PARA - PARASET

Vse v zvezi z radijskimi postajami

PARA - PARASET

OdgovorNapisal/-a s57j » 28 Jul 2017, 12:00

PARA - PARASET

Znamenita »špijonka« iz druge svetovne vojne je še vedno zanimiva za graditelje njenih replik v razno raznih oblikah in konfiguracijah. Oziroma, očitno je vedno bolj zanimiva. Ob poplavi raznih približkov replik, sem se tudi jaz odločil, da naredim repliko, bolj prijazno za radioamaterske uporabnike, vsaj glede napajanja in nastavljanja frekvence sprejemnika, ob tem pa še vedno izgleda kolikor največ možno kot original in je kot original tudi pri uporabi.
Moj cilj je bil čim manj odstopanja od originala, vendar bolj radioamaterski uporabi prijazno radijsko postajo z 13,8 V napajanjem, ki naj bi ga imel vsak, ki ima kako drugo postajo. Tudi ne želim prevelikega približevanja postaje modernim ICOM-om in Kenwood-om, saj bi postaja lahko izgubila vse svoje čare. Če hočem delati na moderni postaji, si jo pač vklopim, preteklost in starine pa imam rad čimbolj podobne časom, ko so bile konstruirane. Verjetno tudi takrat kot špica tehnologije.
Čelna plošča je enakih dimenzij kot original in ima enak razpored elementov in v večini enake napise na istih mestih. Napise na čelni plošči iz aluminij pločevine mi je s kemičnim postopkom naredil Darko Volk. Hvala Darko. Sam pa sem naredil še dve plošči iz nerjaveče (edelstahl, rostfrei) pločevine. Sprejemnik je zgrajen po shemi originala z elektronkama 6AK5, ki lepo delujeta tudi z anodno napetostjo 12, oziroma 13,8 V. V praksi se pokaže, da je minimalna potrebna napetost vsaj 14,3 V, ker sem v gretje elektronk vgradil regulator 7812 z eno diodo, kar zagotovi 12,6 V napetosti za gretje elektronk. Ker regulator že sam po sebi zniža izhodno napetost, mora biti vhodna napetost vsaj 14 V, drugače je tudi napetost gretja elektronk nižja – 12,2 ali 12,3 V, lahko celo manj, odvisno od uporabljene diode. Shema je seveda malo prilagojena drugima elektronkama, minimalni anodni napetosti in dodatnima dvema zožanima frekvenčnima področjema. V sprejemnik sem namesto preklopnika Sprejem/Oddaja vgradil preklopnik za različna valovna področja sprejemnika. Oznaka RX pomeni celo območje kot pri originalu 3,4 do 7,5 MHz. Podobmočje 3,5 MC/s ima obseg od 3,450 do 3,850 MHz, za 7 MC/s pa od 6,950 do 7,300 MHz. Original ima reduktor za prenos vrtenja skale (kondenzatorja) sprejemnika približno 1/6, kar pomeni, da so za polovico vrtljaja, kolikor je možno zavrteti kondenzator, potrebni trije vrtljaji gumba reduktorja. Jaz sem pri mojem sprejemniku prestavno razmerje močno povečal – za pol vrtljaja skale je potrebno gumb reduktorja zavrteti desetkrat. Že sam ta ukrep močno izboljša možnost nastavitve sprejemnika na določeno frekvenco. Pustil sem tudi celotna obsega bandov 3,5 in 7 MHz, čeprav je oddajnik zgrajen samo za telegrafijo. Vendar pa ponuja možnost poslušanja SSB amaterskih postaj tudi veliko užitka ob pridobivanju znanja, kako točno nastaviti frekvenco in reakcijo, čeprav naj bi bila nastavitev reakcije generalno enaka kot za CW. Narisati sem moral tudi tri krivulje za nastavljanje frekvence sprejemnika, ki ima skalo od 0 do 100. Spremenljivi kondenzator je vzet iz tranzistorskega sprejemnika, kupljenega na bolšjaku. Prav tako transformator, ki je bil namenjen napajanju sprejemnika iz omrežja, pri meni pa je postal avdio transformator. Le-ta zdaj omogoča priključitev modernih slušalk za računalnik ali telefon. Močnejši signali in postaje pa se lepo slišijo tudi na zvočnik. Med testiranjem nisem opazil neke omembe vredne razlike med 4 in 8 omskim zvočnikom.
Ker seveda ne obstaja elektronka, ki bi pri 14 V anodne napetosti izsevala kake omembe vredno RF energijo, sem oddajnik naredil s tremi tranzistorji: oscilator, predojačevalnik in končna stopnja. Celotno vezje na ploščici, ki sem jo prilotal na podnožje »oktal« elektronke, naredil valj za ohišje in pokrov, ki hkrati služi kot hladilnik končne stopnje. Tako je nastala elektronka 14JANEZ, ki jo vstavim v ustrezno podnožje na čelni plošči. Pod ploščo sta dva Pi filtra: za 3,5 in 7 MHz področje, ki ju preklapljam s stikalom, ki je na istem mestu kot pri originalu in ima enaka napisa. Kot radioamater lahko oddajam samo na teh dveh območjih, uporabljal pa bom ustrezno prilagojene antene, zato sta izhoda za anteno 50 omska. Tudi podnožje za kristal je na istem mestu kot pri originalu in je namenjeno kristalom, ki imajo razmak med nogama ¾ cole in premerom noge 3/18 cole. Tasterček je popolna replika originala, na istem mestu in enako povezan. Namesto preklapljanja katode elektronke preklaplja na maso emitor oscilatorskega tranzistorja. Namesto spremenljivega kondenzatorja za TANK TUNING je spremenljivi kondenzator za raztegovanje kristala, ki ima svojo skalo od 0 do 10 in je potrebno za vsak kristal narisati svojo krivuljo frekvenc, ali pa vzporedno z anteno priklopiti frekvencmeter, če hočemo vedeti natančno frekvenco, na kateri oddajamo. Namesto spremenljivega kondenzatorja za AERIAL TUNING je stikalo za preklop Sprejem/Oddaja, ki preklaplja anteno in anodno napetost kot pri originalu centralni preklopnik. Žarnici, ki pri originalu kažeta prilagojenost končne stopnje in antene, zdaj mežikata v ritmu oddajanja, leva na 3,5 desna pa na 7 MHz. Energijo enako kot pri originalu dobivata iz tuljave, navite preko tuljave Pi filtra. Namesto dveh banana vtičnic za anteno in ozemljitev, sem zaradi enostavnejšega priklapljanja antene uporabil BNC konektor.
Že pred začetkom konstrukcije in izdelave PARA-Paraseta sem si zamislil tudi možnost »raztegovanja« kristalov. Sam imam nekaj kristalov za območji 3,5 in 7 MHz. V glavnem so to »moderni« kristali HC49/U za 3515.6, 3541, 3580 in 7020 KHz, ki sem jih vgradil v ustrezna večja ohišja. Imam tudi kristal v ohišju FT243 za 7006 KHz in kristal v ohišju BD40 za 3550 KHz. Ta opcija mi je močno zagrenila življenje, saj sem porabil ogromno časa najprej za izbiro ustreznih kondenzatorjev, ki zagotavljata osciliranje kristala, pozneje pa še pri gradnji Pi filtrov. Tu sem tudi ugotovil, zakaj graditelji podobnih QRP oddajnikov gradijo samo »monobanderje«. Če je vrednosti kondenzatorjev v oscilatorju za fiksne vrednosti kristalov možno najti v veliko shemah, je že malo težje izbrati kondenzatorja, ki vzbujata enako osciliranje različnih kristalov na dveh frekvenčnih območjih. Če pa uporabiš še opcijo raztegovanja kristalov, postane naloga skoraj nemogoča. Če oscilator lepo deluje na enem robu frekvenčnega območja kristala, so lahko oscilacije na drugem robu zelo majhne ali jih sploh ni. Ko vstaviš drug kristal, pa nimaš oscilacij na nobenem koncu. Pri kristalu za drugi band pa je še huje. Jaz sem s poskušanjem določil vrednosti kondenzatorjev za pet zgoraj naštetih kristalov. Pri določanju vrednosti elementov Pi filtra za posamezni band pa se vaja ponovi. Nobeni izračuni ne pomagajo, samo poizkušanje – menjava elementov.
Končni rezultat je, da na 7 MHz pri 14 voltih dobim približno 4,7 W izhodne moči na umetnem bremenu, merjeno z Bird 43 in 50 W vložkom. Kristal FT243 gre od 7004 do 6997 MHz, kristal 7020 pa od 7019 do 7010 MHz. Na 3,5 MHz dobim cca 4,9 W, razpoložljivo območje raztegnjenih kristalov pa je veliko manjše – od 1 do 1,5 KHz. Če napetost zvišam na 15 V, na obeh bandih dobim polnih 5 W v umetno breme, odvisno na katerem robu frekvenčnega obsega kristala je merjeno. Potiskanje naslednjih harmonikov ni ravno tolikšno, kot pri modernih postaja. Na 3,5 je cca 15 dbm, na 7 pa skoraj 20 dbm, spet odvisno na katerem robu frekvenčnega obsega kristala je merjeno.
Poraba sprejemnika pri 14,5 V, ko se elektronki segrejeta je 180 mA, od tega manj kot 5 mA za anodo. Poraba pri oddaji pa je dober amper. Ker je gretje elektronk vklopljeno ves čas, je torej skupna poraba na oddaji 1,2 A.
Ohišje je leseno, narejeno po originalnih merah. Ker sta sprejemnikovi elektronki sedaj malo nižji, lahko ostaneta v podnožjih, ko se zapre pokrov. Odstraniti je potrebno samo elektronko 14JANEZ, vse ostalo ostane na mestu.
Priponke
Para-Paraset Nr.1.jpg
para-Para celna.jpg
14 JANEZ.jpg
Duplikat.jpg
Duplikat spodaj.jpg
s57j
 
Prispevkov: 160
Pridružen: 05 Avg 2016, 13:04
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 70 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: PARA - PARASET

OdgovorNapisal/-a MadMax » 28 Jul 2017, 13:44

Impresivno!
Vsekakor vse čestitke za trud :_clap
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1847
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 345 krat
Prejel zahvalo: 361 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Radijske postaje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost