Re: Pohitite z drobnimi nakupi iz tretjih držav

Obvestila in novice o dogajanju iz sveta tehnike

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 29 Maj 2026, 16:17

Hm...na začetku je bilo objavljeno da bosta ena rumena majica in ena rdeča majica dva artikla in posledično 2x3€...
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 820 krat
Prejel zahvalo: 1018 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 208

OdgovorNapisal/-a ivor » 29 Maj 2026, 17:44

Če bomo kupovali upore, bomo raje naročili cel modul in pobrali upore dol. :_rolling :_rolling :_rolling
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor

Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 2189 krat
Prejel zahvalo: 2242 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Re: Pohitite z drobnimi nakupi iz tretjih držav

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Maj 2026, 17:47

Mogoče bodo pa postali aktualni skupinski nakupi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20846 krat
Prejel zahvalo: 10629 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a bostjang » 30 Maj 2026, 17:52

Srajca, hlače in čevlji so komplet le, če so skupaj zapakirani, torej na računu ena postavka oz. tako, da v trgovini ne moreš vzeti samo enega.
Je pa to moja intepretacija, nisem študiral teh predpisov. Prav tako jaz razumem, da sta modra in rdeča srajca dva izdelka (če sta ločena).
bostjang

Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 20 krat
Prejel zahvalo: 50 krat
Uporabnika povabil: PPG78
Število neizkoriščenih povabil: 10

OdgovorNapisal/-a blax » 31 Maj 2026, 13:16

Naj bi šlo za tip izdelka, če je 10 majic je za vseh 10 3€, če so zraven še troje hlače je še 3€ za te hlače...
Če sem prav razumel, pustimo se presenetiti tako kot smo paničarili pri ddv upam, da bo tukaj ista zgodba, večina tukaj nas je verjetno že prebolela da se kupuje samo zato, ker je poceni :D .
S56BL
Uporabniški avatar
blax

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 324 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 31 Maj 2026, 13:20

Nekaj se spomnim, da so naši novinrji navajali primer, če je ena majica rumena, ena pa rdeča sta to dva izdelka... upam, da se motim... :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a zanka » 01 Jun 2026, 19:10

Danes sem naročil, kar potrebujem. Dostavljeno bo do 1. 7. Potem pa bo, kar pač bo ... Količina nakupov in vrednosti iz tretjih držav mi z leti upada, na to tudi nisem čustveno navezan in zato ne pričakujem večjih zapletov.
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 507 krat
Število neizkoriščenih povabil: 99

OdgovorNapisal/-a kobranka » 02 Jun 2026, 09:52

blax je napisal/-a:Naj bi šlo za tip izdelka, če je 10 majic je za vseh 10 3€, če so zraven še troje hlače je še 3€ za te hlače...
Če sem prav razumel, pustimo se presenetiti tako kot smo paničarili pri ddv upam, da bo tukaj ista zgodba, večina tukaj nas je verjetno že prebolela da se kupuje samo zato, ker je poceni :D .

Ne vedno. Jaz dam tudi evro več samo, da bi prišlo nekje iz evropske države. Naši so kakšen krat tako bogi, da znajo samo 300% maržo zaračunati dela, ki ga potrebujem se pa ne dobi. Žal je problem, ker ne znam vseh evropskih jezikov, je že velik uspeh, če si uspem kaj z angleščino pomagati. Expressone je pa že druga zgodba. Ti enostavno kor Fedex express ne zmorejo ob taki poplavi paketov za moj rajon dostaviti pošiljk. Expressone si gre kurir sam v stroške, ker da paket na pošto, Fedex pa "šmurgla" z drugo kurirsko službo. Če ne moreš shendlat paketov naredi tako kot DHL, ki ima pogodbo z Pošto Slovenije.
kobranka

Zahvalil se je: 772 krat
Prejel zahvalo: 324 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 64

OdgovorNapisal/-a javr » 02 Jun 2026, 23:13

zanka je napisal/-a: Dostavljeno bo do 1. 7.
od kod? Jaz sem nameraval konec tedna iz Temuja. Potem sem že prepozen.
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 269 krat
Prejel zahvalo: 336 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 70

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Jun 2026, 07:37

Razno, a ni Temu. Dostavljeno po od 15 do 20 dneh.
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 507 krat
Število neizkoriščenih povabil: 99

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Jun 2026, 07:50

Temu ima nekatere artikle označene "LOKALNO", kar, če prav vem, pomeni, da pošilja iz EU.
Kar se tiče Alija in "ship from EU" sem pa že parkrat doživel, da so poslali s Kitajske, čeprav po označenem ne bi smeli... :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a IXA » 03 Jun 2026, 11:34

Naročil v ponedeljek 1.6,
pohiti z naročilom, dostava je max 14 dni.

Naročilo pri trgovcu Temu
Predvidena dostava do dne tor., 16. jun.

Lp,
Igor
Uporabniški avatar
IXA

Kraj: Bizeljsko
Zahvalil se je: 404 krat
Prejel zahvalo: 9 krat
Uporabnika povabil: jure94
Število neizkoriščenih povabil: 8

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Jun 2026, 11:52

IXA je napisal/-a:Naročil v ponedeljek 1.6,
pohiti z naročilom, dostava je max 14 dni.

Naročilo pri trgovcu Temu
Predvidena dostava do dne tor., 16. jun.

Lp,
Igor

Točno tako. Pri meni je bil celo obljubljen dobropis 5€, če ne bo dostavljeno do določenega datuma.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a eboc » 03 Jun 2026, 14:20

Nisem vsega bral. A to pomeni tudi za DigiKey & Co naročila? Torej če bom naročil 10 raličnih artiklov po ceni par EUR, bo na vsakega pribitek 3EUR?
PCB (s Kitajske) tudi?
eboc

Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 66 krat
Število neizkoriščenih povabil: 17

OdgovorNapisal/-a reber » 03 Jun 2026, 22:51

Precej verjetno je, da bodo kitajci pošiljali v EU v neko skladišče in potem preposlali od tam, da bo videti, kot da je poslano iz EU. Kako bodo zgoljufali, ne ve nihče, bolje da ne in vsega EU uradniki ne bodo mogli preveriti. Ta doplačila so spet en butast ukrep, kot slamice in pritrjeni pokrovčki, brezvezni dodatni stroški, ki bodo večji od zaslužka.
Prepričan sem, da bodo kitajci uspeli narediti ustrezen obvoz, pustimo se presenetiti.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 281 krat
Prejel zahvalo: 939 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Jun 2026, 07:20

reber je napisal/-a:... Ta doplačila so spet en butast ukrep, kot slamice in pritrjeni pokrovčki, brezvezni dodatni stroški, ki bodo večji od zaslužka...

Seveda je butasto, se strinjam. Kot sem že omenil mi je vedno bolj in bolj jasno, zakaj so šli Angleži ven iz EU... :_bow

Če vzamemo samo kakšen primer z alija: če je neka zadeva na aliju recimo 50€ bo zdaj pač 53€ (ajd plus stroški). Z obzirom, da je enaka zadeva v EU ponavadi 2-3x dražja je ta ukrep res hudo jalov.

Primer ESP32 modul:
PRI NAS ter na ALIju
:_CR Ja, seveda, uradna razlaga je, da morajo tudi naši trgovci preživeti. Žal to mene kot končnega uporabnika prav malo briga. Kar mi je pomembno je cena/kvaliteta. In ker je izdelek na obeh linkih popolnoma enak/isti, je le-ta enaka v obeh primerih, odločitev je potem seveda popolnoma jasna.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jun 2026, 08:27

Protoncek je napisal/-a:Primer ESP32 modul:
PRI NAS ter na ALIju
Ojoj,... pri nas imajo enega na zalogi. Če rabim dva, gredo pa še enega k kitajcu kupiti ali kako ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20846 krat
Prejel zahvalo: 10629 krat

OdgovorNapisal/-a Carko » 04 Jun 2026, 18:47

Protoncek je napisal/-a:Seveda je butasto, se strinjam. Kot sem že omenil mi je vedno bolj in bolj jasno, zakaj so šli Angleži ven iz EU...
Zaradi zamaškov, ja. Rast BDPja je polovična kot EU, 15% nižji uvoz, izvoz in investicije, 3-4% dolgoročni padec produktivnosti, višja inflacija kot EU.

Ampak zamaški ... :_seeingstars
Carko

Zahvalil se je: 228 krat
Prejel zahvalo: 1184 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Jun 2026, 19:17

Ma niso samo zamaški. So še slamice, plastični krožniki, kozarci, ušesne palčke, ... in pododbne bedarije. Pa ne bom spet začel z superduperčistimi električnimi avti...
To je samo kak promil vseh bedarij Bruslja. Pa prepoved vnosa vse hrane, kao ker je lahko okužena z mušicami, črvi itd... seveda so žive mušice in muhe tako pametne, da se na meji obrnejo in odletijo nazaj, ne gredo v eu ozračje, saj ne smejo :_rolling . Da ne rečem, ko pregledujejo enega jih ta čas gre 100 mimo. pa tak efekt...
Ja, nekje je treba začeti, pravijo, in to je res. Ampak vsak z zdravo pametjo začne pri največjih onesnaževalcih, ne pri najmanjših.

Kar se pa tiče BDPja pa samo počakaj kako leto, dve, ko bo Nemčija v polni meri izkusila bedarije električnih avtov in posledičnega propadanja firm v nemčiji. Potem bo ta slavni BDP drastično padel...
Da se vrnem na temo: tehle 3€ carine bo ZAGOTOVO prineslo miljone našim trgovinam, prav res :_rolling kaj miljone, miljarde. Folksvagen se nima kaj bati, bo spet začel oddpirati svoje firme.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Carko » 05 Jun 2026, 09:52

Protoncek je napisal/-a:Ma niso samo zamaški. So še slamice, plastični krožniki, kozarci, ušesne palčke, ... in pododbne bedarije. Pa ne bom spet začel z superduperčistimi električnimi avti...
To je samo kak promil vseh bedarij Bruslja. Pa prepoved vnosa vse hrane, kao ker je lahko okužena z mušicami, črvi itd... seveda so žive mušice in muhe tako pametne, da se na meji obrnejo in odletijo nazaj, ne gredo v eu ozračje, saj ne smejo :_rolling . Da ne rečem, ko pregledujejo enega jih ta čas gre 100 mimo. pa tak efekt...
Ja, nekje je treba začeti, pravijo, in to je res. Ampak vsak z zdravo pametjo začne pri največjih onesnaževalcih, ne pri najmanjših.
Misliš, da se ukvarjajo samo s tem?

Gledaš samo iz svojega balončka, in misliš, da počno samo tiste stvari, ki tebe osebno motijo. Plastične embalaže za hrano in pijačo za enkratno uporabo se v EU leto porabi 675 tisoč ton.

In ja, z "večjimi" se tudi ukvarjajo, ampak tega ne vidiš, ker nisi med njimi.

Protoncek je napisal/-a:Kar se pa tiče BDPja pa samo počakaj kako leto, dve, ko bo Nemčija v polni meri izkusila bedarije električnih avtov in posledičnega propadanja firm v nemčiji. Potem bo ta slavni BDP drastično padel...
Aha, angleški bo pa še naprej rasel?

Protoncek je napisal/-a:Da se vrnem na temo: tehle 3€ carine bo ZAGOTOVO prineslo miljone našim trgovinam, prav res :_rolling kaj miljone, miljarde. Folksvagen se nima kaj bati, bo spet začel oddpirati svoje firme.
V EU pride letno 5 milijard blagovnih pošiljk iz kitajske, za katere se ne plačata ne davek ne carina.

In ja, če mora evropski trgovec za ENAK izdelek plačati in davek in carino, ko ga proda, nekaj tukaj ne štima.

Ta ukrep je mimogrede začasen, dokler se ne uvede sistem za obračunavanje carin.
Carko

Zahvalil se je: 228 krat
Prejel zahvalo: 1184 krat

OdgovorNapisal/-a blasny » 05 Jun 2026, 10:44

Ker se ne strinjam z oteževanjem proste trgovine, je moj predlog, da zapustimo območje prostega pretoka blaga in se izoliramo od EU.
blasny

Kraj: Tepanjce
Zahvalil se je: 537 krat
Prejel zahvalo: 321 krat
Število neizkoriščenih povabil: 35

OdgovorNapisal/-a yacksy » 05 Jun 2026, 10:50

Carko je napisal/-a:V EU pride letno 5 milijard blagovnih pošiljk iz kitajske, za katere se ne plačata ne davek ne carina.

Kolikor vem, se plača davek za VSE pošiljke iz kitajske. Je že kar nekaj časa od tega, ko je EU ukinila oprostitev davka za blago manjših vrednosti. Carina se pa res ne plačuje (do neke mere tudi zaradi "kitajske iznajdljivosti").
yacksy

Zahvalil se je: 1967 krat
Prejel zahvalo: 355 krat

OdgovorNapisal/-a mucek » 05 Jun 2026, 10:51

blasny je napisal/-a:Ker se ne strinjam z oteževanjem proste trgovine, je moj predlog, da zapustimo območje prostega pretoka blaga in se izoliramo od EU.

Hehe, tale me je spomnila na Loesje ...
Nisem hotela hoditi v šolo, zato so me vrgli iz šole ... :)

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 1345 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Jun 2026, 10:52

Carko je napisal/-a:V EU pride letno 5 milijard blagovnih pošiljk iz kitajske, za katere se ne plačata ne davek ne carina.
In ja, če mora evropski trgovec za ENAK izdelek plačati in davek in carino, ko ga proda, nekaj tukaj ne štima.

Ja, res nekaj ne štima, a ne tisto, kar ti misliš. Prvo: sama EU (leta nazaj) je določila, da se do ... 120€ ali koliko že... ne plačuje carine, torej so sami za=bali, zdaj samo rešujejo svoj za=b.

Drugo: Sem lepo zgoraj dal link na enak izdelek na aliju in pri nas. Dokler bodo marže EU trgovcev nekaj sto procentov potem te tri evre absolutno ne predstavlja nobene rešitve. S tem, da je dejstvo, da tudi EU trgovci kupujejo poceni kitajščino in jo (ponavadi drago) prodajajo pri nas. Torej bodo tudi EU prodajalci zdaj na slabšem, čeprav EU trdi, da bodo na boljšem :_dunno

Pa se pojdimo malce matematike:
primer 1: vzamem EN kos ESP-ja z mojega gornjega linka:
- kitajc: 6.34 + 3 + 1-2 (poštna usluga) = dobrih 10€
- slovenec: 16.99 + 4-5€ poštnina (ja, pri nas ni zastonj, kot pri aliju) = 20+€

kitajc me pride cca.10€ ceneje.

Primer 2: kupim 10 kosov ESPjev z mojega linka:
- kitajc: 63,4 + 3 + 1-2 = pod 70€
- slovenec: 169,9€ + 4-5 = slabih 175€

Kitajc me pride dobrih 100€ ceneje.

Koliko bo zdaj nek trgovec v EU zaslužil na ta račun? Nič. Zero. Nada. Ništa. Samo EU-jev žep bo bolj poln in moj bolj prazen. Narod je treba "cuzat" do onemoglosti. Celotna poanta sploh ni v tem, da je plačevanje carine "butasto" To je popolnoma normalno in logično. Kar je butasto je to, da Bruselj misli, da bo s tem povečal domačo prodajo oz. "zaščitil EU proizvajalce". Moram pazit, ne padem od smeha ko tole pišem.

Zakaj je že enak VW ID3 na kitajskem skoraj 50% cenejši kot v EU? itd... dejstvo je in ostaja, da je delovna sila na Kitajskem konkretno cenejša kot v EU. Tega ni moč spremeniti z nobenimi carinami.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a s56rga » 05 Jun 2026, 12:10

Carino 3 EUR po podštevilki so prestavili na 01.07. S tem dnem gre v veljavo.
https://www.fu.gov.si/drugo/posebna_pod ... trgovanje/
Uporabniški avatar
s56rga

Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 388 krat

OdgovorNapisal/-a jure94 » 05 Jun 2026, 12:57

Tukaj je še dodatna težava. Izdelek ne bo samo 3€ dražji.
Te 3€ se upošteva v davčni osnovi, ki se zaradi tega poviša. Torej bo 3€ + 22% DDV (se še kdo spomni, ko je bil 20%...). Seveda to pomeni, da bo tudi dodaten strošek carinskega zastopanja. Torej 3€ + DDV + strošek zastopanja.
https://www.fu.gov.si/novica_ajax/novic ... 2026-16453

Ne samo, da bo dodaten strošek, če bi želel izdelek vrniti, carine niti ne boš dobil nazaj. Izgleda so ugotovili, da bo to administrativno zelo obremenjujoče in so enostavno ukinili določene "pravice".

Na koncu se mi zdi, da ta zakon v glavnem ščiti EU preprodajalce kitajskih izdelkov z nekaj 100% maržo. Jaz osebno zaradi tega ne bom nič več kupoval pri nas, kvečjemu manj in manj tudi pri kitajcu.
Uporabniški avatar
jure94

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 49 krat
Prejel zahvalo: 115 krat
Število neizkoriščenih povabil: 11

Prejšnja

Vrni se na Obvestila in novice ter zanimivosti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost