Pa ne, da si to mislil resno...MadMax je napisal/-a:Žico za ozemljitev torej zakoplješ v cvetlični lonček, na sredino zasadiš še rožico
Pivka efekt. Tako pravim temu jaz.Jule je napisal/-a:Če ne bi bili vzidani bi jaz sigurno vztrajal da damo še nulo noter in FID, tako pa nihče noče razdreti celo hišo.
carli je napisal/-a:...
Kot zanimivost v ZDA smo uporabljali vmesne podaljške na katerih je bil fid, pri nas kaj takšnega še nisem videl.
Proteus je napisal/-a:Tovrstne debate me vedno znova nasmejijo. Tole je že druga tema istega avtorja, kjer ponovno sprašuje eno in isto stvar.
Potem pa kup odgovorov, kjer se bolj ali manj modruje in ugiba, kaj je potrebno storiti.
Nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah so jasno določena zadeva, kjer ni najmanjšega prostora za ugibanje. Seveda lahko v hiši napajanje narediš tudi s pomočjo ostankov bodeče žice in žeblja namesto varovalke. Vse bo super in zelo poceni za povrh bo lahko celo delovalo. Do prvega ovinka, ko se bo kaj zgodilo. Potem pa jokanje.
Sedaj pa:
(1) Obstaja pravilnik o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah v katerem je jasno zapisano, kdo določa, kateri sistem električnih inštalacij se sploh sme priključiti na distribucijsko omrežje.
na osnovi te informacije:
(2) Se uporabijo tehnične smernice TSG-N-002 (Nizkonapetostne električne inštalacije), ki ponovno jasno določajo priporočene ukrepe oziroma rešitve za dosego teh zahtev.
Proteus je napisal/-a:Mare poglej, priključiš se lahko tudi preko bodeče žice. To sem ti napisal že v prejšnjem postu.
Nihče pri zdravi pameti pa ti ne bo svetoval nekaj, kar je v nasprotju s pogoji priključitve na omrežje. Torej, brez informacije o teh pogojih niti ne moreš resno svetovati.
Vsekakor pa ti zaradi TVOJE varnosti in varnosti TVOJIH otrok priporočam, da instalacijo urediš tako, da bo varna. Tisti valjanec boš že prebolel in ga zakopal na vrtu.
Instalacije lahko narediš tudi nadometno, če te vizualno ne moti.
Mislim ... a ti ni dovolj ena "šola" z Galom?
Mimogrede obstoječih instalacij seveda ni potrebno prenavljati, takoj ko pa posegaš vanje in jih predeluješ je pa druga zgodba.
Proteus je napisal/-a:Tole je že druga tema istega avtorja, kjer ponovno sprašuje eno in isto stvar.
javr je napisal/-a:če je hiša tvoja, naj ti inštalacijo izvede zaupanja vreden s.p. .
Če hiša ni tvoja, beži od projekta kolikor te noge nesejo.
mogoče je nula ozemljena na objektu, če gre za blok, torej da je dovod v blok 3 faze in nula, ki je povezana na strelovod, ki je zakopan okoli bloka?MocnikG je napisal/-a:Kako dobiti v stanovanju pravo ozemljitev?
javr je napisal/-a:v industriji sem delal tako kot je na skici. Ne vem če je tako prav, je pa delovalo. OPOMBA: nule pred fidom nisem ozemljil jaz, ampak je takšna pač bila cela elektro inštalacija po celi firmi. Bolj točno ti bo vedel povedati vsak elektro s.p. ki se ukvarja s hišnimi inštalacijami ali inštalacijami po stanovanjskih blokih.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost