Merilni inštrument si mogoče zasluži svojo temo kjer bodo zbrane izkušnje in morebitne težave ali pomanjkljivosti.
VolkD je napisal/-a:Da malo vzpodbudim,... Če kdo pred nakupom želi vedeti kaj bo dobil, lahko pride do mene in napravo stestira.
Imam ga najmanj 4 leta, pa ima še vedno prve baterije. Štirižična meritev je denarja vredna, ker kompenzira padce po žicah, zato je merjenje kapacitivnosti reda 1pF zelo natančno. Malo več težav ima pri meritvah zelo majhnih induktivnosti. Za pravilno meritev je treba krokodilčke kratkostičiti in narediti kalibracijo, nato pa brez da bi kaj dosti premikal kable meriti tuljave. Nekje 50nH še gre.
Meritve se lahko izvaja pri 50Hz, 60Hz, 1 kHz, 10kHz in 100kHz.
Vsekakor odličen instrument, a me zanima še kakšen drug. Predvsem bi rad pri kondenzatorjih in tuljavah rad izmeril resonančno frekvenco.
Takoj me je firbcalo koliko sem v preteklosti falil z diagnostiko in menjavo raznih elektrolitskih kondenzatorjev, ki na uč niso ne napihnjeni/deformirani, niti bili mokri okoli nogic in mi ležijo v eni škatli kot ???.
99% so bili vsi zanič, kapaciteta zgolj 10% od deklarirane in ESR precej visok...
Merilne frekvence pri tem inštrumentu so: 100Hz, 120Hz, 1kHz, 10kHz in 100kHz.
V AUTO modu je privzeta frekvenca 1kHz, zato tu ne gre takoj meriti večjih kapacitet npr. 3300uF in je potrebno najprej spremeniti frekvenco na 100/120Hz.
Če želiš izmeriti ESR in ostale parametre je potrebno zapustiti AUTO mode in s FUNC tipko izbrati Cp mode kjer s tipko D/Q/ESR izbiraš prikaz ustrezne meritve.

seveda... dober si, da si opazil... understanding DISPLAY screen je res nekako v protislovju s sliko KONEKTORJEV...