Moderator: Proteus
No, vidiš, ni bilo tako. Skopiral sem s FB.Tom1234 je napisal/-a:VolkD, pozabil si navesti vir od kje si to skopiral... https://portal24.si/matematicni-problem ... e-resitev/
VolkD je napisal/-a:No, vidiš, ni bilo tako. Skopiral sem s FB.Tom1234 je napisal/-a:VolkD, pozabil si navesti vir od kje si to skopiral... https://portal24.si/matematicni-problem ... e-resitev/
NisemTom1234 je napisal/-a:Saj je vseeno, nisi pa napisal svojega mnenja koliko je po tvoje, glede na to, da ta rešitev ni nagradna
Kroko je napisal/-a:Kolikokrat bo to še treba.
1/2n ni enako 1/(2*n) ampak (1/2)*n.
Zapisu 2n se reče juxtaposition in nima prednosti.
Pa tega si nisem izmislil jaz. Taka so pač sodobna pravila.
Je pa res, da v nekateri literaturi tega ne upoštevajo (v glavnem fiziki). Ponavadi, ni pa nujno je to napisano na začetku knjige.
Je pa tudi res, da ni logično in da bi morali upoštevati distributivni zakon, če seveda imamo oklepaje, npr takole:
1/2(1+1) = 1/(2*1 + 2*1)
Ampak žal tega dogovora ni.
Kroko je napisal/-a:Ne nakladam. Če je res tako eksaktna kot praviš, potem ne boš imel težav navesti vira.
V mojem primeru ni ulomka ampak navadno deljenje.
1/2(1+1)
Ta primer obravnavata dva seta pravil. PEMDAS pravi "po vrsti", distributive property pravi "2(1+1) = 2*1 + 2*1".
Od tod izvirajo ta vprašanja.
booxco je napisal/-a:Zapis iz prvega posta je po vseh standardih ekvivalenten
GJ je napisal/-a:booxco je napisal/-a:Zapis iz prvega posta je po vseh standardih ekvivalenten
O kakšnih standardih govoriš?
Pogovarjamo se o matematičnih aksiomih, glej Matematični priročnik (Bronštejn, Semendjajev).
Kaj mešaš vrstni red operacij, operacije se izvajajo od leve proti desni s tem, da se ve vrstni red operacij, torej nekatere imajo prednost pred drugimi.
A ne vidiš, da delate z ulomki?
1/2 je isto kot (1/2), ker je to število 0.5!
Tudi x/y je isto kot (x/y), ker na koncu je to število, vi bi pa računali zgolj z delom tega števila in ravno to asociativnost množenja določa torej a*(b+c) = a*b + a*c ! Pri čemer je člen a lahko kakršna koli oblika.
Še enkrat: matematika je eksaktna veda in to je snov sredjne šole 1. letnik!
LP GJ
Tole napiše. Mislim, da se bo moral še učiti.s56rga je napisal/-a:Kaj pa pravi novorojenec chatGPT?
booxco je napisal/-a:In če smo res eksaktni, potem je a*(b+c) = a*b + a*c distributivnost in ne asociativnost. Asociativnost govori ravno o vrstnem redu operacij.
Zanimivo. Očitno se je medtem naučil.DusanK je napisal/-a:Pri vas preveč piha burja
Kroko je napisal/-a:Kolikokrat bo to še treba.
1/2n ni enako 1/(2*n) ampak (1/2)*n.
Kroko je napisal/-a:@zanka
Čisto vseeno koliko je n. In ja, 1/2n = n/2. Kaj tu ni jasno?
@GJ
Pravilno sem izračunal, napisal zakaj je tako, opozoril na alternativo in zakaj eni vidijo smisel v alternativi.
In potem nakladam? Ne bit tako zahojen.
Kroko je napisal/-a:Je pa tudi res, da ni logično in da bi morali upoštevati distributivni zakon, če seveda imamo oklepaje, npr takole:
1/2(1+1) = 1/(2*1 + 2*1)
Ampak žal tega dogovora ni.
zanka je napisal/-a:Na podlagi te zgornje slike se sprašujem:
Katera matematična operacija nima znaka in to ni množenje?
DusanK je napisal/-a:Pri vas preveč piha burja
jozede je napisal/-a:v drugi vrstici je narejena huda napaka! operator deljenja je avtor spustil in ga v naslednji vrstici nadomestil z množenjem, kar pa ni pravilno, na tem mestu mora ohraniti deljenje torej 12/2/6!
Lojz je napisal/-a:jozede je napisal/-a:v drugi vrstici je narejena huda napaka! operator deljenja je avtor spustil in ga v naslednji vrstici nadomestil z množenjem, kar pa ni pravilno, na tem mestu mora ohraniti deljenje torej 12/2/6!
S tem se ne strinjam. Če ni napisana matematična operacija med številom in oklepajem, se jemlje operacija množenja in ne deljenja.
Matematiki pravijo, da račun ni čisto pravilno zapisan, v isti sapi pa, da je pravilen rezultat 4.
GJ je napisal/-a:zanka je napisal/-a:Na podlagi te zgornje slike se sprašujem:
Katera matematična operacija nima znaka in to ni množenje?
Ja štetje...
Število 3 je digit od osnove (8-6).
Kar pa ni skladno...
LP GJ
jozede je napisal/-a:Nisi prebral mojega posta, napisal sem, da je avtor opustil, pozabil prepisat operator deljenja, v naslednjem koraku pa je namesto deljenja uporabil množenje, kar pa v matematiki ni dopustno!
Če pogledaš drugo vrstico, bi moralo pisati12/(8-6)/6, kajti pred tem je avtor delil z 3 temu rečemo delno deljenje ali krajšanje ulomka v ulomku preostane še (8-6)=2. torej napaka je v tem delu in končni rezultat je 1.
Ali si izračunal, kaj dobiš, tu ni vprašanje kaj pravijo matematiki?
booxco je napisal/-a:jozede je napisal/-a:Nisi prebral mojega posta, napisal sem, da je avtor opustil, pozabil prepisat operator deljenja, v naslednjem koraku pa je namesto deljenja uporabil množenje, kar pa v matematiki ni dopustno!
Če pogledaš drugo vrstico, bi moralo pisati12/(8-6)/6, kajti pred tem je avtor delil z 3 temu rečemo delno deljenje ali krajšanje ulomka v ulomku preostane še (8-6)=2. torej napaka je v tem delu in končni rezultat je 1.
Ali si izračunal, kaj dobiš, tu ni vprašanje kaj pravijo matematiki?
4 bo kar pravi rezultat. Račun je pa v bistvu 36/3*2/6. Če komu vrstni red operacij ni jasen, naj si pogleda 36-3+2-6, kjer je vrstni red operacij enak (ta ima pa rezultat 29, da ne bo dileme). Kdor trdi, da je gornji račun enak 36/6/6, mora tudi za desni izračun trditi, da je 36-5-6.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost