Tokovno krmiljen rele

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a S56NC » 14 Mar 2023, 14:27

Ker nimam dovolj izkušenj z analognimi vezji bi me zanimalo ali ima kdo kakšno rešitev kako bi lahko dvosmerno meril AC 50Hz tok s tokovnim transformatorjem in to le v eno smer, drugo smer bi ignoriral. Merjeno vrednost bi nato primerjal z nastavljeno in z neko histerezo krmilil rele, ki bi se vključil vsakič kot tok preseže nastavljeno vrednost.

Gre se za en eksperiment za katerega želim, da ima hiter odzivni čas zato se izogibam mikrokontrolerjem.

Predvsem me bega kako 'pripraviti' signal iz tokovnega transformatorja, da dobim lep in čist signal.

Hvala za predloge
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 374
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a Jakey » 14 Mar 2023, 14:55

S56NC je napisal/-a:Ker nimam dovolj izkušenj z analognimi vezji bi me zanimalo ali ima kdo kakšno rešitev kako bi lahko dvosmerno meril AC 50Hz tok s tokovnim transformatorjem in to le v eno smer, drugo smer bi ignoriral. Merjeno vrednost bi nato primerjal z nastavljeno in z neko histerezo krmilil rele, ki bi se vključil vsakič kot tok preseže nastavljeno vrednost.

Gre se za en eksperiment za katerega želim, da ima hiter odzivni čas zato se izogibam mikrokontrolerjem.

Predvsem me bega kako 'pripraviti' signal iz tokovnega transformatorja, da dobim lep in čist signal.

Hvala za predloge


Op. amp. in komparator.

Ampak spodnjega dela nisem čisto razumel. Torej hočeš v obe smeri ali ne?

S56NC je napisal/-a:..kako bi lahko dvosmerno meril AC 50Hz tok s tokovnim transformatorjem in to le v eno smer, drugo smer bi ignoriral...
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 3557
Pridružen: 03 Feb 2015, 14:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 288 krat
Prejel zahvalo: 406 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a mucek » 14 Mar 2023, 15:04

S56NC je napisal/-a:Gre se za en eksperiment za katerega želim, da ima hiter odzivni čas zato se izogibam mikrokontrolerjem.


Hehe, ti bi se šel hitre odzivne čase, preklapljal pa z relejem?????? :) :) :) :) :) Bo tole dosti večja cokla v sistemu kot pa bi bila uporaba že zgolj povprečnega procesorja.

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2847
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 1130 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 220

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a S56NC » 14 Mar 2023, 20:07

Tok ima možnost dveh smeri ampak samo eno bi upošteval.

Kot izgleda sedaj bo potrebno uporabit mikrokontroler ker bo potrebno nekaj enostavne matematike.

Kakšen odziv imajo merilniki toka na hallovem principu ? Ali lahko tok teče v nasprotno smer od označene ?- se lahko poškoduje zaradi toka v reverz ?

Bolje, da uporabim SSR releje se strinjam.

Vglavnem dobil sem izziv, če lahko izdelam vezje, ki bi ob prekoračitvi nastavljene moči! prižgalo grelce. Vse skupaj je bolj za hec kot za res ampak se mi zdi zanimiva reč. :D Pa malo tipam kako bi se sploh lotil ker nikoli nisem delal s tokovnimi transformatorji / hall merilniki toka.
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 374
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a S55RU » 14 Mar 2023, 22:33

Kaj gre za solarne sisteme in nočeš viška oddajati v sistem, temveč bi ga rad skuril na bojlerju?

Išči LEM current transducers (obstajajo tudi cenejše variante od originala).
Recimo prvi link, ki sem ga našel:
https://www.poweruc.pl/collections/transmitter/products/ac-current-transducer-tst016l-rated-input-10-100a-rated-output-0-20-4-20ma-0-5-1-5v?variant=44445585932608

Ponavadi dajejo tokovni izhod (recimo razmerje 1:2000 ali 1:1000), katerega pa lahko povežeš na upor in meriš padec napetosti. Ti na tem linku imajo že možnost napetostnega izhoda, kolikor na hitro vidim (recimo 0-5V). To pripelješ na mikrokontroler ali na kakšno analogno vezje. S tem pa krmiliš rele, SSR ali karkoli drugega.

Več pa je že vedeževanje, saj ne vemo kakšne moči/tokovi so v igri ter kakšna je želena hitrost reagiranja.
Uporabniški avatar
S55RU
 
Prispevkov: 519
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:18
Kraj: Posočje
Zahvalil se je: 152 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a ecobra » 15 Mar 2023, 12:12

S tokovno meritvijo ne boš dosegel željenega učinka, namreč pogovarjaš se o AC sistemu in ne DC. V primeri DC bi zadeva funkcionirala. V AC sistemu boš moral uporabiti power meter (U I meritev), da boš lahko ugotovil smer pretoka energije. Uporabi kakšen shelly ali drug podoben povermeter, ki ga povežeš z mikrokontrolerjem, ki ti bo krmilil porabnik.
l.p.
Uporabniški avatar
ecobra
 
Prispevkov: 282
Pridružen: 31 Maj 2016, 19:48
Kraj: Radeče
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a S56NC » 15 Mar 2023, 21:29

Nalašč nisem opisal problema bolj natančno ker se mi zdi smešen ampak ja... gre se za vklapljanje grelcev na sončni elektrarni pri prehodnih pojavih. Najprej naj razložim, da to ni ne zame ne za stranko ampak za prijatelja, ki si je postavil precej predimenzionirano elektrano (pa še jo bo povečal) :D

In meni je bil dan izziv, da poskušam to rešit. Razmišljal sem o števcu WM3E6 od Iskre, ki je bil delan s prav tem namenom ampak v specifikaciji piše, da meri z metodo drsečega okna z dolžino 60 sekund. To pa je toliko kot je veliko okno v števcu na merilnem mestu. Zdaj lahko bi nastavil na nekaj 100W manj pa recimo da bi v 90% delovalo. Mogoče kdo ve ali se lahko velikost okna spreminja v nastavitvah ? Lahko pa zložim skupaj en power meter specifično samo za to.

Odzivni čas bi dovoljeval uporabo relejev. Potrebno bi bilo merit tako tok kot napetost in računat moč. Ko moč preseže nastavljene kw pa v trenutku vključit grelce. Grelci bi bili vezani pred export power meter zato, da ima inverter direkten podatek o porabi hiše in v trenutku, ko pade moč pod nastavljeno se grelci izključijo.
Na kakšen način najbolj elegantno meriti napetost na fazah je naslednje vprašanje ?

Aha. Pa še to. Shelly sem poskusil in je zelo počasna in svojeglava reč.
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 374
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a mucek » 16 Mar 2023, 21:42

Kaj si pa preizkusal od Shellyja? 3EM in 1EM imam oboje, pa ne morem reci, da je pocasna rec ... Ok, pregled podatkov preko clouda rabi par sekund za refresh, ampak ko sem testiral ravno tvoj scenarij - preko scen sem ob doloceni negativni moci aktiviral izhod drugega shellyja, ki je imel priklopljen kalorifer, je zadeva delala bp.
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2847
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 1130 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 220

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a mucek » 16 Mar 2023, 21:43

Drugace pa ni problem meriti: tokovni trafo, opamp, usmeris z diodo in en kondi zadaj ter beres z ADC.

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2847
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 1130 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 220

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a S56NC » 17 Mar 2023, 21:00

Na mizi sem preizkusil Shelly EM WiFi merilnik energije in krmilnik kontaktorjev pa se mi ni zdel primeren za to.

A mogoče veš koliko okvirno potrebuje 3EM za preklop ? A je mogoče nastavit histerezo, da naprimer pri 5kW prižge izhod in ko pade pod 5kW ugasne izhod ?
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 374
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a MadMax » 18 Mar 2023, 11:30

mucek je napisal/-a:Drugace pa ni problem meriti: tokovni trafo, opamp, usmeris z diodo in en kondi zadaj ter beres z ADC.

To drži zgolj za vrednost toka, ne pa tudi za smer.

Je pa res malce zmedena zahteva. Meja je dejansko drseče okno 60 sekund elektroštevca, MCUjem bi se izogibal zaradi počasnosti, uporabljal pa bi releje, Shelly je s kako sekundo/dve odzivnosti neuporaben,...
Nenazadnje je pri meritvi smeri AC že dolžina periode nezanemarljiva omejitev.
Poleg tega ni znano ali gre za nujno kontrolo vseh faz 3f sistema, ali je dovolj skupni "zbirnik".

Morda kakemu Inepro power metru nastaviš max resolucijo in gledaš kdaj se pojsvi reverse power?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 3430
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 802 krat
Prejel zahvalo: 899 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a mucek » 18 Mar 2023, 17:01

S56NC je napisal/-a:Na mizi sem preizkusil Shelly EM WiFi merilnik energije in krmilnik kontaktorjev pa se mi ni zdel primeren za to.

A mogoče veš koliko okvirno potrebuje 3EM za preklop ? A je mogoče nastavit histerezo, da naprimer pri 5kW prižge izhod in ko pade pod 5kW ugasne izhod ?


Jap, seveda. Saj tak test sem delal. Ce je bila moc nizja od -50W (negativa: oddajanje v omrezje), vklopi rele. Ce rele vklopljen in moc visja od +100W (poraba), izklopi rele.

MadMax, imas prav :) Smer je pomembna ... :D

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2847
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 1130 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 220

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a javr » 23 Mar 2023, 22:04

če prav razumem, je sončna npr. 15kW, dovoljenje za oddajanje pa je za npr. max 8kW?
Ali ne obstaja kakšna naprava, ki bi to delala "mehko", elektronsko, tiristorsko, transistorsko,... ? Pred 30+ leti sem bral o tiristorski kompenzacijski napravi. Ne vem kako to deluje, a predstavljam si da so kondenzatorji stalno priklopljeni, tiristorji-triaci pa odpirajo-pripirajo kapacitivni tok v omrežje, kot zatemnilno stikalo za luč v dnevni sobi. Ali pa neka takšna "škatla" kot je frekvenčni pretvornik? Na vhod priklopiš sončno, na izhod priklopiš omrežje, v parametrih nastaviš maksimalni tok.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2877
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 252 krat
Prejel zahvalo: 322 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 67

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a mucek » 24 Mar 2023, 20:42

Ma sqj imajo prakticno vsi inverterji moznost limitacije oddaje. Rabis pac dodatnw tokovnike in modul za to in basta.
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2847
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 1130 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 220

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a javr » 26 Mar 2023, 18:49

mislim da ne gre samo za omejitev izhodne moči, ampak tudi za preusmeritev viška na grelce. Tudi tukaj pomislim na frekv.pretvornik: zaviralni upor.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2877
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 252 krat
Prejel zahvalo: 322 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 67

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a S56NC » 27 Mar 2023, 13:06

Vsi inverterji imajo to ker morajo po zakonu imeti. Hec je le v tem, da pri nekem sistemu je odzivni čas 3 sekunde, pri drugem pa recimo celo 10. Moj izziv pa je nekaj najti kar bi reagiralo prej kot v 3 sekundah. Ker recimo, ko v soncu dela kompresor je OK. V trenutku, ko se motor izključi pa vrže avtomatsko varovalko na merilnem mestu ven. Pa je limitacija nastavljena 10% nižje v inverterju kot v števcu.
Počakamo Shelly in Iskro in se bomo poigrali, ko bo vreme.
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 374
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a pablo » 28 Mar 2023, 15:12

Preštudiraj še Iskrin MC330 katerega lahko naročiš v različnih izvedbah izhodov in komunikacije.
Lahko naročiš 2 relejska ali tranzistorska izhoda in ju nastaviš preko MiQen softwareja da delata skoraj kar si zaželiš.
Verjetno je malo dražji od tega , ki ga ti navajaš a vsekakor bolj zmogljiv.
Je pa za tokove nad 5A potreben tokovni trafo katerega lahko uporabiš že obstoječega in ga vežeš zaporedno z njim.
pablo
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 14 Dec 2015, 15:36
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 32 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a pirpy » 28 Mar 2023, 18:31

Tudi jaz se ubadam s podobnim problemom, elektrarno imam 20kWp +, omenitev pa 13.6 kW
Čeprav imam omejevalec nastavljen na 13 kW mi je danes enkrat števec izključil omrežje.
Števec meri nekaj časa (mislim da 15 sekund) potem pa izračuna in če povprečje presega nastavljeno vrednost , izključi kontaktor.
Zadnič sem opazoval, merilec je pokazal, da se v omrežje pretaka moč 15 kW in po parih sekundah vklopim dodatni porabnik, da pade pod 13 kW a čez 5 sekund vseeno vrže ven, ker je bila povprečna moč intervala večja od nastavljene maksimalne.
Torej v mojem primeru bi moral inverter dodatno zmanjšati moč za toliko, da se izravna povprečje.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 301
Pridružen: 21 Jan 2015, 20:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 26 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a S56NC » 30 Mar 2023, 08:17

V tem testu sem nastavil omejitev dejanske moči na 4700W (5% pod dovoljeno) in po izklopu kompresorja je odletela zaščita v števcu. V navodilih navajajo odzivni čas 2 sekund v naravi je pa še kakšno sekundo daljši. Ob pravih pogojih je lahko težava.

Čakam na nekaj Iskrinih modulov, da naredim test z nekaj upori pa da vidim kako se v tem primeru odzove inverter (dobil bo namreč dve nasprotujoči informaciji o porabi/proizvodnji).
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 374
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a javr » 01 Apr 2023, 22:23

pirpy je napisal/-a:Tudi jaz se ubadam s podobnim problemom, elektrarno imam 20kWp +, omenitev pa 13.6 kW
Čeprav imam omejevalec nastavljen na 13 kW mi je danes enkrat števec izključil omrežje.
Števec meri nekaj časa (mislim da 15 sekund) potem pa izračuna in če povprečje presega nastavljeno vrednost , izključi kontaktor.
Zadnič sem opazoval, merilec je pokazal, da se v omrežje pretaka moč 15 kW in po parih sekundah vklopim dodatni porabnik, da pade pod 13 kW a čez 5 sekund vseeno vrže ven, ker je bila povprečna moč intervala večja od nastavljene maksimalne.
Torej v mojem primeru bi moral inverter dodatno zmanjšati moč za toliko, da se izravna povprečje.
če prav razumem, se rabi merilnik moči s programirljivim analognim 4-20mA izhodom, s katerim potem lahko krmiliš opto-triace? Npr. nastaviš 4mA = 13kW, 20mA = 14kW za zelo ostro omejitev oziroma preusmeritev moči na grelce.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2877
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 252 krat
Prejel zahvalo: 322 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 67

Re: Tokovno krmiljen rele

OdgovorNapisal/-a S56NC » 04 Apr 2023, 19:34

Na ta način recimo.
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 374
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 9


Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost