Altium v srednji šoli

Sem sodi pomoč in nasveti okrog seminarskih nalog,nalog na sploh, izpitov in še česa na kar naletijo dijaki in študentje

Altium v srednji šoli

OdgovorNapisal/-a Scidrom » 09 Jan 2023, 22:29

Na šoli smo kupili Altium in dijaki ga že veselo uporabljajo. Kar nekaj zanimivih projektov je v delu.

Licenca za izobraževalne ustanove stane 100 EUR in to nebi smel biti noben problem na vsaki (elektro)tehniški šoli. Licenca je prenosljiva. Vsak dijak si lahko vse namesti pri sebi, uporablja se pač (sočasno) toliko licenc, kolikor je kupljenih. Z nekaj koordinacije je lahko tudi ena dovolj za začetek.

V februarju bomo zaključili z radioamaterskim izpitom, potem pa sledi sklop delavnic za altium. Če koga zanima, se lahko pridruži (tudi s "free trial").
Priponke
scidrom-altium.jpg
Uporabniški avatar
Scidrom

Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 32 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Altium v srednji šoli

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Jan 2023, 23:17

Hvala za informacije. Na ta način bi verjetno tudi Društvo elektronikov Slovenije lahko kupilo licenco.
Boš povedal kaj več.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18404 krat
Prejel zahvalo: 9809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Scidrom » 09 Jan 2023, 23:32

VolkD je napisal/-a:Hvala za informacije. Na ta način bi verjetno tudi Društvo elektronikov Slovenije lahko kupilo licenco.
Boš povedal kaj več.

Če ima društvo status izobraževalne ustanove, je OK.

Sicer pa je za taka vprašanja pravi naslov:
Robert Brekalo
Computer Controls d.o.o. | Tržaška 132 | SI-Ljubljana | Slovenia

Tel: +386-1-425-78-48
GSM: +386-70-798-896
GSM: +385-91-3382-020
email: robert.brekalo@ccontrols.si
web: http://www.ccontrols.si
Uporabniški avatar
Scidrom

OdgovorNapisal/-a eboc » 10 Jan 2023, 08:50

Sicer malo off topic: ne razumem zakaj izobraževalne, raziskovalne ipd. ustanove (plačane z javnim denarjem) raje ne promovirajo uporabo (pa tudi prispevajo k razvoju) open source SW.
eboc

Zahvalil se je: 145 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Število neizkoriščenih povabil: 16

OdgovorNapisal/-a Kroko » 10 Jan 2023, 09:15

Skoraj vsi "resni" uporabljajo Altium.
Od izobraževalne ustanove se pričakuje, da nauči take stvari, kot se dejansko rabijo.
Open source SW lahko uporabljaš za igranje doma.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 751 krat
Prejel zahvalo: 2251 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Jan 2023, 09:29

eboc je napisal/-a:Sicer malo off topic: ne razumem zakaj izobraževalne, raziskovalne ipd. ustanove (plačane z javnim denarjem) raje ne promovirajo uporabo (pa tudi prispevajo k razvoju) open source SW.
Ne razumem zakaj bi to bilo tako ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a eboc » 10 Jan 2023, 09:32

VolkD je napisal/-a:
eboc je napisal/-a:Sicer malo off topic: ne razumem zakaj izobraževalne, raziskovalne ipd. ustanove (plačane z javnim denarjem) raje ne promovirajo uporabo (pa tudi prispevajo k razvoju) open source SW.

Recimo zato, da ne pride do monopolov kot je recimo MS Windows/Word, ... in zaprtih standardov (*.docx)
eboc

OdgovorNapisal/-a eboc » 10 Jan 2023, 09:36

Kroko je napisal/-a:Skoraj vsi "resni" uporabljajo Altium.
Od izobraževalne ustanove se pričakuje, da nauči take stvari, kot se dejansko rabijo.

Jaz bi rekel bolj da te naučijo koncepte in potem lahko uporabiš takšen ali drugačno orodje - sploh kar se tiče SW orodij saj ne več kaj bo čez par let.
Kroko je napisal/-a:Open source SW lahko uporabljaš za igranje doma.

Kot recimo Linux OS?
eboc

OdgovorNapisal/-a jure94 » 10 Jan 2023, 09:50

Kroko je napisal/-a:Skoraj vsi "resni" uporabljajo Altium.

Sploh ni res. Obstaja še nekaj drugih programov, ki so tudi nekajkrat dražji od Altiuma. Sedaj pa odvisno kaj se potrebuje.
Ko imaš enkrat veliko ljudi, ki lahko delajo na enem projektu, je treba malo bolj omejiti možnosti uporabniku. In Altium je tukaj preveč odprt (kar je včasih dobro, včasih pa nezaželjeno).
V večjih podjetjih imajo lahko tudi samo oddelek za knjižnice za določen program.

Je pa KiCad tudi zelo napredoval. Sem ga vsake toliko inštaliral in pogledal, če je že ok.
Z zadnjo verzijo sem že kar zadovoljen in sem se odločil, da poskusim narediti en projekt. Sta dva možna zaključka, ali obupam in naredim projekt v Altiumu, ali pa ostanem na KiCad.

Še malo nazaj na temo. Res je, da pri nas kar veliko malih in srednje velikih podjetij uporablja Altium. Tako, da to je sigurno zelo uporabno. Bi pa rekel, da je sama "logika" bolj pomembna kot kateri program se uporablja. Program se že nauči, ampak, če ti PCB design ne gre, je čisto vseeno ali imaš Altium ali kaj drugega.
Edini problem ki ga vidim pri Altiumu je licenca. Če nimam možnosti uporabiti izobraževalne za doma, potem postane to zelo drago za domačo uporabo.
Uporabniški avatar
jure94

Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Jan 2023, 09:56

eboc je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:

Recimo zato, da ne pride do monopolov kot je recimo MS Windows/Word, ... in zaprtih standardov (*.docx)

Tale hec z monopoli je tudi svojega denarja vreden. Saj moram priznati, da sem dolgo časa celo sam verjel v to. Ampak potem te življenje zresni. Spoznaš namreč, da dela v "dobrem imenu" ne monopola vsak nekaj po svoje. Saj vse stvari delajo prav ampak cena vsega je pa enormna.
Evo ti primer:
Moj opel in alfa imata enak motor 1.9D. Alfa ima en del cevi iz aluminija, opel pa železno. Služi istemu namenu, je podobne oblike a ne dovolj, da bi ju medsebojno zamenjal. Za opla stane 320€, za alfo 89€. Za alfo zlepa ne crkne za opla po štirih letih in pol.
Nauk: Če bi bile cevi enake, bi bile cenejše, ker proizvodnja s količino pada. Tako imamo pa namesto enega monoopolista dva in nobenega standarda.
Ko nekomu ni več všeč nekaj, kar je dobro narejeno, ga ozmerjaš, da je monopolist in ustvarja zaprti standard.

Takole pod črto - me baš k boli kaj je pod pokrovom motorja, delat mora. Ker če ne dela, potem jaz stojim, po možnosti na avtocesti, poleti pri 34°C in sem srečen ker sem prispeval k razbitju monopola. Amen.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 10 Jan 2023, 10:20

Altium se v industriji precej uporablja, tako da ni slaba stvar, če je del tvojega znanja ;) Prav tako ni slab kazatelj, če je delodajalec pripravljen zate dat nekaj kEUR na leto na stolček za software.

PS: Altium ima tudi "lite" verziji CircuitMaker in CircuitStudio, ki sta mogoče bolj primerni za neprofesionalne uporabnike.
PS2: Kar se tiče FOSS alternativ, bo pa KiCad kmalu prišla nova verzija :D
dejko1

Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 169 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 169

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 10 Jan 2023, 10:52

Če smo že ravno omenili monopolista MS: za 10 € na mesec dobim celoten office in dodatnih 1 TB v oblaku. Smešno nizka cena za take storitve in programje. Npr. en specifični blagajniški program slovenske izdelave nas pa stane skoraj 400 € na mesec, da ne govorim kolikokrat morajo ročno v bazi popravljati podatke (verjetno ta support slabega programa stane največ).
MarkoM

Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 270 krat
Prejel zahvalo: 321 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

OdgovorNapisal/-a Scidrom » 10 Jan 2023, 17:58

"Vajenci" iz naše šole, ki poznajo altium (pa solidworks, ki je celo zastonj), lahko že v času izobraževanja aktivno sodelujejo v razvojnih teamih in je kasneje zaposlitev (ali ustanovitev lastne firme) veliko lažja, predvsem pa točno vedo, kam se pozicionirat. Taka znanja so pa kot kruh in voda. Brez sicer gre, a ne dolgo in z veliko muko.
Uporabniški avatar
Scidrom

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 10 Jan 2023, 18:35

Altiumov CircuitMaker sem poskusil. Kot prvo je kar nekaj stvari “malce” drugače, malce drugačne bližnjic itd… ravno toliko, da se nekdo, ki je vajen altiuma lovi in preklinja. Ampak, kar me je najbolj motilo je počasnost. Zadeva je hudo vezana na internet in vsak klik čakaš…pa čakaš…pa čakaš…(predvsem ko dodajaš elemente) s tem, da imam 1000/250MB optiko, tako da to ni ozko grlo.
Sem par projektov naredil in obupal nad njim. Vsaj tako je bilo kako leto, dve nazaj…nisem preverjal, če so kaj tega izboljšali.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 711 krat
Prejel zahvalo: 868 krat
Število neizkoriščenih povabil: 178

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 11 Jan 2023, 07:37

Počasnost je verjetno dodana umetno, zato da zadeva ni konkurenca izdelku višjega cenovnega razreda ;) Se tudi stopnjuje glede na količino elementov / kompleksnost projekta. Je pa res, da sem tudi jaz to nazadnje preizkušal kar dolgo nazaj...
dejko1

Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 169 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 169

OdgovorNapisal/-a S53SG » 12 Jan 2023, 12:48

Enako slabe izkušnje s CircuitStudijem, sem zadevo dokaj hitro opustil in prešel na alternativno orodje.
S53SG

Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a mucek » 12 Jan 2023, 15:00

Če za AD kdo ne ve: čas odpiranja je odvisen od tega, koliko projektov je v Workspace-u (tudi če niso odprti).
Zakaj, ne vem ...

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Zahvalil se je: 96 krat
Prejel zahvalo: 1067 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 207

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Mar 2023, 13:30

Tu ste omenili samo tri programe. Kaj pa ostali?
kobranka

Zahvalil se je: 687 krat
Prejel zahvalo: 278 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 55

Vrni se na Nasveti za študente in dijake

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost