Telemach križi in težave…

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Telemach križi in težave…

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Mar 2024, 17:48

Včeraj so mi telemachovci prišli priklopit internet in tv (dosedaj sem bil na T2). Razlog menjave? V enem letu bom zaradi ugodnosti novega naročnika prihranil 700€ (imam premium paket). No, vse skupaj z eno besedo lahko opišem s KATASTROFA!.
Najprej pride monter in še preden začne se izkaže, da mu niso povedali niti da hočem fiksni IP niti da hočem, da je modem v načinu bridge. Pa se je začelo: on priklopi njihov modem (mislim, da zyxel ali nekaj takega). TV zalaufa takoj, internet noče, razen če je modem v načinu routerja. Po kakšni uri čaranja tehnik na drugi strani ugotovi, da ta ima ta modem “napako” da ne dela, če ga postavijo v bridge. Potem tipson kliče na miljon številk, da končno v Brezovici najde kolega, ki ima še en star modem (innbox), ki to podpira (jih menda ne dobavljajo več). Gre ponj, pride nazaj, montira. Internet steče, TV ne :_banghead
Po spet eni uri obupa, pravi, da bo javil naprej in gre, saj nima več kaj.
No, jaz sem potem sam brskal naprej in ugotovil, da imajo njihovi TV boxi eno “čudno” napako, da v načinu DHCP preberejo Ip, ne pa tudi maske. In ker imam jaz masko 22 to ni delalo, ker so TV boxi imeli masko 24 - IP so imeli v segmentu 192.168.1.x, router pa je 192.168.0.1 pa to seveda ni delalo. Po vpisu fiksnih IPjev v TV boxe to kooončno steče.

No, potem pa še en šok: študent, ki mi je to prodal mi je obljubil hitrost 1000/100. V to sem privolil (prej sem imel 1000/250). Zdaj pa ugotovim, da je hitrost samo 600/40 :shock: :_banghead ker imajo “tako zmenjeno s telekomom”.
Seveda ne morem nič, ker nimam pisnega dokazila, sem pa razkurjen do nezavesti… če bi to vedel definitivno ne bi menjal.

Na koncu še vprašanje za IT mojstre: če se recimo nekoč (v roku 2 let, potem itak grem adijo drugam) ne bo dalo dobit modema, ki bo v bridge načinu, a je kakšna opcija, da je moj router na kakšen način vseeno kot “glavni za internet”, čeprav je njihov modem v router načinu ali ne? Na mojem namreč teče DDNS, polno nastavitev, port forwardingov…
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 773 krat
Prejel zahvalo: 955 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 196

Re: Telemach križi in težave…

OdgovorNapisal/-a peterp » 12 Mar 2024, 18:06

Glede hitrosti: a na pogodbi piše kaj boš dobil?
peterp

Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 370 krat
Prejel zahvalo: 233 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 237

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Mar 2024, 19:20

Na pogodbah ponavadi piše hitrost do recimo 1000. Ljudje si ponavadi to napačno razlagamo, da bo hitrost 1000 ali vsaj blizu. Ampak poved pove zgolj to, da zagotovo ne bo več kot 1000. Vse kar je manj je torej znotraj pogodbe.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19689 krat
Prejel zahvalo: 10118 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

OdgovorNapisal/-a reber » 12 Mar 2024, 20:19

Kje je bila pogodba podpisana?
Protoncek je napisal/-a: študent, ki mi je to prodal mi je obljubil hitrost 1000/100.

Predvidevam, da je bilo urejeno osebno pri tebi ali naročeno po telefonu in pogodba poslana k tebi v podpis.

Torej, če je bila pogodba podpisana izven poslovnih prostorov Telemacha, lahko brez pojasnila odpoveš pogodbo v 30 dneh, zagotovo pa velja najmanj 15 dni... brez navedbe vzroka, brez stroškov, brez pogodbene kazni, brez, ...

Mene so tako našponali pred 4 leti na T-2, pogodbeni terenski svetovalec mi je ponudil inštalacijo v vrednosti do 150eur... ker tega ne rabim, saj to že imam, sem ga vprašal, če mi lahko ponudi kaj drugega. No, ponudil mi je prvi mesec za 1,00eur, ampak nič ni bilo od tega, so zavrnili, skoraj celo leto je trajalo, da so popustili. No, prvo leto je bila cena polovična ali še nižja, ne spomnim se točno, drugo leto pa normalna cena. Sem jim potem pred iztekom prvega leta dal vedeti, da bodo pa potem v drugem letu dali en mesec za 1eur, da svoje bom zagotovo dosegel. Stalno neki izgovori, da svetovalec ni imel pristojnosti to ponuditi, polno izgovorov. Mene kot potrošnika to po zakonu ne zanima, to je njihov problem, naj se zmenijo s svetovalcem... ki ni bil več zaposlen tam, je naredil veliko zavajujočih pogodb. Mojega soseda je prepričal da je zapustil Telemach in šel na optiko, sploh ni vedel da je podpisal da zapušča telemach in gre na T-2. Se mi je zdelo čudno, ker sem vedel da nekaj ne štima, ker je bil navajen enega daljinca in tega pri T-2 pač ne bo. No, še pred vzpostavitvijo priključka smo zavrnili priklop, optiko so napeljali, do priklopa ni prišlo, niti do prekinitve, sem mu uredil s pritožbo še pravi čas. Nobenega problema. Aja, pogodba je bila sklenjena na domu, tudi pri meni in to pod kamero, pri meni v delavnici.

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 247 krat
Prejel zahvalo: 825 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a yacksy » 12 Mar 2024, 22:09

Protoncek je napisal/-a:Na koncu še vprašanje za IT mojstre: če se recimo nekoč (v roku 2 let, potem itak grem adijo drugam) ne bo dalo dobit modema, ki bo v bridge načinu, a je kakšna opcija, da je moj router na kakšen način vseeno kot “glavni za internet”, čeprav je njihov modem v router načinu ali ne? Na mojem namreč teče DDNS, polno nastavitev, port forwardingov…

Še najbližje temu boš prišel na način, da na ponudnikovem usmerjevalniku (ki terminira internetno povezavo), daš WAN IP naslov, ki je dodeljen tvojemu usmerjevalniku, v t.i. "DMZ". Na ta način bi moral ponudnikov modem/usmerjevalnik ves dohodni (nepovezan) promet iz interneta poslati na lokalni IP naslov, ki je "v DMZ-ju". Ampak še vedno "to ni to", še vedno imaš dvojni NAT, itd. ...
yacksy

Zahvalil se je: 1621 krat
Prejel zahvalo: 316 krat

OdgovorNapisal/-a s56rga » 13 Mar 2024, 13:21

Protoncek je napisal/-a:Na koncu še vprašanje za IT mojstre: če se recimo nekoč (v roku 2 let, potem itak grem adijo drugam) ne bo dalo dobit modema, ki bo v bridge načinu, a je kakšna opcija, da je moj router na kakšen način vseeno kot “glavni za internet”, čeprav je njihov modem v router načinu ali ne? Na mojem namreč teče DDNS, polno nastavitev, port forwardingov…

Odvisno od ponudnikove tehnologije in tvoje naprave.
Pri T-2 imam samo svojo opremo že vsaj 6 let.
Uporabniški avatar
s56rga

Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 127 krat
Prejel zahvalo: 367 krat
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a zanka » 13 Mar 2024, 15:10

Po naši zakonodaji je oprema zaključka tehnologije (ADSL, ISDN, GPON, DOCSIS ...) stvar in lastnina ponudnika. Oni niso dolžni izdati parametrov. Do prihoda ADSL ipd. tehnologij se je "predaja" izvedla v zidni omarici. Mene že nekaj let srbi, da bi zamenjal Telemachov Ubee z nečem drugim, ker je ta oprema tako počasna, da (192.168.1.1) potrebuje minuto, da zazna dodatno napravo povezano zadaj, četudi 2 takšni napravi povezani zadaj lahko takoj začenjata komunicirati med sabo.
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 502 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Mar 2024, 17:41

Torej.. .hvala za odgovore.
Na pogodbah ponavadi piše hitrost do recimo 1000. Ljudje si ponavadi to napačno razlagamo, da bo hitrost 1000 ali vsaj blizu. Ampak poved pove zgolj to, da zagotovo ne bo več kot 1000. Vse kar je manj je torej znotraj pogodbe.

To je sicer res, a 1: dosedaj sem imel brez težav 1000/200, in 2: obljubljeno mi je bilo do 1000/100 (slika), medtem ko sedaj na mojem profilu piše do 600/40. So pa nekako vezani, da nekaj časa mora biti vsaj blizu oglaševane.

Sem bil na intenzivnem pogovoru s Telemachom in s T2. Stanje je takole: Na Telemach je preveril in če bi pri nas imeli svojo opremo bi s poslovnim paketom šlo do 1000/100, ker pa kompletno gostujejo pri telekomu ne gre in pika. No, na T2 pa mi je prijazno razložil, kar ste že ugotovili: v 14 dneh imam pravico do odstopa brez pojasnila. No, jaz sem "odstopil s pojasnilom". Naj vedo, zakaj. Zdaj čakam nazaj na T2, tam so mi rekli, da mi bodo vzpostavili prejšnje stanje, skupaj z vezavo itd...

Tudi jaz sem ...3-4 leta nekje imel svojo opremo brez težav. Ampak, če bi bil človek vedež, bi ne bil revež... :_banghead In, če bo vse po sreči jo bom imel še naprej ... pri T2.
Priponke
hitrost.jpg
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a zanka » 13 Mar 2024, 18:11

Ima T-2 svoje omrežje ali koristi Telekomovo kot Telemach?
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Mar 2024, 18:47

T2 ima svojo mašinerijo pri nas, ja, in v tem grmu tiči zajec. T2 uporablja telekomovo optiko samo kot “dark fiber” do svojih mašin, medtem ko Telemach kompletno gostuje pri telekomu z optiko in mašinami, le-ta pa jim daje na voljo eno ppoe sejo na priključek (telekom zase dovoljuje dve ppoe seji na vsakem priključku, če IP ni statičen).
In, logično je, da telekom ne bo “kakal” v lastno skledo, zato pač omejuje hitrost.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a JernejL » 13 Mar 2024, 18:51

Torej t-2 gre llu, telemach pa ws varianto.

Problem je tu samo to, da telemach špara, in je dal cenejši paket. Glede na zelo nesimetricne hitrosti gre mogoče tu za gpon / p2mp?
Uporabniški avatar
JernejL

Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 233 krat
Prejel zahvalo: 449 krat
Število neizkoriščenih povabil: 89

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Mar 2024, 18:59

Telemach ima možnost gpon, samo ne v mengšu, ampak samo tam, kjer ima svojo opremo. Tako so mi rekli. In, gpon je na voljo samo v poslovnih paketih, za zasebne stranke je izključno 600/40. Paket imam zdaj telemach premium.
Namreč, razlika je tudi, da pri T2 gre optika direktno v modem, medtem ko gre pri telemach v eno mini škatlico, od tam pa LAN na modem. Zdaj vem, zakaj je ta škatlica :D (omejitev hitrosti…)
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a JernejL » 13 Mar 2024, 19:27

Protoncek je napisal/-a:Telemach ima možnost gpon, samo ne v mengšu, ampak samo tam, kjer ima svojo opremo. Tako so mi rekli. In, gpon je na voljo samo v poslovnih paketih, za zasebne stranke je izključno 600/40. Paket imam zdaj telemach premium.
Namreč, razlika je tudi, da pri T2 gre optika direktno v modem, medtem ko gre pri telemach v eno mini škatlico, od tam pa LAN na modem. Zdaj vem, zakaj je ta škatlica :D (omejitev hitrosti…)

Škatlica je verjetno ont enota za p2mp, povej kaksen model modema je bil za t2.

Mengeš samo za info nima več centrale od poplav naprej, vse od optike je zvezano na domžale.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a Krampus » 13 Mar 2024, 20:00

Protoncek je napisal/-a:Telemach ima možnost gpon, samo ne v mengšu, ampak samo tam, kjer ima svojo opremo. Tako so mi rekli. In, gpon je na voljo samo v poslovnih paketih, za zasebne stranke je izključno 600/40. Paket imam zdaj telemach premium.

Ni res
Imam 1000/200 po tem ko so dodali zunanjo škatlico
Prej je bil optični vmesnik v glavni škatli, sedaj je zunaj
Uporabniški avatar
Krampus

Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 356 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Število neizkoriščenih povabil: 48

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Mar 2024, 21:21

Modem od T2 je innbox G78, ga imam še doma, po moje bo kar isti ostal (ne vidim razloga, zakaj ne bi).
Glede optike: če je res vse vezano v Domžale potem je še bolj sramotno, da očitno telemach niti v domžalah nima svoje opreme…? Namreč, tip na drugi strani telemacha je preveril in jasno povedal, da za moj primer nimajo svoje opreme, zato ne morejo povečati hitrosti. Vem pa, da je tudi po poplavah T2 delal na polno (kot kaže test na moji sliki…datum po poplavi).
Krampus: glede škatlice: saj pravim, da je zato, da telekom omeji hitrost (softversko…)
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Mar 2024, 07:47

yacksy je napisal/-a:Še najbližje temu boš prišel na način, da na ponudnikovem usmerjevalniku (ki terminira internetno povezavo), daš WAN IP naslov, ki je dodeljen tvojemu usmerjevalniku, v t.i. "DMZ". Na ta način bi moral ponudnikov modem/usmerjevalnik ves dohodni (nepovezan) promet iz interneta poslati na lokalni IP naslov, ki je "v DMZ-ju". Ampak še vedno "to ni to", še vedno imaš dvojni NAT, itd. ...

Mislim, da sem nekaj podobnega eksperimentiral nekoč pri telekomu, a je bil potem problem, da ni delal "internet na box-ih": sam TV je delal, ni pa delal TV vodič, ogled nazaj itd... takrat so mi potem na telekomu povedali, da dovoljujejo dve ppoe seji in da se lahko direktno povežem z mojim routerjem, čeprav je njihov že povezan (oz. da mora biti zaradi box-ov).
No, pri telemachu to mogoče ne bi bil problem, ker gre itak vse preko interneta. btw... tudi ta del mi ni preveč všeč - namreč komplet TV-ji gredo preko mojega routerja in ga (nepotrebno) dodatno obremenjujejo. Če je modem v bridge načinu namreč deluje samo LAN1 izhodi, 2, 3 in 4 pa so mrtvi - na te tri sem prej pri T2 imel tri TV-je, torej mimo mojega routerja in interneta.

Ampak, kot praviš, še vedno "to ni to". Med ostalim po moje DDNS ne bi delal, torej bi bil statični IP nujen, medtem ko v primeru, da imam WAN jaz ni, ker ddns sistem skrbi za dosegljivost domene. Pa smo spet pri 1.99€ mesečno dodatka...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 14 Mar 2024, 07:49

jaz mam v Kočevju T2 in mi gre optika prav tako v to škatlico in na lan hitrost pa 600/100 je pa to najvišja hitrost za moj paket ( sem za točke poskusil dvignit hitrost )
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 393 krat
Prejel zahvalo: 509 krat

OdgovorNapisal/-a JernejL » 14 Mar 2024, 09:33

Protoncek je napisal/-a: Če je modem v bridge načinu namreč deluje samo LAN1 izhodi, 2, 3 in 4 pa so mrtvi - na te tri sem prej pri T2 imel tri TV-je, torej mimo mojega routerja in interneta.

Ko berem to dobim vtis da imamo na A1 vesoljsko tehnologijo ko so na modemih "flex" porti - da modemi preko dhcp check-a avtomatsko switchajo vlane za tv, ker to itak peljemo mimo po ločenih vlanih in nima veze če je v bridge ali routing načinu.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Mar 2024, 11:02

Po moje je poanta na Telemachu v tem, da Telekom za Telemach odpre samo eno ppoe sejo, zato je potem pač tako, da če modem postaviš v bridge tam pač ni interneta, ker je ta seja vzpostavljena na mojem routerju, posledično morajo vsi TV-ji iti preko tega, če hočejo na internet.
Drugače so telemachovi TV boxi v bistvu "Android TV" brez monitorja, namreč, software na njem je do potankosti enak kot pri mojem Philips android TV.

T2 pa ima DHCP sistem prijave, zato tam ni teh težav - tam sem imel v preostale porte vključene TV boxe, samo TV app na Philipsu je tekel preko interneta. Pri telekomu pa je tudi lahko TV povezan na te porte, ker, kot rečeno, dovolijo dve ppoe seji.

Glede na to lahko rečemo, da so samo pri telemachu "potegnili ta-kratko"... ali kaj...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a peterp » 14 Mar 2024, 11:13

Protoncek je napisal/-a:Glede na to lahko rečemo, da so samo pri telemachu "potegnili ta-kratko"... ali kaj...
Jaz bi rekel, da so si s tem poenostavili zadeve, saj se ne rabijo ukvarjati z VLANi, različnimi tipi portov na modemu, multicastom, pa še kaj.
peterp

OdgovorNapisal/-a yacksy » 14 Mar 2024, 14:41

Protoncek je napisal/-a:Po moje je poanta na Telemachu v tem, da Telekom za Telemach odpre samo eno ppoe sejo, zato je potem pač tako, da če modem postaviš v bridge tam pač ni interneta, ker je ta seja vzpostavljena na mojem routerju, posledično morajo vsi TV-ji iti preko tega, če hočejo na internet.

Malo napačno si predstavljaš vse skupaj. V primeru WH modela (Telemach nima opreme na kolokaciji, kamor se ti povezuješ), Telemach od Telekoma najame port na centrali in kabel do tvoje hiše (optiko), tebi da svoj modem. Na port centrale pa pripelje SVOJE vsebine oz. svoj mrežni promet. Tako da kljub temu, da si priključen na Telekom-ovo aktivno opremo, je port povezan z Amis-ovim omrežjem, se pravi da se PPPoE seja zaključi na Amis-u in NE na Telekom-u. Kar se tiče mrežnega prometa v takem primeru, Telekom s tem prometom nima NIČ (razen tega, da ga pelje čez svoje fizične povezave in aktivno mrežno opremo).

Kar se tiče interneta na SiOL BOX-ih, se zadeve tako ali tako spreminjajo, ampak svoj čas so Telekom-ovi modemi bili spodobni terminirati LOČEN VLAN, ki je bil namenjen SAMO dostopu do interneta za SiOL BOX-e, ki so bili priključeni na TRUNK port. Terminacija tega VLAN-a NI bila vezana na PPPoE sejo ampak je modem svoj IP naslov (oz. več njih) dobil preko DHCP-ja. Ampak ti tega prometa tako ali tako nisi videl, ker je bilo vse skupaj uporabnikom lepo skrito v ozadju. Čeprav mislim, da je zdaj ta del poenostavljen in SiOL BOX-i komunicirajo z internetom na drug način (kar preko "glavne" internetne povezave, brez "štrikarij v ozadju").

Zakaj Telekom dovoljuje (oz. je dovoljeval) 2 PPPoE seji po fizičnem priključku je verjetno neka druga zgodba, ki je ne poznam. Prav tako je zgodba posameznega operaterja kako si bo zamislil delovanje svojih modemov, konec koncev jih kupijo kar veliko in dejansko lahko dosežejo, da se firmware za njih prilagaja. In običajno imajo v takih primerih tudi tehniki kar bogato domišljijo (deloma tudi zato, ker se morajo prilagajati opremi, ki jim jo "porine" vodstvo oz. prodaja).
yacksy

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Mar 2024, 17:58

Prav nič napačno si ne razlagam. Nenazadnje me čisto nič ne briga, kako je telemach zmenjen s telekomom in kako zadeva deluje (to sem itak pobral spotoma, ko je monter reševal probleme z IPjevcem na drugi strani). Pomembno mi je samo tole:
POGOJI, ki sem jih študentu JASNO POVEDAL, preden sem podpisal, in njegove OBLJUBE:
- statični IP
- bridge način
- hitrost 1000/100

dobil sem pa:
- o statičnem IPju monter ni vedel prav nič, da sem ga zahteval (čeprav je bil na študentovem zahtevku napisan)
- o bridge načinu tudi ne (je bil tudi napisan), posledično je s seboj prinesel modem, ki tega sploh ne podpira. Še več, modemov, ki to podpirajo sploh nimajo več (niti v skladišču - je monter preveril, jih menda ne dobavljajo več). Da sem jaz še dobil innbox je čista "norci imajo srečo", da ga je en od monterjev še imel v avtu. No, ali pa tudi ne, ker če ga takrat ne bi dobil bi že 11.3. vse skupaj odmontiral in dal nazaj na T2...
- končna hitrost ni obljubljena, ampak konkretno manjša.

Za isti denar kot pri T2 (polna cena). Ne rečem, če bi bil paket (po končani akciji) cenejši. Tako pa je cena enaka. Ne, to pa ne bo šlo. Temu se (v primeru blaga) reče "stvarna napaka": izdelek nima obljubljenih lastnosti.

Telekom s tem prometom nima NIČ (razen tega, da ga pelje čez svoje fizične povezave in aktivno mrežno opremo).

Pozabil si dodati "ter omeji max hitrost gor/dol". Tako je rekel monter in tudi tip na drugi strani, ko sem včeraj govoril z njim (ali je bilo predvčerajšnjim...)
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a yacksy » 14 Mar 2024, 20:08

Protoncek je napisal/-a:... Nenazadnje me čisto nič ne briga, ... kako zadeva deluje ...

Se opravičujem, smo na tehničnem forumu in človek bi pričakoval, da človeka bolj zanima tehnika kot pa nategovanje s prodajalci in helpdesk-om. Nič bat, te bom pustil, da monologiraš okoli svojih enostranskih zaključkov še naprej. Je lepo videti, ko je človek zadovoljen sam s sabo (čeprav tehnično ni čisto 100% "na žogi").

Pretirano hitrost internetne "pipice" (za domačo uporabo) nekako enačim z ogromno količino zakupljenih podatkov na mobilnih paketih - uporabniki v veliki večini tega tako ali tako ne potrebujejo ali porabljajo, ampak je to naročnikom (iz meni neznanega razloga) to izredno pomembno. In prodajalci to s pridom izkoriščajo, saj konstantno "navijajo" količine v paketih, ki jih uporabniki tako ali tako ne "pokurijo" (in seveda dvigujejo cene). Jaz recimo bi takoj vzel paket 10Mbps/10Mbps optiko in mobilni paket z 1GB podatkov za malo manjšo naročnino, ampak to preprosto ne obstaja (lažem, na mobilnem delu je v to smer naravnan BOB, Hofer Telekom, itd., večji ponudniki se tega ne grejo). Trdim namreč, da je za domačo uporabo 10Mbps/10Mbps "pipica" več kot dovolj (pustimo, če so v igri backupi kakšne večje količine podatkov), vse kar je več, je brez veze in služi bolj kot ne merjenju kdo ima daljšega ob občasnem kliku na SpeedTest. Ampak hej, to sem samo jaz ...
yacksy

OdgovorNapisal/-a mucek » 14 Mar 2024, 20:12

Hmm zdaj vem, zakaj je mene zadnjic nek komercialist s T2ja cudno gledal, ko sem rekel, da mi doma 50/20 vec kot zadostuje ... :D

Lp G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 1207 krat
Število neizkoriščenih povabil: 234

OdgovorNapisal/-a yacksy » 14 Mar 2024, 20:14

mucek je napisal/-a:Hmm zdaj vem, zakaj je mene zadnjic nek komercialist s T2ja cudno gledal, ko sem rekel, da mi doma 50/20 vec kot zadostuje ... :D
Lp G

Ne vem zakaj, ampak mislim, da sva s takim mnenjem v manjšini, kdo bi celo lahko rekel, da sva malo čudna. Kaj hočemo, ni prvič :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
yacksy

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Mar 2024, 20:47

Se opravičujem, smo na tehničnem forumu in človek bi pričakoval, da človeka bolj zanima tehnika kot pa nategovanje s prodajalci in helpdesk-om

Tukaj na koncu sploh ne gre ne za tehniko, ne za hitrost... ampak izključno za princip. Noben mi ne bo prodajal bučke...Če se nekaj zmenimo, se nekaj zmenimo in se to naredi, ne pa da prodajalec obljubi mercedeza, potem mi pa fiat uno dostavijo. Tip, ki hodi okoli vabit nove stranke se pač mora prej pozanimati, kaj v določenem kraju lahko obljubi, vsaj po moji logiki. [/quote]
Čisto tako v razmislek:
- zdaj jim je uspelo dobiti innbox, da so mi dali v bridge. Recimo, da crkne čez pol leta. Kaj pa takrat? Kje bodo takrat dobili zamenjavo, če je že danes nimajo?
- recimo da crkne TV box. Tip pride, zamenja z novim, nov se ne poveže :_banghead ker imajo tako butast sistem, da iz omrežja potegne IP z DHCP strežnika, ne pa tudi maske. Mislim, da ga ni junaka, ki bi pomislil v to smer čez pol leta, leto, ko bi ga menjal, pa če mene ne bi bilo zraven, kajne? A bi ti kupil nekaj, za kar veš, da ni rezervnih delov?
- kapico na vrhu daje še banalen dogodek: v nedeljo zvečer (pred montažo v ponedeljek) me kliče ena ženska s telemacha in pravi da ker imam mobilca pri njih če sem kaj razmislil, če bi šel še s TVjem in internetom k njim :o Madona, fantje (in punce)...a se prav nič ne pogovarjate med seboj? Nič ne gledate stanja, samo prodajate bučke? Resno???
mucek je napisal/-a:Hmm zdaj vem, zakaj je mene zadnjic nek komercialist s T2ja cudno gledal, ko sem rekel, da mi doma 50/20 vec kot zadostuje ... :D

Hm... kaj imaš pa v službi?
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Mar 2024, 20:59

yacksy je napisal/-a: Ampak hej, to sem samo jaz ...
:_naughty nisi samo ti.
Naš forum bi na pasovni širini 10 do 15MB čisto spodobno deloval tudi takrat, ko je največ prometa.
Še nekaj o pasovni širini: Ljudje večinoma surfamo. Kliknemo na link in potem "čakamo" na to, da dobimo vsebino. V tem čakanju pa levji delež vzame pravzaprav poizvedba na DNS strežnike. Vse ostalo je kaplja naspram morju.
Ali pa recimo nalaganje internetne strani. Današnje internetne strani so precej večje od nekdanjih. Vse podatke, ki jih dobimo mora naš računalnik lepo zložiti na ekran. Zdaj bom govoril o trenutno povprečnem računalniku in ne o zverinah, ki jih premorete nekateri. Verjeli ali ne, ampak za zgoraj opisano početje največ časa porabi grafična kartica.
Pa še je takih stvari, ki se na prvi pogled zde nelogične. Recimo to, da smo vsi bolani na to, da mora na optiki biti vsaj 100MB, bolje več. Zakaj že ? Potem greš pa v času ko si najbolj aktiven gledat povprečje prometa :)

Torej tisti bolje več pripomore zgolj k temu za epileptik bolj zanesljivo dobi napad.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19689 krat
Prejel zahvalo: 10118 krat
Število neizkoriščenih povabil: 253

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Mar 2024, 21:49

No, ko jaz na kulturnem dogodku posnamem 2+ urni video, ga zmontiram v HD največji kvaliteti pride 10-15 giga ali celo več. "Čisto malce" pa je časovne razlike, ko ga nekdo z mojega serverja vleče s 40 ali pa z 200 mega, ane...?
Nismo vsi samo na internetu, so tudi druge stvari. V danem primeru jaz nisem "večina", ki samo surfa.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a sundancer » 14 Mar 2024, 22:07

Protoncek je napisal/-a:logično je, da telekom ne bo “kakal” v lastno skledo, zato pač omejuje hitrost.

Toliko kot telemach placuje toliko telemach dobi. V primeru da to ne bi drzalo bi AKOS dihal telekomu za vrat.
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 393 krat
Prejel zahvalo: 500 krat
Število neizkoriščenih povabil: 60

OdgovorNapisal/-a mucek » 14 Mar 2024, 22:11

@Protoncek
Mislim, da imamo v sluzbi 100/50. Realno gledano ne vidim, kaj bi rabili vec, pa imamo realtime sync datotek preko clouda. Res pa, da nimamo neke videoprodukcije kor sosedje. Tam je 500/250 cisto premalo ... ;)

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 1207 krat
Število neizkoriščenih povabil: 234

OdgovorNapisal/-a booxco » 14 Mar 2024, 23:46

VolkD je napisal/-a:Na pogodbah ponavadi piše hitrost do recimo 1000. Ljudje si ponavadi to napačno razlagamo, da bo hitrost 1000 ali vsaj blizu. Ampak poved pove zgolj to, da zagotovo ne bo več kot 1000. Vse kar je manj je torej znotraj pogodbe.

:_naughty

Obstaja nadzorna agencija, ki ima pod kontrolo komunikacije. Reče se ji AKOS. Tam so sprejeli takoimenovani "Splošni akt o storitvah dostopa do interneta in s tem povezanih pravicah končnih uporabnikov" (tule), kjer so te stvari precej jasno napisane. Še posebej opozarjam na defincije hitrosti v 2. členu, točke (vi) in (viii). Poznamo minimalno hitrost, običajno razpoložljivo hitrost, dejansko hitrost, pogodbeno hitrost, oglaševano hitrost...
Imajo tudi orodje (AkosTestNet), tudi aplikacijo za telefone na primer, z jasnimi navodili, kako izmeriti te različne karakteristične hitrosti svojega priključka in korake za morebitno pritožbo. Če so hitrosti prenizke, ima uporabnik med drugim pravico (10. člen) brezplačnega prehoda na nižje pakete ali znižanje naročnine za 50%, kar lahko sam izbira.
booxco

Kraj: Lj okolica
Zahvalil se je: 42 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 19

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Mar 2024, 07:05

VolkD je napisal/-a: da zagotovo ne bo več kot 1000. Vse kar je manj je torej znotraj pogodbe.

Tole odebeljeno sem šel malce brskat... in, to seveda ni res, kot že rečeno. Provider je dolžan skrbeti za ustrezno hitrost glede na obljubljeno, sicer ne sme obljubiti tega (kot se je zgodilo v mojem primeru). Ni to tako, da recimo obljubi 1000, nato pa je realno (pretiravam) največ 100...

Na telemahovi strani piše:
V skladu z Uredbo (EU) 2015/2120 Evropskega parlamenta in Sveta Telemach naročnikom fiksnih storitev dostopa do interneta zagotavlja sledeče hitrosti prenosa podatkov s strežnika ali na strežnik:
Maksimalna hitrost ob običajnem delovanju omrežja je v kabelskem in optičnem omrežju ter pri FWBA dostopu enaka oglaševani hitrosti in je dosegljiva vsaj 1 krat na dan.
Maksimalna hitrost ob običajnem delovanju omrežja v omrežju xDSL je najvišja možna dosegljiva hitrost na posameznem priključku in je dosegljiva vsaj 1-krat na dan. Odvisna je od dolžine povezave od dostopovne naprave do centrale in stanja omrežja ter se izmeri ob vzpostavitvi priključka.

Običajno razpoložljiva hitrost ob običajnem delovanju omrežja v kabelskem in optičnem omrežju ter omrežju xDSL znaša 80% maksimalne hitrosti in je razpoložljiva in je razpoložljiva 90% časa dneva in se meri izven vršnih ur (izven časa med 19:00 in 21:00 uro) ter izven časa ko omrežje deluje v energetsko varčnem načinu. V primeru FWBA dostopa znaša običajno razpoložljiva hitrost 50% maksimalne hitrosti.

Minimalna hitrost ob običajnem delovanju omrežja znaša v kabelskem in optičnem omrežju ter omrežju xDSL 50% maksimalne hitrosti, z uporabo FWBA dostopa pa 25% maksimalne pritočne in odtočne hitrosti. Telemach za hitrost dostopa do interneta na posameznem priključku šteje tisto hitrost, ki se izmeri med uporabniškim modemom (omrežno priključno točko) in slovenskim stičiščem internetnih omrežij (SIX).

Pa oglaševana hitrost za moj primer:
Oglaševana oz. največja hitrost: EON Premium FTTH IP Telekom Slo do 600/40 Mbps
Običajno razpoložljiva:80 % maksimalne hitrosti
Minimalna: 50% maksimalne hitrosti
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a zanka » 15 Mar 2024, 08:54

Pri Telemachu je bilo tako, da nikjer na pogodbi ni bila navedena hitrost in nikjer cena, temveč je bil navedeno samo naziv paketa. To jim omogoča, da lahko paket prilagajajo tekom pogodbe. Je v tem primeru kako drugače?
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Mar 2024, 09:23

Pogodba je itak porazna... na njej ni ničesar, ne ali imam kakšen e-naslov in kakšnega, ne prijavni podatki, nič... V bistvu ni na njej niti številke pogodbe niti številke kupca - na ti dve informaciji sem moral počakati na prvi račun, ker je "kao" tam.
Hitrost je drugače definirana s paketom (v mojem primeru premium) in tipom povezave:
https://telemach.si/download/terms/priloga-k-narocniski-pogodbi-za-fiksne-storitve-hitrosti-dostopa-do-interneta-vsi-paketi/7830
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a reber » 15 Mar 2024, 21:32

Kdor je zahteven uporabnik, naj se Telemachu izogiba v največji možni meri, saj gre za ponudnika ki ignorira zakonodajo, se norčuje iz naročnikov, se neupravičeno hvali z nekim "najboljšim omrežjem", ...
Res, je, za povprežnega in nezahtevnega uporabnike je lahko Telemach cenovno ugoden, samo prvo leto, mogoče do 2 leti ... potem je samo še stvar pogajanja.

Bil sem telemachov naročnik še iz časov D3 in še prej. Potem je prišel EON in zelo visoke cene. Na paketu z D3 gold trojka extra, je bila takrat najvišja hitrost 150/4Mbit, potem so povišali na 200/6Mbit, ampak pri meni to ni nikoli delovalo, več kot 4Mbit UL ni šlo niti slučajno, še to je komaj dosegalo, UL je bil prav tako 150Mbit in ne kot oglaševano po novem na 200Mbit. Čisto na začetku so mi skoraj dali 2 modema, ker na novem, niso znali skonfigurirat, da bi delal stacionarni telefon, so že skoraj dali še en modem posebej za telefon, joj kakšni nesposobneži.

Potem je v naš kraj končno prišla optika, sicer Telekomov GPON, pa vseeno, sem šel 2022 na T-2, pogodbo podpisal februarja, priključek dobil konec maja zaradi covid-19 ... OK, prvi dve leti mislim da polovična naročnina, potem polna, Oranžni diamant. Na začetku vse super, veliko vsebin v videoteki, vse deluje super, hitrost mislim da je bila 100/40Mbit ali še večja, nisem siguren, po nekaj mesecih so jo povečajo kar močno. Internet stabilen, ping 1ms, mogoče 2ms, le redko 3ms. S telefonom stalno neke težave, če je omrežje padlo dol, se telefon ni pobral več, je bilo treba modem resetirat tolikokrat, da je telefon oživel, tudi 10x, 20x, ... niso znali porihtat, k sreči je bilo to le nekajkrat letno največ, lahko pa je nagajalo nekaj dni zapored, že nadgradnja omrežja je povzročila težave s telefonom. Enkrat vmes so podražili, ukinili brezplačne vsebine v videoteki, praktično nobene stvari več ni bilo zastonj, no, HBO sem imel v paketu in je bila vsaj HBO max videoteka vključena, vse ostalo plačljivo in zasoljeno.

2022 konec maja sem prestopil spet nazaj na Telemach, saj sem dobil prvo leto za 19eur, drugo leto naj bi bilo 65eur, EON premium, 1000/100Mbit, vsi programi, HBO, , polna videoteka, ogromno brezplačnih vsebin... OK, za običajnega potrošnika super, smo pa že pri T-2 in tudi sedaj naročnino plačevali trije, sicer ne bi vzel največji paket. Pri vseh teh programih nimaš kaj gledat, vsebin ogromno, ampak vse daleč podpovprečno.

Zdaj pa zanimivost: trenutno sem brez vsega, so me odklopili ... neplačilo. Plačani so nesporni zneski vseh računov, reklamacija je v teku, odgovor sem dobil, seveda zavrnjeno, kar nekaj trolajo po svoje. V pravnem pouku je zapisano, da imam možnost 15 dni, da podam pritožbo na AKOS (dobro vem to), če se z odločitvijo ne strinjam... ampak oni so po 8 dneh odklopili. Ja, rad jih zafrkavam, oni pa kontro nazaj, itak, ampak se bodo opekli, zelo verjetno in to zelo.

Ne vem kje točno sem prebral v ZEKom-2 (ne najdem v tem trenutku), da v primeru odklopa morajo klici na interventne številke delovat... ampak moj telefon je mrtev, seveda pišem o stacionarnem telefonu, ker mobilnega pri Telesmehu seveda nimam. Torej, oni so mi z odklopom onemogočili klic na 112, moj namen se je sklicevat na to njihovo napako. Ali kdo ve v katerem zakonu je to določeno?

Nekje tudi piše, da bi moral delat tudi internet, vendar ena počasna hitrost, toliko da lahko preveriš e-mail in ga lahko pošlješ, tudi v primeru odklopa.

OK, da ne dela TV mi dol visi. Internet imam sedaj HOT in verjeli ali ne, niti ni opaziti razlike med "najboljšim omrežjem" 1000/100 ki ima ping 8+ms (nikoli nižje), na koaks kablu.
Ja, HBO max v polni ločljivosti normalno dela na mobilni internet pri HOT, gre pa ene 2GB na uro. Toliko o tem Telesmehovem "najboljšim omrežjem" :_rolling

Še 20 ur in bodo že presegli 72ur nedelovanja telefona, tako da se bom za mesec marec skliceval na 100% popust pri naročnini, da ne omenjam neupravičen izklop prehitro. OK, neupravičen izklop mogoče ni čisto neupravičen, ker se sporni zneski vlečejo že od poletja... vedno ko sem poklical na tehnično pomoč oddelek računi, so mi povedali, da se moj paket ni podražil in da me bodo obvestili kje je problem. Obvestila nisem nikoli dobil, jaz pa klical skoraj vsak mesec, odgovor enak, moj paket se v letu 2023 ni podražil, in res se ni... se ej pa zato podražil že 1.7.2022 obvestila o podražitvi nisem dobil, vsi smo spregledali, tudi oni, jaz pa slepo verjel in čakal na pojasnilo.

No, kakor koli, ko sem dobil opomin pred izključitvijo, sem napisal reklamacijo in zahteval pojasnilo. Pojasnilo sem dobil, ugotovili so, da so storitve za moj paket podražili v letu 2022, seveda pa nismo opazili, ker sem kot nov naročnik imel fiksno določeno ceno za prvo leto. Za naprej sem imel vključeno "scheduled payments" z zneskom 65eur, tako da se je razlika po 2,90eur počasi nabirala. Ja, tukaj gre ta mojo napako, ampak zanimivo je, da nihče ni znal pojasniti, zakaj zaračunavajo 67,90eur namesto 65eur, so rekli da je taka cena in niso znali pojasniti drugače kot s cenikom, nič pa kdaj se je podražilo iz 65eur. Ja, nihče ni gledal za dodatno leto nazaj.

Kakor koli, reklamacija je v teku, po mojem mnenju zato ne bi smelo priti do izklopa in na tej podlagi jih bom mučil z AKOSom do konca, tudi če izgubim primer, jim bom pa zagotovo naredil dovolj administrativnega dela, ko bodo poskušali dokazovati svoj prav. In ker je Telesmehova administracija tako zelo gnila, ne bodo znali pojasniti, kar pomeni, da AKOS kot običajno, odloči v moj prid.

Telemach naj bi naročnike obveščal konec maja 2022 za nameravano podražitev s 1.7.2022, jaz sem priključek dobil 27.maja, pogodbo podpisal 23. maja. Očitno so me kot frišno novega naročnika pozabili obvestiti o podražitvi.
Primarni naslov za obveščanje sem uredil takoj s podpisom pogodbe.

Sedaj pa najbolj bedast odgovor, kako so me obvestili na nameravano spremembo splošnih pogojev (podražitev): poslali so mi SMS :_rolling
Aja, SMS so poslali? kam pa? na mojo stacionarno številko? ker moje mobilne Telesmehovci zagotovo nimajo. Joj, kakšni butlji. BRAVO, vsaka čas Telesmehu, oni so sposobni poslat SMS na stacionarno številko!

No, če ima kdo kakšno idejo ali je operater dolžan kljub izklopu (recimo zaradi neplačevanja) zagotoviti klice na interventne številke, bom zelo hvaležen za informacijo. No, oni pravijo da ne, ampak zakonodaja je nad njimi, to me zanima, Zakon, ne njihovi splošni pogoji.

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a zanka » 15 Mar 2024, 21:41

reber je napisal/-a:Ne vem kje točno sem prebral v ZEKom-2 (ne najdem v tem trenutku), da v primeru odklopa morajo klici na interventne številke delovat

4. odstavek 178. člena
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a Tom1234 » 16 Mar 2024, 01:05

reber, kaj imaš dve naročnini, oziroma???

Potem je v naš kraj končno prišla optika, sicer Telekomov GPON, pa vseeno, sem šel 2022 na T-2, pogodbo podpisal februarja, priključek dobil konec maja zaradi covid-19 ... OK, prvi dve leti mislim da polovična naročnina, potem polna, Oranžni diamant. Na začetku vse super, veliko vsebin v videoteki, vse deluje super, hitrost mislim da je bila 100/40Mbit ali še večja

2022 konec maja sem prestopil spet nazaj na Telemach, saj sem dobil prvo leto za 19eur, drugo leto naj bi bilo 65eur, EON premium, 1000/100Mbit, vsi programi, HBO, , polna videoteka, ogromno brezplačnih vsebin... OK, za običajnega potrošnika super, smo pa že pri T-2 in tudi sedaj naročnino plačevali trije, sicer ne bi vzel največji paket. Pri vseh teh programih nimaš kaj gledat, vsebin ogromno, ampak vse daleč podpovprečno.
Tom1234

Kraj: lj
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 13 krat
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a reber » 16 Mar 2024, 08:42

Ne, nimam dve naročnini, pri T-2 sem bil samo 2 leti, ko se je iztekla vezava, nisem podaljšal in spet zamenjal operaterja. Na začetku pri T-2 so mi povedali, da po poteku vezave spet lahko vzamem vezavo in mi bodo ponudili eno od možnosti, recimo tisto za nove naročnike. Po poteku vezave so rekli, da ugodnosti za nove naročnike ne morem dobiti, so pa ponudili 10% popusta za prvo leto vezave, vezava 2 leti, to pod črto pomeni 5%. Zahvalil sem se za ponudbo in podal odstop od naročniškega razmerja.

Pri telemachu ni bilo v domačem omrežju potrebno storiti ničesar drugega, samo spremenil sem IP v njihovem routerju na 192.168.64.1 ker je bila od prej oprema vsa na T-2 interne IP, ker T-2 ne omogoča drugačnega IP v domačem omrežju, uporabniki T-2 to verjetno veste.

Hvala zanka za informacijo. Če prav razumem, bi poleg klicev na interventne številke moral delovati še internet s hitrostjo, ki mi omogoča vsaj uporabo elektronske pošte, dostop do spletne banke, e-uprave, ....

V bistvu sem računal na ta zakon, ker vem, da pri Telemachu niso sposobni omejiti storitev tako, da bi bilo zadoščeno temu zakonu. Če bodo izklopili bodo prekršili zakon, prijava na AKOS jim bo povzročil težave in globo... sem žleht, tudi če izgubim primer, bodo vsaj oni kaznovani. Operater lahko dobi globo 50jurjev, uradna informacija od AKOS, sem jim že pred meseci pisal, če je sploh smiselno prijaviti operaterja, saj kljub prijavam vedno znova kršijo zakon, zakaj prijaviti, če potem ne dobijo globe, če jih ukrepi ne ganejo. No, potem sem dobil to informacijo in so me povabili k prijavi. Bodo dobili zdaj vse informacije, še za dalj časa nazaj.

Ko sem vložil reklamacijo računa in zahteval pojasnila, sem šele 5.3.2024 uradno izvedel (bil obveščen) za podražitev iz 1.7.2022. Telemach naj bi me obvestil konec maja, očitno me ni, ker sem takrat postal njihov naročnik in sem očitno izpadel iz obveščanja. V pisarni ob podpisu pogodbe sem vprašal kdaj bodo podražili storitve, saj jih vsako leto in takrat konec maja niso o podražitvah vedeli nič, no, zamolčali so, vemo kako to gre pri njih, obvestilo zadnji dan pred rokom 30 dni pred podražitvijo.
V odgovoru je takoj na začetku odgovor v stilu Borut Sajovic, kar neka samohvala in blebetanje ki nima veze s primerom:
Pozdravljeni,

prejeli smo vašo reklamacijo, vezano na postavko EON Premium.

Uporabnik je pri Telemachu vedno na prvem mestu. Skrb za zadovoljstvo je nepogrešljiv proces, ki ga je treba ves čas izpopolnjevati, prilagajati in razvijati. Zvestoba kupcev ni nekaj samoumevnega in trajnega, in pri Telemachu se tega ves čas zavedamo. Ne zatiskamo si oči pred realnostjo, zato na vsakem koraku razmišljamo, kako bi se lahko še izboljšali. Predvsem pa prisluhnemo uporabnikom in upoštevamo njihove potrebe in želje. Za naše uporabnike smo v zadnjem obdobju storili:

- Poskrbeli smo, da imamo najhitrejše fiksno omrežje v Sloveniji (potrjeno z neodvisnimi meritvami s pomočjo aplikacije Ookla Speedtest).

- Povišali smo internetne hitrosti na naših paketih.

- Naročnikom smo omogočili ogled VOYO vsebin že v EON Light paketu za 12 mesecev brezplačno, v EON Full za 24 mesecev brezplačno, medtem ko smo v paket EON Premium VOYO vključili brez kakršnegakoli doplačila (več si lahko preberete v obvestilu za VOYO).

- Poskrbeli smo za bogato programsko shemo in vedno večji nabor VOD vsebin.

Smo pa bili zaradi spremenjenih razmer na trgu primorani s 01. 07. 2022 spremeniti cene nekaterim našim fiksnim paketom, o čemer smo vas predhodno obvestili z dopisom, ki ste ga prejeli s koncem meseca maja 2022. Cenik je dostopen na naslovu: https://telemach.si/download/terms/ceni ... ketov/3658.

Obvestilo o spremembah naročniških paketov fiksnih storitev je bilo objavljeno tudi na naši spletni strani: https://telemach.si/spremembe/spremembe ... storitev-1.

V sled navedenemu pojasnjujemo, da so računi izdani v skladu s splošnimi pogoji poslovanja in veljavnim cenikom. Vljudno vabljeni plačilu vaših obveznostih.

Verjamemo, da boste naše pojasnilo sprejeli z razumevanjem in vas lepo pozdravljamo.

PRAVNI POUK:
Zoper končno odločitev družbe Telemach Slovenija d.o.o. lahko v 15 dneh po vročitvi tega dopisa vložite predlog za rešitev spora na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije. Družba Telemach Slovenija ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje določenega potrošniškega spora, ki bi ga lahko naročnik, ki se šteje za potrošnika, sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

Nina
Referentka za reševanje ugovorov in zahtevkov naročnikov

To ti je odgovor, nesposobnost brez primere, uporabnik na prvem mestu, pa koga vlečejo za nos?
Že svoj lasten pravni pouk kršijo, izklop je sledil po 8 dneh, ker je menda avtomatiziran, torej so pozabili izklopit izklop, ker niso računali na mojo reklamacijo.

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a reber » 16 Mar 2024, 08:46

Za Protonckov primer pa 150.člen ZEKom-2
150. člen

(obveznost zagotavljanja enakega obravnavanja)

(1) Agencija lahko z odločbo iz prvega odstavka 148. člena tega zakona določenemu operaterju omrežja s pomembno tržno močjo naloži obveznost zagotavljanja enakega obravnavanja v zvezi z medomrežnim povezovanjem oziroma operaterskim dostopom.

(2) Z naložitvijo obveznosti iz prejšnjega odstavka se zlasti zagotovi, da operater iz prejšnjega odstavka:

1. zagotavlja enakovredne pogoje medomrežnega povezovanja oziroma operaterskega dostopa v enakovrednih okoliščinah za druge operaterje, ki zagotavljajo enakovredne storitve,

2. zagotavlja drugim operaterjem enako kakovostne storitve in informacije v zvezi z medomrežnim povezovanjem oziroma operaterskim dostopom pod enakimi pogoji kot zase in za svoja hčerinska ali partnerska podjetja in

3. zagotavlja drugim operaterjem enak časovni razpored in enake pogoje, tudi glede cen in kakovosti storitev, pri dobavljanju dostopovnih izdelkov in storitev ter te zagotavlja po enakih sistemih in postopkih kot za svoja hčerinska ali partnerska podjetja.

Saj verjetno ni problem pri Telekomu, problem je pri Telemachu ker so zakupili premalo pasovne širine in to prodajajo naprej, ponujajo pa več...

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 16 Mar 2024, 09:08

Točno tako, problem ni pri telekomu, saj so meni telemahovci rekli, da so “s telekomom dogovorjeni” za 600/40. Torej imajo toliko zakupljeno, ja.
Bi prežvečil 40, ampak, kot rečeno, gre mi za princip, oziroma za laganje/zavajanje ob vabljenju k njim ter za nestrokovnost - niti sami niso vedeli, kaj modem omogoča kaj ne, nimajo robe, niso znali zalaufat TV boxov… obup od obupa. Ne upam si pomislit, kaj bi bilo, če gre karkoli narobe in kličem njihovo podporo…

Da ne rečem, da je njihova TV aplikacija katastrofa od katastrofe… še jaz bi jo bolje napisal, po moje. Izbira gumbov - funkcij je katastrofalna. Samo en primer: srednja navigacijska tipka (ok) se uporablja tako za vstop v seznam programov kot tudi za potrjevanje izbranega kanala. Tipke za izhod iz seznama programov ni, je treba nekje 6-7x kliknit nazaj, dol, dol…… da prideš ven, če ne želiš spremeniti programa. Tipke za skrivanje spodnje pasice ni - moraš pač počakat, da se sama odloči, da izgine. Itd…
Reber, glede T2 in “podaljšanja”: jaz sem dobil, se mi zdi 15% cca leto nazaj, ko sem se vezal za 2 leti, zdajle bi moral plačat nekaj pod 200€ “kazni”, če bi šel stran. Ampak to je povsod, ne samo pri T2: obstoječi naročniki nikjer nimajo takih ugodnosti kot novi. Zato, če bi hotel vsaki dve leti 19.99€ bi moral vsaki dve leti menjat operaterja. No, zdaj vidim, da “sekirancija” ni vredna tega denarja.
Včeraj sem že dobil od T2 da so mi priklopili nazaj na prejšnje stanje. Zdaj čakam, da me obvestijo kdaj pride njihov tehnik in zadeve preveže k njim.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a peterp » 16 Mar 2024, 09:17

zanka je napisal/-a:
reber je napisal/-a:Ne vem kje točno sem prebral v ZEKom-2 (ne najdem v tem trenutku), da v primeru odklopa morajo klici na interventne številke delovat

4. odstavek 178. člena
Ampak člen se začne s tem tekstom
Če je to tehnično mogoče, mora izvajalec storitev omejiti dostop le do tistih storitev, glede katerih uporabnik krši naročniško pogodbo
Ker torej tehnične možnosti nimajo odklopijo vse.
peterp

OdgovorNapisal/-a reber » 16 Mar 2024, 10:37

Kaj je bolj pomembno... tehnično mogoče ali ne, oziroma zakon, ki zapoveduje da:
Izvajalec storitev ne sme omejiti dostopa in uporabe enotne evropske telefonske številke za klice v sili 112 ...

Ali je drugi del 4. odstavka nad prvim delom, bo pojasnil AKOS.

Ker je od omejevanja klica na 112 lahko odvisno človeško življenje, potem bi bilo logično, da je ta del nad tehnično zmožnostjo.
Torej, če tehnično ni mogoče, potem ne smejo odklopit, pika.
Ker rad hodim po robu, raziskujem neznane zadeve, sem zavestno šel "na nož", pa da vidimo. Izgubit nimam ničesar, globa mi ne grozi, zagotovo pa grozi Telemachu, bomo videli. V najslabšem primeru bom poleg plačila računa v celoti, nekaj dni, mogoče tednov, brez njihovih storitev, za kar se ne sekiram.

Uporabniški vmesnik EON je katastrofa vseh katastrof, zelo nepraktičen za uporabo. No, spodnja pasica se odstrani tako, da 2x pritisneš smerno tipko gor. Original daljinc od EON boxa je katastroga, miljavžnt tipk, totalno nepraktično. Aplikacija EON na SMART TV je boljša, vsaj na daljincu od Samsung TV je veliko lažje, ker se uporablja samo nekaj tipk.
Za izhod iz menija je res treba nazaj, nazaj, dol in pritisnit glej TV /watch TV ali pa s tipko OK potrdit na program, ki se trenutno predvaja, če ej v časovni funkciji pa na oddajo, ki se predvaja, sicer te vrže v program izven časovne funkcije. Štorasto da bolj ne more biti, pri T-2 je neprimerljivo bolj praktično narejeno.
Včasih je pri Telemachu EON na računalniku ubogal na shortcut tipke, sedaj prime samo miška, torej klikanje, space za pavzo, smerni tipki gor-dol za glasnost, smerni tipki levo-desno za preskok 30s, pri T-2 za primerjavo je praktično cela tipkovnica uporabna kot shortcut ukazi, ogromno funkcij, miška ni potrebna, no, tako je bilo, če je še, ne vem.
Telemach, namesto da bi se izboljševal, se poslabšuje, potem se pa hvalijo z nekim kvazi "najboljšim omrežjem" in kako je pri njih uporabnik na prvem mestu... to bo ja :tappingfoot
Glavno da je miljavžnt neuporabnih balkan in športnih kanalov :_helpsos

Če prej ne, konec maja bom preizkušal A1, sedaj tudi nismo več 3 uporabniki, bom gledal za cenejši paket. Če ne bi bilo zaradi mame, z ženo sploh ne bi vzela paketa s TV, samo internet in nič drugega, verjetno bi vzel kar HOT unlimited 1000GB za 18eur, lahko bi tudi optika brez TV pri A1 za 26eur. Že dolgo ne gledam TV, sploh pa ne slovenskih programov, rad pa pogledam kaj iz videoteke, ko mi paše seveda.

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a peterp » 16 Mar 2024, 10:50

reber je napisal/-a:Torej, če tehnično ni mogoče, potem ne smejo odklopit, pika.
Če dobro premisliš je to bolj logično.

Kar pa se tiče TV vmesnika je pa res neko čudo in niti slučajno primerljivo s tem kako se navigira po navadnem TV vmesniku. Zgleda da njihovi programerji ne uporabljajo EON boxa ;) Ker če bi ga uporabljali bi vmesnik moral biti precej bolj enostaven. Bi nekdo moral narediti primerjavo vmesnikov naših operaterjev. T2 ima menda kar dobrega.

Ampak kot napisano že večkrat: eni imajo oz. imate na voljo več ponudnikov in lahko skačete med njimi, drugi so oz. smo omejeni na enega :(
peterp

OdgovorNapisal/-a kobranka » 16 Mar 2024, 14:35

Baje ima FritzBox neke škatlice v katere se da skoraj direkt povezati optiko in sklonirati podatke iz tiste škatlice. Informacija je sicer že stara in tudi netočna ter najbrž ni več samo FritzBox tisti, ki to ponuja ampak tudi kakšna mnogo dražja stikala za v rig.
kobranka

Zahvalil se je: 739 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 61

OdgovorNapisal/-a javr » 17 Mar 2024, 12:36

nekje sem zasledil članek da je 5G-omrežje hitrejše in cenejše od optike, pa še razkoppavati ni treba. A ker je v vsakem drugem stavku bil omenjen A1, je možno da je šlo za "sponzorirano objavo", nisem bil najbolj pozoren. Je že kar nekaj let kar sem Telekomu podpisal služnost za izgradnjo optičnega omrežja, pripadajoče infrastrukture, itd. Dogaja se nič, jaz pa tja niti kompostnika ne morem oz. nočem postaviti ker lahko pridejo kadarkoli "zdaj bomo pa začeli kopat". Se bo za pozanimat po koliko letih neuporabe služnosti lahko zahtevaš izbris.
Telemach: že večkrat preizkušeno: tehnična podpora je eno, dejansko stanje na terenu pa drugo. Sem že zabil ne samo dneve, ampak tedne za ugotavljanje zakaj mi npr. neke funkcije na Wifi-kamerah, predvsem pregled za nazaj, ne delujejo. Preizkušal - ni da ni, klicaril na tehnično podporo - pri njih vse ok. Naenkrat začne delat. Slučajno naletim na serviserja "ja, saj niste bili edini, imeli smo en problem...." ne vem kaj že. Fajn.
T2: bil stranka 7 let na telefonski parici, potem je Telemach prevzel kabelsko TV od enega privatnika, internetnim hitrostim in izbiri TV-programov tudi v najbolj osnovni shemi T2 niti slučajno ni mogel konkurirati - se tam odjavim. In dobim račun za 25€ za predčasni odklop, ali nekaj takega. Po 7 letih neprekinjene "zvestobe". Hvala lepa T2, nikoli več.
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 260 krat
Prejel zahvalo: 328 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 68

OdgovorNapisal/-a satelitko » 18 Mar 2024, 08:19

Da skratimo priču:

"Kakorkoli se obrneš, imaš rit zadaj", so rekli naši predniki...
satelitko

Kraj: Radovljica
Zahvalil se je: 35 krat
Prejel zahvalo: 122 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 64

OdgovorNapisal/-a reber » 18 Mar 2024, 16:34

Včeraj kolega ves vesel pride do mene...

kolega: "Ti, a veš da imam novo naročnino za mobitel... so me klicali iz Telemacha in mi dali naročnino za 7eur"
jaz: "aha, so videli, da imaš internet in TV pri njih, nimaš pa mobilne naročnine..."
kolega: "ja, tako nekako, smo vse zrihtal preko telefona, potem so mi pa tole poslal, pogodba al kaj je že..."
jaz: "a si prepričan, da bo naročnina 7eur, ker njihova najnižja je slabih 13eur, kolk si pa prej imel naročnine?"
kolega: "Ja, ziher je 7eur, je tako una po telefonu rekla, prej sem imel okol 15eur pri Mobitelu"
jaz: "ne more biti res, da ti za samo eno mobilno naročnino dajo toliko popusta, redna cena je skor 13eur, normalna s popustom je tam ene 11 do 12 eur, ti si dobil akcijsko za 6 mesecev ali največ 12 mesecev"
kolega: "tega mi ni rekla, sem mislil da je to naročnina ki jo bom imel ..."
jaz: "to bo ja, nategnil so te ko stare gate ..."
kolega: "kaj pa zdaj?"
jaz: "ne vem, prekin pogodbo, ker je sklenjena izven poslovnih prostorov imaš do 30 dni cajta, od podpisa pogodbe seveda"
kolega: "nič nisem podpisal"
jaz: "heh, ni treba, izkazal si se z davčno in ostalimi osebnimi podatki ali pa moraš tole podpisat in poslat nazaj..."
kolega: "bom razmislu, dobr da si mi povedov..., aja, pa vse številke iz imenika so zginle"
jaz: "seveda če si pa imel imenik na SIM kartici, a si že novo dal noter?
kolega: "ja, nova je notr...
jaz: "pa ja nisi ta staro stran vrgu?"
...
...
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a peterp » 18 Mar 2024, 16:50

Ja, tole zgodbo s ceno naročnine je pa decembra imel sodelavec. Pa sem mu vsaj 3x povedal, da zagotovo ni tako ugodba ponudba kot misli. In res ni bila. No, po pritožbi so vse uredili in restavrirali staro stanje.
peterp

OdgovorNapisal/-a zanka » 18 Mar 2024, 17:38

Gospod dobili ste hitro pošto, je rekla izza okenčka.
Kaj pa je?
Hitra pošta od Telemach-a. (Vzame list iz hitre pošte.) Podpišite tu.
Kaj ni to pogodba?
Ja, ta podpis je del pogodbe, vendar te hitre pošte ne morete prevzeti, dokler ne podpišete.
Kaj, če prav razumem, moram najprej podpisati pogodbo in jo lahko šele potem preberem?
Ja tako nekako.
Kar vrnite to hitro pošto pošiljatelju.

Pred tem sem skrbniku dal vedeti, da pogodbe, če in dokler na njej ne bo zapisane cene, ne bom podpisal, pa naj bo cenik objavljen, kjer 'če bit'.
Zakaj?
Najbolj me je motilo njegovo prepričevanje, da nikjer ne bom dobil cenejšega dostopa do spleta. Da bo prvo leto le 20 evrov. (Tega nisem in nisem našel nikjer zapisanega.)
Potem sem šel na A1. V uporabo dobil Fritzbox, prvo leto plačeval 18 evrov mesečno, sedaj plačujem 28 evrov. Na Telemach-u bi pa 36 evrov, če ni prišlo do spremembe vmes.
Zadnjič spremenil zanka, dne 18 Mar 2024, 17:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a peterp » 18 Mar 2024, 17:48

Druga opcija podpisa pogodbe je kar z odgovorom na prejeti SMS, v katerem je pogodba. Tako sem jaz dobil 2 tedna nazaj. Ampak mi nočejo dati kakšnega popusta, tako da tudi vezave ne bo.
peterp

Naslednja

Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost