EL84 je napisal/-a:Ker je poškodovano navitje čisto zgoraj, bi se morda dalo odviti celo poškodovano tuljavo in jo naviti na novo.
EL84 je napisal/-a:Glede na cene kitajskih strojev pa je verjetno najbolje, če greš v trgovino po novo.
Mislim, da si tu zadel žebljico na glavico - po moje bi prišla še kako prav. Vsaj po videzu komutatorja/kolektorja sliki "20250212_050103.jpg" sodeč. Meni lamele na sliki delujejo črne, ne pa lepe kostanjeve barve, kar bi bilo normalno. Črne lamele, po možnosti še z osmojenimi robovi, so običajno znamenje ovojnega stika (dela) navitja. Če motor "nima moči", ima pa "čuden glas" in že v praznem teku "vleče" iskre (plamen) po celem komutatorju/ kolektorju (tj. okrog in okrog), gre najverjetneje za ovojni stik navitja.JernejL je napisal/-a:Na žalost mašine za testiranje rotorjev nimam, bi pa prišla prav ...
6dan8 je napisal/-a:Mislim, da si tu zadel žebljico na glavico - po moje bi prišla še kako prav. Vsaj po videzu komutatorja/kolektorja sliki "20250212_050103.jpg" sodeč. Meni lamele na sliki delujejo črne, ne pa lepe kostanjeve barve, kar bi bilo normalno. Črne lamele, po možnosti še z osmojenimi robovi, so običajno znamenje ovojnega stika (dela) navitja. Če motor "nima moči", ima pa "čuden glas" in že v praznem teku "vleče" iskre (plamen) po celem komutatorju/ kolektorju (tj. okrog in okrog), gre najverjetneje za ovojni stik navitja.JernejL je napisal/-a:Na žalost mašine za testiranje rotorjev nimam, bi pa prišla prav ...
miro4 je napisal/-a:rotor se precej hitro vrti , tak da bo bolj težko držalo
Protoncek je napisal/-a:Dodatna teža zna povzročiti vibracije. Zdaj je rotor centriran, potem ne bo več. Pri tako velikih obratih se vsak (mili)gram pozna.
braneb1 je napisal/-a:Da se še jaz oglasim, ker sem prvi odprl to mašino z originalnimi do konca izrabljenimi krtačkami in osmojenim kolektorjem. Kot mi je povedal lastnik je mašina obratovala vsega nekaj ur. Jaz sem samo za probo gor nalotal podobne rabljene krtačke in startal vrtalko za vsega par minut. Ker sem opazil močno iskrenje in dobesedno požiranje krtačk sem ustavil, ker sem ugotovil verjeten medovojni stik na rotorju. Lastnik mi je takoj rekel da ne bo popravljal in nadalnja usoda mašne je znana. LP Brane
Vrni se na Pripomočki in ročna orodja
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov