IMT 542 na elektriko

Avtomobili, motorji, pa še kaj drugega, ki se giblje, bi bilo povsem nebogljeno brez vsaj elektronike. Tu torej spadajo ideje, popravila in predstavitve s tega področja

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Jul 2020, 19:28

RaInfFiMa je napisal/-a:Tastu so FURS-ovci prišli na dvorišče preveriti, če ima res nafto v rezervoarju.
Jaz bi jih napodil. Nima kaj brez povabila ali naloga sodišča hodit na dvorišče. To je kar huda kršitev zasebnosti.

Čeprav jih ne razumem,.. če je kmet ima nafto tako in tako obračunano po drugačni stopnji davka/trošarine.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 06 Jul 2020, 19:59

Do vsake njive se sigurno ne pride, do marsikatere pa zagotovo.

Glede preverjanja: če prav vem na TVOJEM dvorišču brez sodnega naloga res nimajo kaj početi. Druga stvar je, če te ustavijo na cesti. Kako je, če to delajo na (privat) njivi je pa spet vprašanje...

Sicer pa, pirpy: če FURS slučajno pride preverit, če je v tem traktorju nafta ali kurilc prosim obvezno filmček na jutub!!! :_rolling :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4758
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 519 krat
Prejel zahvalo: 637 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 131

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 06 Jul 2020, 20:03

Kmetje imamo subvencionirano gorivo, vendar premalo in veliko manj kot tovornjakarji. Na naši kmetiji obdelujemo 10 Ha zemlje in 14 Ha gozda , subvencionirano imam 2200 litrov nafte, porabimo pa jo več, sploh potem, ko sem kupil krmilni voz.
Zato je moral krmilni voz na elektriko.
https://www.youtube.com/watch?v=1fHBYzjKY8s
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a peterp » 06 Jul 2020, 20:36

pirpy je napisal/-a:krmilni voz
Si mislil krmni?
peterp
 
Prispevkov: 753
Pridružen: 23 Feb 2015, 14:52
Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 242 krat
Prejel zahvalo: 141 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 143

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 06 Jul 2020, 21:41

Oboje je prav, obstaja krma in obstajajo krmila, ta voz meša oboje :)
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Jul 2020, 21:58

pirpy je napisal/-a:Kmetje imamo subvencionirano gorivo, vendar premalo in veliko manj kot tovornjakarji. Na naši kmetiji obdelujemo 10 Ha zemlje in 14 Ha gozda , subvencionirano imam 2200 litrov nafte, porabimo pa jo več,...
Ja, je precej odvisno od dejavnosti na kmetiji. Pri nas vem za kmete, ki imajo po 120glav na prosti paši. Nafte jim ostaja in jo potem prodajajo za neko vmesno ceno dalje. To področje bi verjetno morali urediti bolj natančno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a krko » 06 Jul 2020, 22:05

Je mnogo večjih problemov v kmetijstvu za rešiti kot pa tale....... Začenši z mentaltieto prebivalstva.
krko
 
Prispevkov: 1135
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 07 Jul 2020, 07:43

VolkD je napisal/-a:
RaInfFiMa je napisal/-a:Tastu so FURS-ovci prišli na dvorišče preveriti, če ima res nafto v rezervoarju.
Jaz bi jih napodil. Nima kaj brez povabila ali naloga sodišča hodit na dvorišče. To je kar huda kršitev zasebnosti.

Čeprav jih ne razumem,.. če je kmet ima nafto tako in tako obračunano po drugačni stopnji davka/trošarine.


ja …..seveda sploh če je kmetija registrirana kot pravni subjekt iz dejavnosti ...

….mogoče ne veš , policaji lahko zakonito z radarjem merijo iz tvojega dovoza na cesto , edino ovirat te ne smejo da greš ti na cesto
Moments Before Detonation .............TT
Uporabniški avatar
luccabrassi
 
Prispevkov: 1370
Pridružen: 02 Jan 2016, 21:52
Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 257 krat
Prejel zahvalo: 283 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 07 Jul 2020, 08:38

luccabrassi je napisal/-a:….mogoče ne veš , policaji lahko zakonito z radarjem merijo iz tvojega dovoza na cesto , edino ovirat te ne smejo da greš ti na cesto
Ne tako zelo lahko. Lahko merijo, če jim dovoliš. Lahko jim celo zaračunaš uporabo prostora.
Ti s prve roke povem, ker so mene merili z moje parcele, pa se jim na koncu ni izšlo.
Meritev je pod temi pogoji seveda zakonita.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 24 Jul 2020, 22:49

Rabil bi buck konverter 48-96V na 13.8V 30+A,ki bi delal kot polnilec svinčenega akumulatorja.
Kitajci prodajajo polno takšnih pretvornikov za kolesa a noben ni polnilec, če ga preveč obremeniš se izključi namesto, da bi znižal napetost.
https://www.ebay.com/itm/48V-96V-to-12V ... SwGmZb967d

Ima kdo kakšno idejo.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a milan62 » 25 Jul 2020, 08:53

pirpy je napisal/-a: če ga preveč obremeniš se izključi namesto, da bi znižal napetost.


Povečaj mu notranjo upornost ( s tem, da mu daš na izhod zaporedno nizkoohmski upor). Potem se ne bo izklapljal.

LP
milan62
 
Prispevkov: 536
Pridružen: 19 Avg 2015, 23:22
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 181 krat
Prejel zahvalo: 143 krat
Uporabnika povabil: diehart
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 25 Jul 2020, 22:51

Izgleda da elektro servo volan ne bo mogoče mehansko ukomponirati pod masko, kakšnega večjega porabnika pa tako nimam, mogoče pa 12 V akumulator kar odstranim, potem je zgornji pretvornik ok.
20200722_104152.jpg

IMG_20180208_142150.jpg
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Jul 2020, 23:06

Gledam tole fotografijo in,.... predlagam, da takoj za 542 dodaš še en E. Tako kot Električen :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a JernejL » 27 Jul 2020, 06:06

Lahko pa bi bil iIMT :)
Uporabniški avatar
JernejL
 
Prispevkov: 604
Pridružen: 17 Apr 2016, 19:58
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 09 Avg 2020, 19:55

Kontroler instaliran, baterije še čakam, trenutno na 32 V
https://youtu.be/8LywRt-vLU8
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2020, 19:59

Je hecno, ko je slišat premike po pesku, motorja pa ni čut.

Dodal sem ti video še v post.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 13 Avg 2020, 22:13

https://youtu.be/SoVb-xVVOFM

Darko, kako narediš video v forum ?
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 13 Avg 2020, 22:56

Za polnilec so včasih krožili 60V 1kW napajalniki iz nekih telekomunikacijskih naprav.
Velikost 19" 2U nimam pojma o modelu, ker mojega še nisem dobil nazaj.
Dorijan
 
Prispevkov: 903
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 185 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Avg 2020, 00:10

"pirpy" je napisal:
Darko, kako narediš video v forum ?

Takole:

To je tvoj link:
https://youtu.be/SoVb-xVVOFM
To je pa treba napisati v post, da deluje:
[yt]SoVb-xVVOFM[/yt]
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a S55RU » 14 Avg 2020, 00:45

Pirpy, zgleda zelo uporaben traktor. Kako kažejo preizkusi, se da delati z njim tudi kaj težjega? Zadovoljen s predelavo?
Sedaj je končan ali imaš namen še kaj narediti? Kako si rešil servo volan? Kaj pa zračni kompresor in hidravlična pumpa-pogon preko motorja ali ?

Ter kako si prišel cenovno skozi, če ni skrivnost? Polniš preko enofazne vtičnice? Koliko zdrži baterija, so problemi ali prej opraviš delo? Kot je videti iz vidotov, ni prvi traktor na kmetiji.
Ter mogoče kakšna slika pod havbo, izgleda zelo prazno.
Uporabniški avatar
S55RU
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:18
Kraj: Posočje
Zahvalil se je: 131 krat
Prejel zahvalo: 56 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 14 Avg 2020, 12:02

Traktor deluje vendar še ni končan. Malo moram spremeniti konstrukcjo nosilca baterij.
Potrebujem še polnilec, dc/dc,dodatno hlajenje zapi kontrolerja, regen kontaktor, dodati 6 celic, poskrbeti za vodotesnost komponent, ...
Cena do sedaj : zapi kontroler 600, motor 600, 20 rabljenih baterij 2000, nekaj železa in drobnarij iz ropotarnice + delo.
trenutno ga polnim takole :
polnilec za traktor.jpg

:)
Čas polnjenja 3 dni .
Pogled pod nedokončano haubo, z dodanim 12 v aku in ventilatorjem, da smo lahko izkopali 4 x 100 m redi krompirja v vročem soncu.
pod haubo.jpg

Spodaj je še prostor za dodatne baterije, ko pridejo (so na carini na Polskem).
Volan je ostal direkten, še tuhtam kako vgraditi servo.
Za delo na sliki gre povprečno 4 kW, navzgor malo več navzdol malo manj, ker ima najslabša celica 171 Ah bi to delo lahko opravljal malo čez 2 ure.
Rabim velik aluminjast hladilnik za hlajenje zapija, če se komu valja.
Zadnjič spremenil pirpy, dne 14 Avg 2020, 12:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Avg 2020, 12:04

pirpy je napisal/-a:Rabim velik aluminjast hladilnik za hlajenje zapija, če se komu valja.
Kako velik ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 14 Avg 2020, 12:08

vsaj 34 x 15cm ravne površine in mora biti sposoben odvesti 2 kW toplote pri temperaturni razliki 50 stopinj.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Avg 2020, 12:09

Bom pogledal, upam da luknje od prej ne motijo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Avg 2020, 08:15

VolkD je napisal/-a:Bom pogledal, upam da luknje od prej ne motijo.
IMG_20200815_080602.jpg

43x23cm. Debelina nekje 2 cm. Rebra so pokončno.

Če ti ustreza, ti lahko pošljem kot moj prispevek k temu zanimivemu stroju. Naslov pusti na ZS.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 15 Avg 2020, 09:50

Škoda da niso rebra podolgem, bi ga samo postavil z rebri na obstoječo aluminjasto plato, od spodaj izrezal luknjo za 2 ventilatorja, ki bi pihala zrak iz spodnje strani in potem med rebri na vsako stran, zgoraj pa zapi.
no bom pač moral izrezati več lukenj in dati manjše ventilatorje podolgem.
Hvala Darko.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Avg 2020, 09:56

Nalepka z naslovom je že napisana, v ponedeljek gre na pošto.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 15 Avg 2020, 15:32

Kaj ce za polnilec uporabim navaden toroidni transformator in diode, kondenzatorji za glajenje pa so v kontrolerju .?
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Avg 2020, 16:13

Nisem ravno zelo pozorno sledil. Kakšno napetost transformatorja bi pa potreboval ?
Mogoče imam kaj zate. Ampak to bi pa res moral priti iskat, ker je kar se teže tiče tisti hladilnik šala proti temu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 15 Avg 2020, 19:44

toroidni transformator 1kW 2x27V imam , zraven bi navil 30 0vojev žice, da pridem na 72 V, zanima me ideja, namreč , nisem še videl lifepo4 polnilca na toroidni transformator.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Avg 2020, 19:46

Seveda ne, ker je taka varianta več kot predraga. Če material sam ne, potem pa prevoz gotovo ubija.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 15 Avg 2020, 19:53

Nevem kako se počutijo baterije na 100 hz pulzno napajanje in kakšen bo izkoristek transformatorja saj je špica napetosti skoraj 100 V in stekel bo velik tok.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 16 Avg 2020, 23:26

Kje se dobi termo pasta najceneje?
Rabil bi jo malo več :)
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a malci » 17 Avg 2020, 10:10

Jaz tudi. :)
Po drugi strani pa razmišljam da bi uporabil kar grafitno mast (odporno na temp,). Verjetno je vseeno bolje, kot zračna reža.
lp
Uporabniški avatar
malci
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:44
Kraj: Polhov Gradec
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 52 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 17 Avg 2020, 10:36

Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a malci » 17 Avg 2020, 18:11

Jaz sem pa prišel ob prebiranju te teme na drugo idejo,namreč, sam imam IMT533, in eno njivo oddaljeno cca 7km (ni problem, slabe 1/2 ure), drugo pa 22km ( problem, dobro uro vožnje). Velika želja je imeti traktor, ki ima končno hitrost 35+km/h, a finance tega ne omogočajo. In že dlje časa razmišljam, da bi v menjalniku zamenjal zobnike za 3-jo prestavo, samo razdiranje traktorja.... :( .

Kaj pa če bi za cestno vožnjo dodal elektromotor povezan na kardan? Mislim, da se preko kardana prenašajo kar velike moči in tudi v obratni smeri ne bi sme biti problem prenesti nekaj kW ( 5kW?, 10kW?)

Pirpy, a si mogoče že kaj meril moč oz porabo pri vožnji po ravnini (po cesti) oz manjših klancih?

lp
Uporabniški avatar
malci
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:44
Kraj: Polhov Gradec
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 52 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 18 Avg 2020, 09:00

Sem, ravnina ni problem, v klanec pa kar pije.
Če imaš možnost preklopa kardana na kolesa bi bila to zelo dobra ideja, elektro motor bi poganjal samo kolesa brez menjalnika, ki je zelo glasen. :)
Kam boš pa baterije stlačil ? Na prikolico.
PS.
Čez kardan lahko brez skrbi poganjaš enako moč kot čez kolesa, ti bi rabil elektro motor ki bi ti na 1000 obratih dal 20 kW moči, da ne potrebuješ dodatnih prenosov.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 18 Avg 2020, 09:22

Eni IMT-ji imajo 4 in 5 prestavo ter dosežejo hitrost čez 30 km/h. 539 menda tega nima, znal bi pa imeti že kak 542. Mi smo imeli 549 s petimi prestavami in je bil precej hiter.
MarkoM
 
Prispevkov: 1095
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 254 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 18 Avg 2020, 17:06

malci je napisal/-a:Jaz sem pa prišel ob prebiranju te teme na drugo idejo,namreč, sam imam IMT533, in eno njivo oddaljeno cca 7km (ni problem, slabe 1/2 ure), drugo pa 22km ( problem, dobro uro vožnje). Velika želja je imeti traktor, ki ima končno hitrost 35+km/h, a finance tega ne omogočajo. In že dlje časa razmišljam, da bi v menjalniku zamenjal zobnike za 3-jo prestavo, samo razdiranje traktorja.... :( .

Kaj pa če bi za cestno vožnjo dodal elektromotor povezan na kardan? Mislim, da se preko kardana prenašajo kar velike moči in tudi v obratni smeri ne bi sme biti problem prenesti nekaj kW ( 5kW?, 10kW?)

Pirpy, a si mogoče že kaj meril moč oz porabo pri vožnji po ravnini (po cesti) oz manjših klancih?

lp

Pri imt 542 ne gre tvoja teorija skozi, kardan se pri pogonu preko koles, nazaj ne zavrti, ampak izključi pogon.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 18 Avg 2020, 18:03

malci je napisal/-a:Velika želja je imeti traktor, ki ima končno hitrost 35+km/h, ...

Ko sem nekoč delal izpit za traktor je bilo govora o omejitvah hitrosti glede na amortizirana kolesa (samo sprednja ali vse štiri).
Si ne predstavljam, da bi z mojim IMT 539 šel hitreje kot sam gre. Že sedaj me vožnja in poskakovanje traktorja pri najvišji hitrosti ne navdaja ravno z nekim občutkom varnosti.
Mdr 6, 12
Uporabniški avatar
RaInfFiMa
 
Prispevkov: 617
Pridružen: 26 Jan 2015, 13:19
Kraj: Sv. Marija na hribu (nad Koprom)
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Avg 2020, 18:15

RaInfFiMa je napisal/-a:Že sedaj me vožnja in poskakovanje traktorja pri najvišji hitrosti ne navdaja ravno z nekim občutkom varnosti.
Ja ampak ti nisi kmet.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 18 Avg 2020, 18:20

VolkD je napisal/-a:
RaInfFiMa je napisal/-a:Že sedaj me vožnja in poskakovanje traktorja pri najvišji hitrosti ne navdaja ravno z nekim občutkom varnosti.
Ja ampak ti nisi kmet.

Ha, ha, ... res, ampak oljčnike imam tudi jaz 25 km stran in do njih je treba včasih s traktorjem.
Mdr 6, 12
Uporabniški avatar
RaInfFiMa
 
Prispevkov: 617
Pridružen: 26 Jan 2015, 13:19
Kraj: Sv. Marija na hribu (nad Koprom)
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 19 Avg 2020, 09:54

Traktor, ki ima končno hitrost nad 40 km/h, mora imeti vzmeteno vsaj prednjo premo. Vzmetenje na traktorju je luksuz na naših luknjastih cestah. Pri teh starih traktorčkih so drug problem še zavore, ki so srednja žalost in pri 40 km/h se verjetno ne ustaviš varno, če je potrebno nenadoma zavreti. Mislim pa, da morajo imeti traktorji s končno hitrostjo 40 km/h zavore na vsa 4 kolesa. Nekateri imajo rešeno tako, da avtomatsko vklopi prvi pogon ob zaviranju.
MarkoM
 
Prispevkov: 1095
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 254 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Avg 2020, 21:38

VolkD je napisal/-a:Nalepka z naslovom je že napisana, v ponedeljek gre na pošto.
Se opravičujem, ponedeljek je daleč, ampak upam da je danes le prišel tale paket.
IMG_20200820_161712.jpg
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 49896
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 11990 krat
Prejel zahvalo: 6957 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 204

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 22 Avg 2020, 07:03

Hladilnik očiščen
ociscen hladilnik.jpg

ali bo dovolj hlajenja, glede na to, da so rebra zelo narazen?
ventilatorji in hladilnik.jpg
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a mucek » 22 Avg 2020, 07:06

Bo, ventilatorji delajo cudeze! Dokler ne crknejo ;)
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1940
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 613 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 116

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 27 Sep 2020, 10:43

Hladilnik je premajhen, imam novega v pripravi.
20200927_104031.jpg


Ta je od frekvenčnika 22 kW :)
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 03 Jan 2021, 12:24

Za traktor uporabljam ANTbms, vendar pa je samo 120 A stalnega toka.
Bms namreč meri tok v in iz baterije in tako lahko vsak trenutek izračuna koliko energije je v bateriji. Ker pa je maximalna poraba traktorja 600 A sem moral povezati zapi kontroler mimo bms-a, bms še vedno varuje baterijo, vendar ne more izračunati SOC.
Domislil sem se kako lahko povečam tok in ohranim poceni bms (močnejši so precej dražji).
bms2.jpg

bms1.jpg

Del energije bo šlo čez šunt bms-a, večji del pa mimo po žici, ki jo bom prikrojil, da bo nosila 4 x več toka kot bms.
Zapi bo še vedno mimo tranzistorjev v bms-u, vse ostalo pa bo varovano, in v primeru previsoke ali prenizke napetosti baterije , bo bms izklopil kontrolni del zapi-ju, ki se bo potem izklopil in baterija bo obvarovana.

:)
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a malci » 03 Jan 2021, 12:31

Samo SOC ne bo pravilen v Ah. Samo % boš lahko pravilno nastavil. Se motim?

Sam sem isti problem delno (varovanje baterije) rešil z zunanjim relejem (ki ga krmili ANT Bms). Za ostale težave ( SOC, Ibat, Ubat...) bom naredil zunanje vezje, ker itak želim imeti te podatke na skupnem zaslonu na armaturi.

lp
Uporabniški avatar
malci
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:44
Kraj: Polhov Gradec
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 52 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: IMT 542 na elektriko

OdgovorNapisal/-a pirpy » 03 Jan 2021, 12:37

res je, vendar pa je najbolj pomemben podatek tako ali tako v %
In uporabil bom kar original lcd od ant bms-a
https://nl.aliexpress.com/item/32853199 ... web201603_
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 21 Jan 2015, 21:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 12

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektronika v vozilih

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost