Trifazni motor na eno fazo

Tu se znajde vse od pralnih strojev, pa do MW agregatov.

Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a KmetK » 13 Apr 2019, 08:21

Povezati moram trifazni motor na eno fazo. Kako bi to naredil?
KmetK
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 10 Jul 2016, 17:03
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a cero » 13 Apr 2019, 11:35

ne moreš
cero
 
Prispevkov: 1810
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 174 krat
Prejel zahvalo: 397 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a milan62 » 13 Apr 2019, 12:27

Lahko z uporabo frekvenčnega pretvornika. Motor mora biti tak, da je primeren za priklop na 3 x 230V, moč motorja mora biti manjša od 2,2kW.

LP
milan62
 
Prispevkov: 416
Pridružen: 19 Avg 2015, 22:22
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 68 krat
Prejel zahvalo: 87 krat
Uporabnika povabil: diehart
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a KmetK » 13 Apr 2019, 12:52

Motor je točno 2,2kW. Meni je v elektronabavi prodal en kondenzator 18 mikroFaradov. S tem naj bi se potem dalo.
KmetK
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 10 Jul 2016, 17:03
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a Iztok » 13 Apr 2019, 12:53

18uF je premalo za 2,2kw ...

KmetK je napisal/-a:Povezati moram trifazni motor na eno fazo. Kako bi to naredil?

Če boš zadovoljen s polovično močjo lahko vežeš v trikot in dodaš kondenzator.

Drugače pa poišči po forumu ker je to že 100x prežvečena tema ... https://www.google.com/search?q=3ph+motor+capacitor&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj7kI_ugM3hAhXpxaYKHXmEDFkQ_AUIDigB&biw=1220&bih=694
ʇɥıs ıs ʇɥǝ ןɐsʇ ʇıɯǝ ı qnʎ ɐ ʞǝʎqoɐɹp ou ǝqɐʎ
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 2064
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 519 krat
Prejel zahvalo: 430 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 85

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a KmetK » 13 Apr 2019, 13:58

Ne rabim velike moči ker ne bom stružil velikih kosov. Bi rabil vrtenje v obe smeri. In bi rabil, da se ugasne z varnostno gobico/tipko.
KmetK
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 10 Jul 2016, 17:03
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a Iztok » 13 Apr 2019, 14:08

KmetK je napisal/-a:Ne rabim velike moči ker ne bom stružil velikih kosov. Bi rabil vrtenje v obe smeri. In bi rabil, da se ugasne z varnostno gobico/tipko.
Tega od začetka nisi navedel ...

Potem bo najbolje, da najdeš električarja, ki se spozna na frekvenčnike in ti to zveže ter sprogramira. Potem ne boš imel velike izgube moči, lahko boš menjal smer in hitrost, pa še gobasto stop tipko lahko uporabiš brez dodatnih relejev ali kontaktorjev.

Zadeva ni zakomplicirana za poznavalca, laik pa bo prej kaj skuril ker čisto enostavno pa tudi ni.
ʇɥıs ıs ʇɥǝ ןɐsʇ ʇıɯǝ ı qnʎ ɐ ʞǝʎqoɐɹp ou ǝqɐʎ
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 2064
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 519 krat
Prejel zahvalo: 430 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 85

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a cero » 13 Apr 2019, 14:57

Od začetka ni navedel še marsikaj....
Za kakšno napetost je motor predviden? Kaj piše na tablici?
cero
 
Prispevkov: 1810
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 174 krat
Prejel zahvalo: 397 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a KmetK » 13 Apr 2019, 16:55

Ne vem za kakšno napetost je. Verjetno za 220V, ker je bil narejen prej preden se je začelo rabit 230V.
Imam releje za močno elektriko, imam tipke. Vse je že povezano za na trifazno elektriko. Meni so rekli, da je dovolj, da dam še kondenzator.
Tudi če vse razdremo, če mi kdo nariše shemo kako zvezat bom to znal narediti.
KmetK
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 10 Jul 2016, 17:03
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a Hector1 » 15 Apr 2019, 15:29

Zagotovo najlažje in na koncu najceneje rešljivo s frekvenčnikom. Konkretno sem že delal s Control Technique (Zastopnik v Logatcu, če jih pokličeš tudi svetujejo in kasneje pomagajo pri nastavljanju), Izbereš frekvenčnik z enofaznim napajanjem moči primernim za tvoj motor. Gobico in tipke preprosto povežeš nanj. Nastaviš nekaj parametrov - zadevo skupaj s povezovanjem rešiš v dobri uri. Če si začetnik v treh :)

Lp
Hector1
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:56
Kraj: Tolminska
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a jerjur » 15 Apr 2019, 15:58

Tudi jaz se z kondenzatorji ne bi igral. Saj ne, da se ne bo vrtelo, ampak ne bo prave moči. Kot pravi Darko v eni drugi temi skoraj neuporabno.
Frekvenčnik pa lahko popolnoma prilagodiš na karakteristike motorja in bremena, ki ga poganja.
Če daš potrebne karakteristike ali opišeš breme ti frekvenčni pretvornik pred nastavimo.
Avtomatika je zakon
jerjur
 
Prispevkov: 217
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:38
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 127 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 130

Re: Trifazni motor na eno fazo

OdgovorNapisal/-a javr » 15 Apr 2019, 22:41

če se prav spomnim, je v eni od forumskih revij Azrael opisal razne sheme priklopa 3f motorja na 1f
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1462
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 80 krat
Prejel zahvalo: 129 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 28


Vrni se na Energetika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost