Stran 1 od 1

Migracija win7 na večji disk

OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2019, 12:50
Napisal/-a kunte
Win7 sem z programom Mini tool partition wizard trial prenesel na večji ssd disk. Windowsi se zaženejo samo če iz prenosnika za nekaj minut izklopim baterijo in napajanje. Potem se win7 zaženejo le da traja zagon precej dolgo. Morda kdo ve kje bi bila napaka?

Re: Migracija win7 na večji disk

OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2019, 13:26
Napisal/-a DusanK
?
Če iztakneš baterijo in napajanje, počakaš nekaj minut, vstaviš nazaj baterijo in/ali napajanje, vklopiš in takrat ssd disk z Win7 (sicer počasi) štarta? Če pa je prenosnik vseskozi pod štromom bodisi preko baterije ali napajanja pa ssd z Win7 ne štarta?
Kakšno napako pa javi?
Daj ssd disk ven in starega nazaj, da vidiš, če je vse ok.
Je stari disk HDD ali manjši SSD?

Re: Migracija win7 na večji disk

OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2019, 22:27
Napisal/-a kunte
Dovolj je da izklopim napajanje za 10 sek.
20190912221125.jpg

[i.mg]http://shrani.si/t/17/yn/29mRWP4b/20190912221125.jpg[/img]
Stari disk je ssd le da je bil 128 Gb. Trenutno starega diska nimam pri roki, da bi preveveril.

Re: Migracija win7 na večji disk

OdgovorObjavljeno: 13 Sep 2019, 12:11
Napisal/-a kobranka
No pa me je imelo, da bi kloniral disk, ker je zdajšen prepočasen. Verjetno bo boljša varianta sveža inštalacija, zaradi kakšnih takih hecov.

Re: Migracija win7 na večji disk

OdgovorObjavljeno: 14 Sep 2019, 13:31
Napisal/-a DusanK
Brez bojazni.

Kloniranje diska in/ali migracija OS na drug disk je s tem MTPW programom, poleg kopice drugih free programov (Aomei Partition Assistant, Macrium Reflect, EaseUs Partition Master, DiskGenius...) razmeroma enostavna in preverjeno deluje ne glede ali si izbral klon diska ali migracijo OS na drug disk.

Delujoča primera:
Prenosnik s SSD 128GB, zunanji vmesnik USB/SATA kamor je priklopljen zunanji SSD 240GB na katerega naredimo klon ali migracijo OS-a iz SSD 128GB (št. 1).
Prenosnik s SSD 240GB (gor podatkov cca. 33GB), zunanji vmesnik USB/SATA kamor je priklopljen zunanji SSD 128GB na katerega naredimo klon ali migracijo OS-a iz SSD 240GB (št. 2).

Torej gre tudi iz večjega na manjši disk, če le ni na source disku podatkov več kot je kapaciteta target diska.
Na izbiro imaš še (št. 3), da se particije prilagodijo (skrčijo/razširijo) glede na kapaciteto target diska ali (št. 4) ohranijo točno take velikosti kot so na source original disku.
MTPW_2200.jpg

Po koncu kloniranja/migracije (po restartu se izvaja v svojem MiniToolPart "grafičnem DOS" okolju) se zunanji disk samo fizično prestavi namesto notranjega, ki ga hraniš na varnem mestu dokler se ne prepričaš, če je z novim diskom in sistemom vse ok. Nenazadnje ti stari disk ostane kot 1:1 kopija do datuma kloniranja/zamenjave.

Ti imaš očitno nek drug problem, povezan z napajanjem/osn.ploščo.
Si spreminjal kakšne nastavitve v biosu, npr. sata emulacijo iz ahci v ide ali obratno?
Če imaš dvd Win7 bootni z njega in naredi Repair kot nakazuje obvestilo o napaki.

Opiši postopek in navedi naprave kako si ti kloniral disk.
Nenazadnje bi prav prišla informacija, če s starim diskom (še) vse deluje kot je treba.
Drugače pazljivo ponovi postopek.

Re: Migracija win7 na večji disk

OdgovorObjavljeno: 15 Sep 2019, 05:25
Napisal/-a kobranka
No jaz tega adapterja USB v SATA zaenkrat nimam. Dela to vredu tudi, če v stacionarca direkt priključim nov disk?

Re: Migracija win7 na večji disk

OdgovorObjavljeno: 15 Sep 2019, 09:44
Napisal/-a DusanK
kobranka je napisal/-a:No jaz tega adapterja USB v SATA zaenkrat nimam. Dela to vredu tudi, če v stacionarca direkt priključim nov disk?


Seveda. Potrebno je biti samo pazljiv kaj je source disk kaj target. Če boš delal z MTPW programom (pa tudi pri ostalih je podobno) je zgoraj levo ukaz Apply, s katerim štartaš kar si si prej poklikal, da se izvede.
Po končanju zaustavi računalnik, zamenjaj diska in test. Starega imej še nekaj časa v predalu za rezervo, če z novim dela vse kot je treba.

Adapter USB/SATA je bolj potreben pri prenosnikih, ker navadno ni prostora za še en disk (večji modeli ga imajo) ali pa nimaš ustrezega vmesnika, da daš dodaten disk na mesto DVD enote.
Imam tudi navado, da ko po kloniranju vstavim nov disk mu preimenujem ime particije/črke v npr. SSD_C, SSD_D itd., zato, da v primeru, če se vstavi stari disk nazaj, da ni istih imen, kar lahko koga zmede in ne ve kje so podatki ali na starem ali na novem disku.