[Egg bot] Egg bot ali CNC barvanje pirhov

Skupne nabave in projekti

OdgovorNapisal/-a diehart » 18 Mar 2013, 14:13

Jaz imam tudi rabljene motorje, iste kot na Jakatovi sliki. Na vseh navitjih je napetost, skače pa neglede na to kolikšna je napetost in kolikšen je tok. Skačeta mi oba motorja.
Jaka bi lahko prišel do tebe in bi preverila še na mojem jajcomatu, če so tudi problem motorji?
diehart
 
Prispevkov: 381
Pridružen: 20 Jan 2015, 11:21
Zahvalil se je: 44 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a Jaka » 18 Mar 2013, 14:45

@Kroko: imaš prav. Danes ponoči sem zadevo preizkušal tudi z višjo napetostjo (16V) nisem pa šel do 24V ali več.
Na 24V zadeva dela tekoče tako kot mora!
Sedaj še en vzorček narišem in mislim, da bo @Bizgec65 vesel, da se je zadeva uredila \:D/ .
Lp, Jaka
Uporabniški avatar
Jaka
 
Prispevkov: 702
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a Kroko » 18 Mar 2013, 14:47

Na 24V je resonančna karakteristika motorja precej drugačna. Motor naredi korak mnogo bolj suvereno.

Za koračne motorje načeloma velja, da višja kot je napetost bolje je. Če bi driver prenesel 80V potem bi uporabil 75V. Tok nastaviš tako, da so motorji v mirovanju lepo topli vendar ne vroči.

Kateri so novi motorji je bilo objavljeno nekaj strani nazaj.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3845
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1225 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 225

OdgovorNapisal/-a Jaka » 18 Mar 2013, 15:14

@Kroko: meni zadeva funkcionira od samega začetka brez vsakih problemov. Motorje sem nabavil v lastni režiji, ko sem kupoval še druge reči in je bila ravno prilika.
Problem sem imel s pločico, ki mi jo je prinesel @Bizgec65, pa ni bil problem samo v motorjih.
Kakorkoli, verjetno je pri vseh, ki jim riše stopničasto, problem v premajhni napajalni napetosti.
Še enkrat hvala za pripombo in rešitev problema \:D/ .
Lp, Jaka
Uporabniški avatar
Jaka
 
Prispevkov: 702
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a matjazkariz » 18 Mar 2013, 15:30

Jaka57 je napisal/-a:Kakorkoli, verjetno je pri vseh, ki jim riše stopničasto, problem v premajhni napajalni napetosti.

Vsekakor je za stestirati ali višja napetost odpravi prevelike korake. Meni povišana napetost ni pomagala. Iz 12V pri 340mA skupne porabe sem povišal na 28V pri 730mA, vendar razen bolj odločnega korakanja po poln korak, ni bilo efekta.
matjazkariz
 
Prispevkov: 298
Pridružen: 21 Feb 2015, 11:24
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

OdgovorNapisal/-a Jaka » 18 Mar 2013, 15:50

@matjazkariz: jaz sem pustil tok tak kot je bil, samo napetost sem povišal.
Še vedno je malo nazobčano, sedaj se pa igram z nastavitvami.
Lp, Jaka
Uporabniški avatar
Jaka
 
Prispevkov: 702
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a Obelix » 18 Mar 2013, 16:45

Pa je tudi meni poštar prinesel sestavljanko. Hvala Darko.

Zdaj pa prosim nekoga, ki ima to možnost, da mi "zapeče" PIC-a. Sem bolj počasen in do "veselih jajc" ne bom spravil skupaj programator za PIC-e.
Obelix
 
Prispevkov: 621
Pridružen: 19 Jan 2015, 11:31
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 29 krat
Prejel zahvalo: 67 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 69

OdgovorNapisal/-a Silvo » 18 Mar 2013, 17:35

Imam eno vprašanje... ne me prosim k*rcat, sigruno je bilo že omenjeno, a preden da odgovor najdem, med 50-timi stranmi te teme, raje vprašam... :oops:

Meni je zadeva delala od prve - torej nič nisem nastavljal. Riše lepo nič ne skače. Edini problem, ki ga opažam je segrevanje motorjev. Segrevajo se v glavnem, ko so zavrti (ko končajo delo) Ok, običajno jih potem ročno izklopim. Domnevam, da je nastavljen prevelik mirovni tok. Trimerja nisem nič prestavljal. Motorji so novi.
Vprašanje:
Kako nastaviti tok? Meriti porabo celotnega vezja? Vezje napajam iz 12V 1A adapterja (switcherja)
Silvo
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 16 Jan 2015, 15:16
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a lado » 18 Mar 2013, 17:40

Jaz sem ga priklopil na usmernik in gledal porabo- pri zavrtih motorjih (novi) sem s trimerjem nastavil tok okoli 0.5 A...
Motorji so mogoče malo mlačni.
lp
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 392
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 18 Mar 2013, 17:43

The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1435
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 503 krat
Prejel zahvalo: 536 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 36

OdgovorNapisal/-a Proteus » 18 Mar 2013, 17:55

Silvo je napisal/-a:Edini problem, ki ga opažam je segrevanje motorjev.

No meni pa so se segrevali drajverji. S prstom sem ju komaj držal, torej temperatura nekje 50+.
Enostavno sem zmanjšal tok in dela B.P.
Nisem sicer meril toka, toda ref. napetost sem zmanjšal iz 1,5 V na 1 V.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2366
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 228 krat
Prejel zahvalo: 426 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 74

OdgovorNapisal/-a Kroko » 18 Mar 2013, 18:19

60 stopinj je povsem normalna temperatura. Kritično postane šele pri 80+.
Če ga z roko lahko držiš je OK, če pa speče je pa preveč.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3845
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1225 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 225

OdgovorNapisal/-a bojanz » 18 Mar 2013, 19:54

Ponovno potrebujem malce pomoči.

Kako se sestavi roka ( fiksna in premična ) pa kako se pritrdi servo.

Je potrebno v premično roko vrezat navoj za držalo roke.

Lahko kdo objavi kakšne detajle.

Kako se vse skupaj poveže, koračni motor, vpenjalo roke in fiksna roka, kateri vijak.

Kako se pritrdi servo motor in nosilec.

Hvala.
Bojan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
bojanz
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:35
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a Silvo » 18 Mar 2013, 19:55

Rešeno - motorji so hladni :whistle:
Silvo
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 16 Jan 2015, 15:16
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a Krampus » 18 Mar 2013, 20:01

Mi se trudimo, tako pa gre po naravni poti
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 496
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 193 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 16

OdgovorNapisal/-a Silvo » 18 Mar 2013, 20:03

Slika Slika
Bo iz tega razumljivo?

PS

Nisem uporabil priložen "pant". Naredil sem svojega iz debelejše folije. (nekaj podobnega kot kot statorska izolacija za elektromotor)
Silvo
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 16 Jan 2015, 15:16
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a bojanz » 18 Mar 2013, 20:11

Torej je potrebno za pritditev serva izvrtat luknje v zgornji nosile.

Kako je pa pri pritrditvi na koračni motor , ima vijak za nastavitev višine pisala matico, je toliko prostora.
Uporabniški avatar
bojanz
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:35
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a Krampus » 18 Mar 2013, 20:21

Luknja je toliko manjša, da lahko vrežeš navoj M5
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 496
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 193 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 16

OdgovorNapisal/-a Silvo » 18 Mar 2013, 20:21

Jaz sem porezal navoj. Luknja je sicer malo velika, a še vedno dovolj mala za navoj.
Silvo
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 16 Jan 2015, 15:16
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a bojanz » 18 Mar 2013, 20:25

Hvala je že bolj jasno.

Kako pa je z nosilcem serva, tam pa je verjetno potrebno vrtanje .
Uporabniški avatar
bojanz
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:35
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a Krampus » 18 Mar 2013, 20:40

Izvrtaš Fi2,5 in vrežeš M3 navoj
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 496
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 193 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 16

OdgovorNapisal/-a bojanz » 18 Mar 2013, 20:42

Hvala še enkrat, samo to potrditev sem hotel. Da ne-bi naredil kakšne neumnosti.

Hvala in lep pozdrav
Bojan
Uporabniški avatar
bojanz
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:35
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 18 Mar 2013, 20:43

Od tebe, strojnika, bi pričakoval malo bolj točen premer svedra. :)
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1435
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 503 krat
Prejel zahvalo: 536 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 36

OdgovorNapisal/-a bojanz » 18 Mar 2013, 20:46

zame je bila dovolj potrditev, da je potrebno izvrtat luknjo. Vem pa, da se nekje vrta luknja 0,7 x navoj ( 0,7 x 3 =2,1 mm ).

l.p
Bojan
Uporabniški avatar
bojanz
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:35
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 18 Mar 2013, 20:48

Ti kar vrtaj 2,5mm, pa počasi, da ne pregreješ pleksija.
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1435
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 503 krat
Prejel zahvalo: 536 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 36

OdgovorNapisal/-a Krampus » 18 Mar 2013, 20:53

Ne klamfaj 2,459 mm :D
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 496
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 193 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 16

OdgovorNapisal/-a bojanz » 18 Mar 2013, 20:56

Krampus je napisal/-a:Ne klamfaj 2,459 mm :D


Ja ja, le kje bi dobil takle sveder. Seveda se da luknja tudi kako drugače naredit, pa pustimo malenkosti.

Hvala.
Bojan
Uporabniški avatar
bojanz
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:35
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a rimci » 18 Mar 2013, 20:57

A je razmik ki sem ga označil natančno določen. Luknji za označena vijaka pa je potrebno izvrtat, vsaj pri meni ni lukenj.

Mene zanima še vrstni red priklopa žičk za koračne motorje in servo motorček na ploščico.

Se eno vprašanje izven te teme za Silvota. Kako pripenjaš slike na forum da so v taki obliki

lp
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
rimci
 
Uporabnika povabil:
Število neizkoriščenih povabil:

OdgovorNapisal/-a Silvo » 18 Mar 2013, 21:10

Jaz sem dal tako, da je izvrtina od zgoraj približno na sredini med vijakoma.
Silvo
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 16 Jan 2015, 15:16
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a Silvo » 18 Mar 2013, 21:26

:offtopic:

Branez je napisal/-a:
rimci je napisal/-a:.....
Se eno vprašanje izven te teme za Silvota. Kako pripenjaš slike na forum da so v taki obliki

Tukaj čitaj!



Priporočam tak način dodajanja fotografij v sporočilo z enostavnim razlogom:
Izvorne fotografije shraneš v svoj album. Ko jo boš naslednjič spet potreboval, jo boš lažje našel v svojem albumu, kot pa med sporočili.
:offtopic:
Silvo
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 16 Jan 2015, 15:16
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a mitkum » 18 Mar 2013, 21:49

Danes sem se spet lotil reševat problem, zakaj mi ne prepozna ploščice.
Najprej sem premeril USB. Pini D+, D-, VBUS so bili v stiku. Čudno mi je to, da sem pred priklopom preveril vse pine in ni bilo stika med nobenim!

"popravila" sem se lotil tako, da sem odstranil USB konektor in preveril vse povezave na ploščici brez pricinjenega konektorja. Vse je tako kot mora biti po shemi! Potem premerim konektor preden ga prispajkam in prav tako vse štima. Pricinim konektor nazaj in ponovno z ohm metrom preverim vse povezave in morebitne kratke stike. Tokrat je bilo vse tako kot mora biti! Ploščico priklopim na računalnik brez 9V napetosti (se pravi samo USB kabel) in računalnik prepozna ploščico kot EiBot board oz. nekaj podobnega je napisalo in nato je nameščal gonilnike. Na koncu mi izpiše, da gonilnikv ni mogel namestiti, ploščice pa ni več na seznamu naprav v upravitelju naprav! Odklopim in ponovno vklopim. Spet se aktivira Čarovnik za namestitev gonilnikov a takoj za tem računalnik izpiše, da ne prepozna naprave. V upravitelju naprav je ploščica vidna kot neznana naprava in če hočem posodobiti gonilnike, mi izpiše, da so najoptimalnejši gonilniki za to napravo že nameščeni. Torej se mi dogaja isto kot na začetku. Glede na to, da mi ne prepozna ploščice sem posumil, da je skurjen PIC (usb del- ne vem če je možno!?). Sem še enkrat z ohm metrom preveril za kratke stike in jih ni!

Nato sem šel merit napetosti na PICu. Izmerjene vrednosti so v tabeli!

Z osciloskopom še nisem nič gledal- A bi naj, ali se lahko oceni da je PIC skurjen? Če bi že gledal z osciloskopom- kaj gledati?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
mitkum
 
Prispevkov: 559
Pridružen: 18 Jan 2015, 14:37
Kraj: Logatec/Kalce
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 101 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 14

OdgovorNapisal/-a Kroko » 18 Mar 2013, 22:03

Pa si inštaliral prave driverje (v priponki)?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3845
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1225 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 225

OdgovorNapisal/-a Jaka » 18 Mar 2013, 22:04

_ID_: za začetek bi bilo dobro, če bi inštaliral gonilnike UBW. Ko boš to inštaliral, bo tudi tvojo ploščico prepoznal.
Povezava na inštalacijo programja je nekje v tej temi, lahko si pa tudi z Googlom pomagaš.
Vidim, da me je Kroko prehitel in mu je kar ribo ponudil ](*,) .
Vse je v tej temi, samo malo je potrebno prebrat!
Lp, Jaka
Uporabniški avatar
Jaka
 
Prispevkov: 702
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a mitkum » 18 Mar 2013, 23:01

Dotične driverje imam nameščene! Sem probal zamenjati kabel, pa isto izpiše, da gre za neznano USB napravo. Potem sem probal še na drugem računalniku in isto zamenjal kable- obakrat rezultat: Neznana USB naprava.
mitkum
 
Prispevkov: 559
Pridružen: 18 Jan 2015, 14:37
Kraj: Logatec/Kalce
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 101 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 14

OdgovorNapisal/-a Jule » 18 Mar 2013, 23:14

Si poskusil kabel s feritom? Meni ga z navadnim kablom ne razpozna.
Jule
 
Prispevkov: 660
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:00
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 131 krat
Prejel zahvalo: 133 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

OdgovorNapisal/-a mitkum » 18 Mar 2013, 23:17

Sem videl tvoj prispevek o tem ja, pa sem šel danes ravno zato vzet nov kabel! Žal brez pozitivnega efekta!
mitkum
 
Prispevkov: 559
Pridružen: 18 Jan 2015, 14:37
Kraj: Logatec/Kalce
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 101 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 14

OdgovorNapisal/-a Bizgec65 » 19 Mar 2013, 00:16

Uff, končno.
@Jaka57 (hvala še enkrat) je zadevo poštimal za silo, se pravi bo vseeno treba PIC zamenjat. Seveda hvala tudi ostalim. Posodil mi je tudi koračnike in woila, tule je prvi plot:
Uporabniški avatar
Bizgec65
 
Prispevkov: 354
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:02
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 26 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 4

OdgovorNapisal/-a Pobes » 19 Mar 2013, 00:55

Naredil eno veliko neumnost. Ko sem sestavil ploscico mi jo ni in ni zaznalo. Ko mi jo je, sem priklopil motorje nanjo. Led od usbja je ugasnila in malo je "zadisalo" iz driverja. Verjetno je sel pic pa vsaj en driver. Nevem se kje sem zajeb*
Joj sem jezen sam nase.
Pobes
 
Prispevkov: 484
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 38 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22

OdgovorNapisal/-a frenki » 19 Mar 2013, 01:29

Jaka57 je napisal/-a:@frenki: dobrodošel!


No, danes je speljal tudi moj. Jaka še enkrat hvala. Po odpravi majhne začetne težave (en od prispajkanih uporov je bil brez kovinskega kontakta na eni strani) zadeva pelje tekoče in brez kakršnega koli trzanja. Potrebno bo še nekaj igranja s parametri ampak v osnovi dela b.p.

Lp, Frenki
frenki
 
Uporabnika povabil:
Število neizkoriščenih povabil:

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Mar 2013, 01:41

Pobesneli je napisal/-a:Naredil eno veliko neumnost. Ko sem sestavil ploscico mi jo ni in ni zaznalo. Ko mi jo je, sem priklopil motorje nanjo. Led od usbja je ugasnila in malo je "zadisalo" iz driverja. Verjetno je sel pic pa vsaj en driver. Nevem se kje sem zajeb*
Joj sem jezen sam nase.

Tole je najpogostejša napaka. Problem je pravzaprav tudi v slabo načrtovanem vezju. iz PIC-a gre signal direktno na driver. Zraven tega signala je +3v3. Ker je QFN ohišje res nerodno za spajkanje v domači režiji se zgodi, da sta potem ta dva pina v stiku. Posledica je, da odpihne vsaj I/O pin na PIC-u.
Tovrstno uničenje bi načrtovalec lahko preprečil, če bi driver napajal preko recimo 100 R upora.

Pobesneli - nisi torej edini. Še nekaj nas je takih. Tudi jaz sem svojega uničil na tak način. Novega sicer nimam, sem pa zato šel raziskovati, kaj se je zgodilo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25176
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4625 krat
Prejel zahvalo: 3383 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Jaka » 19 Mar 2013, 03:38

VolkD je napisal/-a:....Problem je pravzaprav tudi v slabo načrtovanem vezju. iz PIC-a gre signal direktno na driver. ........
Tovrstno uničenje bi načrtovalec lahko preprečil, če bi driver napajal preko recimo 100 R upora........

Ja Darko, prišel si do iste ugotovitve kot jaz, ko sem ugotavljal kaj je narobe na pločici, ki mi jo je prinesel @Bizgec65 in to tudi tukaj opisal. Vendar je ta tema v smeteh.....
Všeč mi tudi ni, da gre USB (D+, D-) direktno na PIC. Kakšen upor vmes ne bi škodoval!
Lp, Jaka
Uporabniški avatar
Jaka
 
Prispevkov: 702
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a Jaka » 19 Mar 2013, 03:57

@Bizgec65, @frenki, odlično, važno da dela \:D/ .
Lp, Jaka
Uporabniški avatar
Jaka
 
Prispevkov: 702
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a Pobes » 19 Mar 2013, 13:20

A bo kdo naročal v kratkem še kakšen PIC?

Jaz bi moral naročit PIC in za ziher še dva driverja.
Pobes
 
Prispevkov: 484
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 38 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 19 Mar 2013, 13:26

The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1435
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 503 krat
Prejel zahvalo: 536 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 36

OdgovorNapisal/-a xfce » 19 Mar 2013, 16:24

Pobesneli, naročil bom driverje z farnella, dokler so še... :)

Nč še malo se bo cinilo, no saj to je namen, da se učimo :D
xfce
 
Prispevkov: 524
Pridružen: 14 Feb 2015, 12:38
Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 65 krat
Prejel zahvalo: 131 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 26

OdgovorNapisal/-a rafaellsi » 20 Mar 2013, 00:33

Končno je tudi moj risalnik doživel svoj prvi izris. Nekaj detajlov bo potrebno še popraviti. Pojavlja pa se tudi "tresoča roka", o čemer pa je bilo v tej temi že kar nekaj debate.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
rafaellsi
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 19 Jan 2015, 01:44
Kraj: Gorenjska
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 40

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Mar 2013, 01:35

Danes sem si vzel čas. Uporabil enega od odspajkanih picev, malo prevezal stvari in narisal prvi dve jajci. Za start so plastična.
Nekaj moram še pošraufati, pa kako nastavitev narediti. Tudi žice, ki zdaj mahajo na vse strani se da še urediti.
V glavnem - sem prišel na vrsto. :lol: O:)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25176
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4625 krat
Prejel zahvalo: 3383 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a bojanz » 20 Mar 2013, 21:22

VolkD je napisal/-a:
bojan_z je napisal/-a:Čeprav sem že večkrat prebral, da ne narediš usluge, temveč hočeš vsakega naučit, bi te v tem primeru prosil, če narediš izjemo.
Bi šlo sprogramirat, če plošico pošljem po pošti.


Ja, bo šlo. Ampak če ni lepo spajkano,.. te bom moral pa na javno obdelat :)

Saj naslov imaš!


Darko, hvala, prejel ploščico, sicer pa ni bilo nobenega komentarja o mojem spajkanju.

Malce sem se namučil, da sem naložil celoten softver. Tukaj je bilo kar premalo govora o poteku instalacije softvera ( usb driver, inkspace exbot extens ), no pa sem se le prebil skozi.

Ker še nimam v celoti sestavljeno ogrodje sem motorje testno priklopil na ploščico in pognal Inkspace , malo testiral kako se motorji vrtijo, pa se mi zdi, da kar tekoče.
Sem v dvomu, kako pravilno priklopit koračnik. Sem testiral kaj se zgodi, če eno navitje priklopim obratno, pa nisem zasledil neke razlike v obratih.

Res je tudi, kar je že bilo govora tukaj, da se koračniki v mirovanju kar segrejejo, to bom še nastavljal. Me pa zanima, če je lahko kaj narobe, če izklopim napajalno napetost usb pa pustim priklopljen.

Tudi za servo nisem prepričan, če je pravilno, nikjer nisem našel podatka, kaj je katera žica na servotu.

Prilagam sliko priklopa žic na ploščico.

Toliko za sedaj.

Lep pozdrav.
Bojan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
bojanz
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:35
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a Jaka » 20 Mar 2013, 21:37

bojan_z je napisal/-a:......Me pa zanima, če je lahko kaj narobe, če izklopim napajalno napetost usb pa pustim priklopljen.

Tudi za servo nisem prepričan, če je pravilno, nikjer nisem našel podatka, kaj je katera žica na servotu.........

Nič ne bi smelo biti narobe, le nič se ne bo vrtelo in servo ne bo delal.
Servo imaš, kot vidim, pravilno priključen, tj rjava (GND) od servota mora biti na robu ploščice.
Kar se pa priključitve stepperjev tiče, če zamenjaš navitji se bo vrtel v drugo smer, kar se da v razširitvi Eggbot za Inkscape popravit.
Lp, Jaka
Uporabniški avatar
Jaka
 
Prispevkov: 702
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a bojanz » 20 Mar 2013, 21:47

Jaka57 je napisal/-a:
bojan_z je napisal/-a:......Me pa zanima, če je lahko kaj narobe, če izklopim napajalno napetost usb pa pustim priklopljen.

Tudi za servo nisem prepričan, če je pravilno, nikjer nisem našel podatka, kaj je katera žica na servotu.........

Nič ne bi smelo biti narobe, le nič se ne bo vrtelo in servo ne bo delal.
Servo imaš, kot vidim, pravilno priključen, tj rjava (GND) od servota mora biti na robu ploščice.
Kar se pa priključitve stepperjev tiče, če zamenjaš navitji se bo vrtel v drugo smer, kar se da v razširitvi Eggbot za Inkscape popravit.


Hvala, za potritev, da je servo pravilno priklopljen.

Sem pa vprašal, kaj se zgodi, če eno navitje obratno priklopiš, verjetno bi spuščal korak ali kaj.
Uporabniški avatar
bojanz
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:35
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Skupinske nabave

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost