HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

vse kar gre in ne gre na elektriko, a primemo lahko v roke ter si s tem tako ali drugače pomagamo.

HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a miharix » 09 Sep 2023, 21:29

Poizkušam oživet ta osciloskop.

Najprej je izgledal tako
0.jpg


Nato sem pospajkal vse nogice na
1SL7-0001
Opazil, da ena nogica na HP1821-0857 zvita in v stiku
Sem celotni čip odspajkal in videl, da je tisti pad popustil.
Ga prispajkal nazaj žal ne ravno lepo, ker sem nekako improviziral s pomočjo cene kamera "mikroskopa", saj s stereoskopom nisem prišel zraven.
Slika je sedaj lepša a glavna napaka še ostaja
1.jpg


O tej napaki v googlu ne najdem 0 :(

Preden grem z drugim osciloskopom gledat ali 1SL7-0001 sploh kaj daje od sebe, sem mislil celotno plato temeljito očistit.
Nato pa zagledam meni neznan "element"
:?: Kaj je to? Testne točke? Manjkajoč kristal?, Kaj drugo ?
Na drugi strani vidim le tanke nogice ta stran pa je malo mehke plastike in kontakta.
Pri verziji A na tem posnetku mislim, da zgleda kot, da je tam nek kristal.
hmm.jpg

Ima kdo tak osciloskop, da bi pogledal kaj je tam ?
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1857
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 857 krat
Prejel zahvalo: 626 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 109

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Sep 2023, 21:40

Mislim, da bi tam moral biti kristal. kakšen pa pojma nimam. Bo treba najti kako dokumentacijo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65727
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19232 krat
Prejel zahvalo: 10025 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 09 Sep 2023, 21:41

Mogoče najdeš tukaj:
https://archive.org/details/hp_HP_54601 ... s/mode/2up

Jaz sem na hitro našel enega na 12i strani. Ne vem pa če je to ta... Preglej v živo na plošči, kaj je zraven.
Priponke
kristal1.JPG
Zadnjič spremenil mondxxi, dne 09 Sep 2023, 21:51, skupaj popravljeno 1 krat.
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 1517
Pridružen: 29 Jan 2015, 10:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 761 krat
Prejel zahvalo: 747 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 149

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a miharix » 09 Sep 2023, 21:50

mondxxi je napisal/-a:Mogoče najdeš tukaj:
https://archive.org/details/hp_HP_54601 ... s/mode/2up

To bi znalo res bit.
Stran 12 - sredina zgoraj ob 10H116, ki je tudi zraven manjkajočega
10.737MHz
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1857
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 857 krat
Prejel zahvalo: 626 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 109

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Sep 2023, 22:24

10,7MHz kristal ni problem dobiti. Nekaj povsem drugega je 10,737. To bo precej težje.
Če ne bo šlo drugače bo treba najti kakšen kristal iz kristalnih filtrov za 10,7MHz za FM postaje. V njih so tudi kristali, ki so nekaj višje od 10,7, ker morajo zagotoviti vsaj 25kHz širino filtra.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65727
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19232 krat
Prejel zahvalo: 10025 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 10 Sep 2023, 08:47

Najbližji dobavljiv... 10.738635 MHz
Če pomaga še ena informacija pri iskanju pravega kristala. "28800 baud" je povezano z "frequency 10.737MHz".
Vir: http://www.radanpro.com/Radan2400/PC/Sm ... rammer.htm
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 1517
Pridružen: 29 Jan 2015, 10:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 761 krat
Prejel zahvalo: 747 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 149

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a DusanK » 11 Sep 2023, 14:36

miharix je napisal/-a:
mondxxi je napisal/-a:Mogoče najdeš tukaj:
https://archive.org/details/hp_HP_54601 ... s/mode/2up

To bi znalo res bit.
Stran 12 - sredina zgoraj ob 10H116, ki je tudi zraven manjkajočega
10.737MHz

Velja preizkusiti z zgoraj omenjeno frekvenco quartza 10,7386 MHZ. Nimaš kaj izgubiti.
Ima ga tudi HTE na Roški. Vseeno preveri zalogo, čeprav piše, da je.
http://b2c.hte.si/izdelek/5360/QUARTZ-10-7386-MHZ
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7253
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3219 krat
Prejel zahvalo: 5715 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a V4elektronika » 11 Sep 2023, 15:09

Kaj pa če nadomestiš cel oscilator?

Pred časom sem naročil free sample oscilatorja na "čudni" 18.10595MH frekvenci, tako da tudi tvoja frekvenca ne sme biti problem. Po dveh tednih sem dobil 10 brezplačnih vzorcev DSC1001. Konfigurator je tule: https://clockworks.microchip.com/microchip/CWHome/DSC10
V4elektronika
 
Prispevkov: 62
Pridružen: 10 Avg 2023, 15:06
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Sep 2023, 07:04

10.738635 MHz in 10.738 MHz imam tudi jaz. Če ti kaj pomaga ti lahko pošljem.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65727
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19232 krat
Prejel zahvalo: 10025 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a miharix » 06 Nov 2023, 18:16

DusanK je napisal/-a:Velja preizkusiti z zgoraj omenjeno frekvenco quartza 10,7386 MHZ. Nimaš kaj izgubiti.
Ima ga tudi HTE na Roški. Vseeno preveri zalogo, čeprav piše, da je.
http://b2c.hte.si/izdelek/5360/QUARTZ-10-7386-MHZ


Sem pravkar dal not tega.
Žal ni razlike v napaki.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1857
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 857 krat
Prejel zahvalo: 626 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 109

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a DusanK » 07 Nov 2023, 00:56

Potem poglej, če čip 10H116 sploh miga.
V upanju, da je načrt pravi, preveri, če ima čip 10H116 napajanje +5V (pin 2 in 20).
Če ga ima potem bi moral dati od sebe nek clock/fi signal na pinih 18/19.
Potreboval boš osciloskop.

10h116_HP.JPG

Pinout za PLCC20
plcc20pinout.JPG
plcc20pinout.JPG (23.56 KiB) Videno 764 krat
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7253
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3219 krat
Prejel zahvalo: 5715 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a miharix » 07 Nov 2023, 20:55

10H116 ne miga.
2,20,18,19 je vse nula
Na par pinih zgleda kot sinus(46,3Mhz) max 1,6Vpp
Gnd osciloskopa(rigolček) sem dal na ohišje HP

Kako na shemi najdem kateri element daje 5V ?

Na strani 8 vidim nek 5V+ in element U20
Na glavni plošči pa je U20 "TC524258BZ-80", kot googlam pa to ni regulator.
Zadnjič spremenil miharix, dne 07 Nov 2023, 21:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1857
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 857 krat
Prejel zahvalo: 626 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 109

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a DusanK » 07 Nov 2023, 20:57

Če na 2. in 20. pinu ni nič, potem nimaš +5V osnovnega napajanja. Poglej napajalni del kje se +5V generira, Po mojem neka klasika ala 7805 regulator, ali pač.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7253
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3219 krat
Prejel zahvalo: 5715 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a DusanK » 07 Nov 2023, 23:34

miharix je napisal/-a:...
Na strani 8 vidim nek 5V+ in element U20
Na glavni plošči pa je U20 "TC524258BZ-80", kot googlam pa to ni regulator.

Vedi, da je zgoraj povezava do načrta za model 54601A in ne za tvoj model 54600B, zato oznake na pcb z načrtom ne bodo identične.
Vse kar sem našel za Agilent/HP 54600B je service guide, ki pa je brez načrta.
HP 54600B Series Users & Service-1.pdf
(3.43 MiB) Prenešeno 23 krat

Če ne drugega je na strani 133 razloženo kje lahko pomeriš napajalne napetosti +5,1V ter +/-15,75V. Na strani 118 je pozicija trimerčka, s katerim po potrebi fino nastavljaš +5,1V.
Drugače se napetosti pomeri na napajalnem delu, ki naj bi bil podoben temu (vsaj po HP part kodi 0950-2125), vendar ne vem, če je možen lahek dostop za meritve.
Preveri tudi vse varovalke, ki jih kjerkoli vidiš.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7253
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3219 krat
Prejel zahvalo: 5715 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a miharix » 08 Nov 2023, 19:43

Vse komponente, ki so blizu vhoda 220V se od nekdaj izogibam, razen če je kaj res vizualno vidno. :oops:

Trimerček se lepo vidi, nikjer na plošči ne vidim morebitnih označenih testnih točk.
Regulatorju podobnih ohišjih je par, le nerodno, da je viden napis le za 3. 2x (337t) 1x (d5lca20)
Nebi se čudil, da je iskani en tistih, do katerih pridem le če nekako spraskam lepilo(silikon?) iz kondenzatorjev ter kondenzatorje odlotam.
Razen če poizkusim sočasno hladilnik ter privijačene regulatorje snet?

A naj raje na slepo pod napetostjo tipam z multimetrom?
Z osciloskopom tipat verjetno ni pametno, da rigolčka pomotoma na 220 staknem?


...grem zdaj kondiče praskat in nato odlotat...
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1857
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 857 krat
Prejel zahvalo: 626 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 109

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a miharix » 08 Nov 2023, 20:26

Za zalepljenimi kondiči sta še
D30SC4M
d5lca20
Torej tam zgleda ni.

Tisti trimerček gresta dve povezavi na navpično nalotan PCB z SMD-ji... grem dalje kopat...
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1857
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 857 krat
Prejel zahvalo: 626 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 109

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a miharix » 08 Nov 2023, 20:54

hmm to je ta PCB...
Mogoče M51995A krmili nek MOS-FET in tako tvori nižje napetosti ?
Priponke
pcb1_2.jpg
pcb2_2.jpg
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1857
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 857 krat
Prejel zahvalo: 626 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 109

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a DusanK » 08 Nov 2023, 20:56

"337t" je negativni (nastavljivi) napetostni regulator, "d5lca20" je dvojna 200V/5A dioda s skupno katodo, "D30SC4M" je dvojna 40V/30A dioda s skupno katodo.
To ni to kar bi jaz iskal. Lahko pa, če je dostopno, pomeriš z MM srednji pin na teh diodah kakšna je napetost.

Tebi manjka napetost +5V, ki napaja 10H116. Jaz bi šel tu nazaj, da najdeš element, ki generira to +5V napetost.
Mora biti nek LDO kot je na sliki. Seveda oznake (U20) niso prave, ti imaš zagotovo drugačne. Znajo biti pa podobni elementi/oznake na čipkih.
78L05_so8.JPG

Npr. v +5V regulatorSO-8 ohišju.
Izgleda takole (koda Agilent/HP 1826-1402)

Poizkusi iti z MM (piskač/dioda) po linijah pina 2 in 20 čipa 10H116 kam gredo. Seveda v breznapetostnem stanju.
Ne vem kako je sicer ta oscilockop v notranjosti narejen. Če je modularno, potem izvleci to plato s tem čipom 10H116 in išči po napajalni liniji kam gre nazaj.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7253
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3219 krat
Prejel zahvalo: 5715 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a DusanK » 08 Nov 2023, 21:12

Aha, ta M51995FP to je glavni pwm čip na napajalnem modulu. Tam na koncu je, zdaj vidim.
Tukaj meriti je premalo prostora in ti hitro lahko zdrsne pa še nevarnost morebitnega dotika na omrežno napetost je velika.
Jaz bi na tem napajalnem modulu z MM samo pomeril, če da ven na izhodnem konektorju napetosti, ki jih ima napisane na tablici (+5,1V, +/-15,75V...).
PSU_Agilent_HP.JPG
PSU_output.JPG
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7253
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3219 krat
Prejel zahvalo: 5715 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a miharix » 19 Nov 2023, 13:38

Sem pomeril napetosti tako:
IMG_20231119_123227.jpg

Izmeril sem
napetosti.png
napetosti.png (7.65 KiB) Videno 496 krat

Pri čemer zadnji 14 pinov pripada konektorju, ki gre iz matične na CRT.

Ugotovil sem še da 2. in 20. pin od 10H116
gresta na en 79M05
Na njem pa ugotovil da njegova masa ni povezana na ohišje.
Izmeril, da je merjeno njegova masa - njegov 1. pin 12,02V ter njegov 2. pin 7,04V

Nato šel nazaj gledat 10H116
pomisli, da sem verjetno zadnjič narobe meril.
Če merim sedaj 10. pin od 10H116 ter 2. ali 20. pin od 10H116
je tam 5,04V

Nato sem dal GND od osciloskopa na en spoj, ki je direkt vezan na 10. pin od 10H116
ter ponovno poizkus gledat 18 ter 19, a ni bilo videt kar koli.

Kako dalje ?
Nekje nabaviti 10H116 ?
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1857
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 857 krat
Prejel zahvalo: 626 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 109

Re: HP 54600B "PANIC - no response from PN 1SL7-0001"

OdgovorNapisal/-a daluka » 19 Nov 2023, 14:08

miharix je napisal/-a:
Ugotovil sem še da 2. in 20. pin od 10H116 gresta na en 79M05
Na njem pa ... Če merim sedaj 10. pin od 10H116 ter 2. ali 20. pin od 10H116
je tam 5,04V


Zar tu nebi trebao biti negativni napon 5V?
daluka
 
Prispevkov: 138
Pridružen: 20 Jan 2015, 11:04
Kraj: HR - 9A - JN85MQ
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 26


Vrni se na Pripomočki in ročna orodja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov