Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a kobranka » 08 Maj 2022, 13:18

Eno vprašanje mi ni čisto jasno. Ok za Windows je več je bolje, za Linux tudi. Koliko minimalno RAMa je potrebnega za recimo antiX Linux 64bit distribucijo? Ali je bolj tako. Probaj inštalirat, če gre skozenj je zadosti, če ne gre ga je premalo in sistem vržes v kanto?
kobranka
 
Prispevkov: 2821
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 630 krat
Prejel zahvalo: 209 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a miharix » 08 Maj 2022, 13:37

https://distrowatch.com/table.php?distribution=antix
256 MB RAM is recommended minimum for antiX. The installer needs minimum 2.7 GB hard disk size.


Za vsak OS. Namesti, nato odstranjuj RAM dokler je dovolj stabilen in hiter za tvoje potrebe ima dovolj RAM-a.

Npr pred leti sem za hec Win XP tako shujšal, da sem ga spravil na 16MB a za babico in njeno pasianso sem pol vseeno dvignil na 32MB :lol:
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1619
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 672 krat
Prejel zahvalo: 531 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 98

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a zanka » 08 Maj 2022, 13:46

Za gol sistem količina ni tako pomembna. Zahteve postavljajo programi in število sočasno izvajanih.

4 GB ni tako nemogoče za dananšnji čas.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3414
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 127 krat
Prejel zahvalo: 420 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 83

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a DusanK » 08 Maj 2022, 15:29

kobranka je napisal/-a:... Koliko minimalno RAMa je potrebnega za recimo antiX Linux 64bit distribucijo? ...

System requirements
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 5740
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 2508 krat
Prejel zahvalo: 4445 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a kobranka » 08 Maj 2022, 17:16

Da dodam še opombo, k temu: https://helpcenter.onlyoffice.com/insta ... 1651830417
Only 64-bit versions of Linux are supported

Isto bo veljalo še za brskalnike, kateri so podprti v Linuxu. Bi želel na Atom nettop, da vsaj to dvoje deluje nekoliko normalno. Zaenkrat se z 32bit sistemom tega ne da izvest vsaj ne, da bi vedel.

Par računalnikov in prenosnikov sem že vrgel na kosovne zaradi limita pri RAMu, ker ga je proizvajalec polomil pri izdelavi. Izgleda jih bo treba še nekaj.
kobranka
 
Prispevkov: 2821
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 630 krat
Prejel zahvalo: 209 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 08 Maj 2022, 17:28

kobranka je napisal/-a:Eno vprašanje mi ni čisto jasno. Ok za Windows je več je bolje, za Linux tudi. Koliko minimalno RAMa je potrebnega za recimo antiX Linux 64bit distribucijo? Ali je bolj tako. Probaj inštalirat, če gre skozenj je zadosti, če ne gre ga je premalo in sistem vržes v kanto?

Vse odvisno od tega, kaj boš z njim počel. Na moji 64bitni mašini z grafičnim okokljem imam 32GB, na eni virtualki za usmerjevalnik pa samo 256MB. OpenSuSE Linux.
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 1235
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1699 krat
Prejel zahvalo: 419 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a zanka » 08 Maj 2022, 18:16

Zakaj ne Libreoffice?
kobranka je napisal/-a:Par računalnikov in prenosnikov sem že vrgel na kosovne zaradi limita pri RAMu, ker ga je proizvajalec polomil pri izdelavi.

Kaj imajo RAM prispajkan? Podpora kvečjemu 2 GB?

C2D z DDR2 doseže 8 GB, če le ima 4 reže. 7 let star PC s samo 2 režama za DDR3 doseže 16 GB.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3414
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 127 krat
Prejel zahvalo: 420 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 83

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a miharix » 08 Maj 2022, 18:35

zanka je napisal/-a:Zakaj ne Libreoffice?

Odvisno kaj rabi od office paketa. Za najosnovješno rabo je lahko že Siag Office dovolj.
Mogoče tudi vredno preizkusit kako prebavi kak Office paket v oblaku(M$,Google,...)
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1619
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 672 krat
Prejel zahvalo: 531 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 98

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a kobranka » 08 Maj 2022, 20:29

Ko mi boš ti poslal dokument narejen v Windows Officu si bom jaz z Libreoffice prenosnik razbil na glavi, ker se eni in drugi ne morejo džati standarda, buh nedaj omenjat makroje, ker ne vem katera budala je to implementirala, ker ga bi bilo treba dati na pranger. OnlyOffice naj bi ta problem spravil na nič.

Ko bom jaz rabil kaj zase narediti bo pa tudi Siag Office dovolj.
kobranka
 
Prispevkov: 2821
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 630 krat
Prejel zahvalo: 209 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a kobranka » 08 Maj 2022, 20:32

zanka je napisal/-a:Kaj imajo RAM prispajkan? Podpora kvečjemu 2 GB?

Točno to. Zaradi tega sem jih pometal stran, ker so mi začeli najedat zdravje.
kobranka
 
Prispevkov: 2821
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 630 krat
Prejel zahvalo: 209 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a DusanK » 08 Maj 2022, 21:11

kobranka je napisal/-a:Ko mi boš ti poslal dokument narejen v Windows Officu si bom jaz z Libreoffice prenosnik razbil na glavi, ker se eni in drugi ne morejo džati standarda, buh nedaj omenjat makroje, ker ne vem katera budala je to implementirala, ker ga bi bilo treba dati na pranger. OnlyOffice naj bi ta problem spravil na nič.
Ko bom jaz rabil kaj zase narediti bo pa tudi Siag Office dovolj.

Kakšnega standarda?
MS je zase izumil pravila za .doc, docx, xls, xlsx, xlsm... headerja, sintakse, makroje...
Kako drugi sledijo MS kompatibilnosti ni njegova stvar in ne pričakuj kot uporabnik, da bo za nas čez noč ustvarjen enoten imenovalec kot je npr. USB napajanje s +5V za pametne telefone.
Do takrat pa se je potrebno sprijazniti, da vse ni združljivo med seboj.
Nenazadnje MS ponuja npr. v Excelu shranjevanje v formatu OpenDocument (.ods) ali Wordu (.odt); seveda niso vse morebitno v dokumentu vključene funkcije 100% kompatibilne z OO.
Poglej si razlike med LibreOffice in MS Office, da ne boš brez potrebe strokovnjake z obeh strani imenoval budale.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 5740
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 2508 krat
Prejel zahvalo: 4445 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a kobranka » 09 Maj 2022, 09:56

jmivsek je napisal/-a:
kobranka je napisal/-a:Eno vprašanje mi ni čisto jasno. Ok za Windows je več je bolje, za Linux tudi. Koliko minimalno RAMa je potrebnega za recimo antiX Linux 64bit distribucijo? Ali je bolj tako. Probaj inštalirat, če gre skozenj je zadosti, če ne gre ga je premalo in sistem vržes v kanto?

Vse odvisno od tega, kaj boš z njim počel. Na moji 64bitni mašini z grafičnim okokljem imam 32GB, na eni virtualki za usmerjevalnik pa samo 256MB. OpenSuSE Linux.

Ta drugi z 256MB najbrž nima grafičnega okolja. Ma, da bi vsaj delal OnlyOffice in youtube videji normalno, drugo nisem želel pričakovat od nekega bogega Atomčka.
kobranka
 
Prispevkov: 2821
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 630 krat
Prejel zahvalo: 209 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a dbajda » 15 Maj 2022, 08:33

Pa ti ta atomček podpira 64bit? Moj atom N270 podpira samo 32bit, rama imam 2-3GB noter + SSD in s windows 7 ne vem kako bi sploh lahko odprl kak dokument :_rolling
Za taksne stvari je res pocasen, a ga uporabljam za take stvari, kjer rabim 32bitni sistem, razna avtodiagnostika in takšne stvari, pa ta prenosnik je zelo priročen, saj ima 9" zaslon.
dbajda
 
Prispevkov: 101
Pridružen: 24 Feb 2021, 19:00
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Maj 2022, 16:55

N270 ga ne podpira N230 pa baje ja. Vpraši Int'la.
kobranka
 
Prispevkov: 2821
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 630 krat
Prejel zahvalo: 209 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Koliko RAMa za 64bit Linux sistem

OdgovorNapisal/-a zanka » 17 Maj 2022, 20:26

Imel sem Atom D525. Bilo je podobno samomoru. Nikoli več.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3414
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 127 krat
Prejel zahvalo: 420 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 83


Vrni se na Operacijski sistemi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost