WIN 11

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

WIN 11

OdgovorNapisal/-a Alex » 16 Jun 2021, 22:29

Alex
 
Prispevkov: 474
Pridružen: 04 Feb 2015, 17:00
Kraj: Slovenska Bistrica
Zahvalil se je: 246 krat
Prejel zahvalo: 67 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a Alex » 16 Jun 2021, 22:30

Alex
 
Prispevkov: 474
Pridružen: 04 Feb 2015, 17:00
Kraj: Slovenska Bistrica
Zahvalil se je: 246 krat
Prejel zahvalo: 67 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a PeterV » 23 Jun 2021, 17:27

..sem probal instalirat neko kopijo win 11 na intel 2 generacije..mislim da je bil i3-2120.. in je napisalo pri instalaciji, da ta hardware ni podprt. na intel 4 generacije je slo. upam, da bo v orginalni verziji delalo.
PeterV
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 17 Avg 2018, 17:33
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a JernejL » 23 Jun 2021, 19:01

PeterV je napisal/-a:..sem probal instalirat neko kopijo win 11 na intel 2 generacije..mislim da je bil i3-2120.. in je napisalo pri instalaciji, da ta hardware ni podprt. na intel 4 generacije je slo. upam, da bo v orginalni verziji delalo.


Verjetno na tisti cpu niti navadna win10 ne bo delovala, verjetno je to odvisnost na x86 ukaz CMPXCHG16b

https://superuser.com/questions/931742/ ... chw-and-la
Uporabniški avatar
JernejL
 
Prispevkov: 669
Pridružen: 17 Apr 2016, 19:58
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 64 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a PeterV » 23 Jun 2021, 19:02

na tistmu cpu-ju imam win 10 64bit
PeterV
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 17 Avg 2018, 17:33
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a DusanK » 23 Jun 2021, 20:13

PeterV je napisal/-a:..sem probal instalirat neko kopijo win 11 na intel 2 generacije..mislim da je bil i3-2120.. in je napisalo pri instalaciji, da ta hardware ni podprt. na intel 4 generacije je slo. upam, da bo v orginalni verziji delalo.

Čudno.
Po mojem so še isti hw pogoji kot na prelomu Win7 na Win8/10, torej, da cpu podpira SSE2, NX, and PAE inštrukcije.
Na tem linku so informacije in program CoreInfo od Sysinternals s katerim preveriš, če je cpu ustrezen.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 5164
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 2230 krat
Prejel zahvalo: 3792 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a PeterV » 23 Jun 2021, 20:17

se strinjam s tabo. naceloma je sam sminka spremenjena. sam povem kar sem videl pri instalaciji. mozno da imajo te tesne verzije za novejse konfiguracije. pa pol bojo izdali za vse. pa bude kar bude:)
PeterV
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 17 Avg 2018, 17:33
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a DusanK » 23 Jun 2021, 20:22

Saj iso imam samo časa nimam, da bi naredil nekaj testov, vsaj kje dela, kje ne. :)
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 5164
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 2230 krat
Prejel zahvalo: 3792 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a PeterV » 23 Jun 2021, 20:54

glede na to da dela 10tka prakticno na starejsih "pentiumih". se pa morde hocejo odkrizat starega hardewerja zarad podpore
PeterV
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 17 Avg 2018, 17:33
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a DusanK » 24 Jun 2021, 19:07

Evo, uspelo mi je inštalirati Win11 na starejši PC: plata MSI 790gx-g65, cpu AMD Athlon II - 3GHz, ram 4GB ddr3, grafika integrirana, 128GB SSD...
Direktno z Win11 iso preko USB ni šlo. Potrebno je bilo malo googlanja in nato telovadbe ...
Več v nadaljevanju.
W11_20210624_185028 (Custom).jpg
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 5164
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 2230 krat
Prejel zahvalo: 3792 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a PeterV » 24 Jun 2021, 20:11

hvala za informacijo. napisi ob priliki
PeterV
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 17 Avg 2018, 17:33
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a DusanK » 24 Jun 2021, 20:20

Kot rečeno sem za test uporabil PC konfiguracijo: plata MSI 790gx-g65, cpu AMD Athlon II - 3GHz, ram 2GB ddr3, grafika integrirana, 128GB SSD...
S programom Rufus, kjer sem glede na plato, ki nima uefi biosa ter gpt particije, izbral MBR ter Bios način, sem na USB ključek razpakiral Win11 iso.
Boot iz usb ključka se je sicer začel obetavno, izbral sem jezik in tipkovnico, verzijo Win11 Home, preskočil ključ... nato pa je inštalacija izpljunila napako "This PC can't run Win11" in da ne dosega minimalnih zahtev za inštalacijo.
Več naj si preberem na https://aka.ms/WindowsSysreq . (slika1)

Tam pa je omenjena klasika za Win10 konfiguracijo, ki jo zgornja konfiguracija izpolnjuje, dela pa ne.
Lepa reč in nič konkretnega kaj je točno narobe.

In sem šel po drugi poti.
Na isti HW sem nato inštaliral zadnji Win10 ISO 20H1, inštalacija je lepo stekla in se tudi končala.
Iz Win10 sem nato pognal Win11 setup iz usb ključka. In zadeva je prišla podobno daleč kot direkten setup iz usb ključka, le da je zdaj pokazalo vzroke zakaj točno se inštalacija Win11 prekine.(slika 2).
Ok, ram ni bil problem razširiti iz 2 na 4GB, Secure boot in TPM pa sta del uefi biosa, ki pa ga ta stara plata seveda nima, ker ima še klasičen bios.
Win11 očitno preverja te stvari, cpu mu ni ravno prva briga.

Nato sem z googlanjem naletel na stran, kjer je pod "How to Bypass ‘Secure Boot’ and ‘TPM 2.0’ Requirements of Windows 11" razložen trik, kako iz Win10 setupa skopiraš datoteko appraiserres.dll in jo odložiš v Win11 inštalacijo na isto mesto.
Tako zdaj Win11 inštalacija ne bo preverjala Secure boot in TPM pogoja.

Sledil sem navodilom in boot iz zdaj modificiranega USB Win11 ključka je dal ponovno napako ob inštalaciji in zadeva se je podobno klavrno končala kot prvič.
Nič, gremo spet po drugi poti. Poizkusil sem še Setup Win11 iz Win10 delujočega sistema...

Eeee, zdaj pa je šlo.... izbral sem novo inštalacijo, ki je potekala dokaj tekoče do točke, kjer je potreba po povezavi na internet. Ni možnosti za preskok (skip), ni prijela nobena kombinacija tipk, da bi ta korak nekako preskočil... Sivi izbor "Next" je čakal... (slika 3).
In sem vstavil usb wifi adapter, Win11 je praktično takoj prepoznal novo usb napravo, jo inštaliral in že pokazal dostop preko gesla do routerja.
Vpis gesla in povezava se je vzpostavila, tipka "Next" pa je oživela in inštalacija se je lahko nadaljevala ter rutinsko zaključila.
Restart in test, če je zadeva res OK.
Res je bila, ob presenečenju, da je zdaj Start tipka in njeno okno zdaj na sredini...
Firbec mi ni dal miru in sem iz konfiguracije odstranil 2GB spomina, pa je Win11 povsem lepo štartal prez kake pritožbe (slika 4).
Očitno je min. 4GB spomina pogoj samo pri inštalaciji.
Collage_Fotor_4 (Custom).jpg
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 5164
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 2230 krat
Prejel zahvalo: 3792 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: WIN 11

OdgovorNapisal/-a PeterV » 24 Jun 2021, 20:45

Ej ful ti hvala. Delam v računalnistvu. Sam zdej že par tednu sam baliramo bale in nimam cajta se mal posvetit temu.
PeterV
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 17 Avg 2018, 17:33
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 4


Vrni se na Operacijski sistemi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost