RF Analizator

Vse kar si radioamaterji sami naredimo zato, da bi naredili daljšo, boljšo in sploh radijsko zvezo.

RF Analizator

OdgovorNapisal/-a S55TA » 12 Feb 2025, 19:06

Kako bi po slovensko reč imenoval nimam pojma. Skratka gre za analizator RF spektra, ki bazira na AD8307, kot logaritemskim detektorjem signala, Si5351 kot sledilni izvor signala (tracking generator) za območje 100KHz do 70MHz, ali več. Ter seveda mali Arduino Nano, ki vse skupaj poganja. H gradnji me je nekako privabila web stran radioamaterja PA0OHH. Link.. https://www.qsl.net/pa2ohh/11sa.htm. Zasledil sem, da je možakar naredil audio spektralni analizator v Python-u. Izziv me je nekako potisnil v raziskovanje tega programskega jezika. Izmislil si ga je Guido van Rossum leta 1990. Torej precej stara zadeva. Z interneta sem si snel knjigo Python za programerje. Oborožen z branjem in razmišljanjem kaj in kako narediti je nastalo tole. Prilagam sliko.

Da malo razložim. Osnovno nadgradnjo je po PA0OHH naredil, R Heslip. Link..https://rheslip.blogspot.com/2015/08/th ... lyzer.html. Izdelal je osnovni analizator, ki prikaže amplitudo signala in nekaj meritev. Premalo si mislim in nastala je moja verzija analizatorja.

Dodal sem nekaj opcij, ki izboljšajo merilno napravo. Recimo dodal sem detektor vršnega signala (peak detector) in meritve frekvenc na vrhovih. Marker 1 in 2 z prikazovalnikom točk meritve. Opcijo počisti markerje. Opcijo počisti zaslon oz. canvas. Dodal sem prikazovanje statističnih podatkov v desni vogal zaslona. Dodal bom opcijo meritve SWR s skalo pa verjetno še kaj.

DDS koda je bila izvorno napisana za čip AD9850 ali AD9851. Zdelo se mi je malo zastarelo, zato sem zadevo napisal na novo. Podprl sem sistem si5351, ki je nekoliko novejši. Razmišljam, da bi vse skupaj prestavil na ESP32 verzijo, ki je mnogo hitrejši od Arduina.

Zime še ne bo kmalu konec pravijo, Python pa sem šele začel spoznavati. Želim prijetno branje gornjih dveh linkov. Mogoče pa bo v jabolko zagrizel kak pravi programer v Python, z veseljem posredujem izvorno kodo z vsem kar sem do zdaj dodal.

Slika prikazuje meritve na kristalu 12MHz. Druga pa PCB z vezjem. Sila preprosta zadeva. Menda sem za vse skupaj dal 20€. Zdaj bom naredil še meritve na LPF in BPF filtrih. Me prav zanima kaka bo primerjava.

Tolk, da vam malo skrajšam dolge zimske dni.

Lep pozdrav, Tomo
Priponke
Brez naslova.png
pcb.png
Uporabniški avatar
S55TA

Kraj: Turjak
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 68 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: RF Analizator

OdgovorNapisal/-a valter » 12 Feb 2025, 19:09

Waw zelo zanimivo . Bilo bi fajn če malo bolj razložiš tvoj prispevek.
valter

Kraj: Lokev,Predgrad,VFinica,Boa
Zahvalil se je: 154 krat
Prejel zahvalo: 230 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 25

Vrni se na Radioamaterske samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost