Altium - kako

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 29 Jan 2021, 12:40

Se pravi je manual work s strani operaterja mašine. Sklepam da se potem orientira na podlagi silk screen-a.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2213
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 241 krat
Prejel zahvalo: 690 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 246

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a mucek » 29 Jan 2021, 13:41

Jap verjetno. Pri PCBWay so kar sposobni in so mi že parkrat pogruntali kako neumnost, ki sem jo naredil ;)
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2506
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 960 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 186

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 29 Jan 2021, 18:30

tilz0R je napisal/-a:Se pravi je manual work s strani operaterja mašine. Sklepam da se potem orientira na podlagi silk screen-a.

Moreš jim poslati tudi postavitveno shemo. in če bo kaj dvoumno ponavadi pišejo, da npr. nimaš označenega minusa diode
Dorijan
 
Prispevkov: 1090
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 257 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 29 Apr 2021, 20:57

Zdravo.

Po daljšem času sem se zopet lotil nekaj narisati z Altium Designer 16. Ko odprem aplikacijo, so na aplikaciji pretirano prevelike črke v menijih in ne morem nič delati.
v DXP - preferences sem skušal najti kakšno opcijo za nastavitev, pa verjetno ne najdem pravih menijev, ker jih vseh ne vidim.
V prilogi slika, kjer se vidi, kako to izgleda.
Ali je kdo imel že takšne težave?

Predpostavljam, da je nekaj narobe z grafično kartico- ker se ves čas izvajajo neka posodabljanja.
Sem skušal naložiti nov priporočen driver/posodobitev. Download-am ga, ko pa ga skušam zagnati, mi napiše "Install Failed"

LPM.
Priponke
image (1).jpg
Veliki Fonti in meniji
Uporabniški avatar
smatjaz
 
Prispevkov: 210
Pridružen: 13 Feb 2015, 08:22
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Apr 2021, 21:20

Kaj pa če bi se lotil delat s kakim novejšim altiumom ?

Poizkusi z CTRL -
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 61379
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17067 krat
Prejel zahvalo: 9416 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Cloud » 29 Apr 2021, 21:58

Poglej za katero verzijo directx je bil narejen. Ali pa si potegni dol kaj bol aktualnega trenutno je 21.1 zunaj ;)
Cloud
 
Prispevkov: 2978
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 154 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 29 Apr 2021, 22:23

Do pred nedavnega sem uporabljal Alitum 6. Potem sem zamenjal računalnik in to ni več delalo tako,kot treba in sem naložil Altium 16.
DirektX- kje pa to vidim oz. nastavim?

Kje pa najdem kaj novejšega? Če ima kdo že zbrano bi prosil, če mi lahko pošlje kakšne informacije tudi na ZS.
LP
Uporabniški avatar
smatjaz
 
Prispevkov: 210
Pridružen: 13 Feb 2015, 08:22
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Cloud » 30 Apr 2021, 07:42

Če imaš licenco https://www.altium.com/products/downloads če je nimaš boš pa verjetno na TPB našel
Cloud
 
Prispevkov: 2978
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 154 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Apr 2021, 21:47

Cloud je napisal/-a:Če imaš licenco https://www.altium.com/products/downloads če je nimaš boš pa verjetno na TPB našel

TBP ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 61379
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17067 krat
Prejel zahvalo: 9416 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 30 Apr 2021, 21:52

Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14637
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2177 krat
Prejel zahvalo: 6068 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Apr 2021, 22:07

Ah ja,... temu smo včasih rekli travnik.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 61379
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17067 krat
Prejel zahvalo: 9416 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 22 Jun 2021, 15:11

Sem zaradi čiste inštalacije altiuma spomnil težave pri exportu shematike v PDF, da ne prikaže imen pinov in/ali netov.
In ker nisem našel teme tukaj kjer je bilo rešeno dodajam tu.

DXP -> Preferences -> Schematic -> General Uncheck the "Render Text with GDI+"
Priponke
Altium Schematic PDF.png
Dorijan
 
Prispevkov: 1090
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 257 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Jun 2021, 16:39

Ja, naj samo še dodam, da ta težava ni prisotna v vseh verzijah Altiuma. Ne vem pa več točno v kateri je bila prisotna. Vem pa, da sem schematics potem izpisoval v eni nižji9h verzij Altiuma. No ta info je zlata vreden.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 61379
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17067 krat
Prejel zahvalo: 9416 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 08 Avg 2021, 22:43

Imam shemo, ki bi jo rad repeat-al.
Deli te sheme bi imeli iste net-e kot celo vezje (recimo VDD in GND + nekateri ostali neti), nekateri bi bili pa le sub-schematics privatni.

Konkretno, gre se za triac module, kjer bi 3x repeat-al isto stvar za 3 različne faze. V sub-nodeih bi imel skupni GND in VDD (logika), L in N vsakega sta pa svoja (prideta preko konektorja) in tudi fizično ne smeta biti povezana.

Altium omogoča nastavitev, da so neti globalno povezani, ali ne. Jaz bi rad imel VDD+GND povezane globalno, L in N pa ločeno svoje glede na REPEAT.

Se to da? Trenutna rešitev je, da L in N ne označujem, in jih povezujem ročno z žicami po vsem sub-vezju.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2213
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 241 krat
Prejel zahvalo: 690 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 246

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a urosg » 09 Avg 2021, 04:48

Lahko; naredis posebej shemo za triac potem pa namesto da dodaš za L in N ""net label" dodaj "port". V drugi shemi kjer bos pa potem to uporabil pa klikni desno ter izberi "Sheet actions" -> "Create sheet symbol from sheet" ter izberi "triac" shemo. Prikazal se ti bo zelen kvadratek s prej narejenimi porti. Ta zelen kvadratek potem lahko kopiras po mili volji.
Uporabniški avatar
urosg
 
Prispevkov: 647
Pridružen: 10 Feb 2015, 13:38
Kraj: Domžale, Mengeš, Kamnik
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 142 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2021, 07:58

Mogoče bodo slike povedale še malo več:
drivV1.jpg
Tole je načrt vezja, ki se v celotnem načrtu ponovi večkrat.
Ima GND, napajanje 12V, napajanje 24V. To so točke, ki so globalne in iste za vse sestrske dele vezja. Vsako vezje pa ima še port CInp, ki je lokalen in je za vsako inačico povsem drug.

To vezje vključiš v celoten načrt na sledeč način:
drivV.jpg

Vsak zelen pravokotnik predstavlja en izvod vezja.
Priporočam, da imajo ti pravokotniki v celem vezju kratko ime. To ime namreč na PCB-ju postane predpona pri vsakem elementu. Skratka R1 na zgornji sliki postane na PCB-ju, kjer je 8 izvedenk tega vezja V1_R1, V2_R2, ... V8_R1 in tako za vse elemente. Če imajo ti pravokotniki dolgo ime, bo tisk na PCB-ju ena sama zmeda.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 61379
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17067 krat
Prejel zahvalo: 9416 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2021, 08:04

Še nekaj. Vsak tak "mali zeleni" bo dobil svoj "prostor" room. Pametno je, da te prostore dimenzijsko urediš, da so enaki in jih postaviš na celoten PCB kot bodo na koncu tudi bili. Razporeditev elementov postaviš le pri enem, pri ostalih pa to razporeditev kopiraš. S tem si precej olajšaš delo in tudi celoten PCB je lepši.
Še primer od prej:
drivV2.jpg
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 61379
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17067 krat
Prejel zahvalo: 9416 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 17 Dec 2021, 12:45

Ko izvozim gerber datoteke se mi zgodi tole:
Kako popravim, da bo napis cel?
Priponke
Capture.PNG
*Sent*from*my* iPhone.
*Sent*from*my* Linux.
*Sent*from*my* room.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 551
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 51 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a mucek » 19 Dec 2021, 21:25

To imas True type font? Probaj zamenjati ...
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2506
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 960 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 186

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a krko » 24 Jan 2022, 22:49

Imam en problem.

V projektu sem nekaj telovadil s top level dokumentom, ker mi ni hotel prepoznati neki room-ov.

Kaj je sedaj problem?
Da mi noče več uveljavljati srpememb, ki jih naredim v shemi, in ko dam design -> import changes mi hoče vse pobrisati in odstraniti, kar pa seveda nočem, ker je vezje na 95% končano. Sprememb noče dodati. Spremenil sem samo ene net-e, tudi to mu ne gre.

Mi zna kdo pomagati?

Altium v drugih projektih deluje normalno, torej sklepam da je neka nastavitev/fora.
Priponke
Zajeta slika.JPG
krko
 
Prispevkov: 1251
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 131 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 25 Jan 2022, 07:22

Potegni iz zgodovine tisto verzijo, ki še deluje.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14637
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2177 krat
Prejel zahvalo: 6068 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a urosg » 25 Jan 2022, 07:58

Naredi si varnostno kopijo PCBDoc, pozeni skozi Import, ce nisi res kaj generalno zaj... bi morali ostati elementi na svojem mestu, samo reference se popravijo.
Uporabniški avatar
urosg
 
Prispevkov: 647
Pridružen: 10 Feb 2015, 13:38
Kraj: Domžale, Mengeš, Kamnik
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 142 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a krko » 25 Jan 2022, 15:04

urosg je napisal/-a:Naredi si varnostno kopijo PCBDoc, pozeni skozi Import, ce nisi res kaj generalno zaj... bi morali ostati elementi na svojem mestu, samo reference se popravijo.



Import changes ali je tukaj mišljeno kaj drugega?
krko
 
Prispevkov: 1251
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 131 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a krko » 25 Jan 2022, 15:59

Da odgovorim sam sebi.
Sem rešil s tujo pomočjo.

Problem je bil v tem, da dveh sheet-ov nisem imel v hierarhiji (sheet symbol v main shemi) in je zato potem tiste elemente videl kot odvečne.

Nevem kako tega nisem mogel pogruntati sam.... :_banghead
Bom vedel za drugič.
krko
 
Prispevkov: 1251
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 131 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a xfce » 16 Jan 2023, 11:18

Mene zanima kaj naredite ko je preveč komponent za A4 v altiumu? Ali če ni spet nekaj zelo kompliciran dizajn spremenite v A3 velikost ali greste takoj v več ločenih shem za en PCB?
Uporabniški avatar
xfce
 
Prispevkov: 915
Pridružen: 14 Feb 2015, 11:38
Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 126 krat
Prejel zahvalo: 267 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Jan 2023, 11:22

Narediš več sch-jev. Signale označiš in potem v zadnjem sch-ju vse bloke povežeš med seboj.
Takole napisati je malo težko, ti pa lahko pokažem.
Zadeva je uporabna tudi, ko imaš v enem izdelku več blokov, ki se ponavljajo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 61379
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17067 krat
Prejel zahvalo: 9416 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a horvi » 16 Jan 2023, 11:24

...več shem A4, če ne drugega, je problem že pri tiskanju.
horvi
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Scidrom » 16 Jan 2023, 11:50

Zadeva: Altium - kako

xfce je napisal/-a:Mene zanima kaj naredite ko je preveč komponent za A4 v altiumu? Ali če ni spet nekaj zelo kompliciran dizajn spremenite v A3 velikost ali greste takoj v več ločenih shem za en PCB?



Altium blesti v hierarhični strukturi projektov. Če imaš "načelno" idejo, enostavno namečeš bloke in jih na približno povežeš med sabo. Samodejno potem ustvarjaš shematske pod-liste, lahko pa greš tudi obratno in nrediš podrobne sheme posameznih delov in gradiš navzgor.

V kratkem bomo imeli en tečaj, ki bo mešan (online + v živo), pa se lahko pridružiš.

Več na naši spletni strani.
Uporabniški avatar
Scidrom
 
Prispevkov: 33
Pridružen: 10 Okt 2022, 07:49
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 30 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a mucek » 16 Jan 2023, 12:46

... drugače pa je sprememba velikosti lista stvar enega klika v shematiki.

LP, g
Priponke
ad sheet size.png
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2506
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 960 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 186

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Jan 2023, 12:49

mucek je napisal/-a:... drugače pa je sprememba velikosti lista stvar enega klika v shematiki.
To je sicer res, a se gospod printer potem s tem noče strinjat.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 61379
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17067 krat
Prejel zahvalo: 9416 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a xfce » 16 Jan 2023, 13:07

mucek je napisal/-a:... drugače pa je sprememba velikosti lista stvar enega klika v shematiki.

LP, g


Saj to sem videl, samo tako iz prakitčnega vidika sprašujem tudi. Ker A4 list je relativno precej majhen. Ali je bolj smiselno vse delati na A4 listih in imeti n shem, ali je pa morda skoraj bolj pregledno če narediš A3 list/e?
Uporabniški avatar
xfce
 
Prispevkov: 915
Pridružen: 14 Feb 2015, 11:38
Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 126 krat
Prejel zahvalo: 267 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Jan 2023, 13:42

xfce je napisal/-a:Saj to sem videl, samo tako iz prakitčnega vidika sprašujem tudi. Ker A4 list je relativno precej majhen. Ali je bolj smiselno vse delati na A4 listih in imeti n shem, ali je pa morda skoraj bolj pregledno če narediš A3 list/e?
To bo!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 61379
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17067 krat
Prejel zahvalo: 9416 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a ivor » 23 Jan 2023, 21:45

Do sedaj še nisem delal večjih stvari na tiskanem vezju, zato sem uporabljal le brezplačne verzije nekaterih programov za risanje tiskanih vezij. Tistih par elementov sem spravil na majhno ploščico, katere velikost niti približno ne doseže največje dovoljene pri taki verziji programa.
Sedaj sem se odločil vseeno narediti nekaj večjega za lastno zadovoljstvo. Opažam, da vsi uporabljajo Altium, pa sem si malo ogledal kaj pravi net o temu.
Najprej sem bil razočaran, ker nisem našel enega mesta, kjer bi bile sortirane vse možnosti nakupa različnih verzij programa, glede na zmožnosti. Vsepovsod ponujajo samo "free trial", tako da te potem lažje "opalijo" po žepu ko poteče rok. Tako od začetka sploh ne veš, v kaj se spuščaš.
Obstaja sicer tudi brezplačna verzija programa, ki se imenuje Circuit Maker. Ta tudi spada pod Altium, ampak se nihče ne pohvali da uporablja to verzijo, vsi govorijo le o Altiumu.
Sedaj me zanima: katero verzijo za :evil: uporabljate? Ne verjamem da ste vsi plačali take vsote € ki jih zahtevajo. Edino, kar sem našel, je da je treba za neko verzijo (ne vem katero) plačati 370€/mesec. :?:
Če pa uporabljate Circuit maker, potem bi se morala tako imenovati tudi tema na forumu, ne pa enostavno Altium... :?:
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1923
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 1342 krat
Prejel zahvalo: 1303 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a ivor » 23 Jan 2023, 21:59

Da se ne bi končalo le pri grdih besedah, sem si za poskus instaliral brezplačni CircuitMaker da bom vsaj malo poskusil kako poteka delo s tem čudom.
Po silnih prijavljanjih in preverjanjih sem končno prišel tako daleč, da sem si instaliral program na računalnik in ga prvič za poskus zagnal. Program sploh ne deluje samostojno, ampak potrebuje obvezno povezavo na splet. Vse se dogaja v nekem oblaku (beri: strežniku od Altiuma nekje v Ameriki).
Dobro, zaenkrat bom požrl tudi to. Upam, da potem ne bom nikoli več delal velikih ploščic TIV. :roll:
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1923
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 1342 krat
Prejel zahvalo: 1303 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 23 Jan 2023, 22:11

Lahko uporabiš easyeda, ki ti tudi direktno poveže vse z JLCPCB database. CircuitMaker, as such, being free, logično, da bo cloud only. Drugače ni nadzora
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2213
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 241 krat
Prejel zahvalo: 690 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 246

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a yacksy » 23 Jan 2023, 22:12

Na forumu je bilo veliko dobrega slišati za (odprtokodni in brezplačni) KiCAD ...
yacksy
 
Prispevkov: 805
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 1033 krat
Prejel zahvalo: 254 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a ivor » 23 Jan 2023, 22:23

Najprej sem ustvaril in vpisal ime projekta, potem sem ustvaril še prazen načrt, kjer sem nameraval vsaj začeti risati shemo. Ker CM ne podpira načrtov iz LTspice, sem se že sprijaznil s tem, da bom moral prerisati vse na novo. :_cussingwhite
Glavni problem je nastal, ko sem hotel začeti polniti prazen list z načrtom. Na zaslonu sem zagledal tole:
CM problem.png

Hotel sem zapreti okence, a se :evil: ni pustil prepričati in se je po vsakem poskusu okno znova in znova samo odpiralo. CM sem končno zaprl le "na silo" s pomočjo Task Managerja (End Task!). :tappingfoot
:_helpsos
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1923
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 1342 krat
Prejel zahvalo: 1303 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a ivor » 23 Jan 2023, 22:29

Kaj pa PCB Artist? Je že kdo poskusil?
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1923
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 1342 krat
Prejel zahvalo: 1303 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a urosg » 24 Jan 2023, 01:20

Če res želiš uporabljat Altium produkt ti potem priporočam CircuitStudio, to je v bistvu okrnjena verzija Altium Designerja.

Licenca je za komercialni začetek tudi sprejemljiva (ta moment na uradni strani piše $495).

Jaz sem pred leti (2017) "začel" s CircuitStudio, potem pa mislim, da pred tremi leti, ko so imeli ravno pri Altiumu akcijo -50% za licenco nadgradil na Altium Designer.

Razlika med CS in AD je v tem, da ima AD par zelo dobrih bonbončkov in bližnjic (gledano strogo iz strani izdelave PCBja - urejevalnik shem in PCB), ampak karkoli sem se lotil delat v CS sem tudi naredil, tudi s kakšnim ovinkom mimo vdelanih "omejitev".
Uporabniški avatar
urosg
 
Prispevkov: 647
Pridružen: 10 Feb 2015, 13:38
Kraj: Domžale, Mengeš, Kamnik
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 142 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 14

Prejšnja

Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost