Elektro napeljava v hiši

Tu se znajde vse od pralnih strojev, pa do MW agregatov.

Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 23 Avg 2021, 11:54

Pozdrav, imam par (bolj ali manj butastih) vprašanj glede elektroinštalacij v hiši.

Gre za prenovljeno hišo, kjer je pa električar naredil kar nekaj napak.

1. Ker "ni bilo časa", ni naredil ozemljitve. Niti ničenja. Češ, bomo enkrat drugič. No, paranoičen kot sem :D , sem pomeril vtičnico in ugotovil, da zemlja prebija ("fazenbriefer" sveti). Pokličem drugega električarja, ki je ugotovil, da je na zemlji napetost okrog 100V. Še isti dan sem prijel za kramp, skopal jarek za valjanec in potem je novi električar naredil ozemljitev, kot se šika. Je tudi vse premeril in je OK.

2. V elektro omarici kjer so varovalke, je bil eden izmed spojev na fazi nezaščiten. OK, omarica je prišraufana (no, v bistvu je od štirih vijakov eden manjkal), ampak tako se menda ne dela. Tudi to je novi električar uredil.

3. Prvi dan, ko še nisem vedel za "težavo" z ozemljitvijo in prebijanjem, mi je med sesanjem zagorel sesalec. Nenadoma je počilo in se začelo kaditi, sesalec pa je spuščal čudne zvoke (ampak še delal)... sesalec sem izključil iz vtičnice, kasneje pa na tej vtičnici ni bilo toka. Varovalke ni vrglo ven nobene. No, kasneje je novi električar ugotovil, da je bila varovalka od te vtičnice zanič. Sedaj ko jo je zamenjal, je na vtičnici vse OK. Vprašanje: ali je mogoče, da je sesalec zagorel zaradi tega, ker ni bilo ozemljitve oz. ker je zemlja prebijala? Ali je bila pač neka druga napaka in je v sesalcu prišlo do kratkega stika ampak zaradi neobstoječe ozemljitve varovalke ni vrglo ven?

4. Kuhinja je nova in po eni prvih uporab grelne plošče na štedilniku, se je le-ta pričela ob robu precej pregrevati, posledično se je pult začel smoditi. Izpod pulta se je kadilo in ko sem ploščo dvignil ven, je bil del pulta (ob stiku z delom plošče, ki je bil v pultu rahlo ožgan...). Je to problem s ploščo (ki je sicer nova), ali je bil mogoče problem zaradi ozemljitve? Možno je tudi, da pult ni ustrezen oziroma, da je iverka premalo tolerantna na toploto...

5. Elektro omarica z varovalkami je brez načrta ali kakršnekoli dokumentacije (take stvari mene precej razpizdijo.

6. Varovalke so avtomatske in sicer B16 in B20. Sicer ne vem po kakšni logiki, ampak razporejene so po vrstnem redu: B16, B20, B16, B20,... in ni videt, da bi bile razporejene recimo glede na breme... Novi električar pravi,da so premočne, da bi bilo treba dati šibkejše - to bomo tudi naredili v kratkem.

7. FID stikalo je EFI-2 40A, s karakteristikami I = 500mA. Če sem prav razumel električarja (hiša ni v Sloveniji in sva se sporazumevala v tujem jeziku), bi bilo smiselno dati zraven še eno drugo, bolj občutljivo stikalo. Če da, kakšno?

8. Del hiše ni bil prenovljen. Tja vodi stara elektro napeljava (par žarnic in štekarjev), ki pa se ne uporablja. Kabel je dvožilni, videti precej star (par desetletij). Ta del hiše bo prenovljen naknadno, ampak glede na to, da se to ne uporablja, bi jaz ta del napeljave odklopil dokler to ne bo prenovljeno. Kaj pravite?

9. Kopalnica nima ločenega FID stikala. Kolikor sem bral, je sedaj praksa, da se za kopalnico da ločeno, bolj občutljivo FID stikalo. Kaj je vezano nanj? Boljer in pralni stroj? Kopalnica se bo prenavljala (ta del še ni prenovljen) in ideja je, da se bojler in pralni stroj prestavi v ločen (sosednji) prostor, jaz pa razmišljam v smeri, da se pred tema dvema prostoroma vzida še eno ločeno elektro omarico in da notri ločeno FID stikalo. je to smiselno, oz. ali se dela tako ali ne?

10. Novi električar je sicer pomeril bojler in pravi, da bojler ne prebija, vendar pa svetuje, da je bojler izključen ko se tuširamo. Ko sem ga vprašal, če bi bilo smiselno bojler izklopiti tudi ko si umivam roke, pa pravi da ne. Zakaj? Mislim, razumem, da te med tuširanjem lahko strese, ampak sam te med umivanjem rok tudi...

11. Sem pa v enem stanovanju videl eno zanimivo rešitev, in sicer imaš v elektro omarici eno posebno stikalo za bojler (v obliki avtomatske varovalke), ki ga pritisneš... v 20 minutah se voda segreje, stikalo pa se izključi. Zanima me, kako se to stikalo imenuje in kako deluje? Sklepam da na timer, se pravi ne glede na temperaturo vode v bojlerju... ali pač? Skratka, iščem čimbolj enostavno rešitev, da se ne bi bilo treba ukvarjati z ročnim izklapljanjem bojlerja (ker to človek mimogrede pozabi) in me zanima ali je za to rešitev ločeni FID stikalo ali stikalo s timerjem/senzorjem tople vode... kaj svetujete?

12. Vsaj ena luč je vezana tako, da je faza na stranskem kontaktu (morala bi biti nula). Kar pomeni, da če sem pri menjavi žarnice malo (ali pa zelo) neroden in se dotaknem zunanjega kontakta žarnice, pridem v stik z fazo... no, to bom sam popravil. Aja, pa ugotovil sem da v par prostorih (recimo na podstrehi) žarnice še niso montirane in tam žice kar visele, brez da bi bile izolirane. Bom montiral "čokoladice" (spojke) gor in zalepil z izolir trakom...
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a cero » 23 Avg 2021, 13:32

Matthai je napisal/-a: vendar pa svetuje, da je bojler izključen ko se tuširamo.

:_clap :_seeingstars :lol:


Imaš trifazni dovod ali enofazni, v elektro omarico?
Kakšna slika bi bila dobrodošla.
cero
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 586 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Avg 2021, 14:30

No to se pa zgodi, ko se srečata električar, ki si vse med črko E in R ne zasluži in neznalec paranoik.
In včasih je dobro biti paranoik, ker je to precej dobro zagotovilo, da preživiš.
Nekatere stvari, če so res take kot piše so zagotovo godne za prijavo na inšpekcijo in za kazenski pregon iz naslova ogrožanja varnosti.

Add 1. Ni časa ponavadi pomeni, da ga boš na drugem svetu imel dovolj.
Ozemljitev mora biti izvedena, saj je to garancija, da bodo vse naprave na potencialu zemlje. Karkoli gre v napravi narobe lahko pripelje na ohišje naprave fazo. To pa je življensko nevarno.
Add 2. Kako misliš nezaščiten ? Se vidi golo žico ? Je to samo par mm ali je to par cm ? Bi tra žica lahko prišla v stik z ohišjem ?
Pomanjkanje vijaka (za dobro pritrdoitev sta sicer dovolj že dva) kaže na malomarnost in neprav odnos izvajalca.
Add 3. Dogajanje je precej nelogično opisano. Prvi del, torej pok in to, da se je kadilo, bi jaz pripisal temu, da se je poškodoval filter proti motnjam. Vprašanje je zakaj je do tega prišlo. Lahko je slučaj, lahko pa si sesalec gnal na medfazni napetosti. Vprašanje, ki ga je pšostavil cero je torej še kako na mestu!
Naslednji del je precej nelogičen: Izključil si sesalec, ki je še delal, toka pa ni bolo ??? Od tu dalje je vse še samo ugibanje.
Add 4. Tudi tu je vprašanje od cero na mestu. A je kdo sploh pomeril priključno napetost ? Kolikšna je ? Štedilnik, oziroma pult se v nobenem primeru ne sme pregrevati do te mere, da bi se kadilo. Tudi tole spada pod življensko nevarno, saj se lahko zadušiš ali pa celo zgoriš v požaru, ki sledi.
Add 5. Zelo malo elektro omaric v stanovanjih je, ki imajo narejen elektro načrt. Boš torej lahko še dolgo razpizden.
add 6. Razporeditev varovalk v omarici ni predpisana, vrstni red glede na jakost varovalke tuidi ne. Če je varovalka namenjena lučem v nekem prostoru je običajno to odklopnik oziroma avtomatska varovalka B10. Če se gre za še manjšega porabnika, revimo zunanja luč, pa B6. V splošnem se uporablja odklopnike tipa B. Če pa imamo porabnike z velikimi zagonskimi tokovi, kot so elektromotorji (pa ne sesalev :) ) uporabimo odklopnik tipa C. V stanovanjski hiši ponavadi nimamo naprav z izjemno velikimi zagonskimi tokovi, ki bi zahtevali odklopnike tipa D.
Ali so varovalke premočne ali ne, je treba oceniti glede na to kaj ščitijo.
Add 7. Bolj občutljivo stikalo zagotovo ne bo škodovalo.
Add 8. Pravilno. Če potrebuješ elektriko v tem delu hiše, boš pač napeljal podaljšek. Zato pa jih imamo.
Add 9. Kopalnica naj ima bolj občutljivo FID stikalo. Običajno je to stikalo, ki izklopi že pri 30mA. Ta tok nej bi še ne bil smrten. Kako je to izvedeno niti ni pomembno. Mislim, da ni potrebe za dodatno omarico.
Add 10. Tole je najbolj smešna zadeva pri vsem skupaj. Zadeva je nevarna ali pa ni nevarna. Če je nevarna je to treba sanirat. Če ni nevarna pa se naprave koristi skladno s tem za kar so namenjene. In verjemi, da ljudje bojlerjev medtem ko so pod tušem ne izklapljajo. Je pa seveda predpogoj FID in ozemljitev. Brez tega je vse nevarno.
Še podvprašanje: Je tvoj novi električar v sorodi s prejšnjim ?
Add 11. To je timer. Ampak ne poznam nikogar, ki bi ga koristil v te namene. No mogoče kakšen paranoik, ali pa kakašna posebna izvedba posebej škrtega gorenca, ki si ne želi imeti vedno vsaj mlačne vode, ker preveč stane.
Add 12. Ohhh... ja. A si preveril, če stikala za luči preklapljajo fazo ? Imaš tudi tako pametne, da speljejo instalacijo tako, da prekinjajo nulo, Potem imaš pa pri ugasnjeni žarnici fazo na obeh kontaktih žarnice.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 52960
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13306 krat
Prejel zahvalo: 8219 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a ivor » 23 Avg 2021, 14:36

Matthai je napisal/-a:Vprašanje: ali je mogoče, da je sesalec zagorel zaradi tega, ker ni bilo ozemljitve oz. ker je zemlja prebijala? Ali je bila pač neka druga napaka in je v sesalcu prišlo do kratkega stika ampak zaradi neobstoječe ozemljitve varovalke ni vrglo ven?
Priključni kabel od sesalca navadno sploh nima ozemljitvenega vodnika - je dvožilni.
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1680
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Buje (HR)
Zahvalil se je: 1069 krat
Prejel zahvalo: 1166 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Avg 2021, 15:25

Ja ampak še vedno je lahko bil priključen na medfazno napetost. Zato je podatek o tem ali imajo monofazni ali trifazni priključek, zelo pomemben.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 52960
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13306 krat
Prejel zahvalo: 8219 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 23 Avg 2021, 15:49

Evo, tole je FID stikalo:
FID.jpeg
FID stikalo


Tole so varovalke:
varovalke.jpeg
Varovalke


Priključek je monofazni, če prav razumem.
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 23 Avg 2021, 16:07

VolkD je napisal/-a:Add 2. Kako misliš nezaščiten ? Se vidi golo žico ? Je to samo par mm ali je to par cm ? Bi tra žica lahko prišla v stik z ohišjem ?

Da, videlo se je golo žico. Kakšne 2, 3 cm... ohišje omarice je sicer plastično, ma vseeno.

VolkD je napisal/-a:Naslednji del je precej nelogičen: Izključil si sesalec, ki je še delal, toka pa ni bolo ??? Od tu dalje je vse še samo ugibanje.

Torej, sesalec je še "ropotal" (slišati je bilo, kot da se nekaj vrti in se drgne ob nekaj, kot bi se polomila kakšna lopatica), ven se je kadilo in smrdelo po "električnem požaru" in jaz sem seveda rabil par sekund, da sem stekel do štekarja in sesalec izključil iz štekarja. Takrat nisem nič preverjal ali je napetost ali ne.
Par dni za tem sem pa na tisti štekar priključil drug sesalec (vmes sva šla z drago kupit novega) in novi sesalec ni delal. Takrat je bil v hiši že drug električar, ki je pomeril štekar in ugotovil, da ni napetosti.

VolkD je napisal/-a:Add 4. Tudi tu je vprašanje od cero na mestu. A je kdo sploh pomeril priključno napetost ? Kolikšna je ? Štedilnik, oziroma pult se v nobenem primeru ne sme pregrevati do te mere, da bi se kadilo. Tudi tole spada pod življensko nevarno, saj se lahko zadušiš ali pa celo zgoriš v požaru, ki sledi.

Novi električar je pomeril in je 220 V, v glavnem, pravi da je priključna napetost OK (sem bil zraven, ko je meril z instrumentom).

VolkD je napisal/-a:Add 5. Zelo malo elektro omaric v stanovanjih je, ki imajo narejen elektro načrt. Boš torej lahko še dolgo razpizden.

Hehe, pol predlagaš, da si skuham en kofe in po budistično sprejmem stvari take kot so? No ja, ni slaba ideja...

VolkD je napisal/-a:add 6. Razporeditev varovalk v omarici ni predpisana, vrstni red glede na jakost varovalke tuidi ne. Če je varovalka namenjena lučem v nekem prostoru je običajno to odklopnik oziroma avtomatska varovalka B10. Če se gre za še manjšega porabnika, revimo zunanja luč, pa B6. V splošnem se uporablja odklopnike tipa B. Če pa imamo porabnike z velikimi zagonskimi tokovi, kot so elektromotorji (pa ne sesalev :) ) uporabimo odklopnik tipa C. V stanovanjski hiši ponavadi nimamo naprav z izjemno velikimi zagonskimi tokovi, ki bi zahtevali odklopnike tipa D.
Ali so varovalke premočne ali ne, je treba oceniti glede na to kaj ščitijo.

Načeloma v hiši ni nekih hudih porabnikov. Pečica in bojler sta največja porabnika. Ostalo so luči. Pa sesalec. :D

VolkD je napisal/-a:Add 9. Kopalnica naj ima bolj občutljivo FID stikalo. Običajno je to stikalo, ki izklopi že pri 30mA. Ta tok nej bi še ne bil smrten. Kako je to izvedeno niti ni pomembno. Mislim, da ni potrebe za dodatno omarico.
Add 10. Tole je najbolj smešna zadeva pri vsem skupaj. Zadeva je nevarna ali pa ni nevarna. Če je nevarna je to treba sanirat. Če ni nevarna pa se naprave koristi skladno s tem za kar so namenjene. In verjemi, da ljudje bojlerjev medtem ko so pod tušem ne izklapljajo. Je pa seveda predpogoj FID in ozemljitev. Brez tega je vse nevarno.
Še podvprašanje: Je tvoj novi električar v sorodi s prejšnjim ?

Ne, ni, sicer je inženir elektrotehnike, ampak očitno je to neko splošno prepričanje tukaj, ali kaj... Drugače je name naredil dober vtis, zmotilo me je samo tole z izklapljanjem... ker če morem bojler izklopiti med tuširanjem, bi ga moral verjetno tudi med umivanjem rok??

VolkD je napisal/-a:Add 11. To je timer. Ampak ne poznam nikogar, ki bi ga koristil v te namene. No mogoče kakšen paranoik, ali pa kakašna posebna izvedba posebej škrtega gorenca, ki si ne želi imeti vedno vsaj mlačne vode, ker preveč stane.

Aha, potem bo to to kar sem si mislil. V AirBNB stanovanju v Atenah imam tako "rešeno" toplo vodo. Piše v grščini (!) in zraven na zid načečkan prevod v angleščino - "press the button and in 20 minutes you have hot water".
:D
VolkD je napisal/-a:Add 12. Ohhh... ja. A si preveril, če stikala za luči preklapljajo fazo ? Imaš tudi tako pametne, da speljejo instalacijo tako, da prekinjajo nulo, Potem imaš pa pri ugasnjeni žarnici fazo na obeh kontaktih žarnice.
[/quote]
Hehe, točno to sem tudi jaz pomislil. Pri tej luči, ki sem jo preveril ni tako vezano, ostale bom pa zvečer.
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 23 Avg 2021, 16:08

Aja, komentar zgornje slike... tista žica z ozemljitvijo - to je slikano preden je bila ozemljitev narejena.
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a peterp » 23 Avg 2021, 16:49

Matthai je napisal/-a:če morem bojler izklopiti med tuširanjem, bi ga moral verjetno tudi med umivanjem rok
Če te strese lahko roke hitreje umakneš kot skočiš iz tuša :o
peterp
 
Prispevkov: 803
Pridružen: 23 Feb 2015, 14:52
Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 269 krat
Prejel zahvalo: 150 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 152

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Avg 2021, 17:03

Matthai je napisal/-a:Aha, potem bo to to kar sem si mislil. V AirBNB stanovanju v Atenah imam tako "rešeno" toplo vodo. Piše v grščini (!) in zraven na zid načečkan prevod v angleščino - "press the button and in 20 minutes you have hot water".
:D
Gorenjc v Grčiji ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 52960
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13306 krat
Prejel zahvalo: 8219 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a javr » 23 Avg 2021, 17:21

Matthai je napisal/-a:Gre za prenovljeno hišo, kjer je pa električar naredil kar nekaj napak.
(hiša ni v Sloveniji in sva se sporazumevala v tujem jeziku),
če bi bila hiša v SLO, bi napisal od kod si in bi ti kdo povedal katerega s.p. ali d.o.o. poišči da ti strokovno popravi obstoječo ali naredi novo inštalacijo in ti po končanem delu da vse papirje da je vse 100% ok, da stanovalci v hiši, kdorkoli že bodo, ali ti z družino, ali najemniki, ne bodo ogroženi. Ne igraj se sam s tem, ker drugače bo pogreb, pa še odškodnino ti bodo trgali od plače in penzije dokler boš živ.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2346
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 165 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a cero » 23 Avg 2021, 19:08

Po slikah sodeč imaš samo eno fazo, torej je očitno sesalec res slab in pult ni ustrezen oziroma kaj narobe z grelno ploščo.

Kar se ozemljitve tiče, v današnjih časih ima vedno večjo delovno in ne samo varnostno vlogo.
Računalniki monitorji in ostala elektronska oprema ima na vhodu filtre, ki odvajajo motnje na ozemljitev (bolj konkretno imajo na vhodu dva kondezatorja proti nuli in proti fazi),če pa je ni potem dobiš kaj hitro polovico napajalne napetosti oziroma okrog 110V gor.

Če imaš inštalacijo narejeno pravilno potem lahko montiraš za celo hišo samo en FID 30mA.
Drugače pa 300mA ki ščiti samo pred požarom, za kopanico pa uporabiš KZS 30mA.
500mA FID ni več dovoljen.

V bistvu je poanta v odgovornosti...zato so usposobljeni pregledniki el. instalacij z NPK potrdilom, ki ti premerijo celotno hišo in če je skladna s predpisi, oni s svojim podpisom na potrdilu jamčijo za to pred zakonom.
cero
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 586 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Avg 2021, 19:34

cero je napisal/-a:500mA FID ni več dovoljen.
To je v tujini. Ne vemo kje, mogoče je dovoljen.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 52960
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13306 krat
Prejel zahvalo: 8219 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 23 Avg 2021, 23:02

cero je napisal/-a:Če imaš inštalacijo narejeno pravilno potem lahko montiraš za celo hišo samo en FID 30mA.
Drugače pa 300mA ki ščiti samo pred požarom, za kopanico pa uporabiš KZS 30mA.
500mA FID ni več dovoljen.

Aha, no, to mi je ta novi električar razlagal, da bi poleg tega 500mA FID stikala vezal še enega 300mA.

Se pravi bi bilo najbolje, da se varovalke zamenja za švohnejše, poleg obstoječega FID se da še tega 300mA (če prav razumem bo obstoječi potem služil samo kot "stikalo" za izklop elektrike), za kopalnico pa kar vztrajam, da se veže KZS 30mA.

V bistvu se bo jeseni del hiše, kjer je kopalnica prenavljal. Gre za kopalnico, ki je funkcionalna a precej stara in potrebna prenove ter še dve manjši sobi - v eno bi dali bojler in pralni stoj, da bo v kopalnici malo več prostora. Tukaj bom predlagal, da se električno napeljavo razpelje na novo in da še eno omarico s KZS 300mA - v obstoječi omarici po moj eni več prostora.

Drugače pa ta hiša ni moja, nahaja se pa v Makedoniji. Kakšni so predpisi v Makedoniji sicer ne vem, ampak če pri nas 500mA FID ni več dovoljen, za to verjetno obstaja dober razlog, zato bi jaz kar vztrajal za bolj občutljiv FID. Jaz sem sicer v sosednji državi - Grčiji, ampak občasno skočim do Makedonije.
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Avg 2021, 23:08

Matthai je napisal/-a:..., poleg obstoječega FID se da še tega 300mA (če prav razumem bo obstoječi potem služil samo kot "stikalo" za izklop elektrike), za kopalnico pa kar vztrajam, da se veže KZS 30mA.
Ne poleg, namesto tega naj ga da.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 52960
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13306 krat
Prejel zahvalo: 8219 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a javr » 24 Avg 2021, 10:13

500mA FID ni več dovoljen.
To je v tujini. Ne vemo kje, mogoče je dovoljen.
jaz si zadeve razlagam takole:
230V x 0,3A = 69W; ali lahko z golo roko primeš grelec 69W (npr. žarnica na žarilno nitko) ? Ja, ampak ne za dolgo, ker postane prevroče, ampak ali tako vroče da lahko vročina 69-vatnega grelca povzroči požar ? Najbrž ne;
230 x 0,5 = 115W; z golo roko se boš kaj hitro opekel, torej vročina 115-vatnega grelca lahko povzroči požar;
30mA: preizkušano v laboratorijih in najbrž tudi glede na poročila iz terena kaj človeško telo še prenese; se pa spomnim iz prvega predavanja varstva pri delu nekje v prvi polovici 90-ih da je varna napetost bila 60V, zdaj pa je 50V; ali kdo ve zakaj so znižali ? Je za koga bilo tudi 60V preveč ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2346
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 165 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Avg 2021, 10:28

No, 69W klasična žarnica lahko zelo realno povzroči požar - se kar konkretno segreje. Samo pravi material se je mora držat :D
Sicer sploh ni nujno, da je žarnica, grelec… lahko nekje” šmelca”. Če “šmelca” s 70 vati je to kar nekaj toplote…

Sicer je s FID-i tako: sosed je imel vse po P.S.u, FID itd… ko je enkrat prišel z dopusta je našel izključen FID zaradi nevihte. Mislim, da si (vsaj neakteri) predstavljate smrad, ki je prišel iz hladilnika in skrinje, ko jo je odprl. Še isti teden je poklical električarja, da mu je “nujne stvari” zvezal mimo FIDa…
Današnji aparati imajo prenapetosne zaščite, ki seveda prebijejo na zemljo. In če jih je več, je sunek dovolj velik, da izklopi FID.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5067
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 580 krat
Prejel zahvalo: 692 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a javr » 24 Avg 2021, 10:55

ja, primerjava z grelci/žarnicami je bila ponesrečena; konica 60W-spajkalnika raztopi marsikaj. Je kakšna druga razlaga zakaj oziroma kako so določili 300mA ?
Skrinjo/hladilnik mimo FID-a: znana stvar, ampak ali gre to v uradnih meritvah skozi ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2346
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 165 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Avg 2021, 11:14

Če prav vem FID ni obvezen za celo bajto, ampak samo za kopalnico itd… :_dunno
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5067
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 580 krat
Prejel zahvalo: 692 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a cero » 24 Avg 2021, 11:21

Protoncek je napisal/-a: Še isti teden je poklical električarja, da mu je “nujne stvari” zvezal mimo FIDa…
Današnji aparati imajo prenapetosne zaščite, ki seveda prebijejo na zemljo. In če jih je več, je sunek dovolj velik, da izklopi FID.


Če je bajta, ozemljitev in intalacija narejena tako kot je treba, potem ni teh problemov, je pa kot je že gumby v eni temi napisal, treba začet že z bagrom in temelji.
Nisem nek "hud" električar, ampak v tistih hišah ki sem jih naredil, sem dal v vsako omarico svoj fid 30mA, in ni bilo nobenih pritožb glede izklopov.

Fid ni obvezen za celo hišo, samo v primeru če imaš ozemljitev tako dobro, da ti vleče več kot pancarke! Pa naredi to če upaš. :twisted:
cero
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 586 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Avg 2021, 11:25

No, recimo, da ima neka naprava zaščito z varistorji/odvodniki s faze na zemljo in z nula na zemljo. Če pride prenapetost, varistor prebije s faze (ali nule) na zemljo, kar bo (lahko) izklopilo 0.03 FID. Torej imaš lahko še tako “po predpisih”, pa ti bo tak slučaj izklopil hladilnik/skrinjo. Saj ne rečem, da se to dogaja redno. Ampak če se zgodi enkrat, se zgodi enkrat preveč.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5067
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 580 krat
Prejel zahvalo: 692 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a gumby » 24 Avg 2021, 12:01

cero je napisal/-a:Fid ni obvezen za celo hišo, samo v primeru če imaš ozemljitev tako dobro, da ti vleče več kot pancarke! Pa naredi to če upaš. :twisted:

Kaj pa kratek stik med fazo in nulo? FID v tem primeru ne pomaga čisto nič.
Če si v neki vukojebini kilometer stran od trafo postaje, potem pač pozabi na C varovalke. Pa tudi sicer ni ravno pametno to dajat v hišne razdelilnike... razen velike fleksarce in varilnega aparata nima kaj ven metat B varovalk.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2777
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 117 krat
Prejel zahvalo: 743 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 76

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a MadMax » 24 Avg 2021, 12:13

Switcherji so lahko zanemarljive trajne moči, če jih je pa več na eni B varovalki pa le-to hitro izklopi (pri vklopu večih hkrati).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 2824
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 574 krat
Prejel zahvalo: 667 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a gumby » 24 Avg 2021, 12:14

Zato se pa daje več varovalk, ne pa pol bajte na eno.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2777
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 117 krat
Prejel zahvalo: 743 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 76

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Avg 2021, 12:19

gumby je napisal/-a:Če si v neki vukojebini kilometer stran od trafo postaje, potem pač pozabi na C varovalke...

Hm... :_think a C tip ne vrže ven ob kratkem stiku? Koristna informacija...

Vem pa, da B tip vrže ven, ko prižgeš tavelko flex. Tudi 16A zna vreči ven, sicer redko. 10A pa skoraj vedno...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5067
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 580 krat
Prejel zahvalo: 692 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Avg 2021, 12:41

Je treba definirat kaj kratki stik je. Upornost doooolge linije je lahko dovolj, da C varovalka sploh ne izklopi. Števec je pa vesel :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 52960
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13306 krat
Prejel zahvalo: 8219 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a xbolha » 24 Avg 2021, 12:42

Protoncek je napisal/-a:Sicer je s FID-i tako: sosed je imel vse po P.S.u, FID itd… ko je enkrat prišel z dopusta je našel izključen FID zaradi nevihte. Mislim, da si (vsaj neakteri) predstavljate smrad, ki je prišel iz hladilnika in skrinje, ko jo je odprl. Še isti teden je poklical električarja, da mu je “nujne stvari” zvezal mimo FIDa…
Današnji aparati imajo prenapetosne zaščite, ki seveda prebijejo na zemljo. In če jih je več, je sunek dovolj velik, da izklopi FID.


To se ne rešuje tako, da se veže mimo FID, ampak se vgradi avtomatski vklop fid stikala.
https://www.schrack.si/trgovina/oprema-za-razdelilnike/zascitna-stikala/pribor-npr-pomozni-kontakti-n-skozniske-enote/naprave-za-avtomatski-daljinski-vklop.html
xbolha
 
Prispevkov: 380
Pridružen: 20 Jan 2015, 08:32
Kraj: LJ-GR-Dolenjska
Zahvalil se je: 83 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Avg 2021, 12:46

Protoncek je napisal/-a: Še isti teden je poklical električarja, da mu je “nujne stvari” zvezal mimo FIDa…
Aha, razumem. Če že umreš, je bolje, da umreš sit kot pa lačen. V hladilni škrinji so same dobrote.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 52960
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13306 krat
Prejel zahvalo: 8219 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a gumby » 24 Avg 2021, 13:12

Protoncek je napisal/-a:Hm... :_think a C tip ne vrže ven ob kratkem stiku? Koristna informacija...

C varovalka potrebuje za zanesljiv izklop 10 kratnik nazivnega toka (torej 160A za C16). Če si res daleč od trafo postaje, zna biti že na dovodu v bajto preko 1 ohm...
Saj mogoče izklopi, mogoče pa ne bo. Nočeš se igrat, v glavnem.

VolkD je napisal/-a:Je treba definirat kaj kratki stik je. Upornost doooolge linije je lahko dovolj, da C varovalka sploh ne izklopi. Števec je pa vesel :)

Sem imel podoben primer... sicer je šlo za en res velik 24V trafo za krmilno napetost (mislim, da je bil celo 2kVA). Nek pametnjakovič se je priklopil brez varovalke (tega ni treba, saj je 24V :_banghead) s kablom 0,75mm2 do nekega senzorja. Nekje je nastal kratek stik, teklo je preko 20A, kabel se je seveda pregreval... že na dotik je bil vroč.
Za trafo je bilo teh 20A šala mala, napetost na njem se ni niti malo sesedla... vso ostalo krmilje je funkcioniralo naprej. Še dobro, da smo tole odkrili, preden je prišlo do požara.

ontopic:
Novih zakonov v Makedoniji ne poznam, je pa za časa juge od leta 88 naprej tudi tam bil veljaven JUS N.B2.771 za kopalnice, ki zahteva 30mA FID (ali kak drug zaščitni ukrep, ki je v praksi zelo redek), ter JUS N.B2.754, ki definira zahteve glede ozemljitve in zaščitnih vodnikov. Poleg tega seveda še kup ostalih standardov N.B2.7xx in pravilnikov.
Najdi kakega sposobnega električarja in naj pregleda vse skup, drugo kaj pametnega ti ne morem svetovat.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2777
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 117 krat
Prejel zahvalo: 743 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 76

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 24 Avg 2021, 13:15

xbolha je napisal/-a:
Protoncek je napisal/-a:Sicer je s FID-i tako: sosed je imel vse po P.S.u, FID itd… ko je enkrat prišel z dopusta je našel izključen FID zaradi nevihte. Mislim, da si (vsaj neakteri) predstavljate smrad, ki je prišel iz hladilnika in skrinje, ko jo je odprl. Še isti teden je poklical električarja, da mu je “nujne stvari” zvezal mimo FIDa…
Današnji aparati imajo prenapetosne zaščite, ki seveda prebijejo na zemljo. In če jih je več, je sunek dovolj velik, da izklopi FID.


To se ne rešuje tako, da se veže mimo FID, ampak se vgradi avtomatski vklop fid stikala.
https://www.schrack.si/trgovina/oprema-za-razdelilnike/zascitna-stikala/pribor-npr-pomozni-kontakti-n-skozniske-enote/naprave-za-avtomatski-daljinski-vklop.html

Tole je pa zelo koristna informacija zame. Hvala.

Gledam pa cene in so kar zasoljene... kaj pa pomeni "daljinski" v tem primeru? Da se moraš gor povezati in aktivirati vklop?
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Avg 2021, 13:40

VolkD je napisal/-a:
Protoncek je napisal/-a: Še isti teden je poklical električarja, da mu je “nujne stvari” zvezal mimo FIDa…
Aha, razumem. Če že umreš, je bolje, da umreš sit kot pa lačen. V hladilni škrinji so same dobrote.

Spet pretiravaš. Zakaj bi že umrl, če imaš popolnoma pravilno urejeno ozemljitev? Če je varovalka izbrana pravilno (torej B, ne C) potem ob morebitnem preboju na ohišje izklopi. Ljudje so desetletja živeli brez FIDov, ogromno jih še vedno živi brez njih, pa noben ne umre zaradi tega.

@xbolha: vem, ja. Ampak ob cenah teh zlatih naprav… :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5067
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 580 krat
Prejel zahvalo: 692 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Avg 2021, 15:01

Protoncek je napisal/-a: Ljudje so desetletja živeli brez FIDov, ogromno jih še vedno živi brez njih, pa noben ne umre zaradi tega.
O pa ja. FID se niso izmislili zaradi lepšega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 52960
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13306 krat
Prejel zahvalo: 8219 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Proteus » 24 Avg 2021, 15:04

gumby je napisal/-a:C varovalka potrebuje za zanesljiv izklop 10 kratnik nazivnega toka (torej 160A za C16). Če si res daleč od trafo postaje, zna biti že na dovodu v bajto preko 1 ohm... Saj mogoče izklopi, mogoče pa ne bo. Nočeš se igrat, v glavnem.

Dajmo tole napisati malce bolj jasno:
"C varovalka potrebuje za zanesljiv izklop v predpisanem času 0,4 s 10 kratnik nazivnega toka (torej 160A za C16).

FID pa vgradiš prav zaradi tega, da se izogneš situacijam tam, kjer so okvarne zanke neugodne in ne moreš zagotoviti okvarnega toka, ki bi zagotovil izklop avtomata v predpisanem času.

V vsakem primeru pa bo C16 izklopil po eni uri, če je tok večji od 1,45 In (t.je 23 A) in na to se dimenzionirajo tudi vodniki in ni nobene panike, da bi se kaj "prismodilo", ker morajo vodniki ta tok trajno vzdržati.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 3093
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 337 krat
Prejel zahvalo: 689 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 126

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Proteus » 24 Avg 2021, 15:10

xbolha je napisal/-a:To se ne rešuje tako, da se veže mimo FID, ampak se vgradi avtomatski vklop fid stikala.

Ki je v Nemčiji že prepovedan, pri nas pa še bo.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 3093
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 337 krat
Prejel zahvalo: 689 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 126

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Avg 2021, 15:28

Proteus je napisal/-a:
xbolha je napisal/-a:To se ne rešuje tako, da se veže mimo FID, ampak se vgradi avtomatski vklop fid stikala.

Ki je v Nemčiji že prepovedan, pri nas pa še bo.

A to misliš ta avtomatski vklop nazaj? No, če trezno pomislimo ima ta avtomatski ponovni vklop res neke hude potencialne pomanjkljivosti. Namreč, FID ponavadi ne izklopi “kar tako”…(pustimo prej omenjeni izklop zaradi prenapetosti, to je bolj kot ne izjemoma), torej izklopi, ko je na instalaciji nekaj hudo narobe. Ponovni vklop (brez odprave napake) tako povzroči še večjo škodo, požar, smrt…
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5067
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 580 krat
Prejel zahvalo: 692 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Avg 2021, 15:32

VolkD je napisal/-a:
Protoncek je napisal/-a: Ljudje so desetletja živeli brez FIDov, ogromno jih še vedno živi brez njih, pa noben ne umre zaradi tega.
O pa ja. FID se niso izmislili zaradi lepšega.

Seveda se niso, kar pa ne pomeni, da so pred njegovim izumom na velilko umirali… vsaj jaz v 50 letih se ne spomnim, da bi za koga vedel, da ga je ubilo zato, ker niso imeli FIDa, vem pa za kar nekaj primerov opisanih (in podobnih) težav zaradi njega.
… torej masovnega “pobijanja” FID zagotovo ni preprečil. :D

FID je pač samo dodatna zaščita. (Pre)več zaščite ne škodi… (no….)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5067
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 580 krat
Prejel zahvalo: 692 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 24 Avg 2021, 16:06

Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 24 Avg 2021, 16:48

Hmm, se pravi ideja o avtomatskem vklopu FID-a nazaj ni ravno najboljša... jah nič, to se da rešiti tudi drugače. Jaz imam narejeno tako, da imam v stanovanju v Sloveniji enega RaspberryPi-ja, ki je povezan na VPN. Če VPN povezava iz kakšnegakoli razloga pade dol, bo VPN server to zaznal in mi pošlje sporočilo. Enako, ko se Raspberry poveže nazaj na VPN.

Če bi recimo dobil sporočilo, da je VPN povezava padla, potem pa par minut (pol ure,...) nič več obvestila, da je povezava vzpostavljena nazaj, mi je to znak, da pokličem soseda/prijatelja in gre preverit kaj se dogaja.

A mogoče lahko kdo napiše oz. razloži par stvari glede teh zaščit. Če prav razumem FID stikalo ščiti v naslednjih dveh primerih:
- če se dotaknem faze (oziroma, če fazo staknem z zemljo)
- če staknem zemljo in nulo.

Potem sta pa še dva scenarija. Da staknem fazo in nulo - kolikor razumem v tem primeru vrže ven varovalko. Ali tudi FID izklopi?

Kaj pa če preko sebe sklenem fazo in ničlo? V tem primeru je verjetno moja notranja upornost dovolj visoka, da varovalke ne vrže ven, FID pa tudi ne reagira? Rešitev v takem primeru bi verjetno bila, da bi se dotaknil zemlje/ozemljitve?

P. S. Tale del iz zgornjega linka mi je zanimiv:
Slika

Slika

No, ta simbol seveda ne pomeni, da je za izmenično napetost. Ta simbol pomeni, da je FID stikalo tipa AC, ki je v Nemčiji prepovedan. Ja, v Nemčiji se takšnega stikala ne sme prodati, ker ščiti samo pred električno napetostjo v obliki čistega sinusa. Kar je pa danes čista utopija.

Iz omrežja že pride sinusna oblika signala, samo za vsako električno napravo z elektronskim napajalnikom (računalnik, varčne svetilke, klime, tudi sodobni pralni in pomivalni stroji) napetost ni več sinusna, temveč ima dodano enosmerno komponento, ki pa jo FID tipa AC ne zazna. Zato naj bi se v gospodinjstvih uporabljal izključno FID tipa A, ki ima simbol kot je na spodnji sliki:

Ta tip naj bi torej izklopil tudi ob pobegu napetosti, ki imajo povprečno vrednost večjo od 0V, torej z dodano enosmerno komponento.


Vir: http://seamus.blog.siol.net/2013/11/21/ ... id-stikal/
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a cero » 24 Avg 2021, 18:32

Matthai je napisal/-a:Hmm, se pravi ideja o avtomatskem vklopu FID-a nazaj ni ravno najboljša...
Če bi recimo dobil sporočilo, da je VPN povezava padla, potem pa par minut (pol ure,...) nič več obvestila, da je povezava vzpostavljena nazaj, mi je to znak, da pokličem soseda/prijatelja in gre preverit kaj se dogaja.

Potem sta pa še dva scenarija. Da staknem fazo in nulo - kolikor razumem v tem primeru vrže ven varovalko. Ali tudi FID izklopi?

Kaj pa če preko sebe sklenem fazo in ničlo? V tem primeru je verjetno moja notranja upornost dovolj visoka, da varovalke ne vrže ven, FID pa tudi ne reagira? Rešitev v takem primeru bi verjetno bila, da bi se dotaknil zemlje/ozemljitve?


Zakaj bi pa sploh šel sklenit fazo in nulo?
Mislim da so pri tvoji hišni inštalaciji bolj kritične točke kot sam FID.
cero
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 586 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a cero » 24 Avg 2021, 18:38

Proteus je napisal/-a:"C varovalka potrebuje za zanesljiv izklop v predpisanem času 0,4 s 10 kratnik nazivnega toka (torej 160A za C16).
V vsakem primeru pa bo C16 izklopil po eni uri, če je tok večji od 1,45 In (t.je 23 A) in na to se dimenzionirajo tudi vodniki in ni nobene panike, da bi se kaj "prismodilo", ker morajo vodniki ta tok trajno vzdržati.


Na tečaju za NPK, so če se prav spomnim razlagali tudi, da je bistvu avtomatska varovalka (ETI) deklarirana samo za dva stoprocentno točna odklopa. :?
cero
 
Prispevkov: 2369
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 586 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 24 Avg 2021, 18:55

cero je napisal/-a:Zakaj bi pa sploh šel sklenit fazo in nulo?
Mislim da so pri tvoji hišni inštalaciji bolj kritične točke kot sam FID.

Sprašujem teoretično, ne v konkretnem primeru. Ker bi rad malo bolj razumel zadeve.
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Avg 2021, 19:15

V bistvu je takole:
Tok(faza) + Tok(faza2) + Tok(faza3) + tok (nula) mora biti enak nič. Če ni enak nič in je večji od nazivnega toka, FID vrže ven. To je edini pogoj.

Primer: žarnica 230V 1A: tok 1A gre po prvi fazi v eno smer, po nuli v drugo. Torej 1A (po fazi proti žarnici) MINUS 1A (od žarnice nazaj po nuli, zato minus) je NIČ = vse ok.

Če skleneš fazo in nulo je to FID-u čisto ok. Njega briga samo ena in samo ena stvar, into je rezultat gornje formule. Če je ta razlika enaka nič je vse ok. To tvojem primeru bi šel tok čez fazo v eno smer, čez nulo pa v drugo, kar pomeni razlika NIČ in "OK" stanje za FID. V tem primeru je varovalka edino varovanje.

Če bi prijel z eno roko fazo, z drugo pa nulo je tako: če bi stal na izolirani površini in se ne bi dotikal nobene druge stvari potem FID ne bo izklopil (ker je razlika enaka nič - kar pride v tebe preko faze odide s tebe preko nule).

Če stakneš zemljo in nulo FID vrže ven, ker se nekje najde lažja pot toka v zemljo in razlika ni enaka nič. Tako napako je najtežje iskati in lahko traja ure, dneve, tedne... enkrat smo jo našli po nekaj letih, čisto slučajno ob renovaciji sobe - ena doza je bila zazidana tako, da se sploh ni vedelo, da je tam; in ravno v njej je bil stik. :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5067
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 580 krat
Prejel zahvalo: 692 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a gumby » 24 Avg 2021, 23:46

Matthai je napisal/-a:Kaj pa če preko sebe sklenem fazo in ničlo?

Nočeš tega delat. Kolegu je ratalo po neumnosti in je imel kar konkretno luknjo v dlani nekaj časa. Kar odžgalo je en kos :shock:
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2777
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 117 krat
Prejel zahvalo: 743 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 76

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 25 Avg 2021, 09:35

Ja, samo sprašujem, ker me zanima kako se izogniti slabim scenarijem. Ne mislim tega res početi... :)
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a xbolha » 26 Avg 2021, 09:35

Proteus je napisal/-a:
xbolha je napisal/-a:To se ne rešuje tako, da se veže mimo FID, ampak se vgradi avtomatski vklop fid stikala.

Ki je v Nemčiji že prepovedan, pri nas pa še bo.


Seveda jih je potrebno uporabljati za točno določene namene, ne za celo hišo. Če ni to celo v navodilih zapisano?
Če niso v Nemčiji obvezni tudi že taki, ki imajo vgrajeno samotestiranje?

Saj ne vem ali je RCCB tip AC pri nas še dovoljen? Vem, da v Nemčiji ni.
xbolha
 
Prispevkov: 380
Pridružen: 20 Jan 2015, 08:32
Kraj: LJ-GR-Dolenjska
Zahvalil se je: 83 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 26 Avg 2021, 18:40

Hmm, jaz sem zdaj malo spraševal naokrog v lokalnih elektro trgovinah in FID stikala tipa A sploh nimajo. Imajo pa tip AC.

Dodaten problem je, da tudi 30mA stikal nimajo, samo 300mA in 500mA.

Koliko so pa v Sloveniji cene teh stikal?
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a javr » 26 Avg 2021, 20:02

___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2346
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 165 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a Matthai » 26 Avg 2021, 21:14

Hvala za tole, ampak ker sem na tem področju laik, bi rabil malo bolj podrobna "navodila". Namreč, FID stikala so tam na teh linkih označena z različnimi oznakami: NF, TFV, TFG, RCCB, RCD, ki pa meni žal ne povedo dosti.

Potem imaš 40A, 63A, 80A,... jaz se iz teh oznak ne znajdem dosti.

Stvar je v tem, da mi je sedaj električar rekel, da v kraju, kjer je ta hiša v elektro trgovinah ni 30mA FID stikal (kolikor sem preveril tudi v sosednjih mestih ne), da pa imajo to v Skopju in naj nabavim tam. V Skopje bom verjetno šel enkrat v kratkem, ali pa bom koga prosil, da mi tam nabavi in pošlje. Ampak rabim bolj točno oznako, oziroma kateri tipi so OK in kateri ne.
Matthai
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Elektro napeljava v hiši

OdgovorNapisal/-a javr » 27 Avg 2021, 08:08

Matthai je napisal/-a:Hvala za tole, ampak ker sem na tem področju laik, bi rabil malo bolj podrobna "navodila". Namreč, FID stikala so tam na teh linkih označena z različnimi oznakami: NF, TFV, TFG, RCCB, RCD, ki pa meni žal ne povedo dosti. Potem imaš 40A, 63A, 80A,... jaz se iz teh oznak ne znajdem dosti.
jaz tudi ne. Vem samo to npr. da je 30mA sprožilni tok (kdaj FID izklopi) ter da če imam dovodno varovalko 63A, ne bom kupoval FID-a 40A ker bodo njegovi vklopno-izklopni kontakti pregoreli preden bo varovalka sploh zaznala da je kaj narobe.
Stvar je v tem, da mi je sedaj električar rekel, da v kraju, kjer je ta hiša v elektro trgovinah ni 30mA FID stikal (kolikor sem preveril tudi v sosednjih mestih ne), da pa imajo to v Skopju in naj nabavim tam. V Skopje bom verjetno šel enkrat v kratkem, ali pa bom koga prosil, da mi tam nabavi in pošlje. Ampak rabim bolj točno oznako, oziroma kateri tipi so OK in kateri ne.
to naj izbere električar, ki ti bo delal inštalacijo.

Schrack Makedonija:
Leks Elektrik Dooel
Ul. 1550 br. 8
MK-1000 Skopje
P: +389 2/309 71 32
F: +389 2 /309 57 21
M: info(at)lekselektrik.com.mk
https://www.schrack.com/worldwide
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2346
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 165 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 53


Vrni se na Energetika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost