brezžični senzor/termostat s komunikacijo

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a kose19 » 17 Nov 2021, 20:33

Ker nočem razbijati stanovanja iščem brezžični senzor oz. termostat s komunikacijo, kateri bi mi javljal temperaturo v prostoru.
Nastavljanje željene temperature na termostatu niti ni bistvenega pomena, saj enkrat nastavim in je.

Razmišljal sem tudi v smeri raznih ESPjev, pa neznam sam spraviti tega skupaj. Rabil bi zaenkrat 3 remote senzorje.
Na strani krmilja je lahko RS232, RS485, TTL nivo.

Bolje wifi ali RF? Se dobi že kaj gotovega pri kitajcih? Mogočr ima kdo že kaj podobnega realizirano?
kose19
 
Prispevkov: 442
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 150

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a Cloud » 17 Nov 2021, 22:24

Imaš ene kitajske bt ali wifi temp/humidity senzorje
Cloud
 
Prispevkov: 2670
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 324 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a kose19 » 18 Nov 2021, 11:03

Če išceš je tega kot listja, podrobnejših opisov pa ni, da bi lahko izbral kaj primernega
kose19
 
Prispevkov: 442
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 150

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a kose19 » 20 Nov 2021, 18:21

Dobil kar sem iskal. @Cloud hvala za pomoč.
kose19
 
Prispevkov: 442
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 150

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a twom » 21 Nov 2021, 06:22

Hvala ker deliš z nami kaj si našel…
twom
 
Prispevkov: 143
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:22
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a kose19 » 21 Nov 2021, 08:55

Sem mislil, da ni nobenega interesa, ker ni bilo nič idej...

S tem bom imel možnosti za naprej odprte
https://m.aliexpress.com/item/326976672 ... 68a&gclid=
kose19
 
Prispevkov: 442
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 150

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Nov 2021, 09:53

Hm… tole je samo 433M sprejemnik, nič drugega. Kje pa je “vse ostalo”…? :_dunno kaj misliš početi s tem sprejemnikom?

Idej po poje ni bilo, ker je bilo vprašanje zastavljeno precej “čudno” in široko…termostat, ki samo javlja temperaturo? (To je bolj termometer…). Nisi napisal, kje bi rad bral to temperaturo, s čim bi zadevo upravljal…

Glede “ne znam”: jaz tudi nisem imel blage veze o esp modulih, ko sem začel s home assistant. A se vse naučiš, če je le volja. Internet pomaga, tudi fantje na tem forumu… na začetku se mi je celo zdelo nekako butasto imeti “pametno hišo”, a šele zdaj vidim, kako je ta zadeva široko uporabna… :_bow

433MHz je lahko problematičen, odvisno, kje živiš. Pri meni je kar kriza recimo in delovanje absolutno ne bi bilo zanesljjivo…
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5208
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 609 krat
Prejel zahvalo: 724 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 148

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a kose19 » 21 Nov 2021, 13:09

Mogoče res premalo obsežno opisano kaj iščem.

Ja mišljeno je bilo kot termometer, katere bi imel v prostorih v hiši. Na podlagi izmerjenih temperatur bi reguliral mešalne ventile za vsak ogrevalni krog.
Ker ne bom samo za ta namen vlekel kablov (beri razbijanje bivalnih prostorov) do kurilnice, pač iščem brezžično komunikacijo.
Pred časom sem že spraševal kako z esp narediti UART bridge pa ni bilo nobene ideje... Tako kot ne v tej temi :_dunno

Krmilje imam izvedeno z atmega128 na svoji plati. Zaenkrat mi komunicira preko RS485 z moduli (uart1), ki sem jih lahko povezal žično in direkt TTL na malino (uart2), katera
bo skrbela zaenkrat za prikaz stanja, kasneje tudi za nastavljanje parametrov. To bo naredil sin za diplomo in za moje potrebe samo malo prilagodil.
Ravno zaradi tega, nimam ravno potrebe po termostatu oz. enoti preko katere bi tudi nastavljal željene temperature.

Alora iščem XY brezžično, dokaj stabilno in močno povezavo. Preko mreže se ne zanesem ravno, ker vemo kako hitro kaj crkne in moraš vse na novo nastavljati.

Sedaj pa na plano z idejami.

upam na boljši odziv kot do sedaj na moja zastavljena vprašanja... če napišem, da nekaj ne znam, še ne pomeni da tudi nisem poizkusil
kose19
 
Prispevkov: 442
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 150

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Nov 2021, 13:16

Jaz bi to naredil preko Home Assistant. V dnevni si na steno daš (staro) tablico, kjer imaš prikaz in lahko krmiliš vse, s tem da to “vse” itak lahko počneš od kjerkoli - s telefona, spletne strani kjerkoli…

Mreža je pri meni stabilna, odkar uporabljam HA nimam težav z moduli (kako leto bo že). Esp moduli imajo FW esphome. Občasno kak esp izpade za par sekund, a se hitro postavi nazaj. Niti ne iščem (več) vzroka, ker je lahko tudi v dejstvu, da so vsi espji kitajski, pa tudi izpad za par sekund ne pomeni nič.
Če že imaš malino lahko nanjo namestiš HA. Je pa seveda bolje, da je Pi4 - vse skupaj teče hitreje.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5208
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 609 krat
Prejel zahvalo: 724 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 148

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a kose19 » 21 Nov 2021, 16:22

Z izbiro HA bi verjetno moral vse migrirati na malino kjer teče program. Tablica bi bila v dnevni.

Pumpe in mešalne ventile bi potem krmilil preko espjev v stilu odpri-zapri signala?

Pogon mešalnih ventilov bo preko koračnih motorjev, ki jih imam na zalogi. To namreč imam že preizkušeno in deluje. Krmiljenje je pulz/dir in le to tudi furam s slave atmego na katero pošiljam komande preko komunikacije.
kose19
 
Prispevkov: 442
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 150

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a vlado » 21 Nov 2021, 16:23

Pozdravljeni,
jaz za nadzor senzorjev na 433MHz uporabljam RFLink. Sprogramiral sem en Mega2560 in lahko rečem da stavr deluje odlično.
Uporabljam ga dve leti, začel sem tedaj ko sem kupil Lidlovo vremnsko postajo in sem jo želel priklopiti na DomotiCZ.
Domoti uporabljam že 6 ali 7 let in sem se navadal, za kaj več nimam potrebe.
V hiši imam vse senzorje na WiFi -ju prek ESP-jev, zunanje senzorje pa nadzorujem z RFLinkom.
Uporabljam ta prvi RPi, tisti ki je imel še ta rumen konektor za video, kot sistem pa neki kar je bilo tedaj narejeno samo za Domoti (okleščen sistem).
Mislil sem zamenjati in RPi in sistem, vendar bi s tem izgubil zgodovino ker baze podatkov niso več kompatibilne.
Dokler bo delalo bom uporabljal tako kot je, imam pa že pripravljen nov RPi in sistem za vsak slučaj.
RFLink ima že vpisanih veliko senzorjev ki jih lahko bere in podatke posreduje prek com porta, lahko pa napravo navčite brati kateri koli senzor,
lahko pa tudi oddaja, če na njega priklopite oddajnik.
LP
Vlado
vlado
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 29 Jan 2015, 14:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 19 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Nov 2021, 16:49

kose19 je napisal/-a:Z izbiro HA bi verjetno moral vse migrirati na malino kjer teče program. Tablica bi bila v dnevni.

Pumpe in mešalne ventile bi potem krmilil preko espjev v stilu odpri-zapri signala?

Pogon mešalnih ventilov bo preko koračnih motorjev, ki jih imam na zalogi. To namreč imam že preizkušeno in deluje. Krmiljenje je pulz/dir in le to tudi furam s slave atmego na katero pošiljam komande preko komunikacije.

Tako, ja. Glavna “pamet” je potem Pi (ali pa kak drug server, če ga imaš. Jaz imam na synology). S tem, da je dobro sistem imeti na SSDju, ne na kartici, je zadeva daljnoročno vseeno bolj zanesljiva.
ESPHome moduli sicer znajo krmilit tudi koračne motorje. Preko njih bereš temperaturo, vlago, tlak, zrak…ni da ni. Pa krmiliš releje, luči, … kaj vse “zna” lahko vidiš na strani esphome.io .

Ker je HA open source zadeva in se še razvija je relativno težko najti nekaj, kar se ne da priklopit gor :D
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5208
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 609 krat
Prejel zahvalo: 724 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 148

Re: brezžični senzor/termostat s komunikacijo

OdgovorNapisal/-a kose19 » 23 Nov 2021, 21:49

Bom naložil HA pa bom malo poizkusil kako izgleda vse skupaj. 2 ESPja imam za testiranje.
kose19
 
Prispevkov: 442
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 150


Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost