Drugačen AM detektor

Obnova in oživljanje radijskih aparatov. Tu lahko tudi objavljamo načrte in zanimive podrobnosti pri tem delu.

Drugačen AM detektor

OdgovorNapisal/-a ivor » 19 Apr 2019, 12:39

Pri starih radijskih sprejemnikih na elektronke je bil AM detektor izveden zelo enostavno: na zadnji MF nihajni krog je bila priklopljena dioda, ki je usmerila sprejeti VF signal. Pri starejših sprejemnikih je bila dioda navadno v sklopu kombinirane elektronke (ABC1, EBL21, EBF...). Kasneje so začeli uporabljati germanijeve polprevodniške diode (AA..., OA...). Kondenzator proti masi je odstranil ostanke VF signala in na koncu se je dobila NF modulacija. Tak detektor je bil zelo enostaven. Polovica koristnega VF signala pa se je izgubila.
Poskusil sem narediti drugačen AM detektor, ki bi izkoristil obe polperiodi VF signala. Rezultat je tak, kot da bi imel na antenskem vhodu praktično dvakrat toliko VF signala kot prej. Tukaj seveda stopi v akcijo AGC, ki ustrezno zmanjša ojačenje. Razlika se zato bolj pozna pri šibkejših signalih. Pri močnejših signalih je razlika sorazmerno manjša, v primerjavi z enostavnim detektorjem.
Vpliv AGC je pri različnih tipih sprejemnikov različen. Pri mnogih se razlika med enostavnim in "izboljšanim" detektorjem sploh ne pozna. Pri RR230 je razlika očitna, zato sem vgradil spremenjeni detektor.
Poskusil sem tudi različne tipe detektorskih diod. Od germanijevih, ki sem jih imel, se je najbolje izkazala AA134. Najboljši rezultat je bil s Schottky diodo 1N5711.
Priponke
AM detektor A-B.jpg
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1229
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Buje (HR)
Zahvalil se je: 601 krat
Prejel zahvalo: 734 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 254

Vrni se na Radijski aparati

Kdo je na strani

Po forumu brska: zahac in 1 gost