Katero tablico v letu 2022 kupiti?

Popravila, zamenjave, napajalniki, SIM kartice,...

Katero tablico v letu 2022 kupiti?

OdgovorNapisal/-a reber » 28 Apr 2022, 09:38

Pri hiši sta dve (zastareli) tablici, ASUS in Lenovo, obe velikosti 8 palcev... žena je že rahlo huda :_think
Za resno uporabo je obstoječe postalo neuporabno, si sploh ne upam pogledat kateri android je gor, zelo veliko aplikacij se ne da več naložit.

Kaj pričakujem od tablice?
- uporabno vsaj nekaj let, da ne bo prehitro zastarelo
- zaslon vsaj 10 palcev, da normalno vidim brez očal, da se ne matram
- zmogljivost za multimedijo, da bodo brez zatikanja delale vse novejše načičkane spletne strani
- zmogljivost za aplikacije kot so zemljevidi in navigacija
- GPS sprejemnik obvezno
- povezljivost GSM, LTE, lahko tudi 5G
- reža za dodatno micro SD kartico je verjetno pri vseh
- verjetno android, ni pa nujno, "jabuk" ne pride v poštev niti slučajno, ne sprašujte zakaj, taka je odločitev in pika
- zaslon naj bo čitljiv tudi zunaj pri dnevni svetlobi
- za kamero nimam posebnih zahtev, je pa fajn, če je vsaj povprečna
- ohišje kovinsko
- ...
- cena nekje do cca 300eur če je možno, izjemoma tudi preko
- mogoče sem pozabil še kaj

Uporaba bo pretežno doma, za vsakodnevno brskanje, mora biti tekoče, zato verjetno mora imeti vsaj 4GB RAM, verjetno bolje kar 8GB RAM

Poleg uporabe doma, bo letos poleti morala tablica prevzeti vlogo "komunikacijskega središča" na "križarjenju" s čolnom po otokih v celotni Zadarski županiji, tak je načrt, poleg 2 pametnih telefonov.
Zadeva mora biti dovolj velika, da bo čitljivo in možno brez težav uporabljati vse mogoče navigacijske zadeve, zemljevidi, GPS, ... internet... seveda z lastno SIM kartico, da ni treba vklapljat wifi dostopne točke na telefonu.

Gledal sem tole:
https://www.mimovrste.com/tablice/black ... teal-green?
malo ceneje tukaj https://www.shoppster.com/sl-SI/p/18172 ... tab11_gray
Zame nepoznano, najprej sem gledal Samsung, ampak je že v višjem cenovnem razredu... kaj pa kakšen Xiaomi, Huawei, ...?

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 615 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Katero tablico v letu 2022 kupiti?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 28 Apr 2022, 09:53

Sicer si rekel, da jabuk odpade… ampak samo moja zgodba: imel sem stR ipad in cca. dve leti nazaj sem imel isti problem. Ker se mi je jabuk zdel predrag sem kupil takrat najboljšo huawei tablico M5 (je bil še android). No, po dobrem tednu sem šel po nov ipad. Uporabniška izkušnja je tako boljša, da ni primerjave s katerokoli android tablico. Vsaj moje mnenje. Tisti teden, ko sem uporabljal android sem vmes miljonkrat znorel. Od tega, da imajo vse android tipkovnice na tipko za smeškote na neverjetno butastem mestu in nisem našel take, ki bi jo bil jaz vajen, do tega, da ima jabuk nekatere dobre rešitve, ki so mi manjkale… no, ampak če nisi vajen jabuka je to samo tvoj plus :D

Sicer imam tri android tablice lenovo nižjega ranga za home assistant, za to so dobre.
Bojim pa se, da še boš kupoval “nekaj vmes” boš dobil sistem “ne tič, ne miš”. Zadeva bo malce dražja, a vseeno “za en qrac”. Dobre tablice, katere imaš potem dolgo časa so pač dražje. Samsung, kot si rekel, a ne tisti za 100 - 200 evrov… jaz bi na tvojem mestu šel na premium samsung ali kaj temu enakega. Tisti rék: kdor poceni kupi, drago plača še vedno velja. Na dolgi rok bo dražja gotovo “cenejša”.

HUAWEI: pazi, ta tablica nima google play store. Večina aplikacij sicer je na voljo v njihovi trgovini, ostale se večino da dobit kot apk, a se zgodi, da kakšna ne dela. Imam huawei 7col za HA in mi najbolj uporabna ne dela: velis auto brightness za samodejno kotrolo osvetlitve.

Lep primer: telefon. Imam še vedno samsungov S8. Mislim, da bo že 4+ leta. Dela kot nov, baterija še vedno drži kot nova. Vmes so kolegi vsi že davno zamenjali svoje 200-300€ vredne cegle.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 685 krat
Prejel zahvalo: 816 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 167

OdgovorNapisal/-a reber » 28 Apr 2022, 10:26

Vem, da ima "jabuk" tudi zelo dobre rešitve in da tisto kar je gor, deluje odlično, ampak ni po mojem okusu.

Gledal sem tudi Lenovo tablice, sicer nekoliko dražje, npr:
https://www.mimovrste.com/tablice-11-pa ... za7s0109bg?
https://www.shoppster.com/sl-SI/p/18593 ... za7s0109bg

Procesor snapdragon, ki naj bi bil menda dosti boljši, RAM "samo" 6GB, zaslon nekoliko večji 11"
Ne vem kako je s kasnejšimi nadgradnjami, nekateri so prepričani, da pri Lenovo naj ne bi bilo težav, pri manj znanih pa lahko pričakujem tudi težave po nadgradnji.
Kot kaže nima GPS, nenajdem informacije, torej odpade...

Nisem se še odločil, ker v bistvu ne vem kaj je najbolj pomembno, zato so predlogi dobrodošli in zagotovo se bo še kdo našel v tej temi, ko bo pred dilemo, kaj kupiti.

.
Zadnjič spremenil reber, dne 28 Apr 2022, 10:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 28 Apr 2022, 10:32

PS: lenovo ima strašno slabe posodobitve ( oziroma jih nima ( se mi zdi da tak primer je starejšaYOGA ) pri tablicah in telefonih ( sem imel ) če ima bug ga ne popravijo kljub prošnjam od vsepovsod ( Čisto nasprotje s poslovnimi računalniki )

imam ASUS 7'' tablico ampak kot vidim so jih sami skoraj opustili
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 311 krat
Prejel zahvalo: 387 krat
Število neizkoriščenih povabil: 194

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 28 Apr 2022, 10:40

luccabrassi je napisal/-a:PS: lenovo ima strašno slabe posodobitve ( oziroma jih nima ( se mi zdi da tak primer je starejšaYOGA ) ...

no, kar se "starejša" tiče: nobena firma ne posodablja starih naprav. Ponavadi imaš dve ali tri verzije androida, potem pa si končal s posodobitvami. Moj telefon je npr. zaključil na android 9. Kasneje so se pojavili kakšni manjši popravki, to pa je tudi vse.
Lenovo ima zanimivo funkcijo, ki zelo pride prav za moj primer, ko ga imam za HA in je stalno na štromu: lahko polni baterijo samo do 60%, tako jo "špara".
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a MadMax » 28 Apr 2022, 10:42

Glede na zahteve boš itak pristal pri samsungu, le buđet bo treba dvignit.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 690 krat
Prejel zahvalo: 804 krat

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 28 Apr 2022, 13:12

yep :D
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 311 krat
Prejel zahvalo: 387 krat
Število neizkoriščenih povabil: 194

OdgovorNapisal/-a twom » 28 Apr 2022, 21:21

ipad air, druga generacija, baterija še vedno super, posodobljen na najnovejši operacijski sistem, enkrat ni bilo z njo težav, še vedno super odzivna, stara je pa 8 let..., bi kupil najnovejšo, pa ne najdem razloga...

A tablice imajo tudi GPS sprejemnike?
twom

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 44 krat
Število neizkoriščenih povabil: 11

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 28 Apr 2022, 21:43

Imajo. Android večina ima, tudi tiste za dobrih 100 evrov, Apple pa je bolj "izbirčen" - če želiš GPS moraš kupit tisti ajped, ki ima SIM kartico. Sicer tisti, ki ga nima lahko sprejema GPS podatke iz ajfona, a potem seveda oba kurita štrom... (ajd, baterijo). Pa malce je zaksnitve v tem primeru.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a reber » 29 Apr 2022, 08:35

OK, hvala za odgovore... v nadaljevanju sem malo bolj gledal Samsung, ampak ne vem ali je smiselno dajat 2x ali 3x več denarja, da bo več let mir. Mogoče je vseeno bolje čez nekaj let kupit spet novo za ta denar.

Gledal sem tole https://www.mimovrste.com/samsung-tabli ... wi-fi-siva
Nima mobilne povezljivosti preko SIM kartice, GPS ima, ostalo je ena srednja zadeva trenutno. Vsekakor je opcija mobilne povezljivosti z wifi preko telefona, če se to ne rabi zelo pogosto, je vseeno.

Gledal sem primerjave in upošteval nekaj mnenj, ki sem jih dobil z brskanjem. Nekje sem zasledil, da Blackview Tab 11 s procesorjem Unisoc UMS512T(T618) ni popolnoma kompatibilna z Netflix in mogoče še kakšno storitvijo, nasprotno potem, da naj bi Lenovo imel dobre nadgradnje, tu pišete da ne. Imam eno Lenovo doma in nekih nadgradenj nikoli ni bilo, tudi ASUS ki ga imamo nikoli ni bil noben presežek.

Kaj pa primerjave procesorjev? https://nanoreview.net/en/soc-compare/u ... dragon-662
Ni videti očitne razlike, res je snapdragon nekaj v prednosti pri razvijalcih igric in verjetno še nekaterih aplikacij, kaj pa ostalo?

Če se vrnem nazaj na Blackview Tab 11 je videti, kot da ni to kar nekaj... IPS zaslon, Sony kamere, RAM 8GB, interni 128GB, povezljivosti so več ali manj vse, GPS in kar paše zraven... Za to ceno ponuja kar veliko, mogoče bi bilo vseeno za poskusit, čeprav ni to nekaj zelo poznanega.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 01 Maj 2022, 17:10

10 let in 300€ budget - questionable.

Priporičam ipada.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 244 krat
Prejel zahvalo: 698 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a reber » 01 Maj 2022, 19:54

Hvala za mnenja... no, "jabuk" zagotovo ne bo.
Mimogrede tako iz firbca, kateri ipad imate v mislih in kakšna je cena? ali bo po 8 letih še vedno zmogljiv? bo zdržal in bo uporaben 10 let?
Kaj točno je pri "jabuku" boljše ? zanima me direktna primerjava.

Če bo android, da bo res v redu in da ustreza pogojem, pa da je Samsung, bo verjetno krepko nad 500eur, mogoče 700 ali več.
Potem raje tvegam za dobrih 250eur in preizkusim kar to iz začetka te teme, najcenejša je pri: https://www.nakupovanje.net/vsi-oddelki ... racunalnik

Jaz nisem mislil da kupujem tablico da bo naslednjih 10 let mir, zelo zadovoljen bom, če bo vsaj 5 let mir, da ne bo zastarela že po 2 ali 3 letih, potem zna biti, da bo nekoliko manj uporabno. Vprašanje je, če Samsung in "jabuk" ne bo po 5 letih na podobnem nivoju... in če je taka razlika v ceni, je ceneje kupit vsake 5 let novo.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 01 Maj 2022, 20:14

Eno stvar pri jabuku si spregledal. Oni ponavadi postavljajo nove trende in ko oni že imajo nekaj novega, morajo drugi tja šele priti z naslednjo generacijo.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2177 krat
Prejel zahvalo: 6068 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a mucek » 01 Maj 2022, 20:17

Naceloma sem zelo antiJabk, ampak za tablice jim pa rade volje priznam kvaliteto in uporabnost dalec nad vsako Android tablico, ki sem jo dal skozi (veliko!). Kupil sem si samo en iPad tam leta 2012, ker Presonus digitalna mesalna miza ni delala z drugimi. Drago, narejeno na nivoju in funkcionalno. In - pazi zdaj - ta tablica je dandanes se vedno v uporabi in funkcionalna!
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 1020 krat
Število neizkoriščenih povabil: 198

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 01 Maj 2022, 20:24

reber je napisal/-a:Hvala za mnenja... no, "jabuk" zagotovo ne bo.
Mimogrede tako iz firbca, kateri ipad imate v mislih in kakšna je cena? ali bo po 8 letih še vedno zmogljiv? bo zdržal in bo uporaben 10 let?
Kaj točno je pri "jabuku" boljše ? zanima me direktna primerjava.

Težka bo... je toooliko stvari, da je nemogoče napisat. Od preproste finte, da ko recimo nekaj tipkaš in neko besedo začneš z veliko začetnico, a kasneje vidiš, da si se zmotil, začneš nzaja brisat, se jabuk ZAPOMNI, da si imel tam veliko začetnico, android pa ne, do miljona drobnih stvari, zaradi katerih te prime, da bi (tudi najdražjo) android tablic ovrgel skozi okno... :_CR
Velja točno to, kar je napisal Mare. In, ja če kupiš zadnji model (ni treba pro...) bo držala 10 let, zagotovo.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a reber » 01 Maj 2022, 20:41

OK, 10 let... je dokaj dolga doba, v tem času so možne tudi poškodbe in seveda okvare zaradi poškodb in še kaj.

Trendi... nočem slediti trendom, če pa že, samo toliko, da je zadeva funkcionalna, da ustreza mojim željam in potrebam.

Kar se tiče pisanja oziroma tipkanja, nočem da mi naprava karkoli dela po svoje, nočem nobenih samopopravkov, samodejnih velikih začetnic, ločil, karkoli, nobene stvari, niti preverjanja s slovarjem, hočem najbolj navadno in butasto tipkovnico. Še pri vsaki tablici in telefonu sem se kar namatral da sem vso bedasto navlako odstranil oziroma onemogočil. Nobene potrebe po brisanju besedila ni, tako kot recimo z miško postaviš kurzor na določeno mesto, ga lahko tudi na virtualni tipkovnici če tapneš tja... s tem nimam problemov, to še na obeh starih tablicah doma deluje in na vseh telefonih, ne rabim jabuka zaradi tega, joj :_banghead

Prosim, res lepo prosim, bi lahko kdo omenil še ceno in model... še preden se mi jabuk še bolj zagravža. Če je jurja, zagotovo ne bom dal toliko, tako zelo dober pa spet ni, tudi najboljši :tappingfoot

Poznam nekatere funkcionalnosti, imam kolega ki dela muziko na mašinah in je prisiljen delat z jabukom, pred nekaj meseci je še telefon zamenjal, ni imel namena, ampak je videl smisel, ker je nekako migriral na gajbico jabolk, ni imel kaj dosti izbire, preprosto iz poklicne potrebe.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 01 Maj 2022, 20:56

Če ne želiš slediti trendom, zakaj potem uporabljaš bluetooth, wifi in USB. Vsi ti so nastali kot novitarija in se preko trendov uveljavila. Tudi sam sem bil podobnega mnenja in zdelo se mi je, da je super, če si malo čuden in uporabljaš neke marginalne stvari. Ampak pod črto si samo sebi delaš probleme in življenje je prekratko, da bi ga po nepotrebnem kompliciral na neprimernih področjih. Nič ne rečem, nekje je vredno komplicirat, že samo zaradi zadovoljstva.

Sploh pa jabuk ni drag, če le imaš malo smisla za tehniko. Na ebayu recimo kupiš dva enaka jabuka v okvari, pa skombiniraš v enega. Poznam človeka, ki si je sestavil par mašin na tak način na kuhinjski mizi s kompletom ifixit orodja in nekay youtube posnetkov.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2177 krat
Prejel zahvalo: 6068 krat

OdgovorNapisal/-a Cloud » 01 Maj 2022, 22:43

Je tako težko v mimovrste vpisati iPad?

Glej osnovni model iPad 10.2 ima notri A13 bionic procesor, katerega imam jaz v Air 3. generacije in mi po 3 letih še vedno laufa BP. Sem tudi laufal gor C-Map po cele dneve pa se mi ni nikoli resetiral zaradi pregretja.

Glede tipkovnice pa lahko v vsaki napravi nastaviš koliko pameti hočeš da ima...
Cloud

Zahvalil se je: 154 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 01 Maj 2022, 23:35

Od vseh tablic, ki smo jih imeli doma vse andorid in različnih cenovnih razredov, trenutno edino ena še laufa po 4-letih in še to samo za video kamere.
Realno ne glede na proizvajalca andorid tablic, nehajo posodabljat po max 3eh letih, certifikati veljajo še 2 - 3 leta in potem nič več ne dela, karkoli uporablja karkoli enkripcije https/aplikacije itd.

Tako, da tukaj se strinjam z ostalimi, tudi če imam vse windows in andorid, če bi še enkrat kupoval tablico bo ipad, za musko in net bo dovolj in so edini, ki dejansko posodabljajo stvari starejše od par let.
Dorijan

Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 266 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 52

OdgovorNapisal/-a reber » 02 Maj 2022, 00:48

Hvala za mnenja in pomoč.

Odločitev je padla 8-) "jabuk" zagotovo NE bo :_naughty
Najcenejši model je dobrih 400eur, nima ne SIM in ne GPS, neuporabno torej.
Naslednji model je slabih 600eur in bi verjetno že lahko ustrezal, ima SIM in GPS in pogojno druge povezljivosti, ki bi jih rabil.
Cene se potem nadaljujejo nad 600eur, 750eur, 800-900eur in navzgor
Hvala lepa, raje vsake 3-4 leta kupim novo tablico če bo potrebno, bo ceneje.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Maj 2022, 08:45

reber je napisal/-a:Hvala lepa, raje vsake 3-4 leta kupim novo tablico če bo potrebno, bo ceneje.

Ceneje zagotovo ne bo. Ampak, kakor si se odločil. Itak si že na zacetku povedal, da nekako “sovražiš” jabuk :D , torej razumem tvojo odločitev. Če bo tebi ustrezala, potem bo odločitev pravilna.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Mihec » 03 Maj 2022, 09:45

Še en glas za iPad.

:D
Mihec

Zahvalil se je: 14 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a reber » 03 Maj 2022, 10:42

Odločil sem se za Blackview TAB11, za barvo ohišja se bo gospa še odločila
https://www.nakupovanje.net/vsi-oddelki ... racunalnik
Verjetno v četrtek prevzamem in poročam po nekaj dneh uporabe.

Osebno ne maram "jabolk", zato ta izbor kategorično odpade. Še en zelo velik plus je to, da je izbrana tablica bolj prilagojena landscape uporabi, še prednja kamera je locirana kot pri prenosniku. Sovražim portrait način uporabe mobilnih naprav, vedno uporabljam ležeče, tako tablico kot telefon... no, telefon samo pri telefoniranju pokončno, kar je interneta in aplikacij, vedno ležeče. Opcija dodatne tipkovnice je zanimiva. Ker ne gre za ne vem kako hudo pogosto in sploh ne profesionalno uporabo, niti slučajno nisem pripravljen dajat preko 500eur, v tem primeru bo to le polovica tega, kar se mi zdi ugodno za tisto kar ponuja. Pregledal sem veliko mnenj in v glavnem so sami plusi, kar je minusov so bolj nepomembni: nima čitalnika prstnih odtisov, prednja kamera je samo 8MP, polnjenje je počasno 5V 2A, snemanje videa z zadnjo kamero 13MP ima slab fokus pri menjavi kadra. Oh ja, res nima quick charge, zato pri polnjenju z 2A pač traja, ker ima baterija veliko kapaciteto, to se mi ne zdi nek minus ampak logična posledica, čitalnika za odtise ne rabim, snemanje videa bo bolj izjema, 8MP prednja kamera nikakor ni malo, torej ja, bomo videli kako se bo obneslo, še najbolj pomembno bo, kaj bo čez 2 ali 3 leta.

Zasvojenost z jabolki je najmočnejša v Ameriki, tam poznajo samo Apple in Samsung, vse ostalo je za njih neznanka. Ne trdim, da je apple slab, vem da je ipad dober, ampak ni po mojem okusu in nisem pripravljen dat toliko denarja za nekaj, kar ne rabim pogosto.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a miharix » 03 Maj 2022, 12:55

Za dolgoročno podporo, bi mogoče bilo smiselno gledat kaj bolj odprtega :_think
https://itsfoss.com/linux-tablets/
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 762 krat
Prejel zahvalo: 573 krat
Število neizkoriščenih povabil: 102

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 03 Maj 2022, 14:33

Sam si lastim svoje čase dve dragi Samsung tablici 10" in 8". Saj še vedno delata vendar je star OS problem.

Pri eni že zeza baterija pri drugi je deformiran LCD pa čeprav ni bil nikoli poškodovan.

Sem kar nekaj časa raziskoval kaj bi kupil da bo za 2,3 leta ali več pa seveda da bo cena znosna.

In sem vzel tole:
https://www.banggood.com/BMAX-MaxPad-I1 ... rehouse=CZ

Naročiš plačaš in po tednu dni dobiš iz Češke.

Pripomb čez to tablico preprosto nimam. Cena ugodna, odzivnost odlična. Čez 2 ali 3 leta bo tudi na tej OS za cajtom a to je bilo enako tudi pri obeh Samsung "pre-plačanih" tablicah.
Clownfish

Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 76 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 03 Maj 2022, 14:35

Pozdravljen,

Sem šele sedaj videl tvoje vprašanje glede tablice in sem sedaj odgovoril v temo.

Preberi si !

L.P.
Clownfish

Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 76 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

OdgovorNapisal/-a reber » 05 Maj 2022, 22:27

Tablica je doma 8-) Prvi vtisi :_bow

Nekaj lastnosti:
polnjenje 5V 2,2A, oziroma 5,1V 2,2A nekje do 12W, ne zna delat s QC3.0 da bi se polnilo na 9V ali 12V, pa vseeno, preko 10W polnjenje je OK
zaslon je odličen
ohišje čvrsto, videti kvalitetno, ...
Uporabniški vmesnik in možnosti, odlično
najbolj pogoste in najbolj zahtevne zadeve ki se bodo uporabljale, delujejo zelo hitro, odzivno, brez zatikanja

jabuk :_banghead zakaj le :_CR

jutri mogoče testirava s kolegom, ki ima jabuk, bova naredila nekaj primerjav
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a twom » 06 Maj 2022, 21:24

Te povprašamo čez eno leto, dve, pet

Jaz se sprašejem zakaj bi kupil novo, ti pa katero. Katera tvoja tablica je že to? Moja je še taprva, 8 let. Drag nakup?
Saj pravim, moja tablica deluje že 8 leto kot prvi dan, posodobljena na zadnjo verzijo.

Če te malo karikiram, kater avto mi svetujete, odločil sem se da bo Škoda in nič drugega...
twom

Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 44 krat
Število neizkoriščenih povabil: 11

OdgovorNapisal/-a reber » 08 Maj 2022, 14:06

Če bi prebral vprašanje na začetku, bi opazil, da sta pri hiši že dve tablici.

ASUS memopad 8 je bil kupljen 2015 v BigBang za cca 150eur, znižana cena takrat, verjetno je šlo za že takrat rahlo zastarelo tablico.
V garanciji so 2017 menjali matično ploščo, od takrat deluje brez težav, zadnje čase je tablica dokaj počasna, saj je gor android 4.4.2
Specifikacije: https://www.gsmarena.com/asus_memo_pad_ ... c-6413.php
Za današnje čase je to preprosto preslabotna zadeva za normalno tekoče delovanje.

Druga tablica je Lenovo A5500-F z android 4.4.2
Specifikacije: https://www.gsmarena.com/lenovo_a8_50_a5500-6281.php
Enako kot zgoraj ASUS, podobna zmogljivost, vendar nekoliko bolje deluje v današnjih časih
Tablica je bila kupljena rabljena za 15eur s pokvarjeno micro USB vtičnico, ki sem jo potem zamenjal.

Vsak kupi kar mu paše in ustreza zahtevanim specifikacijam, lahko tudi vztraja na znamki, ki mu je priljubljena, še posebej je to značilno za "jabolčnike".

Če še jez malo karikiram nazaj, narobe si ocenil, pri meni je npr za avto določeno katere znamke ali znamk zagotovo ne bom kupil, nimam pa določene priljubljene znamke, da bi moralo biti to in nič drugega. Precej podobno je pri telefonih in tablicah, zagotovo to ne bo jabuk, za nakup prav tako nimam priljubljene znamke.

Kot sem že napisal, prvi vtisi in po nekaj dneh uporabe so super, žena je zadovoljna, kar je še najbolj pomembno.

S kolegom primerjave nisva naredila, je "naredil križ" čez "jabuk", znebil se je tako "ajpada" kot "ajfona" :_dunno kot je povedal, še vedno ni bilo tega, kar je pričakoval.

Zagotovo bom poročal čez leto ali dve, mogoče tudi kasneje, če bom pozabil, me spomnite.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a reber » 20 Maj 2023, 07:56

Po dobrem letu uporabe tablice Blackview TAB11 lahko dam oceno in objavim rezultat primerjave.

Tako kot prvih nekaj dni oziroma tednov, še vedno, po enem letu, lahko trdim, da gladko poseka "jabuk".

Po nekem naključju je lansko leto v poletnem času k hiši prišla še tablica iPAD Air 2 model NGLW2B/A

Da ne bo primerjava kar nekaj na pamet brez osnove, sem se odločil, da tablico redno uporabljamo vsaj nekaj mesecev, preden dam oceno in mnenje primerjave.

Najprej bom napisal nekaj dobrih lastnosti jabuka:
- zaslon 4:3 je v redu tako v landscape kot portrait uporabi
- trajanje baterije, v pripravljenosti traja in traja
- v glavnem kar tekoče delovanje

slabosti ki najbolj izstopajo:
- nestandarden konektor, treba imet jabolčni kabel
- nezdružljivost, slaba povezljivost z drugimi napravami, npr samsung TV
- težave s šumniki, pri nalaganju spletnih strani se šumniki prikažejo nazadnje z zakasnitvijo
- aplikacije :_dunno ah, ne bom izgubljal besed

Androidna tablica Blackview TAB11 za razliko od jabuka ne dela nobenih težav, nobene slabe izkušnje, razmerje zaslona je bolj v smeri wide screen, zelo dobro pri landscape načinu uproabe, popolnoma primerljivo z računalnikom. Baterija traja in traja, zna biti varčna, v pripravljenosti pa sploh.
Pred nakupom zahtevane lastnosti so se izkazale, delujejo odlično, tako da ja, za ta denar je bilo dobljeno vsaj enako ali več, če primerjam nekajkrat dražje zveneče znamke, ne samo jabuk, tudi samsung.
Edina slabost bi bila mogoče za koga to, da nima super hitrega polnjenja, ne uporablja višje napetosti od 5V tudi če je priključeno na QC3.0 ali višji. Polni se s tokom 2-3A (lahko tudi manj), odvisno od dolžine in debeline kabla.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 20 Maj 2023, 09:53

No, takole posploševati je isto, kot bi rekel, da je kombi boljše transportno sredstvo kot kamiona… - odvisno, kaj prevažaš, kajne?
Nobene od tvojih težav jaz še nisem zasledil, pa imam že tretji ipad. No, konektor je bil do nedavnega njihov, to je res, zdaj pa imajo usb-c, tako da ni več težav. A tudi tu ni preveč paniko za delat… saj kabel dobiš zraven. Itak moraš imeti tono kablov doma, mikro, mini, klasični… :_banghead
Težav s šumniki nimam in jih nikoli nisem imel. :_dunno
Kar se tiče aplikacij je res preveč omejen, a spet odvisno, kaj rabiš… kar jaz rabim je vse na ipadu, tu tudi nimam težav. Da bi tv povezal z njim nekako ne vidim razloga… tv ima lasten jutub, ima dlna server…
Imam pa telefon android zaradi prevelike zaprtosti, to priznam. Med ostalim nlb pay ne dela na jabuku. Itd…

Sama uporabniška izkušnja je pa svetlobna leta pred androidom: tipkanje, tekoče delovanje… ga ni androida, da bi bil tak, vsaj jaz ga še nisem imel v roki. Trikrat sem že hotel prešaltat na (cenejši od appla) android, vsakič sem po 3-4 mesecih zadevo dal naprej in kupil ipad. Na android tablici enostavno ne znam normalno tipkat, itd…
Čeprav… glede cene: ipad 10.9 colski je malo čez 500 evrov. Za 100-200 evrov pa tudi androida ne dobiš, da bi “normalno” delal.
Uporabniški avatar
Protoncek

Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost