[3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

Različne vrste 3Dp, izdelki, gkoda, konstrukcije

OdgovorNapisal/-a TheChemist » 16 Jan 2015, 18:51

Našel sem težavo. Ko vodim filament ročno skozi 10 cm dolg kos bovdna, se le ta zatakne takoj na izhodu iz bovdna.
Mislim, da teflonska cev, ki sem jo naročil ni pravega notranjega premera ampak malo večja. In potem, ker je filament vedno malce upognjen, se le ta zatakne ob tisto malo roba vijaka v hladilnem rebru. Naslednji korak, dobiti bolj primerno teflonsko cev za bovden. Trenutna cev je bila kupljena kot 4mm zunanji in 2mm notranji premer. V resnici pa je notranji premer 2,5 mm in ta malenkostna razlika mi povzroča preglavice.
TheChemist
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 19 Jan 2015, 15:09
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 4

OdgovorNapisal/-a lojzek » 18 Jan 2015, 15:21

To je podobno tistemu, kar sem jaz mislil s povrtanjem spojke. Ce jo imas povrtano, se bovden nasloni direkt do ... Hmm, mislim da do zadnjega dela sobe, tam v hladilniku. Ce pa sobe nimas povrtane,, pa bovden pride samo do sredine spojke, od tam do sobe pa gre filament "po svoje". In se tako lazje upogne, zatakne za kak rob.
lojzek
 
Uporabnika povabil:
Število neizkoriščenih povabil:

OdgovorNapisal/-a TheChemist » 18 Jan 2015, 16:58

lojzek je napisal/-a:To je podobno tistemu, kar sem jaz mislil s povrtanjem spojke. Ce jo imas povrtano, se bovden nasloni direkt do ... Hmm, mislim da do zadnjega dela sobe, tam v hladilniku. Ce pa sobe nimas povrtane,, pa bovden pride samo do sredine spojke, od tam do sobe pa gre filament "po svoje". In se tako lazje upogne, zatakne za kak rob.


Torej, lahko to spojko kar povrtam (govorimo o delu, ki ima navoj zgoraj in spodaj, vmes pa je stanjšan)? Kolikšen sveder pa naj uporabim? Približno kako globoko? Če bom šel predaleč, bo tisti ožji del odletel.
TheChemist
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 19 Jan 2015, 15:09
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 4

OdgovorNapisal/-a rafaellsi » 18 Jan 2015, 17:45

TheChemist je napisal/-a:Torej, lahko to spojko kar povrtam (govorimo o delu, ki ima navoj zgoraj in spodaj, vmes pa je stanjšan)? Kolikšen sveder pa naj uporabim? Približno kako globoko? Če bom šel predaleč, bo tisti ožji del odletel.


Neee. Lojzek je imel v mislih pnevmatsko spojko (če imaš tako glavo kot je bila v originalnem kopletu). Povrtaš jo toliko, da gre bovden lahko skozi pnevmatko spojko in se nasloni na hladilni blok ....
rafaellsi
 
Prispevkov: 420
Pridružen: 19 Jan 2015, 00:44
Kraj: Gorenjska
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 48

OdgovorNapisal/-a TheChemist » 18 Jan 2015, 18:41

Aha. No pri sami spojki pa nimam težav in gre bovden lepo skozi globoko v hladilno rebro. Madonca, se moram pa res naučit brat. Bi skoraj škodo naredil.
TheChemist
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 19 Jan 2015, 15:09
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 4

OdgovorNapisal/-a Jaka » 18 Jan 2015, 18:45

Pri meni gre bovden tako kot pri tebi, torej, globoko v hladilno telo.
Lp, Jaka
Uporabniški avatar
Jaka
 
Prispevkov: 703
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:31
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 102 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 2

OdgovorNapisal/-a pbrgle1 » 25 Jan 2015, 19:55

pozdravljeni. ravno sem končal s sestavo printerja in me zanimajo variante kako pritrditi plexi stranice na ohišje tako da je iz vseh strani lahko dostopen.
pbrgle1
 
Uporabnika povabil:
Število neizkoriščenih povabil:

plexi pritrditev

OdgovorNapisal/-a pbrgle1 » 25 Jan 2015, 19:56

pozdravljeni. ravno sem končal s sestavo printerja in me zanimajo variante kako pritrditi plexi stranice na ohišje tako da je iz vseh strani lahko dostopen.
pbrgle1
 
Uporabnika povabil:
Število neizkoriščenih povabil:

OdgovorNapisal/-a mucek » 25 Jan 2015, 21:03

Tako, kot je po navodilih ;) Z magnetki in naprintanimi holderji.

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2826
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 100 krat
Prejel zahvalo: 1121 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 218

OdgovorNapisal/-a Bizgec65 » 25 Jan 2015, 23:05

Lahko je tudi na "pante" ali tečaje po domače. Sedaj se lahko pač igraš. :D
Uporabniški avatar
Bizgec65
 
Prispevkov: 354
Pridružen: 19 Jan 2015, 17:02
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 26 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 4

OdgovorNapisal/-a TheChemist » 26 Jan 2015, 18:49

Vseh težav je bila kriva cev (bovden). Sedaj, ko sem dobil "ta pravo", ni večjih problemov.
Slika
Moj prvi, drugi in tretji print :).
TheChemist
 
Prispevkov: 212
Pridružen: 19 Jan 2015, 15:09
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a siljo » 04 Apr 2015, 21:14

ma smo se že ukvarjali s podlago (imam zaenkrat še ne ogrevan 3D elektronik.si printer):
po dolgem času bi ga zopet potreboval, vendar že v začetku sem se zopet 1uro zamudil in na koncu vse skupaj opustil!
Namreč nikakor se mi v enem koncu PLA ne sprime dobro na podlago! :(
Kaj "po novem" uporabljate za podlago, da se v začetku zadeva dobro sprime?
Uporabniški avatar
siljo
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:24
Zahvalil se je: 36 krat
Prejel zahvalo: 7 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a mitkum » 04 Apr 2015, 22:06

Jaz še zmeraj za PLA uporabljam navadno steklo in uhu stick lepilo (tisto, ki izgleda kot debela labela. Print se na podlago sprime tako močno, da ga občasno kar težko ločim od stekla! Za enkrat še nimam ogrevane mize.
mitkum
 
Prispevkov: 810
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:37
Kraj: Logatec/Kalce
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 154 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a kunte » 27 Dec 2015, 16:42

Izdelal sem 3d printer po načrtih iz foruma. Zataknilo se mi je pri tiskalni šobi. Nikakor mi pla ne porine ven iz šobe extruder material poriva naprej vendar se mi vedno zapaca šoba. Glava je segreta na 210stopinj vendar je prikapljala največ ena kapljica plastike. Po temeljitem pregledu glave sem opazil da imam šobo (3-0.3) za 3mm material sam pa uporabljam 1.75mm. Bovden za dovod plastike je porinjen povsem do vijaka v hladilniku, vijak ima luknjo 2mm v šobi pa je luknja 3.3mm. Ker nimam rezervne šobe nisem pa nikjer v Sloveniji našel šobe za 1.75mm me zanima če bi v šobo vstavil podrejan prstan , ki bi plastiko vodil do otprtine na šobi.
LP Kunte
Uporabniški avatar
kunte
 
Prispevkov: 263
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:32
Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 87 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a rafaellsi » 27 Dec 2015, 17:25

Mislim da bi moralo delovati. Pušo (prstan) bi bilo verjetno smiselno narediti tako, da gre na tesni v šobo. Verjamem pa tudi, da se na tem forumu najde kdo ki ima kako šobo.... Kakšno glavo imaš (E3d) oz. kakšen navoj je na šobi (M6)?
rafaellsi
 
Prispevkov: 420
Pridružen: 19 Jan 2015, 00:44
Kraj: Gorenjska
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a kunte » 27 Dec 2015, 20:06

Imam e3d m6 navoj. Če ima kdo kakšno šobo za prodat ali posodoit. Imam naročene iz kitajske vendar jih pred februarjem nebom dobil.
LP Kunte
Uporabniški avatar
kunte
 
Prispevkov: 263
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:32
Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 87 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Pobes » 19 Feb 2016, 14:37

Obupaj temo.

Na mojem printerju delam remont. Ker so drsne puše v vozičkih dobile tak "luft" da glava boli, me zanima če je kdo dobil alternativo. Kitajci imajo neke medeninaste puše v grafitom. A je kdo to kupoval testiral? Nekateri so omenjali puše dolge 30mm, obstaja to v kakšnem katalogu?

Link do puš ki sem si jih ogledoval:
http://www.aliexpress.com/item/4pcs-lot-Ultimaker-Graphite-Bushing-Copper-Sleeve-8X11X30MM-Free-Shipping/1695081636.html?spm=2114.01010208.3.1.ftUAVq&ws_ab_test=searchweb201556_3,searchweb201644_5_505_506_503_504_301_502_10001_10002_10017_10010_10005_10011_10006_10003_10004_10009_10008,searchweb201560_8,searchweb1451318400_-1,searchweb1451318411_6452&btsid=fb8d80fe-b445-46d2-a4af-4a600b74ab7d
Pobes
 
Prispevkov: 1061
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 164 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 85

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a dumr666 » 19 Feb 2016, 15:19

jaz jemljem te stvari v tehimpexu, kitajci delajo te stvari čisto preveč slabo.
Robots will steal your job. But that's OK
Uporabniški avatar
dumr666
 
Prispevkov: 381
Pridružen: 23 Jan 2015, 14:38
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 41 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Toni » 19 Feb 2016, 16:14

Jaz sem si kupil tole:
http://www.getyourbearings.co.uk/plain- ... 81112.html

V dobrem letu in pol ni še nikjer nobenega lufta in tečejo zelo gladko, pa cena tudi ni visoka. Montirane jih imam na teh vozičkih:
http://www.thingiverse.com/thing:677773
Uporabniški avatar
Toni
 
Prispevkov: 214
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:20
Kraj: MS <-> Vrhnika
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 38 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a StricGeza » 19 Feb 2016, 16:20

Pobes je napisal/-a:Obupaj temo.

Na mojem printerju delam remont. Ker so drsne puše v vozičkih dobile tak "luft" da glava boli, me zanima če je kdo dobil alternativo. Kitajci imajo neke medeninaste puše v grafitom. A je kdo to kupoval testiral? Nekateri so omenjali puše dolge 30mm, obstaja to v kakšnem katalogu?

Link do puš ki sem si jih ogledoval:
http://www.aliexpress.com/item/4pcs-lot-Ultimaker-Graphite-Bushing-Copper-Sleeve-8X11X30MM-Free-Shipping/1695081636.html?spm=2114.01010208.3.1.ftUAVq&ws_ab_test=searchweb201556_3,searchweb201644_5_505_506_503_504_301_502_10001_10002_10017_10010_10005_10011_10006_10003_10004_10009_10008,searchweb201560_8,searchweb1451318400_-1,searchweb1451318411_6452&btsid=fb8d80fe-b445-46d2-a4af-4a600b74ab7d



Jaz sem te puše nabavil, prilagodil vozičke(Krokovi vozički imajo premali razmak med vijaki) vendar nisem še zmontiral. Predvidevam da bo s temi pušami konec z luftom. Pri tistih kompozitnih pušah je problem ker pobere tisti teflon ali kar že je dol in se zlufta.
StricGeza
 
Prispevkov: 311
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:58
Kraj: Gradišče pri Divači
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 63 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Pobes » 19 Feb 2016, 16:59

A mi lahko pošlješ prilagojene vozičke?
Pobes
 
Prispevkov: 1061
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 164 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 85

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 26 Avg 2023, 17:17

Živjo.
Danes prižgem lesenjačo in: "err: mintemp"
Brskam po netu. Najdem, da je izmerjena temperatura na senzorju za glavo temperatura prenizka (pod 5C).
Res je, na LCDju piše 0C.
Za test priklopim trugi K termočlen. Isto.
Stestiram tega v printerju na univerzalnem inštrumentu, zmerim cca 20C sicer je sobna temperatura cca 27C ampak dela.

Izmerim napetost na PCBju s AD597A, 5V.
Izmerim napetost na izhodni sponki, cca 80mV.

Če odklopim termočlen napiše drugo napako MAXTEMP.

Gledam datasheet kaj bi moral dobiti na izhodnem pinu. Pri 25C bi moral dobiti 245mV.

Ima kdo še kak predlog preden kupujem čip za 12€?
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 26 Avg 2023, 17:25

Napetost na termočlenu 20mV.
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Carko » 27 Avg 2023, 10:45

Preveri žice med glavo in glavno plato. Jaz sem jih že n-krat menjal in štukal, ker so se "zjahale" in prekinjale.
Carko
 
Prispevkov: 3359
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1150 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 27 Avg 2023, 12:14

Sicer sem vse žice pomeril.
Prav tako napajanje.
Tudi odklopil termočlen in iz min preide na max temp..
Dvomim ampak vsekakor bom probal za test.
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Avg 2023, 21:23

Jaz sem z instrumentom meril žice pri moji lesenjači in je bilo vse OK.
K osem zadevo zagnal, mi je pa plastiko smodilo, da se je kar zabasala v šobi. Potem sem na nekem poljskem forumu prebral, da je to tipično za prekinjeno žico ??? Mi sicer ni jasno zakaj, ampak ko sem zamenjal kar vse žice je zadeva začela delati korektno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65476
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19090 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 28 Avg 2023, 19:20

Sem zamenjal povezavo med AD597A in CPU pcb.
Brez sprememb napaka ostaja.
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Pobes » 28 Avg 2023, 19:44

Si preveril hladne spoje na konektorju na glavi? Mene ne nekaj hecalo, potem sem videl da se konektor drzi le toliko da ne odpade z grdim pogledom.
Pobes
 
Prispevkov: 1061
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 164 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 85

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a yacksy » 28 Avg 2023, 20:00

Definitivno polotaj "malo platko", kamor pride priključen termočlen. Sem imel podoben problem že dolgo nazaj, pa nisem čisto siguren, ali je bil slab lot na konektorju ali se je odlotala dioda, ki je na malem vezju.

Pa če je kaj prav, si pri Troublemaker-ju dobil zraven 2 "mali platki". Tako da če še kje najdeš neporabljeno, jo lahko zamenjaš ...
yacksy
 
Prispevkov: 961
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 1496 krat
Prejel zahvalo: 298 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 18 Sep 2023, 16:56

Živjo,
torej po malo predahu zopet k reševanju. Tole sem probal, stanje isto.
-zamenjat čip
-polotat PCB (celoten),
-zamenjat povezovalni kabel
-zamenjat K termočlen

Torej še vedno ostaja: če je K termočlen priklopljen pade v MIN temp in prikazuje temperaturo 0C. Če termočlen odklopim pade v MAX temp in se ustavi nekje 200C +.
Obstaja možnost, da se je izgubilo nekaj v CPU povezano z nastavitvami za termočlen?
Je kdo v bližini Lj. Dravelj, ki bi mi bil pripravljen priklopit PCB na njegov CPU?
Če se izkaže, da je OK potem ostane FW.
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a MadMax » 18 Sep 2023, 17:31

Saj najbrž veš, ampak pri K termočlenu je pomembno kako sta obrnjeni žici. Probaj zamenjat.
Aja, pa štukano tudi ne sme bit (razen s kompenzacijskim kablom, ki je iz enakih materialov kot žici člena).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 3402
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 791 krat
Prejel zahvalo: 881 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 18 Sep 2023, 19:43

Poizkusil obe "polariteti".
Ni štukano.
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a airwolf » 19 Sep 2023, 07:17

Peter123 to rabiš za troublemakerja?
Ga imam in zdajle ga ne uporabljam (dela Makerbot x2).
Če želiš lahko prideš za vikend na Briše pri Polhovem Gradcu in malo pogledava.
Poskusiva tvojo platko na mojem in obratno.

K člena nimam nobenega odveč, da bi lahko probala še menjavo.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 1755
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič, Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 320 krat
Prejel zahvalo: 1473 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 20 Sep 2023, 08:06

Živjo,
še enkrat sem se odločil preverit delovanje AD597 na mizi.
Torej, napajanje 5V. Priklopljen K termočlen:
Temperatura okolice cc 24C
Napetost na izhodu AD=0,38V (proti masi)

Prepis iz datasheeta AD597:
20C, Ktermočlen=0,8V, AD597out=0,196V
25C, Ktermočlen=1V, AD597out=0,245V

Torej vsekakor nekaj ne špila.
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 20 Sep 2023, 11:23

Sem uvidel svojo zmoto glede napajanja.
Torej če PCB napajam z 20V:
Temperatura okolice cca 22C
Napetost na izhodu AD=0,45V (proti masi)

Še vedno ni.
Naročeni novi konektorji, da sestavim še drug PCB.
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 04 Okt 2023, 07:56

Živjo.
Hvala Airwolfu za pomoč.
Ugotovila sva, da je napaka na CPU pcbju.

Predvidevam, da je statika odpihnila AD vhod na Atmega.
V ta namen sem predelal FW (da uporablja priklop TEMP2, seveda še dolotal konektor ter prevezal senzor):
#define TEMP_0_PIN 8 -> #define TEMP_0_PIN 9
#define TEMP_1_PIN 9 -> #define TEMP_1_PIN 8
FW sem dobil tule: https://github.com/Carko/Marlin-Elektro ... 1/Firmware

Na 5V napajanje in na signal za temperaturo sem proti masi zalotal še TVS 5,2V, kar po mojem ne bi smelo biti problema.

Rezultat: prikaz trenutne temperature skeče med 65-80C.
Bi moral v FW spremeniti še kaj?
Kje bi našel shemo CPUja, da preverim vezavo?
Lp
Peter
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: [3Dp] Težave, vprašanje in ostalo

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 12 Okt 2023, 08:35

Če bo še kdo imel podobne probleme, tule strnjeno skupaj kako in kaj:

Simptomi: "err: mintemp".
Prikaz temperature ekstruderja na LCDju prikazuje temperaturo okoli 0˚C.
Od odklopu termočlena na glavi se temperatura vzdigne na 200˚C in več.

Težavo lahko lociramo na dva načina (odvisno od tega ali imamo osciloskop):
1. Z osciloskopom se priklopimo na +5V napajanje (lahko na PCBju od AD597A).
Če vidimo nihanje 5V napetosti v rangu 0,8Vpp potem je napaka na enem od napajalnikov. Lahko je na 24V/100W ali na manjšem DC/DC pretvorniku (24V->5V), ki se nahaja na CPU tiskanini.
Oscilogram 01:
Oscilogram 01.png


Podobno meritev lahko naredimo še na 24V napajalniku. V mojem primeru je bilo nihanje napetosti samo na 5V.

2. CPU tiskanino za test napajamo z zunanjim 5V napajalnikom. S tem se bo zagnal procesor in AD597A, na LCDju bo prikazana temperatura. Če temperaturo prikazuje pravilno je napaka na manjšem DC/DC pretvorniku (24V->5V), ki se nahaja na CPU tiskanini.

Naj posebej poudarim, da meritev z ročnim multimetrom tu ne bo pomagala. Multimeter izmerjene vrednosti »povpreči« in izpiše 5,0V.

Kako zadevo »popravit«. Ker sam nisem imel sheme vezja sem se odločil, da obstoječ 5V napajalnik odstranim in ga nadomestim z drugim.
Korak 1: odstraniti komponente, ki jih ne potrebujem (Slika 01):
Slika 01.jpg


L1, C2 in C3 sem pustil na vezju.
Pri roki sem imel »Traco power TSR 1-2450«: https://www.tracopower.com/int/model/tsr-1-2450
Seveda lahko uporabite tudi kak drug DC/DC, vendar ne linearnega.
Vhodna napetost: 24Vdc +- 3V.
Izhodna napetost: 5V
Izhodni tok: več od 0,5A (samo ocenjujem)
In še Slika 02, tako sem zadevo prilotal in tudi zalepil na svoje mesto:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Peter123
 
Prispevkov: 1548
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

Prejšnja

Vrni se na 3d printerji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost