Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

Tu se znajde vse od pralnih strojev, pa do MW agregatov.

Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 17 Nov 2022, 22:03

Preden kaj zafrknem raje vprašam.
V novo delavnico moram napeljati elektriko.

Želja je da se lahko poganja:
400A varilnik (nekje 18kW) 3faze
kotna brusilka (nekje 2kW) 1faza
klima (6kW) 1faza
-----------------------------------------------
Dolžina kabla je nekje 10m, napajanje je trofazno.
Večino časa bo obremenitve veliko manj, tole je worst case.

Če sem prav izračunal bi moral biti fino-žični kabel 6mm2 ustrezen.
Imam prav ali naj raje dam več?
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 17 Nov 2022, 22:55

Hiša kolikor vem nima glavnih varovalk več kot 32A.
Na dveh spletnih kalkulatorjih sem dobil vrednost 6mm2

Da bodo vse stvari laufale istočasno je malo verjetno.

    Cross Section (mm2) Approximate Overall Diameter (mm) Current Rating Single Phase (Amps) Three Phase (Amps)
    1,5 2,9 17,5 15,5
    2,5 3,53 24 21
    4 4,4 32 28
    6 4,68 41 36
    10 5,98 57 50
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a GJ » 17 Nov 2022, 23:54

Če bodo stvari delale sočasno na maksimalni moči imaš 32A glavno varovalko, ki bo prva odpovedala! :D

LP :mrgreen: GJ
Če si jezen, si žrtev!
GJ
 
Prispevkov: 432
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:26
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 213 krat
Prejel zahvalo: 132 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 18 Nov 2022, 00:00

airwolf je napisal/-a:...
400A varilnik (nekje 18kW) 3faze
...
Mogoče sem nekaj spregledal, ampak sklepam, da je 400A nizko-napetostni izhod varilnika(verjetno pri nekaj 10V do max 80V) in ne poraba pri 3x380V?
Ker potem že rabiš bus bar, ali pa tam cca. 100mm2 po fazi ...
Dorijan
 
Prispevkov: 1076
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 252 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 18 Nov 2022, 07:15

Na varilniku piše da je 20A.
Je nekaj v tem smislu:
VARSTROJ VARMIG 401 K SYNERGY.
Priklopni kabel se mi pa zdi kot da je 5x2,5mm .

V glavnem rabim mnenje ali je kabel 6mm2 primeren za napajanje takšnih porabnikov.
Kabel je položen v odprtem kabelskem kanalu.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 18 Nov 2022, 07:39

Za 32A varovalko bi rabil 6mm2 (če gledaš industrijsko uporabo).
Če je kabel "daljši" potem rabiš celo 10mm2 za 32A varovalke. Pri 10m je dovolj 6mm2.

Na 10mm2 greš, če obstaja možnost, da boš povečal preklopno moč v hišo in delavnico. Pri 10m dolžine to ni neka velika razlika v ceni.
Peter123
 
Prispevkov: 1513
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 258 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 18 Nov 2022, 08:08

Ne vem če jo bo povečal, omenjal ni nič.
V redu, bom dal 6mm2.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 18 Nov 2022, 08:24

Po temle bo 6mm2 OK.
vodnik_6mm2.PNG
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 18 Nov 2022, 10:19

Klime in varilnika istočasno en bo mogel uporabiti.
Klimo in kotno brusilko brez težav.
Varilnik in brusilko prav tako brez težav.
Ob tem bo še vedno zadosti za luči.

Klima porabi nekje 20A na eni fazi če sem prav razumel navodila.
Tako da bo moral paziti na razporeditev faz če bo želel poganjati dve naenkrat.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a klemen88 » 18 Nov 2022, 10:44

Pozdravljen,

ali ti res cena igra takšno vlogo? Glede na to, da delaš na novo potegni 10 mm2, še posebej na takšno dolžino...

Jaz sem imel s strani elektra pogoj 5x10 mm2 (baker).
klemen88
 
Prispevkov: 194
Pridružen: 04 Feb 2015, 12:21
Kraj: Slovenj Gradec
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 11 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 18 Nov 2022, 10:50

Ne ne igra, prav potem bo šlo pa to notri.
Zdaj je itak nova ideja, da se instalacija za klimo vleče iz druge omarice in ne iz te.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 18 Nov 2022, 12:24

airwolf je napisal/-a:Klime in varilnika istočasno en bo mogel uporabiti.
Klimo in kotno brusilko brez težav.
Varilnik in brusilko prav tako brez težav.
Ob tem bo še vedno zadosti za luči.

Klima porabi nekje 20A na eni fazi če sem prav razumel navodila.
Tako da bo moral paziti na razporeditev faz če bo želel poganjati dve naenkrat.


Klima vleče nekje 12A maks.
Največji tok delovanja: 10 A
Tok varovalke: 12 A

Se vidi da ne montiram klim in nimam pojma.
Tako da da to malo stresa dol, ampak vseeno bom naredil tako kot je prav.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a Saso » 18 Nov 2022, 20:42

Daj 10mm2 pa boš mirno spal pa imel rezervo če si kdo še kaj omisli.
Drugače imaš pa 6mm2 dovolj upoštevajoč faktor sočasnosti in velikost glavne varovalke.
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 1004
Pridružen: 18 Jan 2015, 19:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 124 krat
Prejel zahvalo: 211 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a s56rir » 19 Nov 2022, 20:35

Je treba upoštevati faktor istočasnosti, kot že razglabljate.
Vedeti pa je potrebno, da varovalka tudi ne vrže ven takoj, ampak mora biti določen čas presežena določena amperaža (plus / minus kombinacija za oba parametra).
Kakšne zagone in kratkotrajne povečane obremenitve ne bi smelo predstavljati težav.
Jaz imam za 25A varovalke 6mm^2, pa ni nikoli težav, čeprav so tudi večji porabniki priključeni in ne pazimo na istočasnost vklopov. Bi potem pri 32A pričakoval še manj težav.
Uporabniški avatar
s56rir
 
Prispevkov: 543
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:32
Kraj: Prlekija (JN86BN)
Zahvalil se je: 224 krat
Prejel zahvalo: 123 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a Lojz » 21 Nov 2022, 13:08

airwolf je napisal/-a:Preden kaj zafrknem raje vprašam.
V novo delavnico moram napeljati elektriko.

Želja je da se lahko poganja:
400A varilnik (nekje 18kW) 3faze
kotna brusilka (nekje 2kW) 1faza
klima (6kW) 1faza
-----------------------------------------------
Dolžina kabla je nekje 10m, napajanje je trofazno.
Večino časa bo obremenitve veliko manj, tole je worst case.

Če sem prav izračunal bi moral biti fino-žični kabel 6mm2 ustrezen.
Imam prav ali naj raje dam več?

Najprej je potrebno vedeti kakšne (koliko A) so varovalke kjer bo kabel za novo delavnico priključen. To je pogoj za določanje preseka dovodnega kabla, ker te varovalke varujejo kabel in ne aparatov, ki so nanj priključeni.
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 855
Pridružen: 06 Mar 2015, 22:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 139 krat
Prejel zahvalo: 324 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 21 Nov 2022, 14:42

Po ustnem izročilu so 25A.
Nisem videl pa nobenega računa.
V elektro omarico lahko posvetim, vidim da so še stare na navoj, več pa ne.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kakšen mm2 kabla moram uporabiti?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 21 Nov 2022, 15:10

In ja sem za vikend potegnil 10mm2.
Stvari že delajo.
Luči svetijo, brusilka se vrti in varilnik vari.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1058
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 205 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Energetika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost