Makita

vse kar gre in ne gre na elektriko, a primemo lahko v roke ter si s tem tako ali drugače pomagamo.

Makita

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2026, 12:51

IMG_20260805_190804.jpg

Hmmm,...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20977 krat
Prejel zahvalo: 10743 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Makita

OdgovorNapisal/-a valter » 09 Avg 2026, 13:28

Nekam velika baterija za ta vrtalnik :D
valter

Kraj: Lokev,Vinica,Boa
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 265 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 28

OdgovorNapisal/-a andrejj » 09 Avg 2026, 16:11

Ne vem kaj je narobe?Kapaciteta akumulatorja 1,5 / 2,0 / 3,0 / 4,0 / 5,0 / 6,0 Ah LXT
Uporabniški avatar
andrejj

Kraj: 8232 Šentrupert
Zahvalil se je: 408 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a peterp » 09 Avg 2026, 16:31

Morda je point v odrezanem izvijaču v glavi?
peterp

Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 393 krat
Prejel zahvalo: 245 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 249

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2026, 17:12

peterp je napisal/-a:Morda je point v odrezanem izvijaču v glavi?
Izvijač je edini na katerega nimam pripomb.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a yacksy » 09 Avg 2026, 17:21

Na hitro izgleda kot kitajskih ponaredek ...
yacksy

Zahvalil se je: 2073 krat
Prejel zahvalo: 370 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2026, 18:29

Saj tudi je!
Do sedaj sem videl Makoto, Meketo, Mikito, Mukato. No tole ima pa kar predrzno napisano Makita. Pa ni! No nič zato. Deluje in to dobro. Pravzaprav moram povedati, da imam doma cel kup originalov. Takih, ki so bili še na NiMg, torej na 14,4V, a predelanih na 18(20V) sisstem ( menjava elektromotorja in adapter za baterijo), pa tudi takih, ki so originalno na 18V sistem. Tudi kosilnico na nitko imam original.

Kljub temu ( strašno čudno) sem kupil tole. In ja, vedel sem, da kupujem ponaredek. Okrog mene so skakali kot jarci na kozo, a jaz sem vztrajal! Vrtalka+baterija 40€. Vsaj tričetrt ure je tole trajalo. Na koncu so popustili in odnesel sem tole domov.

Nazadnje se je izkazalo, da je deal nekako polovičen. Baterija se noče polniti v makitinem polnilcu. Ok, ima priključek za 19V adapter,.... Nikakor nisem zadovoljen. Je daleč od 6Ah. Prej 1,5Ah. Je pa zato zelo lahka.
Drugače je z vrtalko. Razen tega, da bo treba paziti, da ne pade na tla, ker nimam zaupanja v to plastiko, je vse ostalo v redu. Zelo lahka naprava omogoča, da jo lahko držiš v roki tudi cel, dan, pa zaradi tega ti roka zvečer ne bo odpadla. Regulacija obratov je odlično izvedena, mislim, da celo bolje kot pri starejših originalih. Razen povedanega moti samo še misel, da je fejk.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobranka » 09 Avg 2026, 22:30

VolkD je napisal/-a:
Kljub temu ( strašno čudno) sem kupil tole. In ja, vedel sem, da kupujem ponaredek. Okrog mene so skakali kot jarci na kozo, a jaz sem vztrajal! Vrtalka+baterija 40€. Vsaj tričetrt ure je tole trajalo. Na koncu so popustili in odnesel sem tole domov.

Ma kje ti je ratalo naleteti na take tečneže?
kobranka

Zahvalil se je: 781 krat
Prejel zahvalo: 332 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 66

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2026, 22:37

kobranka je napisal/-a:Ma kje ti je ratalo naleteti na take tečneže?
Na Koprskem. Z RudiP sva šla na kavo, pa so se od nekod vzeli. Sicer so gnajvili za sosednjo mizo, pa sem jaz očitno pokazal malo preveč interesa.
Drugače pa v bližini tehničnih trgovin,na parkiriščih,.... ni težko naleteti nanje - so kar predrzni. Pridejo pa po dva oziroma trije. Tretji pazi na to, da se nebi slučajno od kje prikazala policija. Prav zanimivo je opazovati kako so organizirani.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobranka » 09 Avg 2026, 22:42

A zanimivo. Včasih so opeke prodajali. Izgleda so zamenjali ploščo. Vsaj tako mi je bilo pred leti pričevano od ljudi, ki živijo blizu morja. :o
kobranka

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2026, 22:47

kobranka je napisal/-a:A zanimivo. Včasih so opeke prodajali. Izgleda so zamenjali ploščo. Vsaj tako mi je bilo pred leti pričevano od ljudi, ki živijo blizu morja. :o
To pa prvič čujem. Mogoče, a je bilo to vsaj 50+ let nazaj.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 10 Avg 2026, 06:08

Najbolje je v takem primeru, da ne pokažeš nobenega zanimanja. Še bolje, da jih odsloviš,
še preden začnejo z nastopom. Tipično so temnejše polti, ne znajo slovensko niti angleško.
Kaže pet prstov, kar naj bi pomenilo 50€. Pripeljejo se z avtomobili poljskih registrskih oznak.
Med prodajo pa kadijo. Tako so bili videti. So pa očitno slabo organizirani, ker je v pol ure
prišla še ena ekipa z enako robo. Poleg kompleta "makita" še nože in posodje....
Sem pa doživel tudi, da me je model podobnega odtenka kože in verjetno izvora, vendar italijanske
registracije želel obleči v obleke zvenečih znamk. Naj bi bil z njimi na sejmu mode, pa so višek.

Držim se pravila, da kupim stvari, ko jih rabim in ne ko bi jih nekdo rad prodal. Nizka cena pa je alarm.
Torej ponaredek ali ukradena roba. Če kupuješ od takih, jih podpiraš da kradejo naprej in enkrat prideš
na vrsto, ko bodo kradli tudi tebi.

Darko, original račun si dobil?
Pa garancija? Ne pozabi jo podaljšati preko spleta. :)
Država pa je tudi dobila svoj davek.....

Kljub vsemu, naj ti dobro služi.
Uporabniški avatar
eldi2011

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1599 krat
Prejel zahvalo: 803 krat
Uporabnika povabil: s56rga

OdgovorNapisal/-a JernejL » 10 Avg 2026, 07:26

Tole je kitajski psogpone ki si mu je nekdo drznil gor dat napis makita.

https://www.youtube.com/watch?v=J5T5bkHcdjU
Uporabniški avatar
JernejL

Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 270 krat
Prejel zahvalo: 501 krat
Število neizkoriščenih povabil: 100

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 10 Avg 2026, 08:31

Najpomembnejše stvari pa ni razstavil (baterija)...ne vem, zakaj morajo tile reviewerji vedno mašino razstavit na prafaktorje - saj se ve, kaj je notri, ker je povsod isto, nima smisla vsako sproti razstavljat in se kazat, "kako obvladaš" ... :_banghead kar se (lahko) razlikuje so baterije...
Drugače pa za ta denar kupiš (črno) parkside - vsaj približno veš, kaj imaš...
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 827 krat
Prejel zahvalo: 1025 krat
Število neizkoriščenih povabil: 210

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2026, 08:54

eldi2011 je napisal/-a:Držim se pravila, da kupim stvari, ko jih rabim in ne ko bi jih nekdo rad prodal.

VolkD je napisal/-a:Kljub temu (strašno čudno) sem kupil tole. In ja, vedel sem, da kupujem ponaredek. ....
.... Zelo lahka naprava omogoča, da jo lahko držiš v roki tudi cel, dan, pa zaradi tega ti roka zvečer ne bo odpadla. Regulacija obratov je odlično izvedena, mislim, da celo bolje kot pri starejših originalih. Razen povedanega moti samo še misel, da je fejk.

No ni tako čudno, kot sem napisal. Letos vel ali manj samo razkopavam stare odslužene naprave. OD PC-jev, modemov, ruterjev, pa kaj vem še česa vse. Največji vijak je M6 ali adekvatna colska izvedba.
Dejansko sem potreboval nekaj, kar bo zelo lahko in se bo s tem dalo delati cel dan, brez da dobiš muskelfiber.
Še enkrat, natančno sem vedel kaj kupujem in za kakšno potrebo. Ceno sem pa postavil sam in od nje nisem odstopil. Če uspe uspe, če ne - adijo.

JernejL je napisal/-a:Tole je kitajski psogpone ki si mu je nekdo drznil gor dat napis makita.

https://www.youtube.com/watch?v=J5T5bkHcdjU
Pa saj tale review sploh ni slab. Še več, v celoti potrjuje moj opis.
Pri tem lahkem strojčku ne pričakujem in ne bom uporabljal vibracijskega načina dela, tudi svedrov velikega premera ne. Za to imam kup original močnih Makit.
Prednost tega strojčka je njegova teža in pa (meni zelo pomembno) deluje na makitin sistem baterij. Tako mi ni treba imeti celo vrsto raznoraznih polnilcev ampak le 6 dobrih makitinih baterij, ki krožijo med orodjem, ki je trenutno v uporabi.
Baterija, ki je bila zraven je pa,... podenj. :_dunno Ampak služila je svojemu namenu. V trenutku nakupa sem lahko preizkusil to igračo. Zelo verjetno bo v uporabi dokler se ne izprazni.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a JernejL » 10 Avg 2026, 09:37

Tako je, zadeva je brushless in zato lahko z precej malo mesa doseže precejšno moč, ni slab.. ampak napis makita pa je nekaj će drugje trigira FURS..

https://vecer.com/maribor/aktualno/foto ... u-10423068

Kitajci na te reči čisto po nepotrebnem dajejo gor takšne napise.. imaš recimo mellif ki prodaja mašine na makita in ostale "brand" baterije, in je s tem lahko legalen in priznan brand.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a Carko » 10 Avg 2026, 12:37

Nepotrebno je zate. Ampak tudi to, da daje Makita gor Makita napis, je zate nepotrebno :D

Kaj misliš, da se bolje prodaja? "Psogpone" ali "Makita"? :)
Carko

Zahvalil se je: 229 krat
Prejel zahvalo: 1193 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Avg 2026, 13:10

Carko je napisal/-a:Nepotrebno je zate. Ampak tudi to, da daje Makita gor Makita napis, je zate nepotrebno :D
Vse je relativno. Če pogledam konkreten primer. Torej mene samega, potem jaz take male lahke Makite za 187€ zagotovo ne bom kupil, če že, potem bi za cca 35€ kupil Parkside, kakršnega že imam. Kupil sem fake Makito in vedel sem, da ni prava; in v konkretnem primeru firma Makita zagotovo ni bila oškodovana, oziroma je bila škoda pri Makiti enaka kot če bi kupil Parkside.
Se pa strinjam, da take stvari lahko hodijo v zelje velikim firmam in kvalitetnim stvarem. Koliko imajo pri tem škode je težko reči, vem pa, da so ocene hudo prenapihnjene.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a JernejL » 10 Avg 2026, 13:43

Pri Makiti si v tisti ceni kupil še dve stvari, ki jih kitajec nima - eno je garancija, drugo pa je možnost nadomestnih delov.

Za neko domačo uporabo je sicer tak kitajec res čisto dosti dober.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a Kroko » 10 Avg 2026, 14:28

Zakaj bi kupil ponarejeno makito, če lahko kupiš originalnega kirajca?
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 771 krat
Prejel zahvalo: 2454 krat

OdgovorNapisal/-a Carko » 10 Avg 2026, 21:06

Ker pri ponaredkih (nalašč ali ne) skopirajo še ergonomijo
Carko

OdgovorNapisal/-a valter » 11 Avg 2026, 15:51

Kje pa nabavljate rezervne dele za original ?
valter

Kraj: Lokev,Vinica,Boa
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 265 krat
Število neizkoriščenih povabil: 28

OdgovorNapisal/-a JernejL » 12 Avg 2026, 12:22

valter je napisal/-a:Kje pa nabavljate rezervne dele za original ?

Makita servis v Črnučah.

So zelo profesionalni, in cene so normalne.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Avg 2026, 22:16

O šment,... res sem jo preplačal:
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobranka » 16 Avg 2026, 09:21

In pa še polnilca ti ne dajo zraven Je tudi Alixpress škrtun. Moreš posebej iskati še polnilec polnilec kot sam. Tole ti je še ratalo dobiti. Ko sem jaz iskal za fejk Makita orodjem sem dobil vse brez polnilca in bi moral posebej naročiti še polnilec. Ampak polnilec kot se za gre ne tiso škatlico, ki neveš ali je notri samo papir.
kobranka

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 16 Avg 2026, 10:05

Odvisno, kaj ízbereš... za cca.4 evre več od osnovne cene dobiš zraven baterijo in polnilec, za 10€ več pa celo dve bateriji in polnilec :D koliko mAh pa niti aliexpress ne ve...
To je opcija zato, da imaš možnosti izbrat dve vrtalki, dva accuja in en polnilec recimo...
No, res pa je, da tale na aliju NI MAKITA :_rolling torej je vseeno nisi preplačal... :_dunno
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Avg 2026, 10:30

Protoncek je napisal/-a:No, res pa je, da tale na aliju NI MAKITA :_rolling torej je vseeno nisi preplačal... :_dunno
No ja,... tam nekje je. ne gre tudi zanemarti efekta TAKOJ ZDAJ! Tudi ta je nekaj vreden. No vsaj za eno kavo,...
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 16 Avg 2026, 22:43

Kolega je to nabavil. Mislim, da se nimaš kaj sekirati. Baterija od Makite gre tako ali tako gor. Mašinca ima notri brezkrtačnik in se lahko primerja z makito. Je čista kopija. Baterija se sicer malo bolj počasi polni kot pri makiti. Če si pa v Hoferju kupil baterijo Workzone za 6EUR, lahko narediš adapter na makito, polnilnik dobiš pa 1.44 Eur. Tudi to deluje v redu.
Uporabniški avatar
smatjaz

Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 11

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Avg 2026, 23:50

smatjaz je napisal/-a:Če si pa v Hoferju kupil baterijo Workzone za 6EUR, lahko narediš adapter na makito, polnilnik dobiš pa 1.44 Eur. Tudi to deluje v redu.
Tako in tako imam doma kup makit. Z baterijami torej ne bo težav. Priložena baterija pa se ne da polniti z Makitinim polnilcem - to me je v bistu še najbolj razočaralo.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 17 Avg 2026, 10:54

Kaj vse ljudje ne počnejo.....no ja moj fotr je bil podoben...in hvala bogu ga ne posnemam....LoL. kupim kar rabim , ne hrčkam in kupim v gornjem kvalitetnem rangu . Kljub temu imam delavnico kar prepolno :mrgreen:
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 453 krat
Prejel zahvalo: 562 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Avg 2026, 11:38

luccabrassi je napisal/-a:...LoL. kupim kar rabim , ne hrčkam in kupim v gornjem kvalitetnem rangu . Kljub temu imam delavnico kar prepolno :mrgreen:

Jaz tudi "kupim samo to, kar rabim". :D

S tem je sicer takole (se mi zdi, da sem tole že pisal, pa vseeno): ko nekaj rabiš naredit imaš v glavnem tri opcije:
- si greš sposodit - zame osebno to sicer NI opcija - orodja in žene se ne sposoja! Poleg tega: tisti, od katerega si sposodiš je to moral KUPIT, kar ga nekako naredi budalo, ane... ? Kaj je šel kupovat, če si lahko sposodi --- itd--- bumerang---
- pokličeš mojstra, ga seveda čakaš kot idiot potem pa plačaš kot črnc
- narediš sam.

Za to tretje rabiš orodje. Kupovati profi orodje za parkrat letno je po mojem mnenju bedarija. Profi orodje je "profi" in drago zato, ker je namenjeno, da se rabi v bistvu 24/7 po cel dan, kar pa jaz doma ne rabim (sem bil v taki službi, kjer smo rabili profi orodje!). Prvič, ko vzamem v roke mašino za 30-40€ in nekaj privijem se mi teh 40€ (večkratno) povrne.

Zato sem za mnoge "kot tvoj fotr" :D - imam, kar rabim, vse je v nižjem cenovnem rangu (parkside). Zame je dovolj dobro. In, zame to ni hrčkanje, ampak neke sorte osnova. Sem tehničen tip in kar lahko naredim sam, hočem da je ustrezno orodje doma. Ne plačujem (pre)dragih izvajalcev "za vsak drek", zadnje čase pa sploh ne, ker so tako iskani, da so postali zlatarji (kot tudi pravijo Čuki: če je dober se ga čaka :_rolling )

Lep primer: ko sem želel v eni sobi prebsusit in prelakirat parket sem poslal par mailov. Večina mi sploh ni odgovorila, en me je poklical in lepo povedal, da bi bilo to zame (pre)drago, ker se mu ne splača. Namreč, za eno sobo mora privlečt, sestavt, potem očistit...enako količino orodja kot za celo bajto. Časovno mu to vzame ogromno časa, računat pa ne more ker ni kvadrature. (na koncu sem na tisti znucan parket vrgel tepih :_clap in čao guska)
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Jakey » 17 Avg 2026, 11:44

Če potrebujem neko orodje 1-2x, si ga sposodim. Če ga pokvarim, kupim novega/plačam popravilo, v vsakem primeru se pa nekako oddolžim kolegu, ki mi je to posodil. Če bo imel občutek, da delam iz njega idijota, mi ga ne bo niti posodil.
Če potrebujem občasno, kupim parkside.
Če uporablja to službeno/nekaj kar se specializiram, kupim višjega ranga.

V vsakem primeru pa prej naredim vsaj kratko "raziskavo" kaj točno potrebujem in ali mi bo to ustrezalo, saj niti vsaka makita ni za vse.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 329 krat
Prejel zahvalo: 701 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 22

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Avg 2026, 11:47

luccabrassi je napisal/-a:Kaj vse ljudje ne počnejo.....no ja moj fotr je bil podoben...in hvala bogu ga ne posnemam....LoL. kupim kar rabim , ne hrčkam in kupim v gornjem kvalitetnem rangu . Kljub temu imam delavnico kar prepolno :mrgreen:
Temu bi jaz rekel takole: Zakaj pa imaš polno delavnico visoko kvalitetnega orodja, če ga ne rabiš?

Saj orodja nimaš, vsaj jaz ne, zato, da bi izkazoval svoj status, temveč zato, da z njim nekaj narediš, ali še bolje, da nekaj počneš. Nekaj kar ti nudi osebno zadovoljstvo.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Avg 2026, 11:52

Carko je napisal/-a:Ker pri ponaredkih (nalašč ali ne) skopirajo še ergonomijo

Ja! In to ne glede na to, ali je dobro narejeno ali ne.
Jakey je napisal/-a:Če potrebujem občasno, kupim parkside.
JernejL mi je dobesedno v roke porinil eno od Parkside lahkih vrtalk. Kakor se čudno sliši, ampak ergonomija zmaga nad Makito in tudi nad ponaredkom.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 17 Avg 2026, 20:18

Saj orodja nimaš, vsaj jaz ne, zato, da bi izkazoval svoj status, temveč zato, da z njim nekaj narediš, ali še bolje, da nekaj počneš. Nekaj kar ti nudi osebno zadovoljstvo.

Pa še to bi dodal. Če sam delaš, bi se v današnjem času res počutil idiot, da bi delal z nekim ročnim primitivnim orodjem, ker bi se dlje trudil in efekt bi bil veliko slabši, kot da v roke vzameš nek strojček, narediš hitreje in lepše. In tukaj vidim zadovoljstvo. Za orodje si pa porabil toliko, kot bi ti mojster zaračunal potne stroške. Na koncu ti pa orodje ostane še za kdaj kasneje.
Pa vprašanje, če bi mojster naredil veliko bolje.

Orodje osvobaja. :D ... seveda smo si pa vsi različni, eni "hrčkamo/te", eni ne in prav je tako.
Uporabniški avatar
smatjaz

Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 11

OdgovorNapisal/-a EL84 » 17 Avg 2026, 21:15

Dobra orodja niso poceni, s slabim orodjem je pa težko delati, pa ni važno za katero področje se gre. Če vzameš poceni spajkalnik, ne boš kaj dosti naredil in prav tako, če vzameš svedre iz Lidla, ne boš naredil 5 lukenj v 1 mm debelo nerjavečo pločevino. Zelo slabo izkušnjo sem imel tudi z obličem Iskra. Namesto da bi les rezalo, ga je stran praskalo. Ko pa sem potem kupil Makito, ta reže kot britev.
EL84

Kraj: Škofja Loka
Zahvalil se je: 135 krat
Prejel zahvalo: 201 krat
Število neizkoriščenih povabil: 20

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Avg 2026, 21:50

EL84 je napisal/-a:Dobra orodja niso poceni, s slabim orodjem je pa težko delati, pa ni važno za katero področje se gre. Če vzameš poceni spajkalnik, ne boš kaj dosti naredil in prav tako, če vzameš svedre iz Lidla, ne boš naredil 5 lukenj v 1 mm debelo nerjavečo pločevino. Zelo slabo izkušnjo sem imel tudi z obličem Iskra. Namesto da bi les rezalo, ga je stran praskalo. Ko pa sem potem kupil Makito, ta reže kot britev.

No, jaz imam ravno obratno ízkušnjo. Sem dosti delal s profi orodji, tako da vem, kako se dela z njimi in kako z mojimi poceni, pa ne vidim neke hude razlike, razen v mojem žepu. Seveda pa je treba primerjat prave mašine -- recimo ne "tahud" hilti s parkside zeleno mašinco za 20€... imam "zeleno" parkside flex (baterijsko) in je res bolj švohcena. Ampak črna (performace) pa čisto super parira profi flexarcam.

Glede Lidl svedrov pa: imam tisti komplet, katerega so ravno nedavno spet imeli (rumeni svedri), v katerem je več dimenzij od 1mm do 10, pa čisto super režejo tudi v debelejšo kovino od 1mm. Navadno kovino, seveda. Problem so trde kovine, kot je RF - tam rabiš profi sveder, ki je seveda temu ustrezno drag. Napaka, ki jo dela veliko ljudi (in potem meče krivdo na slab sveder) je ta, da ne mažejo svedra med vrtanjem. Ko vrtaš v kovino: mazat, mazat, mazat!!! Navaden wd je dober, samo da ni na suho.

Danes se orodja težko delijo na dobra in slaba... bolj pravilno je deljenje na bolj in manj vzdržljiva. Kot je Darko rekel mu parkside skorajda lepše sedi v roki kot makita...
Neka parkside lahko dela super, seveda pa ne bo (dolgo) zdržala 8 ur neprestanega mučenja celo leto vsak dan... in v tem je poanta: nek terenc si enostavňo ne more privoščit, da mu mašina crkne sredi dela nekje "bogu za leđima"...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a cero » 17 Avg 2026, 21:59

Protoncek je napisal/-a:bolj pravilno je deljenje na bolj in manj vzdržljiva. Kot je Darko rekel mu parkside skorajda lepše sedi v roki kot makita...
Neka parkside lahko dela super, seveda pa ne bo (dolgo) zdržala 8 ur neprestanega mučenja celo leto vsak dan... in v tem je poanta: nek terenc si enostavňo ne more privoščit, da mu mašina crkne sredi dela nekje "bogu za leđima"...

Točno tako mi je prijatelj "terenc" razlagal, že dolgo nazaj za sds mašine ki vrtajo v beton, če vrtaš s profi hiltijem luknjo 50 v zid debeline 1 meter, se ti zmatraš pa prevzame delo tvoj kolega in ko se še on zmatra prevzame še tretji, mašina pa še kar dela...
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 401 krat
Prejel zahvalo: 873 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 88

OdgovorNapisal/-a lado » 17 Avg 2026, 23:40

Mi je enkrat rekel en monter oken: če ti pade z nadstropja makita ali pa parkside so obe zanič samo za eno makito daš toliko kot za štiri parkside.... obe pa vrtajo...
Uporabniški avatar
lado

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 528 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 52

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Avg 2026, 07:24

lado je napisal/-a:Mi je enkrat rekel en monter oken: če ti pade z nadstropja makita ali pa parkside so obe zanič samo za eno makito daš toliko kot za štiri parkside.... obe pa vrtajo...

Ko si že omenil...
kolega je kar nekaj časa nazaj šel zjutraj v lidl po eno mašino (par let nazaj smo se še "tepli" zanje) in je srečal dva človeka v pajacih: eden je imel poln voziček mašin, drugi poln voziček accujev in polnilcev. Na kombiju pa je pisalo "krovstvo...". Jih je zunaj vprašal "po zdravju" in sta povedala sta točno to zgoraj: če ti pade makita s strehe dol malo zajokaš, ko leti dol in te pošteno špikne pri srcu, ko se razleti na sto kosov, če pa ti pade parkside sploh ne gledaš, kam je padla ampak samo vzameš drugo. Narediš pa z obema, in to enako dobro in hitro (če vzameš pravi model -->črno) :_rolling
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a s53pa » 18 Avg 2026, 11:41

cero je napisal/-a:
Protoncek je napisal/-a:bolj pravilno je deljenje na bolj in manj vzdržljiva. Kot je Darko rekel mu parkside skorajda lepše sedi v roki kot makita...

Točno tako mi je prijatelj "terenc" razlagal, že dolgo nazaj za sds mašine ki vrtajo v beton, če vrtaš s profi hiltijem luknjo 50 v zid debeline 1 meter, se ti zmatraš pa prevzame delo tvoj kolega in ko se še on zmatra prevzame še tretji, mašina pa še kar dela...

Ne morem pozabiti, ko pred 15 gradil hišo in sam s hilti diamantno kotno brusilko brusil betonske stropove. Za prvo četrtino z nekim XY sesalnikom sem se nažrl prahu, videl nisem nič, vse je že mejilo na varnost/nevarnost pri delu. Potem sem le dobil original hilti sesalnik in glej ga zlomka, vse se je zjasnilo.

Sicer pa sem tudi jaz hrčkar in rad popravljam (slabe) strojčke, ki jih občasno uporabljam. Le za zidovje imam eno malo bolj močno dewalt mašinco, seveda na kabel.
Štej, kar je števnega, meri, kar je merljivega; in kar ni merljivo, naredi merljivo!
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 75 krat
Uporabnika povabil: airwolf
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a Carko » 18 Avg 2026, 12:32

EL84 je napisal/-a:Dobra orodja niso poceni, s slabim orodjem je pa težko delati, pa ni važno za katero področje se gre. Če vzameš poceni spajkalnik, ne boš kaj dosti naredil in prav tako, če vzameš svedre iz Lidla, ne boš naredil 5 lukenj v 1 mm debelo nerjavečo pločevino. Zelo slabo izkušnjo sem imel tudi z obličem Iskra. Namesto da bi les rezalo, ga je stran praskalo. Ko pa sem potem kupil Makito, ta reže kot britev.
Niso samo "dobra" in "slaba", je tudi vse vmes.

Ampak bolj pomembno, tudi če vzameš poceni spajkalnik, je za spajkanje še vedno TISOČKRAT boljši, kot če spajkalnika nimaš.

Jaz kupim poceni (price-performance), ko pa zadevo pokvarim ali ugotovim, da potrebujem boljše, kupim "ta dobro."

Tako imam ogromno specialnega orodja, ki si ga drugače ne bi mogel privoščiti; kar pa redno uporabljam, imam dobro.

Npr:
- Profi orodje za krimpanje pinov je lahko 500 eur, kitajska verzija je 8 eur. Tudi če rabiš samo enkrat na nekaj let, je takrat zlata vredno.
- Generični set varnostnih izvijačev/nastavkov je ranga 5 eur, WERA je 109 eur. Če ga nimaš, je hudo težko odvijačiti tačuden vijak, ko ti pride pod roke, s poceni setom pa vseeno gre.
Carko

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 18 Avg 2026, 18:31

Tale je najbolj smešna.... fotr mi prinese iz potovanja po Egiptu , zložljivo prenosno šahovsko garnituro ki je.....PRAVOKOTNA!!!! :_rolling , človek ima enostavno potrebo da kupuje traparije :_banghead ( bom slikal ko pridem domov iz dopusta ). Pa izvijačev ki imajo tak ročaj da ti nese vso kožo pri šrafanju..... Zakaj imam '' drago orodje'' zato da takrat ko kaj delam naredim to hitro in natančno po možnosti brez ponovitev. Če se lotim delat kakšno eksotiko si orodje prej pripravim . Se pa tudi zmotil npr svedri za klinker keramiko imel sem par lukenj in ni šlo z enimi 4 vrstami svedrov in par ploščami na koncu je šlo v s votlimi diamantnimi v par minutah. Na orodju pa prišparam tako da kupujem na Ebayu '' kot novo'' ali poškodovana embalaža
Uporabniški avatar
luccabrassi

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 18 Avg 2026, 19:11

Hofer profi brushless vrtalnik (Einhell ), naredil je 120, 8mm lukenj za vložke z bukovih ostrigarjem ....in to je bilo to..
. :twisted:
Uporabniški avatar
luccabrassi

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 19 Avg 2026, 07:32

V takih primerih ponavadi brez težav mašino zamenjajo. (če je bila še v garanciji). Vsaj pri Lidlu je tako - kolegu so zamenjali celo, ko ni imel računa, saj se po nalepki ve, kdaj je narejena. Meni so po poplavi poslali celo mašino (celo v kovčku!), ko sem servis prosil, če imajo kakšno elektroniko za prodat (na servisu jih zagotovo imajo na kile...), ker je bila moja nepopravljiva in relativno nova, pa še performance (ni bila zalita v smolo, pa je prežrlo sledi, nogice čipov...). Makita, hilti... tega ne bi naredili, ampak po drugi strani je pa spet res, da ima hilti vse zalito v smolo (za makito ne vem), zato ni nič crknilo, celo accu je ostal cel (lidlovi so šli vsi adijo). Samo ležaje sem menjal in očistil ter našprical stikalo.

Jaz do sedaj še nisem imel slabe izkušnje. Ko sem delal notranjo oblogo v bajti je bilo v "obtoku" pet mašin (4xlidl, 1x hilti), pa še vse delajo. Pa je bilo ogromno vrtanja v steno, v deske, vijačenja, tudi metanja po tleh... kar pa ne pomeni, da bo nekoč v najbolj kritičnem času nekaj crknilo in bom začel pljuvat po lidlu... :_dunno

Drugače pa, da ne bom samo hvalil: sodelavec je skuril dve "tavelki" lidlovi flexarci pri rezanju betona - kamenja. Obe sta delali po manj kot četrt ure.

Ravnam se nekako podobno, kot je zgoraj opisal Carko:
Jaz kupim poceni (price-performance), ko pa zadevo pokvarim ali ugotovim, da potrebujem boljše, kupim "ta dobro."
Tako imam ogromno specialnega orodja, ki si ga drugače ne bi mogel privoščiti; kar pa redno uporabljam, imam dobro.

Tudi tole je še kako res:
Ampak bolj pomembno, tudi če vzameš poceni spajkalnik, je za spajkanje še vedno TISOČKRAT boljši, kot če spajkalnika nimaš.

Sem spajkal s 100W pištolo kar nekaj let in porabil kar nekaj metrov bakrene žice 2.5mm2 za "špice", preden sem si lahko privoščil iskrin THS11 - za takratne razmere super stroj, ko pa danes pomislim nanj z erso v roki pa... uff... :_CR
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a JernejL » 19 Avg 2026, 13:01

cero je napisal/-a:Točno tako mi je prijatelj "terenc" razlagal, že dolgo nazaj za sds mašine ki vrtajo v beton, če vrtaš s profi hiltijem luknjo 50 v zid debeline 1 meter, se ti zmatraš pa prevzame delo tvoj kolega in ko se še on zmatra prevzame še tretji, mašina pa še kar dela...

Tole sem delal z sds max mašino letos za klimo, 5cm luknja, zadel na sredino točno v čbr-ko, trajalo je kakšno uro (nosilna stena 25cm betona) - po etapah.
Sveder je bil od interdiskonta, mašina pa neka čunga lunga pod "iskra" brandom.
Zadeva je naredila svoje, je pa res trajalo najdlje da je prišel skozi čbr-ko.. pač vmes si vzameš pavzo - brez tega ne gre.

Sesanja si nisem omislil, ker je bilo lažje izpraznit sobo.

O industrijskih sesalcih za prah betona in brušenja sten se da debatirat več let zapored, in je res da tam ponavadi velja več dnarja več muzike, je pa smiselno če se greš profi - da nabaviš enga ki samodejno "zbuta" prah z filtra dol oz. ima vsaj ročno opcijo.
Recimo metabo ima sistem autoclean - mašina spremlja pretok, in "pretepe" / strese filter, da ga do neke mere sčisti, ampak tu so potem sesalci v rangu > 500 eur (mislim da en tak metabo 220v sesalec ima sesalni motor celo od našega domel-a).
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 19 Avg 2026, 16:00

Tale metabo sesalec sem kupil v službi (zame je predrag , imam Karcherja ) za odsesovanje prahu na diamantni žagi za PCBAje. Res zelo močno avtomatsko stresa filter -priporočam . https://www.vsegrad.si/izdelek/metabo-a ... -sesalnik/
Uporabniški avatar
luccabrassi

OdgovorNapisal/-a EL84 » 19 Avg 2026, 21:03

Si pa kar težko predstavljam, kako se da s 100W spajkalnikom zamenjati kakšen IC ali tranzistor. Jaz sem k sreči takoj, ko sem prišel v službo, dobil Wellerja TCP in ker sem bil z njim zelo zadovoljen, sem si tudi za doma nabavil enakega. Konice so zdržale zelo dolgo, nisi je pa smel brusiti, ker je imela neko posebno prevleko.
EL84

Kraj: Škofja Loka
Zahvalil se je: 135 krat
Prejel zahvalo: 201 krat
Število neizkoriščenih povabil: 20

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 19 Avg 2026, 21:13

Saj nobene konice ne smeš brusit, vse imajo zaščito!
Drugače moč ni kritična, krmilje le-te je. Ersa icon ima 150w v špicah, če prav vem, pa se čipe zelo lepo lota...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 23 Avg 2026, 17:46

Uporabniški avatar
Protoncek