Povečanje dometa wifi

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Re: Povečanje dometa wifi

OdgovorNapisal/-a Carko » 02 Maj 2023, 23:44

Mesh pomeni, da so dostopne točke med seboj povezane brezžično. Na eno točko pripelješ UTP, ostale pa razmečeš po hiši in jim daš samo napajanje.

Deluje več razredov bolje, kot če ni signala, a razred slabše, kot če do vseh točk pripelješ UTP.

V tvojem primeru "mesh" verjetno ne želiš. Prav tako ne "repeaterja" (po naše "ojačevalec brezžičnega signala"), ker to tudi implicira, da je na router povezan brezžično.

Kar ti rabiš, je v bistvu samo brezžična dostopna točka. Lahko je tudi usmerjevalnik/router, če je to ceneje. V slednjem primer priključka "internet" oz. "WAN" ne (upo)rabiš, ker usmerjanje prometa do interneta dela že Telemachov router.

Torej, povzeto:
Do novega routerja ali dostopne točke pripelješ UTP kabel iz Telemachovega routerja. V routerju (ali dostopni točki) uporabiš enega od LAN priključkov. Wifi nastaviš z enakim imenom mreže (SSID) in geslom, kot je na Telemachovem routerju, samo kanal naj bo drugi (ali nastavljen na avtomatsko). Tako boš imel samo eno omrežje, naprava bo pa transparentno preklapljala med routerjema glede na moč signala.
Carko
 
Prispevkov: 3265
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 216 krat
Prejel zahvalo: 1104 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 246

Re: Povečanje dometa wifi

OdgovorNapisal/-a yacksy » 03 Maj 2023, 07:35

Carko je napisal/-a:Torej, povzeto:
Do novega routerja ali dostopne točke pripelješ UTP kabel iz Telemachovega routerja. V routerju (ali dostopni točki) uporabiš enega od LAN priključkov. Wifi nastaviš z enakim imenom mreže (SSID) in geslom, kot je na Telemachovem routerju, samo kanal naj bo drugi (ali nastavljen na avtomatsko). Tako boš imel samo eno omrežje, naprava bo pa transparentno preklapljala med routerjema glede na moč signala.

Še en (ne čisto nepomemben detajl). Na routerju (ali dostopni točki, kjer si uporabil enega od LAN priključkov) obvezno izključi DHCP strežnik (ki je običajno privzeto vključen).
yacksy
 
Prispevkov: 838
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 1138 krat
Prejel zahvalo: 258 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Povečanje dometa wifi

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Maj 2023, 09:36

yacksy; zaradi tega sem si jaz en cel popoldan pulil lase.
Vse "kao" dela, samo nobena nova naprava nima dostopa. No poveže se, ampak to je pa tudi vse.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 62776
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17672 krat
Prejel zahvalo: 9613 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Povečanje dometa wifi

OdgovorNapisal/-a javr » 03 Maj 2023, 18:47

torej, "mesh" so izboljšani wifi-repeaterji, laično rečeno. "Izboljšani" v smislu da je nekdo najbrž izboljšal pogovarjanje med mesh - napravami samimi, dejanski koristen signal pač je kakršen je. Torej, če bi kupil samo en D-Link Mesh brezžični router (R15), ne bi naredil nič ker ta router ne bi imel še ene mesh-naprave s katero bi se pogovarjal. Torej je za moje potrebe čisto ok da nabavim najcenejši wifi router (Mimovrste, Enaa,...) , in ga nastavim kot access point - dostopno točko.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2759
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 302 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 63

Re: Povečanje dometa wifi

OdgovorNapisal/-a MadMax » 03 Maj 2023, 19:01

Spodnja meja definicije "najcenejšega" bi vseeno lahko bila Gbit priključki, ne pa 10/100....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 3232
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 690 krat
Prejel zahvalo: 804 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Povečanje dometa wifi

OdgovorNapisal/-a javr » 03 Maj 2023, 19:15

torej tale filter pri Enaa oziroma tale pri Mimovrste... ali pa naj iščem pri kom drugem? Nisem vsak dan v tem, pa poznam samo takšne ki prodajajo tako wifi routerje kot koše za perilo
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2759
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 302 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 63

Re: Povečanje dometa wifi

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Maj 2023, 20:18

Hm…na asusih je mesh lahko povezan žično ali brezžično. Torej mesh ni nujno samo wireless. Jaz imam dva povezana žično, enega pa preko wifi, ker do garaže nimam utp-ja.
Je pa tudi res, da vsi routerji ne podpirajo mesh (vsaj pri asusu ne), pa (po moje) je najbolje (če ne celo nujno?) da so v primeru mesh-a vsi routerji istega proizvajalca…?
Ko sem že pri asusu: obstajajo tudi mesh kompleti s tremi ali celo štirimi mesh točkami.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5781
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 685 krat
Prejel zahvalo: 816 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 167

Re: Povečanje dometa wifi

OdgovorNapisal/-a javr » 04 Maj 2023, 22:57

sem naročil kar D-Link DIR-1950 AC1900. Kolikor sem gledal pri drugih ponudnikih, so cene višje, ali pa ni več na zalogi, torej gre verjetno za model "čistimo skladišče, zadnji kosi". Cenovno je med cenejšimi, ni pa najcenejši; kot dostopna točka bo že dober
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2759
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 302 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 63

Prejšnja

Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost