Excel - uporaba

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 04 Dec 2020, 06:44

uh... zgleda da bo res nekaj zapletenega... kliknem na celico in se zgoraj levo izpiše "Text Box 132";
- pritisnem DEL in še enkrat kliknem: se izpiše "Text Box 134";
- in tako v neskončnost;
- nekako mi je uspelo ta "text box" odstraniti iz prvih dveh celic, naprej pa ne gre;
- če dvokliknem v problematično celico, se na ekranu zgoraj odpre jeziček "orodja za risanje" in podjeziček "oblika", kar se pri normalno delujočih celicah ne;
- torej imam v tem stolcu vklopljeno nekakšna "orodja za risanje / oblika", kar ne znam izklopiti;
- kaže da gre za Excel 2007, Win Xp.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a miharix » 04 Dec 2020, 14:52

Si si naredil zanimivi sceenarij...

Malo sem googlal in poiskusil na 2016

Naredi backup datoteke
F5
"Posebno..."
Izberi opcijo "Predmete"
V redu
Tipka delete

https://www.extendoffice.com/documents/ ... tures.html
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 834 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 05 Apr 2022, 06:41

(04/22)
preizkušam vse živo, pa mi ne uspe: kako zamrzniti prve tri stolpce ? Mislim da je Excel 2007.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 05 Apr 2022, 06:48

Najprej razdeli na 2 panela (imaš pri sliderju eno črtico - kurzor se spremeni). Potegni do (približno) meje med tretjim in četrtim stolpcem. Potem imaš v v menuji pogled/view opcijo zamrzni panele.

Jaz imam novejšo verzijo in so kar ikone za to (Split in Freeze):
excelpanel.jpg
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6092 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 05 Apr 2022, 08:07

se je ustavilo že tukaj:
s54mtb je napisal/-a:Najprej razdeli na 2 panela (imaš pri sliderju eno črtico - kurzor se spremeni).
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a forest70 » 05 Apr 2022, 10:49

Evo tu imaš.
Priponke
exx.JPG
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 2926
Pridružen: 14 Jan 2015, 00:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 502 krat
Prejel zahvalo: 684 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 135

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a forest70 » 05 Apr 2022, 10:53

Šele sedaj sem videl ti bi želel stolpce, torej klikneš na D stolpec, in zamrzni podokna
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 2926
Pridružen: 14 Jan 2015, 00:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 502 krat
Prejel zahvalo: 684 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 135

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a 6dan8 » 05 Apr 2022, 10:55

@javr, nimam Excela 2007, a poskusi to:
Klikni na ime stolpca "D" (da označiš cel stolpec). Na traku "Ogled" klikni "Zamrzni podokna" in izberi 'Zamrzni podokna (na podlagi trenutne izbire)'.
Klikni (aktiviraj) neko celico in se pomakni precej desno.

EDIT: me je forest70 prehitel.
6dan8
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 09 Apr 2015, 12:21
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 31 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 09 Maj 2022, 06:09

slučajno naletel na ta problem, mogoče pride prav še komu ki dela z Win XP - Excel 2007:
- po emailu dobim datoteko *.xlsx;
- ne odpre, z opozorilom kot na priloženi sliki;
- poskusim vse ostale *.xlsx v PC-ju: vse ok;
- na drugem PC-ju z novejšim Excelom: ok;
- na starem PC-ju z Libreoffice 5.4: ok;
- desni klik na "lastnosti" izpiše da je datoteka iz drugega računalnika in zato onemogočena; omogočim? DA; a še vedno ne odpre;
- ŠČŽ nadomestim s SCZ; ne odpre;
- skrajšam ime na 42 znakov: ODPRE !
- poskusim s 43 znaki v imenu: ne odpre.

Torej: zgleda da Excel 2007 ne odpira *.xlsx-datotek z več kot 42 znaki v imenu.
_
Priponke
Clipboard01.jpg
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a miharix » 09 Maj 2022, 07:51

Naredi prosim še en eksperiment:
Daj datoteko z imenom dolgim 42 znaki v pod mapo.

Sumim da ti ne bo šlo odpret zaradi predolge poti.
(to pravniki zaposleni pri nas vedno znova ušpičijo :roll: )
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 834 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 09 Maj 2022, 10:25

sem naredil še 2 podmapi:
- klik na datoteko v prvi: opozorilo kot pripeti sliki v prejšnjem prispevku; nisem preizkušal še bolj krajšati imena;
- v drugi pa "prišlo je do napake DDE, kater opis je predolg...." itd;
- ponovni klik na to datoteko: "excel se je zaustavil; ali pošljemo poročilo o napaki na Microsoft"...
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 16 Mar 2023, 19:57

(2023)
v CSV-datoteki, kot v prilogi, želim stolpec "UNIX Timestamp" preračunati v uro realnega časa. Rezultat naj gre v stolpec F, da ne mešam po originalnih podatkih.
Gledam na stran Convert Unix timestamp to Excel time, kjer je formula (Unix_time/86400)+DATE(1970,1,1) , pa mi ne uspe dobiti nekaj uporabnega. Pod "nekaj uporabnega" bi morala biti ura realnega časa od 09:23:28 do 09:43:20. Datum ni pomemben, je izpisan ali pa ne, dejanski je 16.marec 2023.
To me zanima predvsem zato, ker bi se v stolpcu B (ECG) moral pokazati izpad podatkov iz senzorja srčnega utripa v časovnem oknu od nekje 09:30 - 09:40 ure.
Priponke
Mar 16, 2023, 9_23_28 AM.csv
(4.95 MiB) Prenešeno 25 krat
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a miharix » 16 Mar 2023, 20:32

Ti imaš čas v nanosekundah in ne v sekundah za katero velja formula, ki si jo napisal.

https://www.epochconverter.com/

Če jo porežeš tako, bo delovala a le na sekundo točno.
=(LEFT(A2;10) / 86400)+25569


Ne vem pa kako popravit, da bo vse do nano točna.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 834 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 16 Mar 2023, 21:09

če vnesem to formulo, potem s pomočjo "format cells" -> date ali time, ne dobim nič uporabnega; date je največkrat 1.1.1970, time pa sekundo čez polnoč...
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a miharix » 16 Mar 2023, 21:28

Na tem PC-ju imam samo Libre, sem predvideval da je pri office ista formula... lahko pogledam jutri.
Poizkusi če ti prav izračuna če odpreš pripeto.

Aja še to... pri odprtju CSV sem rabil posebej reči(okno uvoza ne pod oblika celice) da je prvi stolpec celica besedilo, sicer je nekaj po svoje zaokrožil in pri tem polomil podatek.
Priponke
Mar 16, 2023, 9_23_28 AM.ods
(2.4 MiB) Prenešeno 18 krat
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 834 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 16 Mar 2023, 22:28

hvala, deluje, samo z -1 uro zamika (začne z 8:23 namesto z 9:23).
Tudi sam uporabljam Libre Calc; stolpec A mi odpre kot 1.67895501031727E+018, v tvoji datoteki je 1678955010317264936, v tem konverterju pa je za obe enak rezultat: Thu Mar 16 2023 08:23:30 GMT+0000
Zdaj vidim zakaj so te datoteke tako velike: za zapis dogajanja v 1 sekundi uporabi 129 vrstic.
Problem je nastal ker graf v aplikaciji ne prikazuje izpada podatkov, čeprav senzorskega pasu sigurno nisem imel na sebi od 9:30 do nekje 9:40.
Tabela podatkov, ki jo generira ista aplikacija, pa začne prikazovati "nore cifre" v stolpcu B od vrstice 57984 (1.67895545662105E+018 = 09:30:56 GMT+0100) do vrstice, recimo, 102087 (1.67895579609269E+018 = 09:36:36 GMT+0100).
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 17 Mar 2023, 10:05

miharix je napisal/-a:Poizkusi če ti prav izračuna če odpreš pripeto.
še lahko prosim formulo da bo čas GMT+1, torej slovenska ura realnega časa
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a miharix » 17 Mar 2023, 10:47

Spremeni v
Koda: Izberi vse
=(LEFT(A3;10) / 86400)+25569+TIME(1;0;0)
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 834 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 17 Mar 2023, 22:30

deluje v tvoji datoteki, kjer je prvi stolpec 1678955010317264936, itd.
Ne deluje v datoteki kjer je prvi stolpec 1.67895501031727E+018, itd.
pri odprtju CSV sem rabil posebej reči(okno uvoza ne pod oblika celice) da je prvi stolpec celica besedilo, sicer je nekaj po svoje zaokrožil in pri tem polomil podatek.
- kako to narediš? Dvokliknem datoteko, potem se pojavi okno v katerem je tam spodaj nekje "Fields -> Column type -> (izbira)" , a karkoli izberem za prvi stolpec, je zmeraj E+018 na koncu.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a miharix » 17 Mar 2023, 23:28

V koraku uvoza
klikneš na stolpec
in izbereš tip besedilo
Priponke
LibreOffice Calc_oblika podatkov stolpca.png
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 834 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a DusanK » 17 Mar 2023, 23:31

javr je napisal/-a:deluje v tvoji datoteki, kjer je prvi stolpec 1678955010317264936, itd.
Ne deluje v datoteki kjer je prvi stolpec 1.67895501031727E+018, itd.
pri odprtju CSV sem rabil posebej reči(okno uvoza ne pod oblika celice) da je prvi stolpec celica besedilo, sicer je nekaj po svoje zaokrožil in pri tem polomil podatek.
- kako to narediš? Dvokliknem datoteko, potem se pojavi okno v katerem je tam spodaj nekje "Fields -> Column type -> (izbira)" , a karkoli izberem za prvi stolpec, je zmeraj E+018 na koncu.

V prvem stolpcu vsem vnosom določi polje kot številka brez decimalk:
Desni klik v prvo polje, izberi "Oblikuj celice"...
DK_oblikuj_celice.png

izberi številka in decimalke daj na 0.
Oblikuj_celice_st_brez_decimalk.JPG

Rezultat:
rezultat.JPG
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7086
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3127 krat
Prejel zahvalo: 5558 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a miharix » 17 Mar 2023, 23:42

DusanK je napisal/-a:izberi številka in decimalke daj na 0.

Žal si tako izgubil podatke zaradi zaokrožitve
primer prva celica pri njemu je
1678955010317264936
ti si dobil
1678955010317260000
zaokrožitev ti je porezala zadnje 4 cifre

ok v tem primeru to nasrečo nima učinka ker tako v formuli vstran vržemo še več
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 834 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a DusanK » 18 Mar 2023, 04:52

miharix je napisal/-a:
DusanK je napisal/-a:izberi številka in decimalke daj na 0.

Žal si tako izgubil podatke zaradi zaokrožitve
primer prva celica pri njemu je
1678955010317264936
ti si dobil
1678955010317260000
zaokrožitev ti je porezala zadnje 4 cifre

ok v tem primeru to nasrečo nima učinka ker tako v formuli vstran vržemo še več

Nič ni porezala saj gre za celo število in ne decimalno. Samo v celici nimaš prikazane decimalne vejice in za njo dveh ničel.
Če dobro pogledaš slike so zgoraj v ukazni vrstici Excela vidne 4 ničle.
Tiste 4 ničle na koncu pa so pri mojem Excelu nastale pri uvozu .csv podatkov od @javr-a. Še raziskujem zakaj.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7086
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3127 krat
Prejel zahvalo: 5558 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 18 Mar 2023, 11:48

nekako sem se ob vajini pomoči prebil do končnega rezultata, "slikanica" priložena:
- najprej inštalirati novo verzijo Libre Office, ker obstoječa ni razumela da je treba v prvem stolpcu nekaj spremeniti;
- potem je predogled bil pravi, a je prvi stolpec še vedno odprlo kot E+018;
- upoštevaje nasvet naj popravim v tekst, je odprlo prav;
- formula vnešena, izračun je pravi;
- če to datoteko shranim, zaprem in ponovno odprem, ni treba več paziti na obliko "text" v prvem stolpcu - odpre kot E+018, a je izračun vseeno pravi.

Slika grafa iz aplikacije kaže da gre za nek "bug": kljub temu da je bil pas odstranjen, a še vedno v bluetooth-dosegu telefona, je oddajal neke podatke, kar je aplikacija mirne duše beležila kot normalen utrip. Preizkušal sem še eno drugo aplikacijo, ki pa je prav tako beležila normalen utrip ob odstranjenem pasu, torej ta "bug" ni vezan na točno določeno aplikacijo.
Priponke
KONCNA_VERZIJA_16MAR2023_ 9_23_28.csv
(9.32 MiB) Prenešeno 14 krat
30.jpg
40.jpg
50.jpg
60.jpg
70.jpg
80.jpg
90.jpg
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a javr » 18 Mar 2023, 11:50

javr je napisal/-a:nekako sem se ob vajini pomoči prebil do končnega rezultata, "slikanica" priložena:
- najprej inštalirati novo verzijo Libre Office, ker obstoječa ni razumela da je treba v prvem stolpcu nekaj spremeniti;
- potem je predogled bil pravi, a je prvi stolpec še vedno odprlo kot E+018;
- upoštevaje nasvet naj popravim v tekst, je odprlo prav;
- formula vnešena, izračun je pravi;
- če to datoteko shranim, zaprem in ponovno odprem, ni treba več paziti na obliko "text" v prvem stolpcu - odpre kot E+018, a je izračun vseeno pravi.

Slika grafa iz aplikacije kaže da gre za nek "bug": kljub temu da je bil pas odstranjen, a še vedno v bluetooth-dosegu telefona, je oddajal neke podatke, kar je aplikacija mirne duše beležila kot normalen utrip. Preizkušal sem še eno drugo aplikacijo, ki pa je prav tako beležila normalen utrip ob odstranjenem pasu, torej ta "bug" ni vezan na točno določeno aplikacijo.
Priponke
100.jpg
110.jpg
120.jpg
130.jpg
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2852
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 248 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a miharix » 18 Mar 2023, 16:26

Hecno.. jaz imam še precej starejšo verzijo. kot si jo imel ti
Version: 7.1.1.2 (x64) / LibreOffice Community
Ko odprem odt mi ne prikazuje znova E+018

No važno, da si uspel :)
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 834 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Prejšnja

Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov