Dual BOOT

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 14 Jan 2021, 09:31

Doma imam računalnik ki ima "dual boot"(ob zagonu izbereš ali želiš W7 ali W10)disk 250GB imam razdeljen na 2particiji C:, D:
Dual boot sem naredil predvsem zaradi "boljše polovice ker je vztrajala da na 10ki pa ne bo znala delat sedaj ko je pogruntala da je na 10ki isto
je 7ka postala odveč" ali obstaja kaka elegantnejša rešitev kot ponovno nalaganje 10ke :roll: :_silent
CharlyG
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 19 Sep 2016, 18:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a zanka » 14 Jan 2021, 09:49

Urejanje boot.ini ?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3053
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 346 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 69

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a DusanK » 14 Jan 2021, 10:17

Nadzorna plošča/Sistem (ali Win+PauseBreak tipka), na levi strani izberi "Dodatne nastavitve sistema", odpre se okno "Sistemske lastnosti", zavihek "Dodatno", spodaj pri "Zagon in obnovitev" klik na "Nastavitve", in pri "Privzeti OS" izberi Win10 ter nastavi čas na 0 sek ali odstrani kljukico za Trajanje prikaza.
Shrani, restart in test.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 4684
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1890 krat
Prejel zahvalo: 3095 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 14 Jan 2021, 10:31

Najlepša hvala Dušan :D
Sedaj imam še eno vprašanje Ali lahko sedaj D disk normalno sformatiram ker 7ke in offisa za 7ko več ne potrebujem bom pa dobil še nekaj prostora
CharlyG
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 19 Sep 2016, 18:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a DusanK » 14 Jan 2021, 12:38

Ti dela Win10 avtomatski zagon brez začetne izbire Win7/Win10?

Si 100% prepričan, da je Win7 + Office na D: particiji? Če imaš dva sistema imaš potem po vsej verjetnosti tudi dve neoznačeni sistemski rezervni particiji za restore pointe ali obnovitev sistema, za Win10 je okoli 100MB, za Win10 pa do 500MB. Tiste bi jaz pustil na miru, ker je kaplja v morje priti celotnim GB prostora diska.

Če si 100% da je na D: particiji Win7+njegov Office, potem načeloma lahko pobrišeš D: particijo (jaz bi vseeno pogledal kaj vse je v mapah na D: in naredil kak backup), s predpostavko, če v Disk Managementu (Upravljanje diskov - Win+R diskmgmt.msc) na D: particiji ne vidiš atributov "Sistem", "Zagon","Izvoz ob zrušitvi" ali "Particija za obnovitev").
Torej mora biti D: particija označena samo kot "Primarna particija". Če ima še kak drug zgoraj naveden atribut boš imel ob izbrisu te D: particije problem pri bootu/zagonu Win10.

Daj še sliko upravitelja diskov, da si ne odrežeš veje na kateri sediš.
Šlo bi tudi, če skrčiš D: particijo in razširiš C: particijo, če te baše C: prostor.
Če je disk še HDD je dandanes nujno preiti na SSD disk, obstoječi HDD pa kot zunanji disk imeti za nek backup.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 4684
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1890 krat
Prejel zahvalo: 3095 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a Iztok » 14 Jan 2021, 12:47

DusanK je napisal/-a:...
Šlo bi tudi, če skrčiš D: particijo in razširiš C: particijo, če te baše C: prostor.
...

Sem imel podobno situacijo in sem tudi naredil tako, da sem s Partition Managerjem odvečno particijo skrčil na minimum in pridobil precej prostora za novi OS.
ʇɥıs ıs ʇɥǝ ןɐsʇ ʇıɯǝ ı qnʎ ɐ ʞǝʎqoɐɹp ou ǝqɐʎ
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 2665
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 758 krat
Prejel zahvalo: 609 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 120

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 14 Jan 2021, 13:35

Najlepša hvala obema.
Windows na D bom pustil pri miru ostalo pa pobrisal in razširil C: ker se mi lahko zgodi da se ne bo hotel pobrat :oops:
še enkrat najlepša hvala obema.
CharlyG
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 19 Sep 2016, 18:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 14 Jan 2021, 13:51

Mislim da nima smisla na tej mašini prehajati na SSD ker gre za staro mašino z Q6600 procesorjem (zagon w10 35s)
tu laufa kaki live stream in e asistent za starše občasno še kak Word-ov dokument. Pa tudi uporabniki so nezahtevni
CharlyG
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 19 Sep 2016, 18:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 15 Jan 2021, 06:27

DusanK je napisal/-a:Ti dela Win10 avtomatski zagon brez začetne izbire Win7/Win10?

Če si 100% da je na D: particiji Win7+njegov Office, potem načeloma lahko pobrišeš D: particijo (jaz bi vseeno pogledal kaj vse je v mapah na D: in naredil kak backup), s predpostavko, če v Disk Managementu (Upravljanje diskov - Win+R diskmgmt.msc) na D: particiji ne vidiš atributov "Sistem", "Zagon","Izvoz ob zrušitvi" ali "Particija za obnovitev").
Torej mora biti D: particija označena samo kot "Primarna particija". Če ima še kak drug zgoraj naveden atribut boš imel ob izbrisu te D: particije problem pri bootu/zagonu Win10.


Avtomatski zagon sedaj dela brez izbire. Glede D diska pa je točno tako kot si napisal ko sem želel skrčiti D particijo jo lahko skrči samo za 8GB kljub temu
da ima 61GB prostega tako da se nima smisla se s tem igrati pa tudi C disk ima 60GB prostega tako da nisem nič "pipal" :D
CharlyG
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 19 Sep 2016, 18:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Jan 2021, 07:30

CharlyG je napisal/-a:Mislim da nima smisla na tej mašini prehajati na SSD ker gre za staro mašino z Q6600 procesorjem (zagon w10 35s)
tu laufa kaki live stream in e asistent za starše občasno še kak Word-ov dokument. Pa tudi uporabniki so nezahtevni

Mislim, da se na VSAKI mašini splača preiti na SSD, če ga mašina podpira. Razlika je ogromna, ne glede na procesor. Pri starem procesorju je celo tako, da bodo nezahtevni uporabniki še bolj zadovoljni, ker se bo hitrost delovanja konkretno povečala - zahteve za hudo procesorsko moč tu ni, torej ostane več ali manj samo HDD lag.

Glede "če ga podpira": zadnjič sem dobil v roke prenosnik, ki ne podpira SSDja (nek HP). Ga ni zaznal in pika. No, malce brskanja po netu je razkrilo, da nisem bil edini s tem problemom...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4699
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 505 krat
Prejel zahvalo: 615 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 127

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 15 Jan 2021, 09:23

Protoncek je napisal/-a:
CharlyG je napisal/-a:Mislim da nima smisla na tej mašini prehajati na SSD ker gre za staro mašino z Q6600 procesorjem (zagon w10 35s)
tu laufa kaki live stream in e asistent za starše občasno še kak Word-ov dokument. Pa tudi uporabniki so nezahtevni

Mislim, da se na VSAKI mašini splača preiti na SSD, če ga mašina podpira. Razlika je ogromna, ne glede na procesor. Pri starem procesorju je celo tako, da bodo nezahtevni uporabniki še bolj zadovoljni, ker se bo hitrost delovanja konkretno povečala - zahteve za hudo procesorsko moč tu ni, torej ostane več ali manj samo HDD lag.

Glede "če ga podpira": zadnjič sem dobil v roke prenosnik, ki ne podpira SSDja (nek HP). Ga ni zaznal in pika. No, malce brskanja po netu je razkrilo, da nisem bil edini s tem problemom...

Gre za DELL optiplex 245 z tazadnjim biosom v ohišju Dell opiplex 330 (igranje z Front panelom) tako da ne vem ali zna SSD eje ko bo krepnu bo šel na komunalo doma so še 3računalniki z SSD diskom in štirje z klasiko tako da dost kist pri hiši (preveč :_banghead )
CharlyG
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 19 Sep 2016, 18:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a yacksy » 15 Jan 2021, 09:47

Protoncek je napisal/-a:Mislim, da se na VSAKI mašini splača preiti na SSD, če ga mašina podpira. Razlika je ogromna, ne glede na procesor ...


Definitivno se strinjam s tem. Sem na ta način že veliko 10+ let starim mašinam na ta način podaljšal uporabnost. Lastniki so bili vedno zelo zadovoljni z rezultatom.
yacksy
 
Prispevkov: 565
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 377 krat
Prejel zahvalo: 176 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 178

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Jan 2021, 10:22

yacksy je napisal/-a:
Protoncek je napisal/-a:Mislim, da se na VSAKI mašini splača preiti na SSD, če ga mašina podpira. Razlika je ogromna, ne glede na procesor ...


Definitivno se strinjam s tem. Sem na ta način že veliko 10+ let starim mašinam na ta način podaljšal uporabnost. Lastniki so bili vedno zelo zadovoljni z rezultatom.
Tudi jaz se strinjm s tem, a bi imel še pripombo na RAM. Pri mojem prenosniku sem z 2GB zadevo razširil na 4GB. Zdaj mu ne manjka nič. Ga pa rabim v glavnem na potovanjih za srfanje in za prenos fotografij s kartic na zunanji disk.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 48326
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11293 krat
Prejel zahvalo: 6390 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 95

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a pogornik » 16 Jan 2021, 18:19

Tudi jaz imam dual boot, Windows 10 in MacOS.
Sestavil sam po komponentah in odlično deluje. Samo ob zagonu izbereš kateri sistem hočeš. Imam pa instalirana na ločenih SSD diskih. Odlično in ekonomično, ker sta dva v enem. Sploh če rabiš in ustreza en sistem in boljšo podporo za delo s kakim programom.
pogornik
 
Prispevkov: 61
Pridružen: 09 Dec 2019, 11:36
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 16 Jan 2021, 19:26

A imaš MAC na PCju ali WIn na MAC-u?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4699
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 505 krat
Prejel zahvalo: 615 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 127

Re: Dual BOOT

OdgovorNapisal/-a pogornik » 16 Jan 2021, 19:45

Imam Mac OS sistem na Intel mašini zasnovani za Windows, Hackintosh pravijo tej zadevi.
pogornik
 
Prispevkov: 61
Pridružen: 09 Dec 2019, 11:36
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0


Vrni se na Operacijski sistemi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost