Branje podatkov MOSFETA

Popravila, zamenjave, napajalniki, SIM kartice,...

Branje podatkov MOSFETA

OdgovorNapisal/-a marko » 30 Jul 2020, 08:25

Živjo,

Gledam STD140N6F7 MOSET (https://www.st.com/resource/en/datasheet/std140n6f7.pdf).

Podatki pravijo:
- VDS 60V
- RDS(on) 3.8mOhm
- ID 80 A
- PTOT (pri 25C) 134W (?)

Če lahko dodamo neskončen hladilnik in ignoriramo izgube, ali ta čip v teoriji lahko prenese P=60*80W In da je ta PTOT samo v primeru, da smo brez hladilnika?
Ali je ta PTOT to kar lahko da iz sebe, ne glede na hladilnik?

Se opravičujem, če je vprašanje butasto, običajno se ne ukvarjam z več kot 1A :)

Edit: da poenostavimo, mosfeta ne vkljapljamo/izkljapljamo - je samo vklopljen.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 169 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 112

Re: Branje podatkov MOSFETA

OdgovorNapisal/-a Cloud » 30 Jul 2020, 09:11

Ptot je moč z idealnim hladilnikom.
Poglej si graf 1 v poglavju 2.1, pri katerem vidis kolikšen Id je še varen pri določenem Uds
Cloud
 
Prispevkov: 2526
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 134 krat
Prejel zahvalo: 297 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Branje podatkov MOSFETA

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Jul 2020, 09:42

Na hitro sem narisal.
IMG_20200730_093117.jpg

Tu imaš U I sutuacijo. Kje sme torej vse biti delovna točka nekega elementa. Na sliki vidiš tri krivulje, v resnici jih je nešteto. Krivulje so T1, T2, T3; predstavljajo pa temperaturo elementa.

T3 je torej nižja temperatura od T1. Skratka, če uspeš hladiti element dovolj dobro, da ostaneš z njim na temperaturi T3, je dovoljeno področje delovne točke večje. Posledično, ker je P=I*U je moč na elementu lahko večja.

Pozor, na grafu niso prikazani mejni pogoji za tok in napetost. Ampak se mi nekako zdi logično, da se razume, da se preko neke določene napetosti ne sme iti zaradi preboja, preko prevelikega toka, pa največkrat (žal) zaradi upornosti vodnikov elementa.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 50477
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12258 krat
Prejel zahvalo: 7212 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Branje podatkov MOSFETA

OdgovorNapisal/-a LiPo » 30 Jul 2020, 18:31

Hm. Raje napisi namen uporabe?
Ker predvidevam, da ne bos delal grelca?
Ali pa?
LpL
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 1060
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 154 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Branje podatkov MOSFETA

OdgovorNapisal/-a radix » 31 Jul 2020, 00:04

marko je napisal/-a:Če lahko dodamo neskončen hladilnik in ignoriramo izgube, ali ta čip v teoriji lahko prenese P=60*80W In da je ta PTOT samo v primeru, da smo brez hladilnika?
Ali je ta PTOT to kar lahko da iz sebe, ne glede na hladilnik?
P_TOT so samo izgube na tranzistorju. Tranzistorji so omejeni z napetostjo čez njih in tokom v njih, ne z močjo na porabniku. Omenjitve so velikokrat prikazane na grafih z nazivom "safe operating area", kot recimo v linkanem datasheetu:
fet-soa.png
Na žalost so pri veliko MOSFET-ih te podane samo za pulzne obremenitve, ker jih je večina namenjena obratovanju kot stikalo. Tukaj lahko le špekuliraš glede na dejstvo, da je omejitev za trajno obratovanje še nižja od tiste pri 10 ms pulzu.

Če je tranzistor res "samo vklopljen", oziroma so izgube pri preklopih zanemarljive, lahko izgube na njem enostavno izračunaš iz toka ter R_DS(ON). Po Ohmovem zakonu je to P=I^2*R, ali nekaj čez 24 W pri 80 A in 3,8 mΩ.
radix
 
Prispevkov: 1511
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 231 krat
Prejel zahvalo: 358 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: Branje podatkov MOSFETA

OdgovorNapisal/-a marko » 31 Jul 2020, 06:52

To, da ne bo preklapljanja in da bo stalno vklopljen, sem zaradi poenostavtve branja datasheeta, saj mi je jasno, da so izgube zaradi priklopov.
Tranzistor bom uporabljal pri linearnem motorju. Imam napetost 48V in pa max 15A (ali motor res toliko da, ne vem). Aktiven (bo preklapljal) max 150ms, potem pa izklopljen 500ms ali več.
Če bo potreba, jih bom dodal več paralelno.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 169 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 112


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost