315 MHz frekvenca?

Tu bo vse kar diši po RF. Še posebej zaželene so lastne stvaritve. Tudi teme, ki so za ostale poučne so prioriteta.

315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Jun 2021, 09:25

Kaj je s to frekvenco? Včasih (zelo včasih) smo jo na veliko uporabljali za daljince avtomatskih vrat, potem pa je prišlo “prekletstvo” in s tem 433 MHz, kjer so nič drugega kot težave… na tem je vse, konkretno preveč…
Daljince na 315MHz nekateri še vedno uporabljajo. Uradno je ta frekvenca dodeljena “zemeljskim postajam” .

Morda kdo ve kaj več povedat? Kaj je, če še vedno uporabljaš to frekvenco? Namreč, s tem daljincem vrata vsaj normalno odpreš, medtem ko mi na 433 včasih odpre na 2m…
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a s59ma » 12 Jun 2021, 10:20

315MHz v našem "regionu" NI dovoljen za ISM (daljinčki ipd). Je pa dovoljen v USA...
Pri nas za rabo frekvenc velja tole https://www.uradni-list.si/files/RS_-20 ... 1-0000.PDF

Nič čudnega, da ti 315MHz bolje deluje. Ni nobenih motenj (zgoraj je razlaga, zakaj jih ni), medtem ko je 433MHz preobremenjen z obilico ISM naprav.
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 482
Pridružen: 03 Mar 2015, 20:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jun 2021, 10:25

Ko enkrat nekaj dovoliš je zelo težko potem to vzeti nazaj. To se vidi tudi pri tej frekvenci. Še vedno je kup ISM naprav, ki to frekvenco uporabljajo. Posledično se ostali uporabniki izogibajo uporabi te frekvence. Ne moreš namreč nekaj prepovedati za nazaj. Avtomobili, ki imajo to vgrajeno lahko še vedno koristijo to frekvenco.
Namig: Kjer ni tožnika, ni sodnika. Mnogi vgrajujejo te daljice za recimo odpiranje garažnih vrat.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Jun 2021, 10:49

Sprašujem (več ali manj) zato, ker imam že nekaj časa konkretne težave z daljinci za vrata - kot rečeno mi občasno delajo na par metrov. Ko poslušam izhod sprejemnika slišim konkretno šumenje, prasketanje itd..., posledično ni čudno, da ne vleče. Zdaj imam anteno "pokvarjeno", da slabše lovi oddaljene motnje, obenem pa bolje lovi daljince. ČE jo priključim pravilno je še huje.
Ravno danes pa sem dobil reklamo za TOLE. Teoretično ima kaj konkretno izhodno moč, torej bi moral hudo dobro delat...

@s59ma: vem, da ni dovoljeno, ampak, kot rečeno: še ogromno se tega uporablja, kot kaže pa noben drug tega banda ne uporablja (ok, vojska, torej "noben" :D ). Torej...???
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jun 2021, 11:49

Nekaj moraš vzeti v račun. Sprejemniki za te daljice so zelo širokopasovni. Na vhodu pa skoraj ni filtra. Izdelava enega dobrega filtra bi rešila večino problemov.
Če lahko izmeriš točno frekvenco daljinca, ti bom en filter naredil.
Lahko pa prideš, pa ga narediva skupaj.
Fino bi bilo vedeti kakšen konektor je na sprejemniku oziroma kakšen je na kablu od antene.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a s59ma » 12 Jun 2021, 12:05

VolkD je napisal/-a:Ko enkrat nekaj dovoliš je zelo težko potem to vzeti nazaj. To se vidi tudi pri tej frekvenci. Še vedno je kup ISM naprav, ki to frekvenco uporabljajo.

Vsi, ki so (ali še vedno) uporabljali 315MHz naprave, so jih (in jih še vedno) uporabljali protizakonito. Pri nas nikoli niso bile dovoljene!

Protonček, prava rešitev zate je, da si zmontiraš "GSM Gate Opener" (pri kitajcih jih dobiš napol zastonj) in bo konec vseh težav. Obenem imaš bistveno boljšo zaščito, pa še določiš lahko, kdo lahko odpira (to seveda lahko tudi spreminjaš: dodajaš in brišeš uporabnike). Čim prej stran od 433MHz!
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 482
Pridružen: 03 Mar 2015, 20:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Jun 2021, 12:46

No, jaz po novem itak uporabljam Home Assistant. Vse lepo in prav… v avtu. Tako imam tudi indikacijo, če se vrata odpirajo, so odprta, zaprta...

Na motorju pa… :_banghead tam je daljinc edina opcija. No, naredil sem si sam enega, in sicer 433MHz modulčkom iz trgovine svet elektronike, ga priklopil na 12v motorja in deluje bolje od original daljinca. Kar nakazuje, da je mogoče malce močnejši ali pa ima lepši (točnejši) izhod. Tako da se mogoče lotim več teh daljincev z 12 baterijskim napajanjem… bom videl.

Darko, frekvenca je 433.92MHz. Antenski kabel je priključen preko klasičnega zelenega konektorja za vijačenje :_CR
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jun 2021, 13:42

Protoncek je napisal/-a:Antenski kabel je priključen preko klasičnega zelenega konektorja za vijačenje :_CR
Kakšen je pa to ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Jun 2021, 13:52

skrajni desni konektor TULE
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jun 2021, 13:59

Protoncek je napisal/-a:skrajni desni konektor TULE
Ojoj, pa saj tole niti RF konektor ni,...

OK, bom naredil filter, pa če praviš, da je za motor, boš enkrat prišel do mene in bomo našraufali. Ali sem kaj narobe razumel ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Jun 2021, 14:30

Ne, niti pod razno ni RF konektor., se strinjam. S tega zelenega konektorja je peljana sled do mini rdečega konektorja, kjer je SPREJEMNIK, čip na njem je UAA3201T.

Zadeva pa je za na krmilno ploščo - za sprejemnik pri meni doma, ne za na motor - tam je oddajnik, ki dela v redu. Torej za med RG59 kabel in ta zeleni konektor recimo.
Res sem malce čudno razložil... torej:
- v avtu uporabljam Home Assistant, tam je ok.
- na motorju uporabljam klasični oddajnik (le da je narejen doma). Tu so težave, ker imam kot kaže doma konkretne motnje na 433 mega.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jun 2021, 15:50

Ja res si čudno razložil,...
Če bom delal filter, moram vedeti kakšne konektorje naj dam na filter, da ga boš vstavil med anteno in sprejemnik. Potrebujem torej vedeti kakšna sta ta dva konektorja. Filter bo torej za 433MHz.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a carli » 12 Jun 2021, 15:57

Dvomim da bo filter kaj pomagal. Ker je motilni signal verjetno na isti frekvenci. Mogoče kaka vremenska postaja.
carli
 
Prispevkov: 986
Pridružen: 12 Mar 2015, 20:45
Zahvalil se je: 132 krat
Prejel zahvalo: 162 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 33

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jun 2021, 16:01

Poskusiti ni greh, drugače pa je mene v takih primerih filter že velikokrat zelo presenetil.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Jun 2021, 16:35

carli je napisal/-a:Dvomim da bo filter kaj pomagal. Ker je motilni signal verjetno na isti frekvenci. Mogoče kaka vremenska postaja.

"kaka" ja. Raje kakih 10+, če mene vprašaš. Vse deluje na točno tej frekvenci... zato tudi sam nekako dvomim v uspešnost filtra...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jun 2021, 16:56

Jaz pa ne, ker vem kaj na vhodu sprejemnika naredi en močan signal, ki je recimo 10MHz proč. Vhodno stopnjo spravi v zasičenje, potem se pa mešajo vsi signali, ki so sicer po recimo 10kHz oddaljenoi med seboj. Zmešajo se med seboj in se potem še podelijo/pomnožijo z dva, tri,...
Skratka med dvema signaloma zraste nenadoma še tretji, ki je lahko celo močnejši od teh dveh.

Tudi pri radisjkih sprejemnikih, ki so na hribu, torej dobivajo motnje od vsepovsod je filter dejansko edina rešitev.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Jun 2021, 17:41

Imaš prav.. no, itak imaš na tem področju konkretno več izkušenj od mene...

Kakšni konektorji? Hja... "navadni zeleni"? :_rolling

Zanimivo je, da so novejše utripajoče lučke za ta namen (ledice seveda) narejene tako, da je antena že vgrajena, in sicer PCB tip. Torej nič več zunanje antene.
Trenutno imam jaz povezano tako, da imam MASO antenskega kabla vezano na SIGNAL sprejemnika. Vleče bolje, kot če je vezano pravilno (torej signal na signal, masa na maso). Potemtakem bi taka nova lučka lahko vlekla celo bolje od antene, saj s tem, ko vleče manj vleče tudi manj motenj. Sam antenski kabel je dolg cca dober meter (od vezja do antene).
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jun 2021, 18:19

:_banghead Ojoj,.. ja na začetku, ko je tole bila na tej frekvenci edina stvar je seveda delalo. Torej šparat, pa naj stane kar hoče. Taka razpeljava RF sprejemnega signala seveda pobere vse kar nebi smela, zraven pa mogoče še kaj koristnega signala. Treba je na nek način na ploščico sprejemnika montirat kakšen RF konektor. Na kabel antene pa prav tako. Brez tega dajati filter nima pomena, saj bodo motilni signali leteli mimo filtra.
Potem bomo pa filter naredili, saj ne rabi biti ne vem kako kompliciran, pomembno je le, da signale ki so recino kak MHz stran zaduši za 20db. Sprejemnik se bo počutil boje in ne bo mešal vsega kar pride med seboj že v prvi stopnji.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Cloud » 12 Jun 2021, 20:18

Kaj pa ce das sprejemno ki deluje na drugi frekvenci?
Cloud
 
Prispevkov: 2550
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 299 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jun 2021, 20:27

Misliš, da bi sprejemnik preglasil kam drugam ?
Pa oddajnik seveda tudi.

Nebi naredil kaj mnogo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Jun 2021, 20:31

Oddajnik in sprejemnik imata oba nek kristal notri, torej če bi hotel spremeniti frekvenco bi moral zamenjat ta element…
Tisti stari daljinci na 315 MHz pa so imeli trimer kondenzator notri, ja. Smo občasno “štelali” take daljince, ki so slabo vlekli. Večino se jih je dalo umerit - kar tako, na oko: vrtel si gumb, pritiskal daljinca in se oddaljeval od vrat.
Sicer obstajajo uradni daljinci na 868MHz. Delajo zelo dobro - dokler vidiš anteno. V momentu, ko se skriješ za ovinek, drevo, stavbo… se veselje konča. Tudi uporaba znotraj avta jih omeji (metalizirana stekla itd…).
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a vlado » 13 Jun 2021, 11:29

Pavle,
bojim se da s filtri ne boš dosegel veliko.
Če bi s kakšnim sprejemnikom gledal kaj vse se nahaja na tej frekvenci bi vedel vzrok težav.
Lansko leto sem kupil v Li*** vremensko postajo in sem jo želel priklopiti na Domoti.
Z ATMega sem naredil RFLink. Ko sem priklopil je razen moje vremenske postaje tu v Ljubljani bilo še 20 ali 30 naprav ki sem jih lahk bral.
Od prižiganja luči (RGB), termometrov, zvoncev, stikal . . . .
No vremensko postajo lahko berem in veselo dela že eno leto na objektu.
Če želiš lahko prispevam en modul oddajnika na 433MHz, res je, ima moč 100mW, vendra boš to uporabljal res kratek čas in samo ko si na motorju.
Na modul pripelješ svoj kodirani signal in . ..
LP
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
vlado
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 29 Jan 2015, 15:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 14 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 11:58

vlado je napisal/-a:bojim se da s filtri ne boš dosegel veliko.
Boš moral razložiti zakaj ne ?
vlado je napisal/-a:Če bi s kakšnim sprejemnikom gledal kaj vse se nahaja na tej frekvenci bi vedel vzrok težav.
To bi bilo fino, ja, a bi bilo treba pogledati kaj vse njegov sprejemnik čuje v vsej svoji pasovni širini, ki jo sprejema.
vlado je napisal/-a:Če želiš lahko prispevam en modul oddajnika na 433MHz, res je, ima moč 100mW, vendra boš to uporabljal res kratek čas in samo ko si na motorju.
To je sistem reševanja problema z grobo silo. Rezultat je, da imamo same zelo širokopasovne sprejemnike, ki sprejemajo to kar bi morali in zraven še kake 2000 sosednjih kanalov istočasno. Med drugim tudi 100mW motnje ostalih oddajnikov.

Pa zgoraj opisan problem ni nekaj novega, poznan je že vsaj 50 let, le na drugih področjih - na področju TV-ja. Nakup poceni pred ojačevalcev za TV je prinesel težavo, da so nenadoma vsi oddajniki postali, za tak TV sprejemnik, motnja. Seveda so šli radioamaterji v luft, saj na svoji strani niso imeli več kaj narediti. Elrad je potem naredil pred ojačevalnike za TV, ki so imeli selektivne filtre za posamezne kanale. Težave so nenadoma izginile.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 11:59

vlado je napisal/-a:Lansko leto sem kupil v Li*** vremensko postajo in sem jo želel priklopiti na Domoti.
Ni potrebe za skrivanjem, ti kar povej! Predvidevam, da bi moralo pisati Lidlu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Cloud » 13 Jun 2021, 12:58

Protoncek je napisal/-a:Oddajnik in sprejemnik imata oba nek kristal notri, torej če bi hotel spremeniti frekvenco bi moral zamenjat ta element…
Tisti stari daljinci na 315 MHz pa so imeli trimer kondenzator notri, ja. Smo občasno “štelali” take daljince, ki so slabo vlekli. Večino se jih je dalo umerit - kar tako, na oko: vrtel si gumb, pritiskal daljinca in se oddaljeval od vrat.
Sicer obstajajo uradni daljinci na 868MHz. Delajo zelo dobro - dokler vidiš anteno. V momentu, ko se skriješ za ovinek, drevo, stavbo… se veselje konča. Tudi uporaba znotraj avta jih omeji (metalizirana stekla itd…).

Na 868 ciljam, kolikor vem sedaj vecinoma uporabljajo to frekvenco in nisem opazil neke bajne razlike
Cloud
 
Prispevkov: 2550
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 299 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Jun 2021, 14:53

Vlado, hvala za ponudbo, 100mW oddajni modul imam celo doma (hopejev hm-trp), ja, lahko bi naredil s tem - je opcija, če s filtrom ne bo ok. Sem nabavil, ko sem imel idejo, da bi naredil dvostransko komunikaciji… Saj svet elektronike celo prodaja daljince s tem modulom (celo reklamira long range..). Sem nekako poslušal izhod sprejemnika 433 in je res vse živo gor. Je pa vprašanje, koliko tega je res na 433.92 in koliko tega so sosednje frekvence in harmoniki, ki bi jih s filtrom izločil…
Cloud, 868 daljinc kot rečeno zelo hitro (res zelo hitro) neha delat, ko ne vidi antene. Pri meni je situacija taka, da imam na obe strani po nekaj 10m ovinek. Vrata pa želim odpreti tako, da ne čakam predolgo pred vhodom na cesti in ustavljam promet. Saj ni prometna cesta, ampak ravno takrat ni hudič, da se pojavita dva, trije… :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a mucek » 13 Jun 2021, 15:23

Ah, s HM-TRP par 10 m dela skoraj skozi karkoli (konkretno skozi celo poslovno stavbo iz 2N vzhod v pritlicje zahod, vmes zelezobeton ... 100 mW in 1/4 lambda zicka ... Tako da sprobaj najpfej, bos verjetno prijetno presenecen ...
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1991
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 638 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 121

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Jun 2021, 15:47

No, z obzirom, da je tole zagotovo informacija s prve roke (bivši sosed sosedu :D ) absolutno verjamem, moram res probat.
Mogoče še to: imaš to daljinček za v roko - na baterijo? Če ja, kakšno baterijo uporabljaš: klasično 12V za daljince ali kaj konkretnejšega? Namreč, rabil bi tudi kaj na baterijo za v roke - torej ne preveliko, v klasičnem ohišju za daljince…
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a vlado » 13 Jun 2021, 15:54

HM-TRP je če se ne motim FSK oddajnik, stari oddajnik pa je verjetno ASK ali OOK.
V tem primeru bi bilo potrebno menjati tudi sprejemnik na vrateh.
Se spomnem da sem enkrat z Juretom (SE) preizkušal kodo za RFM12 (FSK) in smo ugotovili da ASK, OOk ne moti sprejemnika ki dela s FSK modulacijo, RFM12 (FSK) oddajnik pa je motil navaden sprejemnik ki je delal z ASK modulacijo, oz. tak sprejemnik ni sprejemal če je istočasno oddajal FSK oddajnik.
vlado
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 29 Jan 2015, 15:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 14 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 13 Jun 2021, 15:57

Kakršnakoli AM modulacijo povozi FM. Gre paAM dlje (če ni motenj), oz z manj oddane moči je doseg večji.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5373 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 16:34

s54mtb je napisal/-a:Kakršnakoli AM modulacijo povozi FM. Gre paAM dlje (če ni motenj), oz z manj oddane moči je doseg večji.
Drži. Še en dodatni efekt je, pravzaprav dva.
Če se srečata dva FM signala, potem zmaga močnejši. In to brutalno; na sprejemu ni sledu od drugega FM signala. Če sta enako močna, potem v sprejemu ne dobimo nič koristnega (običajno interferenco obeh nosilcev - torej piskanje).
Če se srečajo signali tipa AM je pa srečanje precej manj boleče. Kljub močnemu "motilnemu" AM signalu se drug AM signal še vedno da razpoznati. Če se gre za digitalne signale, se jih da dekodirati, sicer se pojavlja več napak, a gre.

V tem, med ostalim, tudi tiči razlog zakaj imajo letalske radijske povezave še vedno AM modulacijo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Jun 2021, 17:25

No, v primeru, da bi dal HM-TRP bi moral obvezno dati dva, tudi na sprejemni strani, ja. Namreč, ti moduli imajo UART vhod/izhod, ne splošnega digitalnega, torej ne morem enostavno na vhod pripeljat kodo oddajnika.

Še ena zanimivost: za odpiranje garaže imam enak sprejemnik, samo da je v garaži (enak sprejemnik, enaka antena). Vleče občutno bolje kot tisti zunaj za vrtna vrata. Torej so zagotovo motnje zraven, ki jih tisti v garaži vleče manj, ker je pač deloma v kletki.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Jun 2021, 18:50

Sem našel TALE komplet, ki sem ga kupil že pred časom ravno v namene lastne izdelave daljinca in preskusil. Kodirni del je v originalu narejen z MM53200/HT12 čipom, jaz sem že pred časom naredil to s PIC10F206 (zato, ker je vse skupaj manjše in lažje spravim v škatlico daljinca).
Gornji oddajnik ima po “čajnih” podatkih oddajno moč 100mW in lahko rečem, da res vleče dlje kot original, ki ima moč zgolj 10mW. Napajano z 12V baterijo tipa 23A. Če napajam z usmernikom mi na 12V potegne tam cca. 30mA, na baterijo nisem meril, upam, da zdrži tak tok sekundo, dve brez, da se napetost preveč sesede. Sprejemnik je ostal original CAME. Preskuseno iz delavnice v kleti, odkoder original daljinc ne vleče. Moram pa preskusit še z avtom en dan naslednji teden, “ko bo kaj dežja”.. :_rolling

Torej, skrajna opcija je, kot pravite “brute force” oz. močnejši zmaga :_dunno
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 18:55

Aha,... in čez 5 let boš vozil 10W oddajnik s seboj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Jun 2021, 07:19

Ojoj... kaj sem se spomnil... (me je kar sram, da šele zdaj):
jaz imam v isti škatli, kot je elektronika vrat in ta 433M sprejemnik tudi WiFi modul (ESP201) za povezavo s HA. Je mogoče, da ta modul povzroča motnje? Zadevi sta oddaljeni med seboj par cm... :_CR :_banghead
napajanje ima sicer ločeno, je pa z maso povezan na vhodne tipke (torej sta kljub vsemu povezana), ker s tem modulom vrata tudi odpiram in berem stanje...

Moram popoldne poskusit... če je to to, potem samo prestavim ali wifi modul ali pa 433M sprejemnik v ločeno škatlo meter+ stran, pa je problem rešen... :_dunno
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4897
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 673 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: 315 MHz frekvenca?

OdgovorNapisal/-a forest70 » 14 Jun 2021, 17:42

Protoncek je napisal/-a:Ojoj... kaj sem se spomnil... (me je kar sram, da šele zdaj):
jaz imam v isti škatli, kot je elektronika vrat in ta 433M sprejemnik tudi WiFi modul (ESP201) za povezavo s HA. Je mogoče, da ta modul povzroča motnje? Zadevi sta oddaljeni med seboj par cm... :_CR :_banghead
napajanje ima sicer ločeno, je pa z maso povezan na vhodne tipke (torej sta kljub vsemu povezana), ker s tem modulom vrata tudi odpiram in berem stanje...

Moram popoldne poskusit... če je to to, potem samo prestavim ali wifi modul ali pa 433M sprejemnik v ločeno škatlo meter+ stran, pa je problem rešen... :_dunno

Skoraj sigurno WiFi oddajnik zabaše sprejemnik na 433, ki posledično zmanjša AGC in potem ne sliši koristni sgnal. S band pass filtrom za 433 bi močno omilil problem.
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 2568
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 476 krat
Prejel zahvalo: 581 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 130


Vrni se na RF elektronika

Kdo je na strani

Po forumu brska: AhrefsBot [Bot] in 2 gostov

cron