej, da se od kjerkoli povežem na domač strežnik in delam (kar hočem). In HA mi to omogoča.
Glede ventilatorja bom pa malce pobrskal, kje so težave, hvala za nasvet.

S53AL je napisal/-a:Senzor pa nekam v senco na višino 2m.

Ja... saj trenutno imam tri senzorje razporejene okoli bajte in trenutno je vedno vsaj eden v senci, tako da je kolikor-toliko ok... čakam na pravo vročino, da stestiram.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 17 Maj 2021, 19:04

Meni tole kar dobro služi:
https://e.pavlin.si/2019/02/04/low-cost ... on-shield/

če bi kdo sam rezkal... imam "malo" preveč teh talarjev. Cena je bila 6 centov na krožnik.

LP,
M.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5375 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a alividmar » 17 Maj 2021, 19:17

KRONSKA žaga ne bi prišla v poštev?
Sam imam globoke krožnike iz nizkocenovne trgovine in sem nameraval uporabiti kronsko žago, so kje zadržki?
Uporabniški avatar
alividmar
 
Prispevkov: 817
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:43
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 233 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Maj 2021, 19:22

s54mtb je napisal/-a:Meni tole kar dobro služi:
https://e.pavlin.si/2019/02/04/low-cost ... on-shield/

če bi kdo sam rezkal... imam "malo" preveč teh talarjev. Cena je bila 6 centov na krožnik.

LP,
M.

Sem že gledal tole tvojo "hiško", ja. Rezkanje mi ni problem. Če imaš viška jih odkupim nekaj... da preskusim še to varianto. Nenazadnje lahko za nekaj časa montiram več različnih "hišk" skupaj, pa bom primerjal meritve.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Maj 2021, 07:01

Član "home assistant" foruma me je opozoril, da originalni SHT-ji prav tako lahko konkretno lažejo... ima kdo slabe izkušnje z njimi? Če je to res, potem nima smisla zapravljat 15 in več € za enake senzorje, kot jih imam doma za evro, dva...?

RAZPRAVA

linki do težav:
https://forums.adafruit.com/viewtopic.php?f=19&t=131177
https://forums.adafruit.com/viewtopic.php?f=19&t=141544
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 18 Maj 2021, 07:07

Imam ta privilegij, da lahko postavim (stavim ha ha) senzorje cca 10m od uradne vremenske postaje. Po nekaj mesecih na terenu se hitro vidi, kakšna je korelacija. Do sedaj nisem opazil razlik zaradi senzorja (razen nekaj statičnega ofseta in nekaj malega nelinearnosti). V glavnem nič takega, kar se nebi dalo kompenzirati.

Smrt za senzor vlage je kondenzacija. Ne pozabiti tega.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5375 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Maj 2021, 07:27

s54mtb je napisal/-a:Smrt za senzor vlage je kondenzacija. Ne pozabiti tega.

Hvala. No, nekaj novega... ta del o kondenzaciji in preprečitvi le-te pa bom moral še raziskat, kaj naredit v tej smeri.
Sem pa že razmišljal tudi v tejle smeri: tele senzorje ljudje postavijo v te hiške "kar tako", brez vsake zaščite. Je to v redu? Ok, seveda senzor ne more merit vlage, če ni izpostavljen. Pa vseeno...kak filter bi bil po moje dobrodošel? Nenazadnje, glede na voljo g.Murphy-a ni vrag, da se mi nekoč muha pokaka natančno na odprtino tega senzorja... :_rolling
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Vremenska postaja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 22 Jun 2021, 18:25

Nekaj mi je “malce čudno”: pri just d.o.o. sem nabavil original BME280 od adafruit ter TMP117, prav tako adafruit. Kako je mogoče, da sta senzorja celih 2.5 stopinje narazen (BME kaže 2.5 stopinje premalo)? Je to res možno? Kareremu zdaj verjeti? TMP naj bi bil hudo točen (na desetinko stopinje), ampak tudi BME po moje ne bi smel toliko lagati, saj celo kitajski ponaredki ne lažejo toliko..
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4905
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 678 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 139

Prejšnja

Vrni se na Televizorji, radioaparati in podobne pogruntavščine.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov