Začel sem z razstavljanjem. Izvlekel sem šasijo iz škatle in osvobodil gramofon pod zgornjim pokrovom. Sedaj bo treba najprej vse temeljito počistiti. Ker je radio odlično ohranjen, upam da bo delo potekalo hitro in brez zastojev.

Imam zalogo novih Philips elektronk ECC85 (NOS), ki je verjetno ne bom nikoli porabil. Če še nisi prejel nove, ti eno lahko odstopim in pošljem po pošti, da boš prej lahko nadaljeval s popravilom.zagajski je napisal/-a:Bom šel v nabavo, če splet kaj ponuja.
Ko jih dobim, bom nadaljeval![]()
l.p.
DusanK je napisal/-a:Zunanji del zelenega kabla je malo poškodovan, mogoče od spajkalnika. Vseeno preveri, če ni kak stik opleta s sredinsko žilo.
Sta ožgana upora, vezana paralelno na desni strani rdeče puščice, dobra?
Sedaj sem pri tem enakem radiu sum potrdil. Očitno so bili vsi radii tega tipa tako uglašeni.ivor je napisal/-a:Zdi se mi čudno, da je bilo potrebno precej zmanjšati induktivnost tuljave oscilatorja. Ponavadi je ravno obratno. Če je treba zmanjšati kapacitivnost trimerja, da bi dosegel 108MHz pri odprtem vrtljivem kondenzatorju, bi pričakoval, da je treba toliko povečati induktivnost, če hočem doseči enako spodnjo mejno frekvenco kot prej (87,5MHz) pri zaprtem vrtljivem kondenzatorju. Tudi če sem popolnoma odvil jedro in ga odstranil, je bila frekvenca še vedno prenizka. Zato sem malo razširil ovoje tuljave, da sem dosegel pravilno nastavitev. Izgleda, da je bil oscilator v tovarni nastavljen na zrcalno frekvenco (oscilator nižji od sprejete frekvence). Tudi taka nastavitev je v redu, ni pa običajna.
Morda oscilator pravilno deluje že s tvojimi lampami, samo pravo frekvenco moraš poiskati.ivor je napisal/-a:Poskusi poiskati frekvenco tudi na začetku skale drugega radia.
Zelo, zelo dobro. Tu in tam je še par pikic, a to ti lahko v PS zelo na hitro rešim.ivor je napisal/-a:Prvi poskus skeniranja.
ivor je napisal/-a:Novi scan, tako kot je prišlo iz scannerja:
Original sem komaj spravil na forum v 2 polovicah s pomočjo zipa.VolkD je napisal/-a:Slika je zmanjšana, ker forum ne prenese tako velike ločljivosti. Original ima 50MB.
To pride kasneje. Zdaj je treba najprej "zravnati " črte in ujeti proporce, ki gotovo ne štimajo.ivor je napisal/-a:Sliko bo treba toliko zatemniti, da bo črna barva postala čisto črna.
Toliko je vreden cel prenovljen radio.VolkD je napisal/-a:Tako strošek vsega skupaj s steklom in vsem ostalim lahko hitro pride v razred 100 do 150€.
VolkD je napisal/-a:Žal so slike v prilogi majhne, forum pač ne prenese boljše, ker so potem datoteke prevelike.
Ja ne vem, najprej se pogovarjaj s scanerjem, ki je to poskeniral, potem se pa še s PS zmenta.gumby je napisal/-a:Nekaj delaš narobe, če so take velikosti datotek.
Kje je tu za skoraj gigabajt informacij mi res ni jasno.
Sem poskusil. PS takoj napihne datoteko, še samo malo popravljaš po njej. Verjetno beleži celo zgodovino.ivor je napisal/-a:Z naknadnim retuširanjem se velikost in ločljivost ne bi spremenili.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost