Katero termalno kamero uporabljate

Tu bomo opisali in spraševalo o tem kako in s čim izmeriti izmeriti kar pač potrebujemo.
Tu bodo tako samogradnje kot tudi opis merilnih metod.

Katero termalno kamero uporabljate

OdgovorNapisal/-a sreckoo » 17 Avg 2026, 11:00

Pozdravljeni,

Zanima me katere termalne kamere uporabljate za opazovanje matičnih plošč pri prenosnikih, mobilnih napravah...?

Sam sem že imel Thermal Master P3 za telefon (cenovni razred ~300 eur), vendar mi ni dobro delovala, eventuelno se ni več prižgala zato sem jo vrnil. Sicer je bila sama naprava robustna in mi bila zelo všeč zaradi fokus obročka. Kupil bi jo še enkrat pa se bojim, da bom spet imel probleme. Kupil sem jo sicer preko njihove uradne (Kitajske) strani ampak imajo obupno podporo (tudi računa na podjetje mi jim ni uspelo narediti).

Uporabljate kakšne druge cenejše varjante (USB ali ročne), ki so dovolj dobre locirati SMD komponente, se pravi kaj se na plošči greje?

lp,
Srečko
sreckoo

Kraj: Brežice
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: Jakey
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Katero termalno kamero uporabljate

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Avg 2026, 11:29

Nekateri telefoni se lahko tudi pohvalijo z termo kamero.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20977 krat
Prejel zahvalo: 10742 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a yacksy » 17 Avg 2026, 12:55

Pred slabimi tremi leti sem se na podlagi tega videa (pa tudi drugih pozitivnih mnenj) odločil za kombinacijo UNI-T UTi260B ter makro leče. Direktne povezave na Eleshop dajem zato, ker sem opremo našel najceneje prav tam. Če se admin s tem ne strinja, lahko povezave (in ostale reference) mirno pobriše.
S to kombinacijo imaš možnost pregleda večjih zadev (segrevanje komponent v elektro omarici, iskanje toplotnih mostov v hiši, merjenje vročine mulcem, itd.) kot tudi elementov na vezju (makro leča je zakon ;) ).

Vzami v zakup, da Alex iz Northridgefix to opremo prodaja v svoji spletni trgovini, se mi pa zdi korekten in ne bo "sadil rožic" ter hvalil opremo, katera se mu ne obnese. Jaz svoje ne zamenjam ;)

Je pa tudi res, da je v treh letih verjetno prišla v prodajo kaka druga termalna kamera, ki je v tem trenutku boljši nakup. V vsakem primeru pa zagovarjam nakup ločene termalne kamere, saj niso veliko (če sploh) dražje od USB izvedenk, ki se priključijo na telefone. Slednje so se mi vedno zdele občutljive oz. lomljive, da ne omenjam potencialnih težav s softverom, ko je potrebno menjat telefon.
yacksy

Zahvalil se je: 2073 krat
Prejel zahvalo: 370 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 17 Avg 2026, 15:27

Jaz imam UNI-T UTi120M, tudi kar se tiče resolucije mi je zaenkrat čisto zadosti. (Če bi kupoval zdaj bi verjetno kupil malo večjo.) Je pa res, da mi na novem telefonu (Redmi note 15) po kaki minuti preneha delovati (med kalibracijo), tako da jo uporabljam na starem (Samsung A50).

Mislim, da se kot makro lečo lahko uporabi tudi navadno fokusirno lečo za CO2 laser, ne vem pa kako je v takem primeru s kalibracijo temperature...
dejko1

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 153 krat
Prejel zahvalo: 350 krat
Uporabnika povabil: gumby

OdgovorNapisal/-a Lojz » 17 Avg 2026, 17:32

Ali ima mogoče kdo tole in kako je zadovoljen z njo?
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz

Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 253 krat
Prejel zahvalo: 578 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 54

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 17 Avg 2026, 20:38

Uporabniški avatar
smatjaz

Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 11

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 17 Avg 2026, 20:53

Jaz imam cca 3 leta "Kaiweets kti-01". Za amatersko uporabo je zadovoljiva. Navaditi sem se moral na paralakso med termo in navadno kamero. Mogoče malo moti tudi nastavitev senzorja do 120 ali nad 120 stopinj Celzija. Za opazovanje pregretih elementov na PCBjih je super, ko enkrat natreniraš.
https://how2electronics.com/kaiweets-kt ... th-review/
Več glav več ve.
mondxxi

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 872 krat
Prejel zahvalo: 849 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 169

OdgovorNapisal/-a cero » 17 Avg 2026, 22:09

Jaz imam že kar nekaj let tole, ker sem hotel imeti kamero s samostojnim zaslonom, od flira pa so bile takrat občutno predrage :
https://www.batronix.com/shop/thermal-c ... W-EAA.html

Dokupil sem tudi lečo ZnSe za par evrov na ali-expressu, da lahko gledam precej bližje, razne čipe na ploščah in podobno.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 401 krat
Prejel zahvalo: 873 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 88

OdgovorNapisal/-a yacksy » 17 Avg 2026, 22:35

Lojz je napisal/-a:Ali ima mogoče kdo tole in kako je zadovoljen z njo?

Ne navijam za UNI-T oz. za svoj predlog in ne poznam dobro področja, bom pa kljub temu napisal svoje mnenje.

Ne razumem zakaj bi kupoval "no name kitajca", če lahko za enak denar dobiš izdelek priznanega proizvajalca kot je UNI-T. Če vzamem konkreten primer. Ena najpomembnejših stvari pri termalni kameri je resolucija IR senzorja. Resolucija IR senzorja pri UNI-T UTi260B je 256x192 px. Resolucija IR senzorja pri "kitajcu" na povezavi (Raythink EX10 Pro) je 160x120 px, delajo pa programski upscailing resulucije (seveda z AI :D :D :D ) na resolucijo 320x240 px. In to resolucijo tudi prodajajo kot "Super-Resolution ". Glede na to, da je to tehnični forum, prepuščam vsakemu posamezniku, da presodi katera varianta je boljša.
yacksy

Zahvalil se je: 2073 krat
Prejel zahvalo: 370 krat

OdgovorNapisal/-a Lojz » 17 Avg 2026, 23:55

yacksy je napisal/-a:Ne razumem zakaj bi kupoval "no name kitajca", če lahko za enak denar dobiš izdelek priznanega proizvajalca kot je UNI-T. Če vzamem konkreten primer. Ena najpomembnejših stvari pri termalni kameri je resolucija IR senzorja. Resolucija IR senzorja pri UNI-T UTi260B je 256x192 px. Resolucija IR senzorja pri "kitajcu" na povezavi (Raythink EX10 Pro) je 160x120 px, delajo pa programski upscailing resulucije (seveda z AI :D :D :D ) na resolucijo 320x240 px. In to resolucijo tudi prodajajo kot "Super-Resolution ". Glede na to, da je to tehnični forum, prepuščam vsakemu posamezniku, da presodi katera varianta je boljša.

Se strinjam z napisanim. Podal sem prvi link na katerega sem naletel, da se pač vidijo karakteristike Raythink EX10 PRO kamere. Sem še malo pobrskal in dobiš Raythink EX10 PRO za skoraj polovico cene UNI-T UTi260B. Seveda je EX10 Pro nekoliko slabša.
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz

Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 253 krat
Prejel zahvalo: 578 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 54

OdgovorNapisal/-a Zeci » 18 Avg 2026, 06:41

yacksy je napisal/-a:
Ne razumem zakaj bi kupoval "no name kitajca", če lahko za enak denar dobiš izdelek priznanega proizvajalca kot je UNI-T. Če vzamem konkreten primer. Ena najpomembnejših stvari pri termalni kameri je resolucija IR senzorja. Resolucija IR senzorja pri UNI-T UTi260B je 256x192 px. Resolucija IR senzorja pri "kitajcu" na povezavi (Raythink EX10 Pro) je 160x120 px, delajo pa programski upscailing resulucije (seveda z AI :D :D :D ) na resolucijo 320x240 px. In to resolucijo tudi prodajajo kot "Super-Resolution ". Glede na to, da je to tehnični forum, prepuščam vsakemu posamezniku, da presodi katera varianta je boljša.

Mimo teme, resnično se opravičujem vsem, ampak vedno kadar se pogovarjamo o ekranih me kar zaboli, ko nekdo uporabi besedo "resolucija", ki v slovenščini pomeni nekaj povsem drugega. Ko govorimo o ekranih, se uporablja slovenska beseda "ločljivost".

Dobro, nazaj na temo, sam nimam termalne kamere, razmišljam pa o nakupu. Kakšna mora biti minimalna ločljivost, da je uporabna za pregledovanje tiskanin? Je potrebno vsako kalibrirati?
Uporabniški avatar
Zeci

Kraj: Osrednjeslovenska regija
Zahvalil se je: 49 krat
Prejel zahvalo: 47 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a cero » 18 Avg 2026, 07:56

yacksy je napisal/-a:Ena najpomembnejših stvari pri termalni kameri je resolucija IR senzorja.

Meni je še pomembnejša od resolucije, najmanjša temperaturna razlika ki jo je senzor še sposoben zaznati.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 401 krat
Prejel zahvalo: 873 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 88

OdgovorNapisal/-a reber » 18 Avg 2026, 09:51

Pred leti sem na banggood za slabih 200eur kupil nekaj podobnega po obliki kot UNI-T vendar z nižjo ločljivostjo. Omogoča prekrivanje slike iz navadne in IR kamere, da se lažje najde vročo točko. Pri vseh ali vsaj zelo veliki večini je problem ker se sliki 100% prekrivata samo na določeni razdalji oziroma od neke minimalne razdalje naprej. Če je kamera preblizu, sta sliki zamaknjeni, ker sta objektiva kakopak zamaknjena. Ko se enkrat navadiš in pogledaš še z druge strani ali obrnjeno za 90st, se hitro najde vroča točka. Pri popravilih, pregledih, analizi, je termokamera vsekakor orodje, brez katerega ne gre več, če hočemo biti natančni in učinkoviti. Ne samo za popravila, tudi za odkrivanje bodočih napak, kot so spoji za večje tokove ali kar navadna inštalacija, je to super orodje. Zelo dobro je, če ima kamera možnost shranjevanja ali izvažanja posnetkov, moja ima micro SD kartico.

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 283 krat
Prejel zahvalo: 945 krat

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 21 Avg 2026, 09:21

Pred kakšnim mesecem je imel Lidl Parkside v ponudbi termokamero. Jo ima kdo?
https://www.lidl.de/p/parkside-waermebi ... p100408481
MarkoM

Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 300 krat
Prejel zahvalo: 330 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 30

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Avg 2026, 09:31

hm...
The Parkside Thermal Imaging Camera PWBKA B2 features a display resolution of 240 × 320 pixels on its 2.8-inch TFT-LCD screen, while the actual thermal sensor handles 1,024 measurement points (equivalent to a 32 × 32 pixel infrared resolution)
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 827 krat
Prejel zahvalo: 1025 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 210

OdgovorNapisal/-a JernejL » 21 Avg 2026, 10:45

TOOLTOP ET693C

256*192 Thermal Imaging Camera
512*384 Super IR Thermal Imager
1080P Visible Fusion Electrical & Industrial Test

https://www.aliexpress.com/item/1005009477001381.html
+ makro leča:
https://www.aliexpress.com/item/1005010502168699.html

Rezultat je v sliki:
6vgpMfq7.jpg

Omogoča tudi usb-c priklop na računalnik.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
JernejL

Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 270 krat
Prejel zahvalo: 501 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 100

Vrni se na Elektronika - meritve

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost