Napisal/-a VolkD » 17 Jan 2021, 21:31
Nekoč sem naredil avtomat za premik tarč na strelišču. To so bili še časi, ko niti AT mikrokontrolerjev še ni bilo. Zadeva dela na seriji 51. Še danes deluje. Pa to ni ravno bistveno, bistven je princip.
Motorje za pogon smo dobili na odpadu, elektroniko sem naredil jaz, gumb, ki naj bo robusten (ko strelec zgreši, zna biti vse samo nežen na gumbu ne). Če bi moral imeti dva gumba bi se projekt podražil praktično za 100%. Torej 1 gumb.
Zraven je še detekcija tokovne preobremenitve, da mikrokontroler ve končne pozicije.
Mislim, da je problem tukaj dokaj sličen.
Če je tarča nekje na polovici, ko ugasneš, si mikrokontroler seveda ne zapolni v katero smer naj bi šla,...
Sicer pa dokler dela, gumb pomeni, da bi nekdo nekaj hotel, ker mikrokontroler ve kaj je zadnje delal je odločitev v katero stran bo šla tarča enostavna.
Problem nastane, če je tarča ostala na polovici poti, ko je mikrokontroler ostal brez napajanja. Rešitev je enostavna: pritisk na gumb pelje tarčo v eno od smeri (ni pomembno v katero), če smer ni prava potem mikrokontrolerju to povemo s še enim pritiskom na gumb. Tarča se ustavi ( na pol poti) nasledji pritisk na gumb spremeni gibanje tarče v drugo smer.
Izkazalo se je uporabno tudi, če je nekdo hotel pogledati kakšno je stanje na tarči, pa je to videl že ko je tarča na polovici poti. Dva hitra kratka pritiska na gumb in tarča se je vrnila v prvotno lego.
Upam, da ti bo ideja v pomoč.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net