Moderator: tilz0R
The Raspberry Pi 3B+ supports USB mass storage boot out of the box.
Carko je napisal/-a:Vsi RPi omogočajo USB boot - zadnji kar direkt, pri starejših je bilo pa treba samo bootloader (en fajl nekaj kB) dati na SD, naprej pa nadaljuje iz SD.
Priporočam prehod na USB, ker meni se kartice corruptajo kot za stavo.
Glede osnovnega vprašanja, koliko časa naj bi kartice zdržale, pa ni enostavnega odgovora. Nekaterim deluje leta in leta, nekaterim nam umirajo večkrat na leto - ne glede na znamko ali hitrost kartice. Večinoma se sicer samo okvarijo podatki in ponovno nalaganje slike stvar "reši" do naslednjič, včasih pa res tudi kar umrejo. Nekaj minut nazaj sem v smeti zabrisal Transcend Premium 32 GB, ker javlja I/O napake, po tem ko je bila v RPi ju kakšno leto dni.
Waldo je napisal/-a:Ponavadi slabo napajanje pojav še pospeši. RPi 4 pa je še bolj požrešen in bolj občutljiv.
Clownfish je napisal/-a:Ne razumem tole glede napajanja.
PARTUUID=d200062e-01 / ext4 defaults,noatime 0 1
PARTUUID=d200062e-02 /mnt btrfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /home/pi/ramfs tmpfs rw,noatime,nodiratime,size=64M 0 0
s54mtb je napisal/-a:Mikro SD kartico daš v adapter, preklopiš stikalo v readonly, vtakneš na neko napravo in vzameš ven.
lojzek je napisal/-a:s54mtb je napisal/-a:Mikro SD kartico daš v adapter, preklopiš stikalo v readonly, vtakneš na neko napravo in vzameš ven.
A tako na izi...?
Clownfish je napisal/-a:
Pa po par urah ko na RPI ne lavfa nič drugega kot le Blynk server je usb ključek (ki je v kovinskem ohišju) vroč toliko da ga komaj držim?
Je to normalno?
tomazp je napisal/-a:Glede uporabe image od RPI3 na RPI4 pa nisem prepričan, če je to optimalno. Se mi zdi, da sem zasledil, da mora biti na Rpi4 narejena nova instalacija zaradi sprememb na hardweru.
Saj s tem, če ga daš na UAS blacklist, ne deluje nič slabše.Clownfish je napisal/-a:
Hja lepo.. Samo rad bi rešil svoj problem in nabavil tak USB kjuček za katerega je znano da je 100% komatibilen in 100% odlično delujoč z RPI4 na USB3
Takega spiska pa ni?
Protoncek je napisal/-a:Mislim, da je prehod z SD kartice na (katerikoli) USB ključek kot da bi šel z dežja pod kap. Namreč, tudi USB ključki ne zdržijo dolgo pri nenehnem pisanju nanje, ker niso namenjeni za to, oz. njihov tehnologija je zelo podobna SD karticam. Edina trajna opcija je SSD..
zanka je napisal/-a:Kakšni so simptomi umrle kartice sploh?
lojzek je napisal/-a:Sedajle sem pa dobil Card reader in naredil kopijo SD kartice za Pi Zero. Na eni kopiji sem vklopil Read-only boot system in pa Overlayfile system.
V meniju Možnosti / performance, se pravi kar grafično, brez command line interfacea.. Pa da vidimo.
Pobes je napisal/-a:Danes sem pogledal v mojo komunikacijsko omarico kjer imam 5 rpi-jev ki delajo že nekaj časa, pa sem preveril koliko.
Rezultat me je osupnil
uptime
22:37:23 up 564 days, 11:36, 1 user, load average: 0,25, 0,08, 0,02
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost