Mogoče bo komu prišlo prav in se bo želel malo poigrati z Arduino Nano platko.
Me nami je tudi nekaj gasilcev, ki bi mogoče imeli interes, da bi si izdelali svoj mini low power oddajnik za testiranje pozivnika, ki deluje na frekvenci 173.250MHz.
Namreč, včasih se nam zgodi, da pozivnik nam pade po tleh, ali pa iz kakršnega koli razloga dvomimo v delovanje. Če hočemo preveriti delovanje pozivnika, moramo poklicati Regijski center za obveščanje in prositi za testni poziv, kar pa je moteče, saj s tem še dodatno motimo operaterja v ReCo.
Sam sem kar nekaj časa raziskoval kako bi si to naredil sam, saj izdelane zadeve stanejo celo premoženje. Na internetu sem po srečnem naključju izbrskal HEX datoteko za na Arduino Nano, katere je avtor Carl Ott in dokumentacija se nahaja tule.
Vse nastaviteve so napisane na njegovi strani. Dokumentacijo sem pripel tudi spodaj na forum.
Za oddajnik sem uporabil Radiometrx-ov modul. Modul ima moč oddajanja 10mW kar je že kar "spodobna" moč, zato je pri tem treba paziti, da nanj ne priklučujemo kakšne antene, ker lahko signal nese tudi že kakšen kilometer v vse strani in lahko s tem motimo oddajnike. Tega pa, seveda, ne smemo početi. Že brez antene bo dovolj, da bo oddajnik "nesel" nekaj metrov po hiši, kar pa je dovolj, da preizkusimo pozivnik, če deluje.
Arduino Nano najprej sprogramiramo z programatorjem (zapišemo HEX). Potem povežemo zraven še oddajnik, instaliramo terminal in že lahko pošljemo sporočilo na pozivnik. No, s potenciometrom je potrebno nastaviti še nivo modulacije, ki naj bo do 3V (po dokumentaciji oddajnika). Seveda moramo vedeti RIC kodo pozivnika, ki pa je nekakšna tel. številka na katero se pozivnik oglasi.
Primer kako iz termial okna pošljemo sporočilo >>> $23A,1,1,123456,1,To je sporočilo za na pozivnik <CR>
Naj razložim sintakso ukaza:
$23A.....pošljemo znaka #A
1.....pomeni 1200 baudov
1.....pomeni invertiran signal
123456....je RIC koda
1.....funkcija
To je sporocilo.........sporočilo, ki ga želimo poslati
Na koncu sintakse moramo še poslati znak CR (v Bray terminalu obkljukaj desno spodaj).
In, če je šlo vse po sreči sprejmemo sporočilo na pozivnik.
Z omenjeno (sprogramirano) Arduino Nano platko lahko z ustreznim sprejemnikom lahko tudi dekodiramo pocsag signal in ga prikažemo skupaj z RIC-em v terminal oknu. Izhod iz sprejemnika se veže na pin A0 na Arduino Nano.
Naj še enkrat opozorim, da se na teh frekvencah ne sme oddajati ali pozvročati kakršne koli motnje.