Merjenje vakuuma

Tu bomo opisali in spraševalo o tem kako in s čim izmeriti izmeriti kar pač potrebujemo.
Tu bodo tako samogradnje kot tudi opis merilnih metod.

Merjenje vakuuma

OdgovorNapisal/-a GJ » 19 Jun 2019, 10:21

Potrebujem meriti podtlak/vakuum v komori. Absolutni tlak gre tam do 30-20 mbar, torej že kar dober vakuum.
Kako čim ceneje z natančnostjo nekaj % izmeriti podtlak oziroma absolutni tlak?
Ena fizikalna metoda je merjenje temperature vrele vode. Recimo, če je temperatura vrele vode v posodici v komori 17.6 °C je tlak v komori okoli 20 mbar. Ampak to je uporabno zgolj za umerjanje/kontrolo senzorjev.
Pregledal sem že kar nekaj senzorjev vendar, ali ne gredo tako nizko z meritvijo ali pa je napaka prevelika. Tisti senzorji, ki so zadovoljivi pa so takoj dražji od 100 €.
Kakršnega koli predloga bom zelo vesel...

LP :mrgreen: GJ
Če si jezen, si žrtev!
GJ
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:26
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Merjenje vakuuma

OdgovorNapisal/-a javr » 19 Jun 2019, 11:00

poskusi tukaj ; podtlak v peči na sekance merimo s CP112
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1328
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 109 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Merjenje vakuuma

OdgovorNapisal/-a booxco » 19 Jun 2019, 11:02

A tu: https://eu.mouser.com/Sensors/Pressure- ... /_/N-6g7qc ne najdeš ničesar? Takole na hitro so tam od 0-100mbar gauge 20-30€.
booxco
 
Prispevkov: 95
Pridružen: 25 Sep 2016, 22:17
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Merjenje vakuuma

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 19 Jun 2019, 12:08

Rabis 1 bar absolutni senzor. Lahko dobis hpsa 1000, ki sicer ni kompenziran, ampak za poskuse bo ok.

https://www.hyb.si/series-1000.html

Tudi hpsd 6000 bi se nasel kak v predalu.

https://www.hyb.si/series-6000.html


Ce se ti ne mudi, pridem z dopusta konec meseca in pobrskam po predalih.

Sicer pa na farnellu:
https://si.farnell.com/sensor-solutions ... 20absolute
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9706
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1324 krat
Prejel zahvalo: 3277 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 193

Re: Merjenje vakuuma

OdgovorNapisal/-a GJ » 19 Jun 2019, 13:36

Fantje jaz potrebujem izkušnje, pregledal sem čez 100 datasheet-ov, no nekaj sem pa le našel :)

s54mtb je napisal/-a:Sicer pa na farnellu:
https://si.farnell.com/sensor-solutions ... 20absolute

Tale je tako tako, ker ima območje:"Operating range: 10 to 1300 mbar"!

Serija 1000 je za tlake:"Absolute (for p≥1 bar)" Serija 6000 pa ima območja od do, vendar nikoli od 0 mbar.

Sem pa našel pri Honeywell in bom probal z njim : https://si.farnell.com/search?st=MPRLS0015PA0000SA

Hvala vsem...
Če si jezen, si žrtev!
GJ
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:26
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Merjenje vakuuma

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 19 Jun 2019, 14:15

GJ je napisal/-a:Fantje jaz potrebujem izkušnje, pregledal sem čez 100 datasheet-ov, no nekaj sem pa le našel :)

s54mtb je napisal/-a:Sicer pa na farnellu:
https://si.farnell.com/sensor-solutions ... 20absolute

Tale je tako tako, ker ima območje:"Operating range: 10 to 1300 mbar"!

Serija 1000 je za tlake:"Absolute (for p≥1 bar)" Serija 6000 pa ima območja od do, vendar nikoli od 0 mbar.

Sem pa našel pri Honeywell in bom probal z njim : https://si.farnell.com/search?st=MPRLS0015PA0000SA

Hvala vsem...



Serija 1000 je packaged die, torej mostič, ki ima za referenco vakuum. Od tebe je odvisno, kaj s tem narediš naprej (temperaturno kompenzacijo in kalibracijo). Če mu spraviš offset pri vakuumu (ok, recimo pri pabs=0,1mbar) na nič, uporabiš dovolj ojačanja, boš lahko meril do 10mbar absolutnega tlaka. Res pa so drifti ofseta lahko problem in hitro meriš temperaturo namesto tlaka. Če boš rabil kaj pomerit, pa povej in se lahko zmenimo, da boš videl pri čem si.

"Pravi" vakuum senzorji sicer delajo na drugačni princip (pirani). Poglej recimo tole: https://www.servoflo.com/environmental- ... um-sensors
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9706
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1324 krat
Prejel zahvalo: 3277 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 193

Re: Merjenje vakuuma

OdgovorNapisal/-a GJ » 19 Jun 2019, 20:42

s54mtb je napisal/-a:"Pravi" vakuum senzorji sicer delajo na drugačni princip (pirani). Poglej recimo tole: https://www.servoflo.com/environmental- ... um-sensors

Za zelo majhne absolutne tlake pod 40 mbar, bi bil PVC1001 odličen samo kaj ko ga nikjer ne prodajajo!

LP :mrgreen: GJ
Če si jezen, si žrtev!
GJ
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:26
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17


Vrni se na Elektronika - meritve

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost