Opis:
Imam posodo v katero polnim nek material (moka, sladkor, pesek, opilki,.... karkoli). Seveda bi rad vedel koliko materiala se je nabralo, zato sem stehtal posodo (168g). Tehtam z namizno elektronsko kuhinjsko tehtnico, ki ima ločljivost 1g ( saj ne potrebujem ne tako visoke ločljivosti in tudi natančnosti ne. 1dkg je preko glave dovolj ) in maksimalni doseg 5000g. Tako kot večina teh tehtnic ima funkcijo tara, ki služi temu, da najprej stehtamo posodo, pritisnemo tipko s to funkcijo in s tem izločimo težo posode - skratka tehtnica po pritisku tipke tara pokaže nulo.
Prvič, ko je posoda prazna je ta funkcija zelo uporabna, a z dodajanjem materiala v posodo se njena uporabnost nekako razblini, saj si ne želim vsakič izprazniti posode zato, da bom lahko pritisnil tipko tara. Raje sem stehtal posodo in si njeno težo zapisal, ob tehtanju pa vsakič peš odštejem to številko.
Problem:
Z dodajanjem materiala v posodo se teža posode in vsebine veča in nenadoma tehtnica javi Err, vse kar vem je to, da je posoda+ vsebina več kot 5000g!
Rešitev
Poiščem dva zavitka moke po 1kg ( lahko je tudi sladkor ), položim na tehtnico in pritisnem tipko tara, nato pa na tehtnico namesto moke postavim posodo. Tehtnica pokaže 3570g.
Z malo matematike ( seštevanje in odštevanje = pridem do rezultata ( 3570g + 2000g -168g ) 5402g.
S tehtnico, ki sicer meri maksimalno 5000g (kar je več pokaže Err) sem torej izmeril 5400g.
Razlaga:
Omejitev na 5000g je narejena povsem softversko; ko je rezultaz večji od 5000g se pokaže Err. Senzorji seveda korektno merijo precej dlje, saj tehtnica potrebuje rezervo, da pokrije funkcijo tara. Če mi težo posode kot "taro" računamo peš, potem si lahko s tem trikom privoščimo izkoriščanje rezerve namenjene merjenju tare za merjenje dejanske teže naše mase.
Naj dopolnim, da je natančnost merjenja teže, ko imamo veliko taro, nekaj manjša, kot če je tara majhna ali pa je sploh ni.