Pozdravljeni
Odločam se za nakup rolet z motorjem za novogradnjo (> 20 kosov).
Predvideno je centralno krmiljenje iz dveh večjih elektro omaric (v vsakem nadstropju ena).
Cevi imam napeljane iz omaric na zunanje strani oken, kar ni dobro, kar pa sem izvedel prepozno. Verjetno bom kable motorjev podaljševal v cevi. Mučna alternativa bi bila vrtanje v preklade in štemanje za doze v končani notranji omet. Fasade še ni. Dolžine cevi so do cca 12m. Napeljava za tipke bo ločena, nizkonapetostna, vmes bo pamet, kar pa ni glavna tema.
Obiskal sem prodajalce rolet in sicer tri severno od Ljubljane ene z Dolenjske in ene z Gorenjske. Ko sem spraševal za modele motorjev, prodajalci niso zgovorni. Dvoji ponujajo motorje Somfy, eni Elero, eni Kaiser in eni pravijo, da je to poslovna skrivnost. Večinoma prodajajo motorje, katerih končni legi se nastavljata z namenskim zunanjim vmesnikom. Menda to poteka tako, da se za kratke čase vklopi obe žici gor – dol, kar menda nadzira procesor. En prodajalec nudi petletno garancijo, ostali dvoletno.
Zanimajo me izkušnje dolgoročnih uporabnikov, ker si res ne želim čez nekaj let menjavati motorjev. Npr. kolega, ki ima cca 10 let staro opremo, mi sedaj nosi v popravilo RF krmilnike Somfy, kjer tipično odpove kondenzator v napajanju (Epcos X2). Od kolega kolega ima težave z občasnim naključnim izgubljanjem končnih leg pri novih roletah (daljši kabel do navadnih stikal). Prodajalec rolet se zgovarja na elektroinštalacije in seveda tudi obratno. O raznih težavah berem tudi na forumih …
Vprašanja:
S katerimi motorji (prodajalci) imate večletne dobre ali slabe izkušnje? Ali imajo (sodobni) motorji zaradi domnevam vgrajenega napajalnika krajšo življenko dobo?
Ali poznate problem izgubljanja končnih leg (sodobnih) motorjev, kaj je lahko vzrok in kaj rešitve? Ali lahko zaradi dolžine kablov (motnje med L1 in L2) pričakujem tovrstne težave, ki jih kasneje zaradi nedostopnosti ne bom mogel zadovoljivo odpraviti. Ali bom lahko pri dolžini kabla 12m naknadno nastavljal končne lege, če bo potrebno?
Ali ima kdo dobre izkušnje z DIY rešitvijo elektronike? Je mogoča dolgoročna rešitev s triaki (občutljivost na prenapetosti pri izklopu motorja)? Nasveti za izvedbo: tip uporabe triakov ali relejev, snubber vezja in prenapetostne zaščite. Kako so narejene komercialne rešitve (Shelly)? Koliko in kaj odpoveduje njim?
Ima kdo narejeno elektroniko tako, da omogoča tudi nastavljanej končnih leg? Ima kdo podatke o protokolu za nastavljanje končnih leg? Ali to omogočajo komercialne rešitve (Shelly)?
Vesel bom vaših izkušenj.