Zamenjava C diska

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Kroko » 18 Feb 2023, 21:51

C disk mi poka po šivih. Kako naj ga neboleče zamenjam za večjega?
Disk je Samsung 970 PRO 1T, zamenjal bi ga za 2T verzijo.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5927
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2270 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a s59ma » 18 Feb 2023, 22:02

- narediš image starega diska (vse: boot, podatki...),
- zamenjaš disk z novim,
- narediš restore,
- reboot, povečaš particijo.

In imaš identično stanje: z vsemi podatki, OS, gonilniki in nastavitvami, vendar na fizično čisto drugem - večjem disku.
Sam to izvedem z Acronisom (seveda to ni edini WS, s katerim se to da narediti).
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 564
Pridružen: 03 Mar 2015, 19:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 44 krat
Prejel zahvalo: 173 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Feb 2023, 22:06

Kroko je napisal/-a:C disk mi poka po šivih. Kako naj ga neboleče zamenjam za večjega?
Disk je Samsung 970 PRO 1T, zamenjal bi ga za 2T verzijo.
Tole je SSD disk.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65224
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18929 krat
Prejel zahvalo: 9933 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a yacksy » 18 Feb 2023, 22:44

s59ma je napisal/-a:- narediš image starega diska (vse: boot, podatki...), - CloneZilla
- zamenjaš disk z novim,
- narediš restore, - CloneZilla
- reboot, povečaš particijo. - GParted

In imaš identično stanje: z vsemi podatki, OS, gonilniki in nastavitvami, vendar na fizično čisto drugem - večjem disku.
Sam to izvedem z Acronisom (seveda to ni edini WS, s katerim se to da narediti).

Jaz pa korake izvedem z odprtokodnimi orodji (označeno zgoraj). Zadeva seveda deluje tudi za SSD-je, preizkušeno v praksi vsaj 10x.
yacksy
 
Prispevkov: 961
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 1460 krat
Prejel zahvalo: 298 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a sebo1976 » 18 Feb 2023, 22:45

Samsung Data Migration Software for Consumer SSD (11)
https://semiconductor.samsung.com/consumer-storage/support/tools/#

Samsung Data Migration software is designed to help users quickly, easily, and safely migrate all of their data – including their current operating system, application software, and user data – from their existing storage device (e.g. HDD) to their new Samsung SSD.
sebo1976
 
Prispevkov: 249
Pridružen: 18 Apr 2017, 08:23
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 33 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 33

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a MadMax » 18 Feb 2023, 22:48

VolkD je napisal/-a:Tole je SSD disk.

Nepomembno.

On-topic, jaz dam stari disk v USB ohišje, novega v PC, bootam Acronis True Image iz USB ključka in naredi vse...
Brez ohišja pa z istim orodjem image, zamenjat disk, restore.
Bo pa verjetno skoraj toliko predlogov kater SW uporabit kot odgovorov. Vsak se na nekaj navadi in s tem dela...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 3383
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 777 krat
Prejel zahvalo: 871 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a yacksy » 18 Feb 2023, 22:59

Acronis True Image je sigurno uporabniku najbolj prijazna varianta, je pa program plačljiv, zato z njim ne delam. Je pa res, da nisem raziskoval kaka je situacija "na travniku" okoli tega programa.
yacksy
 
Prispevkov: 961
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 1460 krat
Prejel zahvalo: 298 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a miharix » 18 Feb 2023, 23:25

yacksy je napisal/-a:
s59ma je napisal/-a:- narediš image starega diska (vse: boot, podatki...), - CloneZilla
- zamenjaš disk z novim,
- narediš restore, - CloneZilla
- reboot, povečaš particijo. - GParted

In imaš identično stanje: z vsemi podatki, OS, gonilniki in nastavitvami, vendar na fizično čisto drugem - večjem disku.
Sam to izvedem z Acronisom (seveda to ni edini WS, s katerim se to da narediti).

Jaz pa korake izvedem z odprtokodnimi orodji (označeno zgoraj). Zadeva seveda deluje tudi za SSD-je, preizkušeno v praksi vsaj 10x.


3 točko in 4 lahko združiš v ... CloneZilla (restore -> advance ) ;)
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 836 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a JernejL » 19 Feb 2023, 08:12

Pa opozorilo, preden kloniraš ne poveži nov disk na star računalnik ko imaš štartane windowse, po serijski mu bodo dodelili druge črke in bodo težave z inaccesible boot device bsod-ju.
Uporabniški avatar
JernejL
 
Prispevkov: 1344
Pridružen: 17 Apr 2016, 18:58
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 209 krat
Prejel zahvalo: 404 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 80

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Kroko » 20 Feb 2023, 14:25

Tega opozorila pa ne razumem. Namen imam slediti tem navodilom:
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5927
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2270 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a BojanR » 20 Feb 2023, 14:48

Jaz sem to napravil na sledeč način:
Kupil sem večji ssd kot je v računalniku (Samsung EVO 860)
Zraven sem za cca 10eur kupil ohišje za zunanji ssd (usb3.1)
Vstavil sem ta disk v ohišje, zagnal "data migration" (dobiš free poleg ssd) in vtaknil zunanji SSD v USB.
Potrdiš migracijo, nekaj časa počakaš, ko te pozove ugasneš računalnik in zamenjaš diska.
Štartaš z novim.
Meni vse dela, pa je že več kot pol leta, tako da bi že opazil, ča kaj ne bi štimalo.

Aja, še to: zdaj stari ssd v zunanjem ohišju uporabljam za back-up.
Pa v mojem primeru gre za lap-top, tako da ni bilo prostora za dva diska.
BojanR
 
Prispevkov: 237
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:56
Kraj: Vnanje Gorice
Zahvalil se je: 59 krat
Prejel zahvalo: 79 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a zanka » 22 Feb 2023, 18:22

Kloniram z SystemRescueCD in sicer za Windows 10 to poteka sledeče:
- najprej zmanjšam particijo (znotraj Windows 10) pod velikost novega diska
- zaženem SR
* z fdisk preverim prisotnosti in oznake pogonov

Scenarij A (MBR)
* če gre za MBR potem z
Koda: Izberi vse
dd=/dev/sda of=/dev/sdb count=100 bs=10MB
skopiram prvih 1 GB na nov pogon, s tem si zagotovim, da se prenese VBR
+ po potrebi s
Koda: Izberi vse
partx -a /dev/sdb
dosežem, da sistem prepozna particije na novem pogonu (opcijsko)
+ z fdisk /dev/sdb pobrišem particijo, ki sega čez velikost novega pogona
+ s
Koda: Izberi vse
partclone.ntfs -b -s /dev/sda1 -o /dev/sdb1
prekopiram vsebino particije iz starega na nov pogon
+ če disk vsebuje še druge particije uporabim partclone.dd ipd. vendar teh primerov nimam

Scenarij B (GPT)
* če gre za GPT potem s
Koda: Izberi vse
sgdisk -R /dev/sdb /dev/sda
prenesem particijo na nov pogon
+ z fdisk pobrišem particijo, ki sega čez
+ s
Koda: Izberi vse
partclone.fat -b -s /dev/sda1 -o /dev/sdb1
prenesem vsebino prve EFI particije
+ s partclone.dd -s /dev/sdb2 -o /dev/sdb2 prenesem vsebino ponavadi ene manjše (~16 MB) particije vmes
+ s
Koda: Izberi vse
partclone.ntfs -b -s /dev/sda3 -o /dev/sdb3
prekopiram vsebino particije iz starega na nov pogon
Včasih mi ponagaja Windows zagon, kar rešim z bootrec /Fixboot, vendar pred tem uporabim diskedit
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3629
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 475 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 94

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a peterp » 22 Feb 2023, 19:01

V letu 2023 se ukvarjati s command line kopiranjem? Kljub temu, da obstaja množica program, ki to lepo uredijo v GUI-ju ;)
peterp
 
Prispevkov: 1041
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 367 krat
Prejel zahvalo: 223 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 227

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a miharix » 22 Feb 2023, 19:08

peterp je napisal/-a:V letu 2023 se ukvarjati s command line kopiranjem? Kljub temu, da obstaja množica program, ki to lepo uredijo v GUI-ju ;)


Ko rabiš nekaj kopirati x krat iz/na kup računalnikov v mreži, miške nočeš videti.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1835
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 836 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a peterp » 22 Feb 2023, 19:26

miharix je napisal/-a:Ko rabiš nekaj kopirati x krat iz/na kup računalnikov v mreži, miške nočeš videti.
To je popolnoma drugi problem. Ta tema je pa enkratno kopiranje enega diska na drugega.
peterp
 
Prispevkov: 1041
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 367 krat
Prejel zahvalo: 223 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 227

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a DomenV » 22 Feb 2023, 21:28

Podobne podvige sem imel že večkrat. Uporabil sem Samsung Data Migration, vedno brez težav. Pa s čim manj kompliciranja.
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV
 
Prispevkov: 573
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:38
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 91 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 25 Feb 2023, 18:23

Z obzirom, da je stari disk samsung novega kupi prav tako samsung, potem pa njihov migration tool. Ne more biti enostavneje: priklopiš novi disk, zaženeš migration tool, kopiraš, ko konča zamenjaš in to je to. Točno to sem naredil že kar nekajkrat kar nekaj ljudem, vedno gre brezhibno in najhitreje.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6054
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 732 krat
Prejel zahvalo: 903 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 185

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Kroko » 27 Feb 2023, 11:20

Uporabil sem Samsung Data Migration. Enostavneje ne gre in dela kot šus.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5927
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2270 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 24 Mar 2023, 10:09

peterp je napisal/-a:
miharix je napisal/-a:Ko rabiš nekaj kopirati x krat iz/na kup računalnikov v mreži, miške nočeš videti.
To je popolnoma drugi problem. Ta tema je pa enkratno kopiranje enega diska na drugega.

To najbrž uporabljajo v firmah kjer imajo rack za ne vem koliko diskov. Edino ne vem kako jim potem dodelijo licenčni kjuč? Tega morajo najbrž na roke vnesti tako ali drugače.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Mar 2023, 16:10

Tam so corporate ključi, ne rabiš vnašat ta vsako mašino sproti…
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6054
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 732 krat
Prejel zahvalo: 903 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 185

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a zanka » 24 Mar 2023, 20:55

Ali pa je ključ že v CMOS na plošči (UEFI).
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3629
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 475 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 94

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Maj 2023, 19:17

Našel se en sitnobnež, Medion Akoya prenosnik. Rad bi mu menjal disk iz večjega sukajočega na manjšega SSD.

Prvotni scenari je bil tak, da bi tako ali tako želel namestiti svežo sliko Windowsa. Žal je ta firma naredila relativno vredu strojno opremo, razen CMOS baterije kjer bi moral plastiko žagati proč za enostavno odstranitev le te in vgradila nek nestandarden kos programske opreme UEFI. Ne znam bootnit iz USB ključa in mi vrže v kvazi UEFI kjer pa si ne morem kaj dosti pomagati z njim.

Odločil sem se nadgraditi Windowse iz 8.1 na 10 kar iz Windowsov samih. Na mojo srečo mu je celo uspelo. Ta procedura ne uspe vedno. Do tu sem prilezel.

Ostaneta mi samo dve opciji. Ali kdo ve kako za Akoyo pripraviti boot ključek? Drugo pa klonirati disk. Kot sem že napisal je edina napaka, da je ssd disk malenkost premajhen. Lahko bi kloniral samo eno particijo in še to nekoliko zožal ampak tu se pa nekako tudi konča to znanje. Namreč ne vem točno kaj se važnega nagaja na drugi boot particiji, ki je velikosti cirka 60G.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Maj 2023, 19:41

Oz. niti ne vem kaj naj bi bila tale 60G velika particija? Enkrat je pisalo Recovery, enkrat neko dolgo solato števil in črk, enkrat pa samo disk z pripadajočo črko. Ravno zaradi nekih težav v sistemu sem želel na novo ištalirati sistem. Saj ratalo mi ga je samo ne na željeni disk.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Carko » 19 Maj 2023, 21:50

Kaj točno je na tisti 60 GB particiji žal ne vidimo od tukaj. Lahko ji pa v disk management (upravitelj pogonov ali nekaj takega) dodeliš črko pogona in pogledaš v razliskovalcu, kaj je gor. Če je res Recovery, potem je verjetno kopija originalne instalacije z vsem, kar je bilo takrat nameščeno gor.

Možnosti je sicer veliko, npr:
- za pripravo ključka lahko uporabiš Rufus ali Microsoftov Windows Media Creation Tool
- lahko poskusiš klonirati brez Recovery particije (npr. z Macrium Reflect Free 7)
- lahko kloniraš in resetiraš Windows na sveže (brez ponovne namestitve)

V skrajnem primeru lahko Windows namestiš na SSD tudi na drugem računalniku in ga potem vstaviš v prenosnik in se bo brez težav zagnal z njega.
Carko
 
Prispevkov: 3359
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1150 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 20 Maj 2023, 07:59

Ta Medion je čudna zadeva. Sem namestil windowse na drugem računalniku in preložil disk v tega. Nič se ni zgodilo. Kot, da bi delalo samo z tem diskom in nobenim drugim. Kot, da so ga sparili skupaj in bi nov disk moral nekako prirpraviti pa ne vem kako? Kot sem že napisal našel se je sitnobnež.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a MadMax » 20 Maj 2023, 08:06

Če ima ta medion 2 diska (SSD+HDD), si drugega odstranil za čas čaranja?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 3383
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 777 krat
Prejel zahvalo: 871 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 20 Maj 2023, 10:35

Joj tudi tega ne vem točno. Vem pa da je Medion Akoya E6240 MSN: 30016480. Zaenkrat sem v njem našel samo tega, ki se suče in nameraval zamenjati za SSD. Ko sem vanj vstavil SSD se ni zgodilo praktično nič vrglo me je v UEFI. Kot da tega diska ni pa ga UEFI prikaže. Izgleda ima zapisane neke parametre na disku, ki utrezajo samo temu prenosniku. Vprašanje je katere?

Sem začel nekaj spremljati Medion internetno skupnost. Vejo za te te težave že, ko je treba inaštalirati neko distribucijo Linuxa. Uradna podpora od Mediona je nikakršna. Nekje pomaga izklopiti security boot pa kreacija ffat32, odstranitev CMOS baterije ampak, ko nič od tega ne prime ne veš kaj še bi probal. No lahko bi žagal plastiko proč na mestu, ki pokriva CMOS baterijo samo prenosnik ni moj, ponudil sem se pa, da ga poskusim popraviti, ker je imel boleznine. Zadnja boleznina je menjava za SSD. Saj načeloma lahko zaključim s tem in verjetno tudi bom, ker bom obupal. Računalnik sedaj deluje normalno, ampak kaj pa potem, ko bo disk umru. So se tudi take zadeve dogajale. Takrat bom pa verjetno dvignil roke nad njim

Disk sem želel menjati tudi zaradi tega, da prenosniku dodam nekaj svežega vetra. Malo je počasen s tem sukalnikom.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Carko » 20 Maj 2023, 13:35

100% nima nobenih posebnih parametrov ali česarkoli.

Si nadgradil BIOS na zadnjo verzijo oz. vsaj 6.13? Ta verzija ima podporo za CSM, z vklopom katerega bi moral bootati s česarkoli ...
Carko
 
Prispevkov: 3359
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1150 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 20 Maj 2023, 16:51

Ja saj sem nazadnje, ko nisem več vedel kaj narediti začel iskati tudi BIOS, samo zaenkrat še nisem tako daleč, da bi vedel kje in kaj dolpotegniti?
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Carko » 20 Maj 2023, 17:41

Če je trenutna verzija manjša od 6.10, potem je treba namestiti 6.10, sicer oz. za tem pa verzijo 6.13
Carko
 
Prispevkov: 3359
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1150 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Maj 2023, 09:33

Za evidenco. Verzija je bila 606, potem sem uspešno nadgradil na 610, 613 se pa nekaj upira in noče dokonca spraviti Update Utillity.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Carko » 21 Maj 2023, 10:23

Kaj pa javi?

Poskusi najprej ponovni zagon, potem pa še shutdown + odklop napajalnika + odklop baterije za kratek čas. Potem poskusi ponovno nadgraditi na 6.13.
Carko
 
Prispevkov: 3359
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1150 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 22 Maj 2023, 04:30

Ja bi rad videl kaj mu ne paše samo mi prej sam zapre tale ukazni poziv. :_dunno Se ga da kako obdržati, da ga ne zapre? Za zdaj nameravam poskusiti nek drug dan, če se kaj premisli. :_think
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Carko » 23 Maj 2023, 13:25

Seveda:

1. datoteko WinC15MMD.613.exe odpakiraš (je ZIP) v ločeno mapo
2. odpreš ukazni poziv (cmd.exe) kot administrator
3. premakneš se v mapo, kamor si odpakiral datoteko (cd c:\........\WinC15MMD.613\UBIOS)
5. poženeš UBIOS.bat
Carko
 
Prispevkov: 3359
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1150 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 23 Maj 2023, 19:52

Ma sem poskusil, če mi delajo refleksi. Sem stisnil tipko za zajem zaslona še ravno pravi trenutek.

No zdaj vem, da jamra po novi zdravi bateriji. Stara je mrtva, rabil bi pa vsaj nad 30% kapacitete, da bi pognalo.

Po pravici povedano. Ta baterija je predraga za to kar ponuja. Če ima kdo za posoditi še nekoliko zdravo baterijo potem bom še morebiti kaj naredil, drugače pa zaključim.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Carko » 23 Maj 2023, 23:21

Če je šel 6.10 gor, bo šel tudi 6.13!

V 6.13 uporabljajo sicer drug program kot pri 6.10, ampak nič ne de.

Za začetek najlažje poskusiti z AFUWINGUI.EXE, ki je priložen v arhivu. Odpreš C15MMD.613 in če nič ne zajamra, v jezičku Setup obkljukaš:
- Main BIOS image
- Boot Block
- NVRAM
- Capsule

Nato klikneš Flash.
Carko
 
Prispevkov: 3359
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1150 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 24 Maj 2023, 09:21

Počakaj malo mogoče pa bo, čeprav mi nekaj ne štima. :D

Ahhh, še vedno jamra za baterijo.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a Carko » 24 Maj 2023, 19:22

AFUWINGUI jamra za baterijo?
Carko
 
Prispevkov: 3359
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1150 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 24 Maj 2023, 21:28

Najverjetneje. Tega ne morem potrditi zagotovo, ker ne poznam pričakovanega delovanja programa.
Le predvidevam, ker drugo napako, ki je sporočal jo je kot okvirček v katerem piše to napako. Isto se je pojavil okvirček kjer je jamral, da mu nisem izbral pravega roma in se ne ujema z velikostjo. To napako sem vedoče naredil. :D
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Sep 2023, 19:51

Eno vprašanje še mi je pojavilo. Disk bo verjetno šel v franže prej kot bom sploh upal kaj narediti. Zanima me ali bi se dalo BIOS posodobiti tudi kako drugače kot samo iz Windowsa?

Ta disk mi popravlja že 3 dni(no kmalu bo) in ni videti, da bo kdaj konec. Nekamo mi zmankuje opcij pa čeprav ima sedaj novo baterijo.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 18 Sep 2023, 21:03

ALELUJA. Buh me nima rad. Zdaj se inštalira Q4OS, Windowsov ne znam, ker nevem kje in kakšne gonilnike on rabi. ideje iz interneta tokrat ne primejo. Grem v Rufusu z GPT in FAT32 in zapišem Q4OS Plasmo ter potem v BIOSu nekaj čaram okrog varnostnega zavihka (še sam nevem točno kaj) in zagrabi USB ključek.

Ali ima kdo še kakšnega skritega aduta glede problema pod nazivom: "A Media Driver Your Computer Needs Is Missing"?
Ta rešitev meni ne pomaga: https://www.youtube.com/watch?v=DkxaP-bpUUY
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a airwolf » 19 Sep 2023, 06:22

Tule boš našel pravi driver:

https://www.medion.com/gb/service/produ ... l/30016480

Intel® Rapid Storage Technology MEDION AKOYA E722x/P762x Notebook
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1651
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 1357 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Sep 2023, 08:06

O airwolf se mi zdi, da sem se tudi s tem srečal pa nevem kako porabiti to datoteko, so sila skopi z informacijami ali pa sem kaj spregledal. Tam sem kliknil na razpakiravanje potem sta se mi pa pojavili dve inštalacijski datoteki in sem si eno izbral ter nekako to poinštaliral, če prav se mi zdi, da ni bilo potem nekega učinka. Zagotovo sem nekaj naredil narobe.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Sep 2023, 11:52

No pa je rešen še en primer. Pa včasih se človek zamisli. Premalo posluša Tino Turner. Pravi, da je Simply the best. Žal tega nisem mogel razumeti.

Če Windows 10 ne more direkt zagrabiti ravno tako USB ključek se moraš vsaj s slednjim nekaj poigrati v BIOS varnostnih nastavitvah. Tam imaš Secure Boot menu kjer moraš disabled Secure Boot, Secure Boot Mode dati na Custom, da ti odpre možnost Key Management. Tu moraš potem potrditi Enroll All Factory Default Keys in za tem Save All Secure Boot Variables tam te tudi vpraša na katero lokacijo. Zame je bilo to igranje, ker nisem v prvo vedel kaj je moj Boot USB ključek. Namigi v tistem klobasastem tekstu mi je dal sum, da nekje piše USB. Shranil in in vnovično zagnal, da mi ga je sploh zagrabilo. Če ga nisem našel takoj sem šel še enkrat v BIOS na Boot pod Boot Option Prioriteta in ga potem tam potrdil za prvo Boot opcijo.

Sedaj pa še ti božji Windowsi. Prvotno nisem pomislil, da so bili inštalirani Windows 8, kateri so bili naknadno nadgrajeni na 8.1. Direkt skozi zid na 10 ni šlo. Potem sem naredil Boot ključek za 8.1 in je inštalacija štartala iz prve, po instalaciji znotraj 8.1 pa pognal nadgradnjo na 10.

Aleluja deluje. Hvala vsem za pomoč čeprav sem se moral sam še največ naučiti.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Zamenjava C diska

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Sep 2023, 12:29

Carko je napisal/-a:AFUWINGUI jamra za baterijo?

No sedaj, ko sem mu našel novo baterijo je pa šlo. Mimogrede sem jo moral iz Nemčije naročiti, ker je pri nas sila revščina po tem modelu baterije in tudi, če jo je možno dobiti, je bila pol cenejša skupaj z poštnino od tam. Očitno rabi oboje, dokaj zdravo baterijo in napajanje iz omrežja, da sprovede nadgradnjo BIOSa na 6.13. Ima nekaj več opcij na razpolago, kot recimo izklop CSMja potem je pa kmalu konec.

Je pa zanima malo, kako ti je ratalo sploh priti do nadgradenj. Jaz sem iskal ma, da bi našel, ehh. :_banghead

Linux je še vedno vprašanje ali bi sedaj deloval. V Live načinu je delalo po inštalaciji pa ne več, je ob zagonu raje zavilo direkt v BIOS. Ma se ne bom sekirali, se mi zdi, da je ključ od Win8 lepo zagrabil in so sedaj licenčni, edino mogoče bi raje videl, če bi bil 32bitni OS, ker se mi na trenutke zdi malo švoh procesor za poganjati 64bit OS. Po domače povedano mašina kljub SSDju, kadar ima malo preveč dela obstane za nekaj časa.
kobranka
 
Prispevkov: 3489
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 710 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 57


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost