Rolete – motorji in krmiljenje

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Rolete – motorji in krmiljenje

OdgovorNapisal/-a HW » 29 Apr 2026, 10:52

Pozdravljeni

Odločam se za nakup rolet z motorjem za novogradnjo (> 20 kosov).
Predvideno je centralno krmiljenje iz dveh večjih elektro omaric (v vsakem nadstropju ena).
Cevi imam napeljane iz omaric na zunanje strani oken, kar ni dobro, kar pa sem izvedel prepozno. Verjetno bom kable motorjev podaljševal v cevi. Mučna alternativa bi bila vrtanje v preklade in štemanje za doze v končani notranji omet. Fasade še ni. Dolžine cevi so do cca 12m. Napeljava za tipke bo ločena, nizkonapetostna, vmes bo pamet, kar pa ni glavna tema.

Obiskal sem prodajalce rolet in sicer tri severno od Ljubljane ene z Dolenjske in ene z Gorenjske. Ko sem spraševal za modele motorjev, prodajalci niso zgovorni. Dvoji ponujajo motorje Somfy, eni Elero, eni Kaiser in eni pravijo, da je to poslovna skrivnost. Večinoma prodajajo motorje, katerih končni legi se nastavljata z namenskim zunanjim vmesnikom. Menda to poteka tako, da se za kratke čase vklopi obe žici gor – dol, kar menda nadzira procesor. En prodajalec nudi petletno garancijo, ostali dvoletno.

Zanimajo me izkušnje dolgoročnih uporabnikov, ker si res ne želim čez nekaj let menjavati motorjev. Npr. kolega, ki ima cca 10 let staro opremo, mi sedaj nosi v popravilo RF krmilnike Somfy, kjer tipično odpove kondenzator v napajanju (Epcos X2). Od kolega kolega ima težave z občasnim naključnim izgubljanjem končnih leg pri novih roletah (daljši kabel do navadnih stikal). Prodajalec rolet se zgovarja na elektroinštalacije in seveda tudi obratno. O raznih težavah berem tudi na forumih …

Vprašanja:

S katerimi motorji (prodajalci) imate večletne dobre ali slabe izkušnje? Ali imajo (sodobni) motorji zaradi domnevam vgrajenega napajalnika krajšo življenko dobo?

Ali poznate problem izgubljanja končnih leg (sodobnih) motorjev, kaj je lahko vzrok in kaj rešitve? Ali lahko zaradi dolžine kablov (motnje med L1 in L2) pričakujem tovrstne težave, ki jih kasneje zaradi nedostopnosti ne bom mogel zadovoljivo odpraviti. Ali bom lahko pri dolžini kabla 12m naknadno nastavljal končne lege, če bo potrebno?

Ali ima kdo dobre izkušnje z DIY rešitvijo elektronike? Je mogoča dolgoročna rešitev s triaki (občutljivost na prenapetosti pri izklopu motorja)? Nasveti za izvedbo: tip uporabe triakov ali relejev, snubber vezja in prenapetostne zaščite. Kako so narejene komercialne rešitve (Shelly)? Koliko in kaj odpoveduje njim?

Ima kdo narejeno elektroniko tako, da omogoča tudi nastavljanej končnih leg? Ima kdo podatke o protokolu za nastavljanje končnih leg? Ali to omogočajo komercialne rešitve (Shelly)?

Vesel bom vaših izkušenj.
HW

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Rolete – motorji in krmiljenje

OdgovorNapisal/-a reber » 29 Apr 2026, 11:06

Pred 25+ leti sem delal krmilja za senčila, tudi take z daljincem, še ni bilo na trgu pri nas. Takoj, ko so na naš trg prišli industrijsko narejena krmilja, se je zaradi nekonkurenčnosti to delo skoraj v celoti ustavilo, kar sem seveda pričakoval. Želim povedati samo to, da moja krmilja še vedno delujejo, kdor ima še v uporabi, industrijska pa so medtem že menjavali, tudi motorje, mehanizme, kompletna senčila. Zanimivo, tisti prvi motorji z vgrajenimi končnimi stikali popolnoma brez elektronike, delujejo še danes, motorji z vgrajeno elektroniko imajo vgrajeno šibko točko, to je omenjena vgrajena elektronika in ja, večinoma crkne napajalni del. Če je le možno, poskusi dobiti stare butaste motorje brez elektronike, krmilne module raje imej nekje posebej, popravilo in/ali menjava bo lažja in predvsem manj pogosta. Nenazadnje lahko krmiljenje narediš sam, že kitajski modulu so vsaj tako dobri kot bolj zveneča imena znamk krmilij za te namene.
Danes je pogosto tako, da se daje prednost praktičnosti in se ne ozira na morebitne kasnejše stroške, zato se vgrajuje sisteme, ki so praktični za montažo in vezavo, nihče se ne poglablja v zanesljivost in življensko dobo.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 931 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 29 Apr 2026, 11:56

Imam motorje, kupljene v Conradu, so poceni in mi delajo že kar nekaj let. Končne pozicije se nastavijo z mehanskimi stikali, ki so vgrajeni in malo daljšim inbus ključem. Za krmilje imam shelly 2.5PM, vezano v home assistant (zdaj je v prodaji menda model 2pm). Prednost te elektronike je merjenje toka, s tem pa gledaš kdaj se roleta v resnici ustavi, obenem pa imaš kontrolo napake ( če se zabije se poveča tok skozi motor) itd. jaz imam na njih sicer esphome, a delajo tudi z original fw.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 816 krat
Prejel zahvalo: 1014 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 207

OdgovorNapisal/-a S53MB » 29 Apr 2026, 15:20

Jaz imam v spalnici od decembra 2019 na oknu rolete s somfy motorjem (roletarstvo Bajer), ko je bila roleta vgrajena je bilo naročeno da naj se po vezavi stikal roleto pelje gor dol in par sekund po dosegu končne lega še drži pritisnjeno tipko. Končnih leg nisem nikoli še rabil nastavljati, večino življenjske dobe se rolete preko shely modula zjutraj odprejo in zvečer zaprejo. Nekaj časa so se okoli dveh zastrle ko je sonce posvetilo, nato je pa homeassistant nehal sodelovati...

Težav s motorjema ni, vedno se lepo zaženeta in ustavita pred skrajno lego.
Polmer je za nepopolne krožnice in teoretike
S53MB

Kraj: Novo mesto JN75NS
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 18 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 1

Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov