Nalašč nisem opisal problema bolj natančno ker se mi zdi smešen ampak ja... gre se za vklapljanje grelcev na sončni elektrarni pri prehodnih pojavih. Najprej naj razložim, da to ni ne zame ne za stranko ampak za prijatelja, ki si je postavil precej predimenzionirano elektrano (pa še jo bo povečal)
In meni je bil dan izziv, da poskušam to rešit. Razmišljal sem o števcu WM3E6 od Iskre, ki je bil delan s prav tem namenom ampak v specifikaciji piše, da meri z metodo drsečega okna z dolžino 60 sekund. To pa je toliko kot je veliko okno v števcu na merilnem mestu. Zdaj lahko bi nastavil na nekaj 100W manj pa recimo da bi v 90% delovalo. Mogoče kdo ve ali se lahko velikost okna spreminja v nastavitvah ? Lahko pa zložim skupaj en power meter specifično samo za to.
Odzivni čas bi dovoljeval uporabo relejev. Potrebno bi bilo merit tako tok kot napetost in računat moč. Ko moč preseže nastavljene kw pa v trenutku vključit grelce. Grelci bi bili vezani pred export power meter zato, da ima inverter direkten podatek o porabi hiše in v trenutku, ko pade moč pod nastavljeno se grelci izključijo.
Na kakšen način najbolj elegantno meriti napetost na fazah je naslednje vprašanje ?
Aha. Pa še to. Shelly sem poskusil in je zelo počasna in svojeglava reč.