Kontrolnik za spajkalnik - društveni projekt - komentarji

V tej forumu bodo aktualni projekti, torej projekti, ki so trenutno v teku. Tu lahko tudi odpirate nove teme s predlogi o novem projektu.
Trenutno je to unisolder5.2

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2019, 22:35

Protoncek je napisal/-a: Verjamem, da se ogreje hitro, ampak tako hitro pa spet ne, saj ne nosiš celo večnost ročke do elementa (saj ni na drugem koncu delavnice, ampak 30-50cm stran) ampak manj kot sekundo...
Jaz sem doživel kako hitro se segreje. Tebi pa lahko demonstriram, če boš sodeloval.
Dogovoriva se takole.Z desno roko boš prijel ročico ugasnjenega spajkalnika. Z levo roko boš prijel za hladno konico, nato boš z desno roko prižgal spajkalo. Imaš torej cca 40 cm, lahko tudi manj, poti desne roke, da zagrabiš ročico in spustiš konico.

Nepozabno si boš zapomnil hitrost segrevanja :)

Ps.: Jaz sem demonstratorja razočaral, ker moja leva roka ni občutljiva na temperaturo. Opeklino prej zavoham kot začutim. No tokrat sem jo pa samo videl.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18038 krat
Prejel zahvalo: 9740 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kontrolnik za spajkalnik - društveni projekt

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 11 Feb 2019, 22:49

No, to je zeloooo slab test, namreč roka ne prenese že 50 stopinj, za spajkanje pa rabiš 300+.
Sem poskusil: pod pol sekunde, da primem spajkalnik in ga imam na padu. Ga ni junaka grelca, ki bi v pol sekunde zadevo segrel s 180 na 350 ter jo na tej temperaturi že obenem ustalil, da ni potem od 300 do 400 nekje (pretiravano).

Ok, tu itak ni problem, če je zakasnitev, kot je nekdo napisal.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 703 krat
Prejel zahvalo: 857 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 176

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2019, 22:59

Torej boš preizkusil ?!
Upam, da mi uspe to čim prej narediti.
Takole za informacijo: v malo več kot sekundi (regulacija mi ne dela, dela samo gretje) je postala konica oranžno rdeče barve. Bal sem se, da sem jo uničil, a je preživela. Pri kateri temperaturi pa kovine postanejo oranžno rdeče barve pa ne vem. Pa niti ne želim vedeti, sploh, če je moja koža blizu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 12 Feb 2019, 08:05

Ne znajo si predstavljati, ampak že vse vedo.
Uporabniški avatar
eldi2011

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1535 krat
Prejel zahvalo: 773 krat
Uporabnika povabil: s56rga

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Feb 2019, 11:09

Sem poskusil še sam. Povsem zraven ročke sem postavil spajko in poskusil čimprej pristaviti spečo ročko. Mi ni uspelo biti dovolj hiter, da spajke ne bi talil.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 740 krat
Prejel zahvalo: 2238 krat

OdgovorNapisal/-a tomazp » 12 Feb 2019, 13:13

Ahh... to so triki za zavajanje kot tisti z okroglo zemljo ... :mrgreen:
tomazp

Zahvalil se je: 137 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 52

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Feb 2019, 13:24

Si vabljen, da prideš probat.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2019, 14:11

V bistvu je to logično, saj je toplotna prevodnost med grelom in konico bistveno boljša kot pri sistemih, ker to ni v enem kosu, ampak je izmenljivo.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a tomazp » 12 Feb 2019, 15:44

Kroko je napisal/-a:Si vabljen, da prideš probat.

A okroglo zemljo? Pridem. Prinesem meter s seboj.
tomazp

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2019, 16:27

@tomazp: brez šale, izjemno hitro se segreje. Če z levo roko držiš za hladno konico, z desno pa zadevo prižgeš, se boš zagotovo prej opekel, kot pa prijel ročico. Pa ne govorim, da pač malo peče. Govorim o konkretno pečenem zrezku!
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a tomazp » 12 Feb 2019, 19:48

Vem da se ogreje. Saj je logično, takšna moč na tako majhni masi. Tudi žarnico ko vklopiš zažari na polno temperaturo v delčku sekunde, ker je tako nizka masa. Sem jo videl JBC tudi že v živo. Je odlična zadeva. Je pa prvi občutek nenavaden, če si vajen klasike.
tomazp

OdgovorNapisal/-a TilenS » 12 Feb 2019, 20:42

Sem probal, pa malo preštel 21, 21,... Ko gledam druge, sem definitivno med tistimi z bolj hitrimi gibi ( :) ) tako da včasih še vseeno moram malo počakati z spajkanjem preden mi ročka preide iz hibernacije (0°C) do delovne temp. (360°C), to traja ~3s. Pri prehodu iz sleep mode (150°C) do delovne pa dejansko traja tam ~1.5s potem pa spajkaš. Ampak vse to v praksi pomeni, da preden prideš do elementa je ročka že zdavnaj segreta (ne glede na mode).
TilenS

Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 61 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 12

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 15 Feb 2019, 11:21

Saj ne bodo prodajali tega izdelka.
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ

Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 869 krat
Prejel zahvalo: 809 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 43

OdgovorNapisal/-a tomazp » 17 Feb 2019, 16:05

s54mtb je napisal/-a:Se bojim, da boš prej videl kačje noge, kot jasno specifikacijo stroškov. Nekomu ni v interesu transparentno poslovanje. Pa ne me narobe razumeti. Nihče se ne bo pritoževal, če bo v kosovnici pisalo: "CNC obdelava" ali "Priprava komponent iz domače zaloge", samo se bojim, da tega ne bo nihče dočakal....

Marko, zelo cenim cenim in spoštujem tvoje prispevke. Se mi pa zdi, da delaš tu Darkotu krivico. Kolikor vem je Darko že na začeku povedal, da ne bo rezkanja in da si bo vsak sam poskrbel za svoje ohišje še zlasti na številnost miniCNC rezkalnikov oz. 3D tiskalnikov. Zato je tudi objavil načrte. Definitivno ga je prišel spajkalnik (še zlasti zaradi nepravilnosti Fernellovih dobav) bistveno dražje, kot če bi ga kupil. Je pač tako, da je vsak prototip bistveno dražji kot nadaljni izdelki. Se mi zdi, da se z negativnimi komentarji in diskreditacijo dela škodo za vse uporabnike foruma. Sam se vedno držim pregovora, da če seješ dobro, boš tudi dobro žel. Vsa semena pa itak nikoli ne vzklijejo. Osnova pa.

Spajkalnik je bil na ogled na skupščini društva v soboto. Je tole odlična zadeva. Tudi regulacija in moč deluje res v nulo. Sicer pa lastniki originalnih JBC postaj to že vedo.
tomazp

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 17 Feb 2019, 16:56

Če damo delat vezja kitajcem, polagat v neko firmo, kako pa temu potem še lahko rečemo društveni projekt.
Kot bi module kupil in povezal par žičk in bi imel izdelek, ampak po mojem mnenju to ni to.
Uporabniški avatar
eldi2011

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1535 krat
Prejel zahvalo: 773 krat
Uporabnika povabil: s56rga

OdgovorNapisal/-a Carko » 17 Feb 2019, 18:38

eldi2011 je napisal/-a:Če damo delat vezja kitajcem, polagat v neko firmo, kako pa temu potem še lahko rečemo društveni projekt.
Kot bi module kupil in povezal par žičk in bi imel izdelek, ampak po mojem mnenju to ni to.
Kaj bi pa ti pričakoval od takšnega društvenega projekta?

Prvotna ideja je bila, da VolkD sestavi en primerek takšen kot je, potem se pa lahko dela morebitne izboljšave (glasbene želje).

Ampak izkazalo se je, da je on že samo za sestavljanje - čeprav so na voljo vse (preverjeno delujoče) sheme in navodila - porabil več deset ur, pa veš, da je precej bolj vešč v tem, kot večina, ki se je v to temo prijavila.

Pripravil je še lično ohišje, kar je tudi vzelo kar nekaj časa.

Lahko temu rečeš tudi "skupinska nabava", če ti to bolj odgovarja, ampak že tudi z nabavo komponent ali pripravo na polaganje je veliko dela.

Da bi šli zadevo razvijati od začetka kot skupinski projekt, ni smiselno, ker je tu "sto ljudi - sto čudi" in se zadeva ustavi, preden bi se dogovorili za specifikacije. Razvojni projekti delujejo kvečjemu tako, da nekdo (ali nekaj njih) to sami razvijejo, potem pa to delijo in se skupinsko zadeva izdela ali morda samo sfinišira.
Carko

Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1124 krat
Število neizkoriščenih povabil: 250

OdgovorNapisal/-a TilenS » 17 Feb 2019, 19:08

Sicer ne sodelujem v tem projektu, ker že imam spajkalnik ampak naj povem, da se mi vsi tile skupni projekti zelo dopadejo, skoraj ne morem verjet, da se vas dejansko dobi toliko skupaj in da vse to izpeljete do konca. Lepo.

Me pa vseeno tako iz firba zanima zakaj prav v tem primeru v samogradnjo? Kolikor vem smo prišli do tega, da bo tale projekt dejansko cenovno zelo blizu original JBC postaji in zato me res zanima zakaj samogradnja? Dejansko so projekti na katerih se veliko naučiš, eden teh je sigurno radijska postaja, ki jo izdelujete ampak tale spajkalnik je dejansko bolj kot ne kit komplet, kjer je treba zadevo samo nametati skupaj in lotaj. Nekega učenja tukaj ni. Lahko povem osebno, da ko smo prišli do zaključka da je cenovno tale zadeva tam tam z originalno sem za sebe že kar odpisal tale projekt : ) Pa tudi če bi bil original malo dražji ma ni varijante, da sam pacam skupaj nek spajkalnik, vzamem original in adijo.

So projekti kjer je smiselna samogradnja ampak osebno je tukaj ravno ne vidim. Dejansko se mi zdi škoda, da ne greste v skupinski nakup originalnih postaj, več kot 40 vas je, ma ni varijante, da ne bi dobili dobre cene za tole količino. Pa imate nove postaje z garancijo in preverjeno kvaliteto in delovanjem. Ne vem no... jaz bi malo premislil o tem.
TilenS

Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 61 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 12

OdgovorNapisal/-a daluka » 20 Feb 2019, 20:33

daluka

Kraj: HR - 9A - JN85MQ
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 25

OdgovorNapisal/-a Kroko » 24 Feb 2019, 23:27

Ok, mi je pa žal za vse, ki se bodo tule, vsaj tako kaže, nategnili, nekdo pa bo nič kriv lepo pokasiral.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a Carko » 25 Feb 2019, 00:01

Nategnili v kakšnem smislu?

Cena bo itak znana preden se gre v dejanski nakup oz. naročilo komponent in storitev.
Carko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2019, 01:27

Kroko je napisal/-a:Težava je, ker ni jasno, kakšen projekt to sploh je.
Natančno tak, kot si ga bomo izbrali. Izbirali bodo pa tisti, ki bodo sodelovali.

Kroko je napisal/-a:1. Cena - več kot 50% cene originala ne dam. Se pravi 190 EUR.
O ceni sem pa že povedal, najprej se je treba odločiti o načinu sestavljanja. Od tega je odvisno tudi kje se bo material nabavljalo. Če se polaga, potem je smiselno, da material nabavlja tisti, ki polaga, saj ga gotovo dobi najceneje.

Kroko je napisal/-a:2. Brez Darkotovega alu ohišja s črto in držalom tudi ne maram.
Čakj malo, saj aluminija ne delam jaz :mrgreen: Vse datoteke so na razpolago, lahko jih po želji tudi spreminjam. CNC-jev, kjer se to lahko naredi je tudi dovolj. Kako in koliko si boste zaračunavali med seboj, pa ni več moja stvar. Zase vem koliko je dela. Če ima kdo posebej željo, mu lahko naredim. Ostali boste pač našli cenejšo/plastično/čevljarsko ali kakšno drugo varianto. Mogoče bi bila zanimiva ideja dat spajkalo v leseno škatlo (me zanima kolikokrat bi se požarni inšpektor prijel za glavo; za plastiko velja isto).

Kroko je napisal/-a:3. Če brez nekakšnih adapterjev ne dela 210 ročka in pinceta me tudi ne zanima.
Tole boš moral malo prebrat tistih zdaj že preko 150 strani. Izvedb je lahko precej. Sam priporočam to kar sem naredil na svojem. Original konektor, da vanj lahko vtaknemo JBC-jeve ročke ( to je tudi v konstrukciji prednje plošče predvideno). Dva upora sta vgrajena v konektor posamezne ročke na način, da pri priključitvi na original postajo ne motita, pri unisolder pa definirata tip orodja.
Še opozorilo. Konektor na ročki je JBC izbral zelo šparovito, kljub šestim luknjam so vstavljeni le trije kontakti.

Kroko je napisal/-a:4. Najraje bi videl kit komplet brez smd pasive (R in C), da bo vsaj malo veselja s spajkanjem.
V primeru, da se bo spajkalo bo to zagotovo najboljša opcija. Dodal bi le še smotrnost nabave pasive, ki jo doma gotovo nimamo. To pa so upori 0.1%, shunt in kondenzatorji velikosti 0603.

Obstaja tudi opcija, da se pol polaga, pol spajka.

Kroko je napisal/-a:Ponudim lahko distribucijski center v Lj., mogoče tudi programiranje PIC. V čem se to PIC kodo prevaja in programira?
Vnaprej hvala. No mislim, da distribucija ne bo problematična, saj bo večino stvari prinesel poštar. Bo pa potrebno material razdeliti. S tem bo kar nekaj dela.
Programiranje imamo že pokrito - zadolžen je blasny.

Kroko je napisal/-a:Od projekta sem sicer odstopil, me pa vseeno mika.
Če te dovolj mika se še vedno (jutri,,,hmm - danes) lahko prijaviš nazaj.

Nekatere akcije bodo potrebne že jutri (danes), a se prostovoljci še niso našli. Jih bom kar določil.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Re: Kontrolnik za spajkalnik - društveni projekt - komentarj

OdgovorNapisal/-a andrejj » 28 Maj 2019, 07:56

Mene zanima kakšno konico oziroma špico za uporabo smd elementi in drugo.Če pogledam je kar precej različne konice.
Uporabniški avatar
andrejj

Kraj: 8232 Šentrupert
Zahvalil se je: 369 krat
Prejel zahvalo: 270 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 55

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Maj 2019, 10:46

Konic za delo s smd-ji je ogromno. Nekako ni ravno pravila katera bi bila najbolj ustrezna. Je precej odvisno od navad in spretnosti posameznika.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Carko » 29 Maj 2019, 16:23

Na Hakkovi strani je zelo lepo prikazano, za kaj in kako se posamezna oblika konice lahko uporablja. Lahko pofiltriraš po vrsti uporabe, potem pa pri posameznem tipu konice vidiš opis in povezavo do videa s primerom. Na primer:

2019-05-29 16_23_11-Window.png
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Carko

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 30 Maj 2019, 17:13

Zataknilo se je... pri LCD_ju. Darko, kako si ti nalotal ? Kje in kakšne pine si dal? Meni pride LCD konkretno preveč stran od mameplate...? :_dunno
A je LCD platka namenjena, da se natakne ali naj bi bila fiksno prilotana?
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Maj 2019, 18:36

Ne razumem?
A lahko kakšno sliko?
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 30 Maj 2019, 19:01

Takole s temi sponkami ne bo šlo...črne na sliki so zalotane, bele še ne. Sklepam, da to ni pravi način za nataknit lcd...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Maj 2019, 00:23

Ne, obratno je. Bom razdrl svojega in poslikal. Mogoče ti pa tale slika malo pomaga.

S tem, da sem potem zaradi razdalje moral odstraniti podnožje.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 31 Maj 2019, 06:58

VolkD je napisal/-a:Ne, obratno je. Bom razdrl svojega in poslikal. Mogoče ti pa tale slika malo pomaga.

Saj to sliko sem gledal, ja in dal enake konektorje. Če ti ni težko prosim za sliko, ja. Bo ostalim tudi koristila.

VolkD je napisal/-a:S tem, da sem potem zaradi razdalje moral odstraniti podnožje.

Točno to... torej si LCD nalotal direkt na plato? Saj pod njo itak nič TH elementov, da bi motila pri morebitni menjavi/popravilu.

Moram pa reči, da je ta projekt glede dokumentacije urejen kot slabo vzdrževano sračje gnezdo. Človek mora resnično prebrati celotno sparky-evo temo, da sestavi. Sem slučajno naletel na vprašanje nekoga okoli LCD-ja ter tistih brikov (pri nas so upori 47E), pa je sparky odgovoril, da je že dvakrat napisal :_CR . Bravo...torej mora prav vsak prebrati prav vseh 14x strani ali kaj? Navodil ni, v prvem postu je načrt, software, ki je nepreveden in nikjer ne piše S ČIM se to prevede :_dunno in to je to.

Vse je treba "čarati", ugotoviti sam ali pa najti med temi 15x stranmi.
Uporabniški avatar
Protoncek

Prejšnja

Vrni se na ■Aktualni projekt - unisolder5.2■

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov