Warp - Kaj delam narobe?

Vse o gradnji, vodilih, krmiljih, sklopkah, ....

Moderator: Kroko

Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 21 Nov 2022, 21:34

Na Mk2 krmilniku že dolgo uporabljam Warp. Graviram aluminij odlitke, ki niso v tolerancah primernih za graviranje. S funkcijo Warp ni težav in je izdelek tak kot mora bit.
Sedaj bi to graviranje prestavil na stroj z Mk3/4 krmilnikom TNG. Surface prečitam brez težav. Po končanem Measure Surface je Z npr. 8, ko naložim točke se Z spremeni na -21.30.
Ne uporabljam stikala-senzorja za menjavo orodja. Samo delovno višino merim.
Kaj delam narobe?
Katere podatke oziroma kaj še naj opišem?
stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 21 Nov 2022, 22:31

Delovna višina za merjenje in delovna višina za rezanje - si nastavil obe?
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 21 Nov 2022, 22:43

Ne. Mi prosim poveš kje nastavim.
stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 22 Nov 2022, 10:58

Saj si ti napisal:
Samo delovno višino merim.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 22 Nov 2022, 12:06

Ne me narobe razumet. Prej ko na forumu vprašam, prečitam marsikaj.
Glede Warpa sem čital navodila, blog in youtube vse po večkrat.
Navodila se natisnil in sledil korak po korak.
Enostavo ne najdem kaj vse moram nastavit, razen da izmerim delovno višino.
Če prav razumem bi pri pravilnih nastavitvah morale bit točke Z okrog 0,00 oziroma +,- kakšno desetinko ali nekaj stotink,
kolikor površina odstopa.
stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 22 Nov 2022, 14:59

Tudi ti ne mene narobe razumet.
Ko kaj vprašam, vprašam z razlogom in ne kar nekaj. Obstajata namreč samo tri možnosti:
1. softver ne dela prav - to lahko jaz preverim in če je res ti to odgovorim
2. navodila so napačna - ravno tako preverim jaz in če je res ti to odgovorim
3. nekaj delaš narobe - jaz ne vem, kaj delaš in brez veliko več informacij ne morem nič. Vendar zaradi izkušenj točno vem, kaj moram vprašati, Jezi me, če so odgovori nekonsistenčni.

Napisal si, da si meril delovno višino, pa me je zanimalo več o temu.
V step by step navodilu namreč nikjer ne merimo in ne nastavljamo te višine.
https://planet-cnc.com/using-warp-plane ... -software/

Če malo pomisliš - delovne koordinate (višina v temu primeru) so vedno relativne na nekaj. Ta "nekaj" je pomemben saj ga uporabljamo za referenco. V tvojem primeru je referenca v warp točkah, višino si pa meril glede zgornjo ploskev materiala. Se pravi narobe.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Nov 2022, 15:20

Mislim, da je težava v razumevanju tega, da imamo dva (lahko še več) sistema koordinat. Eden je absoluten sistem koordinat, ki je lasten stroju in se sklicuje na HOME pozicijo stroja. Drug sistem koordinat pa je relativen. Njegovo izhodišče je neka določena točka, ki ima po vseh smereh nek offset od HOME pozicije stroja. Te offset vrednosti je pred delom treba nastaviti/vpisati/izmeriti,...
Šele potem lahko delamo. Sistem je treba razumeti, potem je vse enostavno.
Da se ta sistem celo zlorabiti zato, da testiramo če bo vse v redu. Opis primera take zlorabe:
offset za Z os povečamo za neko določeno vrednosti in potem naše orodje za to vrednost pleše nad obdelovancem. To je zelo nazoren test, da je z G kodo vse v redu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60251
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16564 krat
Prejel zahvalo: 9323 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 22 Nov 2022, 23:43

@stane
Sem za take primere, kot je tvoj, dodal možnost nastavljanja offseta točke. S tem pripomočkom boš lahko uporabljal warp in nastavljanje delovne višine istočasno.
PlanetCNC32d_jzracRTuCA.png
PlanetCNC32d_jzracRTuCA.png (31.84 KiB) Videno 387 krat


Objavljeno bo v naslednji verziji, lahko pa ti pošljem že sedaj, če potrebuješ.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 23 Nov 2022, 08:23

Ja. Prosim, bi potreboval.
"Da se izognem temu na sliki."

Hvala.
Priponke
warp_failure.jpg
stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 23 Nov 2022, 11:37

Ups, to je pa bolelo.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 23 Nov 2022, 20:25

Warp deluje. :_clap
Vendar:
Zaženem program TNG, sistem koordinat imam vedno vklopljen pogled "Delo", pogledam koordinate "Stroj" in Z prepišem v "Delo".
Uporabim "Stroj/Meritve/Ravnina", odčitam točke. Nato "Program/Ukrivi/Iz točk/Zapri". Zaženem stroj oziroma pritisnem Start.
Izdelek je na sliki.

Za naslednji zagon oziroma za novo graviranje, nova ploščica in novo čitanje točk ne deluje pravilno. Z prestavi za 30 - 40 mm v plus.
Ponovno deluje, ko zaprem program in ga na novo zaženem in začnem od začetka.
Priponke
PlanetCNC_001.jpg
PlanetCNC_002.jpg
stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 23 Nov 2022, 21:36

Za naslednji zagon oziroma za novo graviranje...

Ali tudi prepišeš "Stroj" koordinato v "Delo" koordinato preden začneš drugič meriti?
Zakaj to sploh počneš?

novo čitanje točk ne deluje pravilno.

Kaj se zgodi, da misliš, da ne deluje pravilno?

Z prestavi za 30 - 40 mm v plus.

Kaj točno se prestavi. Kateri Z to misliš?
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 23 Nov 2022, 22:02

Ja. Ponovim cel postopek kot je prej opisano, vključno z prepisom Z iz "Stroj" v "Delo".
Tako dosežem točno pozicijo po Z osi. Sedaj, ko si me vprašal bom probal brez tega.

Z "Delo" je pri prvem graviranju cca 25mm. Ko drugič odčitam točke je Z "Delo" cca. 70. Je izven mej stroja.
Prejšnje točke prej pobrišem. Zato mislim, da to ni ok.

Z "Delo" je po prvem čitanju 25mm. Pri drugem je 70.


Bom še testiral in opisal. Ko sem videl 70 pri Z osi nisem niti nadaljeval. Poizkusim z roko na stop tipki.
stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 23 Nov 2022, 22:27

V glavi G kode imam "G49" "Tool Offset Cancel". Je to narobe?

Novi poizkus: Brez prepisovanja Z.
"Z delo" Z = 20. Pričnem čitanje točk in na koncu gre Z na varno višino 50 nakar se spremeni v Z-0.91. Prvi stavek Z v G kodi je Z 3.
stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 23 Nov 2022, 22:50

G49 nima veze.
Ponovi postopek. Po prvem delu shrani izmerjene točke v datoteko in izvozi profil v zip datoteko.
Nato nadaljuj. Po drugem merjenju sprez shrani točke v datoteko in izvozi profil.
Pošlji mi vse to na mail in napiši korake.
Bom vse skupaj rekreiral tu pri meni.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 24 Nov 2022, 10:35

Sem vse pregledal in je točno tako, kot sem predvideval.
S prepisovanjem "Stroj" v "Delo" si vse pokvariš. Kako si sploh prišel na idejo, da je to treba početi? Ni namreč niti ene situacije, kjer bi to početve naredilo karkoli koristnega in predvidljivega. S tem namreč nastaviš delovni offset na tako vrednost, ki izniči ostale ofsete. Ko se ti ostali ofseti potem spremenijo imaš totalno štalo.

Če lahko opišeš, zakaj to počneš bom mogoče razumel tvoje razmšljanje in te naučil pravega postopka.

No, saj je enostavno - ne spreminjat delovnega ofseta pa bo vse delalo kot je treba. Ofseti so vrednosti, ki se prištevajo koordinatam. Ne moreš si ga kar izmisliti zato, da bodo številke na ekranu izgledale lepše in med sabo enake.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 24 Nov 2022, 11:22

Saj vem, da ne delam pravilno.
Sem tudi jaz testiral in ugotovil:
Ko prvič nastavim Z, prepišem vrednost iz stroj v delo, deluje tako kot mora.
Pred naslednjim čitanjem točk pobrišem stare. Točke prečitam in stroj deluje kot mora, ne glede na to da je višina po Z druga.
Torej: čitanje točk in graviranje druge, tretje, xx ploščice deluje. Nimam več težav.
Ostane vprašljivo nastavljanje Z pred prvim čitanjem točk.
Prepišem ga iz "Stroj" v "Delo", ker drugače ne znam. Tako vsaj deluje.
Težava je v tem, ker mi od prejšnjega dela na stroju ostane nek offset po Z osi.
Ponavadi ostane od graviranja, kjer sem kliknil "Delovna pozicija/Izmeri" in graviral glede na ta Z.
stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 24 Nov 2022, 12:48

Še enkrat - zakaj sploh karkoli prepisuješ is "Stroj" v "Delo"? To NIKOLI ne pomeni nič logičnega. Ne prvič, ne drugič, ne zadnjič.

Warp JE offset. Tak poseben ampak JE offset in se obnaša povsem enako kot vsi drugi offseti.
Po prvem rezanju to ostane nastavljen, zato so delovne koordinate drugačne od strojnih. Delovne koordinate so take, da je nula na površini. Zakaj bi bila to težava ne vem ampak če se hočeš tega znebiti potem preprosto izklopi warp.

...ostane nek offset

"nek" offset ne obstaja. Bodi bolj natančen in ugotovi, kateri offset to je. Verjetno bo šlo za delovni offset ki je nastavljen ker PREPISUJEŠ koordinate.
Nič ne rabiš posebaj nastavljat višine. Ko izmeriš točke in jih nastaviš za warp si v bistvu že nastavil višino.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 24 Nov 2022, 13:54

Če je interes se lahko dobimo na kakšnem onlline CNC srečanju, kjer lahko, med drugim, tudi tole situacijo demonstriram. In pa seveda odgovorim na vsa ostala vprašanja. Tudi taka, katera ne veste, da jih imate :-)
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5537
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 2143 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 24 Nov 2022, 15:28

Prepisujem zato, ker drugače ne znam.
Stroj je zdaj ostal tak kot je in zajem točk deluje. Lahko zajemam točke in graviram.

Zdaj grem gravirat nekaj ploščic, ki so primerne za graviranje in zajem točk ni potreben.
Uporabil bom ikono na levi strani "Delovna pozicija/Izmeri". V meniju "Delo" mi spremeni Z=0 na površino kjer bom graviral.
No in ko to naredim zajem točk ne deluje pravilno, zgodi se tisto iz prve slike.

Da lahko ponovno uporabim "Meritve/Ravnina" prepišem Z.

Za online srečanje sem seveda interesent.
Bil sem na dveh tvojih predavanjih, še vedno imam zapiske. Na prvem, ki sem se ga udeležil sem kupil Mk2.
Sem zelo hvaležen, da imaš potrpljenje. Še enkrat hvala.
stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Nov 2022, 18:18

Kroko je napisal/-a:Če je interes se lahko dobimo na kakšnem onlline CNC srečanju, kjer lahko, med drugim, tudi tole situacijo demonstriram. In pa seveda odgovorim na vsa ostala vprašanja. Tudi taka, katera ne veste, da jih imate :-)
Kaj pa če bi naredili raje srečanje v živo ?
Bi bilo mogoče precej bolj zanimivo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60251
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16564 krat
Prejel zahvalo: 9323 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Warp - Kaj delam narobe?

OdgovorNapisal/-a stane » 24 Nov 2022, 19:36

stane
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 19 Jan 2015, 12:45
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6


Vrni se na CNC naprave

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost