"gumbi" na HF postaji

Vse kar si radioamaterji sami naredimo zato, da bi naredili daljšo, boljšo in sploh radijsko zvezo.

"gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a Kroko » 26 Jul 2017, 17:12

uBITX ima poleg nastavitve frekvence samo en gumb.
mcHF in Tulipan jih imata okoli 20.
TS-990 ima preko 120 gumbov.

Pri samo enem gumbu se verjetno katerega pogreša, če jih je preko 120 se lahko med njimi izgubi.

Katere gumbe je potrebno imeti direktno na postaji za normalno uporabo?
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4321
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 634 krat
Prejel zahvalo: 1397 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 26 Jul 2017, 17:25

Nobenega,
- če delaš na isti frekvenci in v istem načinu,
- če delaš v digitalnih načinih in imaš krmiljenje postaje preko kabla.

Sicer pa bi rekel čim več, ampak na hitro vsaj tole:
- frekvenca,
- RF gain,
- AF gain,
- RIT,
- način (mode),
- IF filter,
- IF offset, če ga ima,
- ...

73 Bojan
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1152
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 201 krat
Prejel zahvalo: 387 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 26 Jul 2017, 17:53

Sam imam rad samo en gumb za funkcijo, vsaj tiste "ta velike". Menijev se na dolgo izogibam. Tako sem se navadil. Zaradi tega imam rad, da je "škatla" konkretno velika. ;)
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 1087
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 140 krat
Prejel zahvalo: 196 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Jul 2017, 18:56

Kroko je napisal/-a:uBITX ima poleg nastavitve frekvence samo en gumb.
Zaenkrat!
Na taki sliki je videti, kot da je povezava prekinjena. planu je spraviti LCD na I2C in tako pridobiti kar nekaj tega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 34127
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6752 krat
Prejel zahvalo: 4240 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a S52UF » 26 Jul 2017, 20:53

Jaz osebno ne maram preveč multifunkcijskih gumbov (FT-897 sem zato prodal).Se jim pa pri novejših zadevah težko izogneš...zato pa uporabljam CAT kontrolo (HRD ). Izredno so mi všeč ta stare postaje kjer je bil en knof za eno funkcijo pa je ...ala FT-101
S52UF
 
Prispevkov: 164
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:25
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 11 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a Kroko » 26 Jul 2017, 21:07

"en gumb za funkcijo" - če prav razumem to pomeni, da ima vsaka funkcija svoj gumb?
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4321
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 634 krat
Prejel zahvalo: 1397 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Jul 2017, 21:43

Kroko je napisal/-a:"en gumb za funkcijo" - če prav razumem to pomeni, da ima vsaka funkcija svoj gumb?
Tako ja.
Pri analognih starih postajah se kaj dosti drugega tudi ni dalo narediti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 34127
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6752 krat
Prejel zahvalo: 4240 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a s55o » 30 Jul 2017, 00:21

Pozdravljen!

Zanimivo vprašanje in seveda je to odvisno od tega, zakaj boš postajo uporabljal. V okoljih, kjer lahko počasi in v miru nastavljaš posamezne nivoje in stopnje, so lahko multifukncijski v redu.

Če želiš biti čim hitrejši in odziven, pa je treba imeti hiter dostop do bistvenih, kar nekaj jih je naštel s53dz, jaz nujno potrebujem naslednje (uporabljam ts590):
- rit (xit, cl)
- filter hi in filter low
- AF
- RF gain
- RX ant
- preamp
- att
- split
- preklopi a/b a=b in menjave
- TX tune
- FINE (hitrost VFO)

Pridi jutri zvečer v APR, pa ti še v živo pokažemo..
lp
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 318
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 64 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a s56rga » 30 Jul 2017, 03:10

Izkoristi povabilo s55o.
Vsak dober operater ima po nekaj prakse tudi svoj stil upravljanja postaje. Niso vsa ušesa enaka, zato ima tudi pri uporabi gumbov vsak svoje preference.
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 546
Pridružen: 12 Jan 2015, 17:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 187 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 202

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Jul 2017, 07:47

s55o je napisal/-a:Pridi jutri zvečer v APR, pa ti še v živo pokažemo..
Ni kaj dodati, teh stvari se preprosto ne sme spregledat.
Ampak kolikor vem trenutno Kroko ne more do APR. Upam, da ponudba velja vsaj mesec dni :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 34127
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6752 krat
Prejel zahvalo: 4240 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a Kroko » 30 Jul 2017, 09:21

Do sredine avgusta me ni, ko pa se vrnam z veseljem pridem.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4321
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 634 krat
Prejel zahvalo: 1397 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a s55o » 01 Avg 2017, 13:47

Vabilo velja za vse, ki bi radi kadarkoli se kaj naučili oziroma na novo izvedeli! Radioklub Triglav vedno rad izobražuje tako svoje člane, kot druge!
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 318
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 64 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: "gumbi" na HF postaji

OdgovorNapisal/-a Proteus » 01 Avg 2017, 22:48

Torej rešitev je vsaj 10+ programabilnih gumbov, ki si jih lahko vsak sam nastavi za kaj jih bo uporabil.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 257 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89


Vrni se na Radioamaterske samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost