Počasi se moj prastari PC poslavja od življenja. Ni sicer še šel v nebesa (ali pekel) toda čedalje več čudnih stvari se dogaja.
Posodabljat se ga ne splača, intel i5 prve generacije, stara plošča, 4 GB rama,... je vse nekompatibilno. Še ohišje je bolj ubogo. Edina stvar, ki bi bila pogojno uporabna, je SSD disk.
Da ne govorimo o win 7, ki so res čedalje manj podprti s strani novih verzij programov.
Tako da je padel plan do konca marca 2023 zamenjati računalnik v kompletu. Budget 1000 evrov (lahko ga dvignem, ni pa želja).
Želje torej so:
Namizni PC (laptop odpade)
Zmožnost poganjanja vsaj 2 FHD 24" monitorjev (lahko se pridruži 3 monitor ali pa enega zamenja 2k/4k monitor)
Večnamenska uporaba (pisarna, risanje vezij/ programiranje, 3d oblikovanje osnovno, multimedija) brez iger
Tower ohišje brez RGB ledic ali prozornih površin (ohišje bo pod mizo).
Tišina je zaželena, ni pa nujna (bonus).
Operacijski sistem bo Win10 pro (ni treba, da je v ponudbi)
Gledam malo ponudbo in nič pametnega novega ne najdem v tem budgetu. Ali so kakšni grdi gamerski računalniki ali pa podhranjeni pisarniški kompleti (vsaj 16 GB rama bi si le želel).
Sem pa videl polno rabljenih delovnih postaj tipa HP Z440/Z420 in tudi Dellovih v tem budgetu. Lastnosti so videti impresivne, toda zanima me kakšne so pasti. Xenon procesorji, posebni RAM-i, Qadro grafične. Polno namenskih stvari, ki se lahko zalomi, če gre kaj narobe.
Ima kdo izkušnje z nakupi namenskih rabljenih delovnih postaj? Ter kje kupiti? BBT, PoceniPC, Recositech,...?
Ter kaj je nekako best buy za dolgoročni nakup.
Druga opcija je nakup računalnika po komponentah,ampak sem že malo iz prakse glede tega in se bojim, da bom nabral nekompatibilne/slabo kompatibilne stvari.